Digitalizace stavebního řízení

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
anon123
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 296 poděkování
Dostal poděkování: 157 poděkování

Re: Digitalizace stavebního řízení

Příspěvek od anon123 »

ritch píše: 15 srp 2024, 12:47
pavlinahamplova píše: 15 srp 2024, 11:49
ritch píše: 15 srp 2024, 11:20

abych to uvedl na pravou míru - je makání ve statní správě a makání v soukromé sféře a to jsou dvě odlišné věci, pokud máte někdo známé úředníky, zajděte si na kafe a zjistíte jaká je tam pohoda a klídek, to se se soukromou sférou srovnat nedá... tím neříkám že úředníci nepracují, jen mají vlastní tempo, a nejsou motivování podávat vyšší výkon, lépe řečeno nikdo to neocení... nicméně tohle není a nemělo být předmětem debaty ;)

pokud jim vyměníte systém a stejná věc jim trvá několinásobně déle, musí více pracovat - to nejde okecat... rozumějte, správná digitalizace a automatizace procesů vede k tomu, že to trvá kratší dobu, o všech věcech víte více dopředu a máte více informací k posouzení a v konečném důsledku potřebujete méně lidí - tak to bylo na všech projektech kde jsem pracoval...

Ne, nejsou to odlišné věci. Úrednik musí zpracovávat různá data v mezích zákona, s HW a v SW, ktery má k dispozici. Zde není prostor pro kreativitu. Dá se říci, že kreativita je v těchto případech sprosté slovo. Jsem finanční a datový analytik a musím se pohybovat v mantinelech treba datových zakonů. IFRS, CAS, local. Pokud nemám k dispozici HW a SW ve kterých musím pracovat, jelikož mi to přikazují procesy, zákony, mám smůlu. Hloupá nefunkčnost při zadávání např, čísla parcely, kdy mě SW nepustí dál a zaroveň musím čelit rozčilenému stavebníkovi, nesplnění deadline atd, je cesta k tomu, hodit monitor do ksichtu nejbližšímu stěžovateli, který se momentálně nachází v blízkosti.
Úrednikum tím, že jim nedáváme prostor pro jiné řešení, než nalajnovanym, zákonným postupem, s možností využívání striktně daných prostředků v podobě HW a SW bereme prostor pro kreativitu, třeba v podobě papíru a razítka, kdy by se mohlo mnohé vyřešit. Z toho důvodu je nemůžeme dehonestovat. Musíme jim vytvořit podmínky.

opět i s vámi souhlasím, nicméně prostor proto, aby úředník pracoval rychleji (ne kreativněji) je hodně velký, a je na jejich manažerech, aby je k vyšším výkonům motivovali a taky jim zajišťovali prostředky, které jim umožní těchto výkonů dosahovat, proto tam taky jsou...

pokud jim budou ministři ztěžovat práci, důsledkem bude, že musejí více zabrat, s tím že produktivita ještě klesne...

Ano, a proto jsem ráda, že Bartoš změnil rétoriku a místo házení viny na úředníky se snaží o faktickou opravu. To, že tento problém bude skutečný strašák pro stranu bylo známo již v červnu. Bartoš přesto dal na nějaké " odborníky" ze svého mediálního týmu a jal se v prvotní fázi obvinit úředníky. Nicméně, součástí nejdou pouze úředníci, ale i developeři, projekťáci, inženýři, právníci, architekti. A ti mají oproti úředníkovi obrovskou lobby :) Já svůj drobný projekt, vyžadující stavební povolení, odložila na příští rok. Tento luxus si mohu dovolit, protože financování je čistě v mé režii :) Držme si palce, ať jsou nefunkčnosti opraveny do data, kdy společnost, vytvářející tento SW, na něj už nebude moci hrabnout :)

eladar
Dal poděkování: 138 poděkování
Dostal poděkování: 244 poděkování

Příspěvek od eladar »

pavlinahamplova píše: 15 srp 2024, 12:59

... Držme si palce, ať jsou nefunkčnosti opraveny do data, kdy společnost, vytvářející tento SW, na něj už nebude moci hrabnout :)

... nebo bude bez náhrady zrušen. Mám řadu dobrých důvodů si myslet, že je neopravitelný. A bude lepší si to přiznat dřív, než se do toho nasypou další desítky a stovky milionů Kč a odpíská se to až pak.

anon123

Příspěvek od anon123 »

eladar píše: 15 srp 2024, 13:23

... Držme si palce, ať jsou nefunkčnosti opraveny do data, kdy společnost, vytvářející tento SW, na něj už nebude moci hrabnout :)

... nebo bude bez náhrady zrušen. Mám řadu dobrých důvodů si myslet, že je neopravitelný. A bude lepší si to přiznat dřív, než se do toho nasypou další desítky a stovky milionů Kč a odpíská se to až pak.

Anebo tak :) Rozhodne si myslím, že myšlenka je dobrá.

ritch
Dal poděkování: 16 poděkování
Dostal poděkování: 21 poděkování

Příspěvek od ritch »

Rozhodně bude nejlepší projekt pozastavit a provést analýzu co bude stát tento systém dodělat, a jak dlouho to bude opravdu trvat, případně zda nebude lepší začít znova... nejhorší možná cesta je to nechat běžet, a opravovat to za běžného provozu... toto už může dopadnout jen špatně nebo ještě hůře...

anon123

Příspěvek od anon123 »

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11093 poděkování
Dostal poděkování: 8916 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

ritch píše: 15 srp 2024, 14:00

Rozhodně bude nejlepší projekt pozastavit a provést analýzu co bude stát tento systém dodělat, a jak dlouho to bude opravdu trvat, případně zda nebude lepší začít znova... nejhorší možná cesta je to nechat běžet, a opravovat to za běžného provozu... toto už může dopadnout jen špatně nebo ještě hůře...

To může znít hezky ale to jaksi vyžaduje změnu zákona.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
anon123

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10822 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

pavlinahamplova píše: 15 srp 2024, 10:04

... vždy mě fascinovali lidé, kteří mají úředníky za nemakačenka

Byl jsem 4 roky opozičním zastupitelem a několikrát jsem jako opozičník šel za nějakým úředníkem zjistit například, proč na opravované křižovatce je dočasný semafor naprogramovaný zoufale špatně. Dozvěděl jsem se, že podle platné smlouvy se zhotovitelem tam ten semafor měl umístit právě zhotovitel stavby. Na můj dotaz "a proč jste mu do smlouvy nedali, že po kontrole stavebního úřadu nebo Policie musí změnit intervaly pro jednotlivé směry?" jsem se dozvěděl, že "to se nedělá". Na dotaz, jestli se na tu stavbu byl vůbec někdy fyzicky podívat nějaký zaměstnanec stavebního úřadu jsem se dozvěděl, že "to bychom se ulítali, kontroly se dělají jen po upozornění občanů nebo někoho jiného". A takhle to bylo i s dalšími úředníky. Pro stavební povolení jim stačí vyjádření developera a pohled na Google mapu, pokud se tedy někdo dost důrazně neozve, třeba peticí občanů proti výstavbě. Mě to, až na výjimky, připomínalo pokladní v supermarketu. Tady mám šablonu ve Wordu nebo ve staré aplikaci pro stavební řízení, ty vyplním, odešlu na určená místa, 30 dnů počkám na připomínky a když nejsou, tak hotovo. Fyzicky nikam nechodím, všechno dělám z kanclu.

A když teď těm lidem vezmete ty jejich šablony a nemohou to sekat bez rozmyslu jako pekař housky, tak samozřejmě hledají proč to nejde.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Libor.Adamek

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Dave1789
Profese: Finanční analytik
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 40 poděkování

Příspěvek od Dave1789 »

Petr.Vileta píše: 15 srp 2024, 18:32

A když teď těm lidem vezmete ty jejich šablony a nemohou to sekat bez rozmyslu jako pekař housky, tak samozřejmě hledají proč to nejde.

Jo, to je super pristup. Zrusime fungujici vec bez relevantni nahrady, manualu a testovani, coz vede k obrovskym problemum a kdo za to muze? Linej uzivatel. Uz mam zkusenost, ze sebereflexe se u piratu nenosi, o cemz svedci Ivanovy bagatelizace celeho problemu. Ja od 18 volil do PS pouze piraty, po tehle zkusenosti uz je volit nikdy nebudu. Digitalizace je vase vlajkova lod, kvuli ktere vam clovek mel byt ochotny odpustit urcity amaterismus a naivitu v jinych oblastech. A vy vyndate naprosto klicovy system rovnou do provozu bez radnyho testovani, manualu apod. Vasi IT experti delali v korporatu jen zapojovani klavesnice a monitoru? Nebo jste takhle implementovali i systemy v bankach napr.?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dave1789 za příspěvky (celkem 2):
vrehak, Dominika.Otrosinova
ritch
Dal poděkování: 16 poděkování
Dostal poděkování: 21 poděkování

Příspěvek od ritch »

Vojtech.Pikal píše: 15 srp 2024, 18:31
ritch píše: 15 srp 2024, 14:00

To může znít hezky ale to jaksi vyžaduje změnu zákona.

to tedy znamená že všichni bude trpět... a co je tedy plán B?

anon123

Příspěvek od anon123 »

Dave1789 píše: 15 srp 2024, 19:44
Petr.Vileta píše: 15 srp 2024, 18:32

Jo, to je super pristup. Zrusime fungujici vec bez relevantni nahrady, manualu a testovani, coz vede k obrovskym problemum a kdo za to muze? Linej uzivatel. Uz mam zkusenost, ze sebereflexe se u piratu nenosi, o cemz svedci Ivanovy bagatelizace celeho problemu. Ja od 18 volil do PS pouze piraty, po tehle zkusenosti uz je volit nikdy nebudu. Digitalizace je vase vlajkova lod, kvuli ktere vam clovek mel byt ochotny odpustit urcity amaterismus a naivitu v jinych oblastech. A vy vyndate naprosto klicovy system rovnou do provozu bez radnyho testovani, manualu apod. Vasi IT experti delali v korporatu jen zapojovani klavesnice a monitoru? Nebo jste takhle implementovali i systemy v bankach napr.?

A to zase já je volit budu :) Tedy, pokud se nesdruží zase s nějakou pijavicí, či neprovedou něco strašného :) Nevšímala bych si toho pána, který píše o jakýchsi šablonách. Ono možná nebylo na výběr. Nespustit to a být za saska, který to nezvládl a nebo spustit a být sice za saska, který to spustil, ale nefunkční s tím, že se to nyní dává dohromady. Když pominu, že důvodem spuštění bylo, možná, to, aby dodavatel ten SW ještě mohl napravovat, ke konci září už nebude moci, jak je prezentováno, vadila mi počáteční rétorika ministra MMR. To se změnilo, aspoň částečně.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“