Schůze RT EZO
Červenec 2024
3.7.2024 18:00
Přítomní: Matej Petrík (MP), Lukáš Doležal (LD), Vláďa Votápek (VV), Lukáš Lang (LL), Ondra Slówik (OS), Franta Kopřiva (FK), Lukáš Černohorský (LČ), Markéta Gregorová (MG), Samuel Enenkl (SE), Raman Ojha (RO), Tereza Hladíková (TH), Marek Barbuš (MB), Jan Brandejs (JB), Jan Mareš (JM),
Předsedající: Markéta Gregorová
Zápis: Lukáš Doležal (LD).
Ověření zápisu: Markéta Gregorová (MG).
Program:
1. Uvítání nováčků
MG: Nebyl tu s námi Ondra Slówik. Představil by ses nám?
OS: Žil jsem dlouhodobě ve Vietnamu, teď pracuji na vietnamistice. Spolupracoval jsem s ambasádou. Teď jsem se vrátil do Čech, od roku 2020 jsem příznivec Pirátů. Po covidu jsem přemýšlel, jak se zapojit a EZO mi přijde jako nejbližší. Chtěl bych se do Vietnamu vrátit ve státních službách (CzechTrade).
TH: Studuji bezpečnostní studia a politologii v Brně. Zajímám se o zahraniční politiku zaměřenou na bezpečnost. Chtěla bych zjistit, jak to funguje v politické straně.
2. Report MZV + europoslankyně + kraje
MG: Z reportujících tu vidím jenom sebe. Tematická práce se teprv započne. Frakci jste asi zaregistrovali, vstoupím do Greens/EFA. Renew je rozklížené, nebyli schopni nic nabídnout. Nebylo to jednoduché rozhodnutí i s vědomím, že Zelení mi poskytli personál navíc a tři výbory navíc. Ted budu v mezinárodním obchodě, průmyslu... Za mě dobrý.
VV: Ohledně Greens/EFA nebude stanovisko Pirátů?
MG: Nemáme na to předpis, je to moje rozhodnutí. RV nemá pravomoc to shodit. Úplně nevím, co mám dělat. Čekám na vyjádření RV.
MB: Jak to bude s Voltem?
MG: V podstatě se s nima ještě bavím. Tzv. groupings jsou primárně k tomu sdílet stav. Na tom jsme se zatím nedomluvili. Chtějí velmi úzce spolupracovat, budeme mít kancl vedle sebe, bude tam trošku i mediální spolupráce. Navzájem se podržíme při vyjednávání.
RO: jaké jsou tvoje priority v tomto volebním období?
MG: jelikož jsem sama, budu muset pokrýt pirátský výpadek, ale chci i navázat na minulé období (INKE, ITRE, LIBE). Sešla jsem se s člověkem z Renew (Moritz).
JM: A ten Moritz v tom souhlasí se svojí stranou?
MG: Ano.
3. Budoucí fungování týmu
MG: chtěla bych opustit vedoucí EZO, cítím se ve střetu zájmu, když jsem v RP. Tvoří se holony, nerezignuji ke dnešku. Chtěla bych, aby nový vedoucí vyšel z EZO, otevřela bych jednání. Chtěla jsem vám to říct, abyste si to mohli rozmýšlet.
4. Holon bezpečnost a zahraničí - program
MG: převezme to nový vedoucí. Klára Kocmanová společně s DFW a I. Mrkvičkovou chystají systém holonů (sdružení rezortních týmů do tematických celků). Byli jsme požádání o naše priority. Např. priorita společná evropská obrana, je pod tím spousta věcí. Nad tím by měl nový vedoucí EZO pracovat. Ideologickou stránku bychom měli pokrýt my. Dále tam je reforma EU, revize zakládajících smluv, transparence, demokratizace a další věci.
MP: Tohle budou dělat členové rezortních týmů?
MG: Bude to EZO i asistenstvo Honzy Lipavského? Na vnitru nemáme člověka. Dan nemá asistenty.
5. Proruské vyjadřování členů
LD: Někteří členové, kteří nesdílejí postoje Pirátské strany v otázce války v Ukrajině, začali tyto názory psát na fórum do EZO sekce - viewtopic.php?t=64555. Mám za to, že spouštěčem byla kandidatura a výsledek koalice STAČILO!, která v současné době reprezentuje jejich názory. Byly to vyloženě nadávky, kdy zastánci Ukrajiny byly připodobňováni k nacistům, bagatelizace ruských zločinů v Ukrajině, bagatelizace ukrajinských snah dobýt okupovaná území či vyloženě lži (Sevastopol nebyl součástí Ukrajiny). Zkrátka papouškování ruské propagandy. Proto navrhuji následující usnesení a prosím Markétku o zprocesování k hlasování členům a členkám EZO:
Návrh usnesení:
- Rezortní tým pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO) se distancuje od proruského a vulgárního vyjadřování členů České pirátské strany a od podpory konkurenčního politického subjektu.
- Vyjadřování Jana Wagnera a Romana Kučery se neslučují se zahraniční politikou České pirátské strany, která podporuje spravedlivý boj ukrajinského lidu za znovudobytí dočasně okupovaných částí Ukrajiny.
- Jan Wagner a Roman Kučera byli pozváni na zasedání RT EZO dne 3. července 2024 v 18:00.
VV: To vlákno o válce v Ukrajině jsem založil já. Svým způsobem to je normální, že v každé organizaci se najdou lidé, kteří trollí. Řekl bych, že to není velkej průšvih, na fórum může chodit každej a bude se to stávat pořád. Možná bychom se o tom mohli pobavit, jestli by EZO fórum nešlo zamknout jenom pro členy.
MG: My máme interní fórum, RT EZO. Osobně si myslím, že pokud se nediskutují interní věci, není nutné diskuzi uzavřít.
LD: Rozlišil bych členy strany, kteří na fórum píšou pod svým jménem, a ať chceme nebo nebo ne, mluví za stranu a anonymní uživatele, kteří nemohou mluvit za Piráty a snaží se nahlodat a rozbít diskuzi. Jan Wagner ukončil členství ve straně k 1. 7. 2024 - https://redmine.pirati.cz/issues/44835. Romanovi Kučerovi bylo odebráno právo přispívat na fórum do uzavření případu - https://redmine.pirati.cz/issues/44811. Anonymní uživatelé pořád trollit můžou.
6. Trvalý bod k Ukrajině
VV: Situace se zbraněma se zlepšila, nicméně evropští politici pořád strkají Kyjev k nespravedlivému míru.
7. Moderace EZO na fóru
LD: Souvisí s 5. bodem. Začal jsem vlákno o válce v Ukrajině moderovat, protože situace už byla neúnosná - urážky a zjevné lži. Celkově EZO fórum nebylo dlouhodobě moderováno a podle mě je dobře, když na oficiální veřejné platformě Pirátské strany zazní moderace členů/členek EZO, která je v souladu s RT EZO, zahraniční politikou strany a challenguje proruské narativy. Také zazněl požadavek o moderaci ze strany členky strany mimo EZO (Simona Mikušová).
VV: Moderování je citlivá záležitost a potom diskuze skončí vyhroceně. Já se tomu klidně budu věnovat víc.
MG: Existují dvě možnosti, buď se člověk zapojí přes AO, druhá věc je na naše na interní domluvě v EZO. Já moderaci moc nerozumím.
LD: Ujmu se toho, vykopnu téma moderace na Zulipu.
MG: Je dobré odmoderovat vulgarity a lži.
8. Ostatní
MG: Info ke kontrole programu: úspěšně předáno Kláře Kocmanové za RP.
MG: Mnoho z vás pomáhalo s kontrolou programu. Děkuju všem, co se zapojili. Je hotovo. Teď to má oponentní skupina RV.
OS: Nabídl bych přednášku či workshop s emigrační situací Vietnamců.
MG: Tohle jsou věci, co bych nechala na novém vedoucím. Máme tady Vláďu, který přednášky dělal ohledně Ukrajiny.
OS: Teď jsou prázdniny, pak krajské volby. Jsem schopný to dát dohromady, ale nechám si poradit.
VV: Žádná kolize s volbami. Diskuse nám mohou přinést voliče. Podporuju a rád pomůžu.
MG: Klidně to udělej nyní. Mohla bych tě spojit s Ivanou Mrkvičkovou, asistentka některých RT.
LD: Mohl bys přijet i do Brna?
VV: Lukáši, dej nám vědět, já tam s Ukrajinou rád přijedu také.
LD: 👍.