ritch píše: ↑15 srp 2024, 12:47pavlinahamplova píše: ↑15 srp 2024, 11:49ritch píše: ↑15 srp 2024, 11:20abych to uvedl na pravou míru - je makání ve statní správě a makání v soukromé sféře a to jsou dvě odlišné věci, pokud máte někdo známé úředníky, zajděte si na kafe a zjistíte jaká je tam pohoda a klídek, to se se soukromou sférou srovnat nedá... tím neříkám že úředníci nepracují, jen mají vlastní tempo, a nejsou motivování podávat vyšší výkon, lépe řečeno nikdo to neocení... nicméně tohle není a nemělo být předmětem debaty
pokud jim vyměníte systém a stejná věc jim trvá několinásobně déle, musí více pracovat - to nejde okecat... rozumějte, správná digitalizace a automatizace procesů vede k tomu, že to trvá kratší dobu, o všech věcech víte více dopředu a máte více informací k posouzení a v konečném důsledku potřebujete méně lidí - tak to bylo na všech projektech kde jsem pracoval...
Ne, nejsou to odlišné věci. Úrednik musí zpracovávat různá data v mezích zákona, s HW a v SW, ktery má k dispozici. Zde není prostor pro kreativitu. Dá se říci, že kreativita je v těchto případech sprosté slovo. Jsem finanční a datový analytik a musím se pohybovat v mantinelech treba datových zakonů. IFRS, CAS, local. Pokud nemám k dispozici HW a SW ve kterých musím pracovat, jelikož mi to přikazují procesy, zákony, mám smůlu. Hloupá nefunkčnost při zadávání např, čísla parcely, kdy mě SW nepustí dál a zaroveň musím čelit rozčilenému stavebníkovi, nesplnění deadline atd, je cesta k tomu, hodit monitor do ksichtu nejbližšímu stěžovateli, který se momentálně nachází v blízkosti.
Úrednikum tím, že jim nedáváme prostor pro jiné řešení, než nalajnovanym, zákonným postupem, s možností využívání striktně daných prostředků v podobě HW a SW bereme prostor pro kreativitu, třeba v podobě papíru a razítka, kdy by se mohlo mnohé vyřešit. Z toho důvodu je nemůžeme dehonestovat. Musíme jim vytvořit podmínky.opět i s vámi souhlasím, nicméně prostor proto, aby úředník pracoval rychleji (ne kreativněji) je hodně velký, a je na jejich manažerech, aby je k vyšším výkonům motivovali a taky jim zajišťovali prostředky, které jim umožní těchto výkonů dosahovat, proto tam taky jsou...
pokud jim budou ministři ztěžovat práci, důsledkem bude, že musejí více zabrat, s tím že produktivita ještě klesne...
Ano, a proto jsem ráda, že Bartoš změnil rétoriku a místo házení viny na úředníky se snaží o faktickou opravu. To, že tento problém bude skutečný strašák pro stranu bylo známo již v červnu. Bartoš přesto dal na nějaké " odborníky" ze svého mediálního týmu a jal se v prvotní fázi obvinit úředníky. Nicméně, součástí nejdou pouze úředníci, ale i developeři, projekťáci, inženýři, právníci, architekti. A ti mají oproti úředníkovi obrovskou lobby Já svůj drobný projekt, vyžadující stavební povolení, odložila na příští rok. Tento luxus si mohu dovolit, protože financování je čistě v mé režii
Držme si palce, ať jsou nefunkčnosti opraveny do data, kdy společnost, vytvářející tento SW, na něj už nebude moci hrabnout