MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Moderátoři: PKS Středočeský kraj, Krajsti predsedajici, PMS Jesenice - Jílové

Uživatelský avatar
Michal.Hazlinsky
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 741
Registrován: 20 říj 2013, 00:45
Profese: Network architect
Bydliště: Kladno
Dal poděkování: 703 poděkování
Dostal poděkování: 1074 poděkování
Kontaktovat uživatele:

MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od Michal.Hazlinsky »

Ahoj Místní Fórum Jesenice-Jílové (MF JJ),

tímto zahajuji jednání o stanovisku MF Jesenice-Jílové (JJ) k věci rozšíření působnosti Místního Sdružení Jesenice-Jílové (MS JJ) a současně ke změně názvu MS.

Navrženy jsou dvě varianty usnesení k rozšíření a tři varianty usnesení o novém názvu MS. Jednat se bude o návrzích ve společném jednání a v závěrečném hlasování budou dvě otázky - zvlášť jedna k rozšíření a druhá k názvu.

Navržené varianty usnesení jsou následující.

A: Ve věci rozšíření působnosti:

A1: MF JJ souhlasí s rozšířením působnosti MS JJ o území pověřeného obecního úřadu (POÚ) Kamenice a POÚ Říčany.

A2: MF JJ souhlasí s rozšířením působnosti MS JJ o území POÚ Kamenice a POÚ Říčany a POÚ Kostelec nad Černými lesy, to znamená o celou obec s rozšířenou působností (ORP) Říčany.


hlasovaniMF_mapa1_20240421.png
hlasovaniMF_mapa2_20240421.png


B: Ve věci změny názvu MS:

B1: MF JJ souhlasí se změnou názvu MS Jesenice-Jílové na nový název: MS Praha-Jihovýchod.

B2: MF JJ souhlasí se změnou názvu MS Jesenice-Jílové na nový název: MS Říčansko.

B3: MF JJ souhlasí se změnou názvu MS Jesenice-Jílové na nový název: MS JeJíŘ.



V obou věcech bude při hlasování též možnost hlasovat o ukončení jednání v dané věci bez přijetí usnesení (hlas proti všem navrženým variantám). Hlasování bude dvoukolové.

Doba pro navrhování a rozprava končí 29.5. 10:00. 1. kolo hlasování pak začne 31.5. v 10:00 a potrvá do 3.6. 20:00. Případné 2. kolo začne následně 4.6. v 10:00 a skončí 6.6. ve 20:00.

Prosím předsednictvo MS JJ o úvodní slovo. Závěrečné slovo náleží opět předsednictvu MS JJ a případnému největšímu odpůrci, pokud takový z jednání vzejde (určuje se případně počtem poděkování u příspěvků).

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Hazlinsky za příspěvky (celkem 3):
Tereza.Vovesova, Jiri.Snizek, Jan.Korbel

profil, místopředseda SčK, člen MS Kladno, network and solution architect @ CESNET, pište mi na Zulip (na FB reaguji s nízkou prioritou dle možností)

"It is impossible to sharpen a pencil with a blunt axe. It is equally vain to try to do it with ten blunt axes instead."
—Edsger Dijkstra

petr_syrovy
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Příspěvky: 33
Registrován: 01 čer 2019, 22:13
Profese: vedoucí
Bydliště: Jesenice
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 23 poděkování

Re: MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od petr_syrovy »

Jsem příznivec a obyvatel dotčené lokality mám několik drobných poznámek.

S rozšířením působnosti a předpokládaným dosahem je navrhované rozšíření místního sdružení vítáno. Nicméně, místní sdružení již dlouhodobě spolupracuje s Dolnobřežanským uskupením osob, což je nepochopitelně potlačováno v návrhu. Proč tomu tak je jsem se nedozvěděl, ale pro mne se jedná o zásadní věc. Aktivní oblast se ignoruje a jiná oblast se má protěžovat? Proč? Doporučuji dopracovat.

Navrhované názvy mi zní poněkud dost infantilně. Pokud budeme uvažovat, že máme velikány jako Michálek, případně Lipavský, pak jsem zcela proti názvům jako JeJíŘ, případně geografickému označení Říčansko. Jako pardon, ale Říčany? Haha.

Říčany jsou jasným příkladem zcela tragické tranzitní obce, kde silnice bez asfaltu spíše ukazují normalizační období minulého století. Nedostatečná infrastruktura a jakási parodie na Potěmkinovi vesnice je podle mne přesný popis tohoto zoufalého místa, kde tvrdí, že jsou obcí, kde všichni chtějí bydlet. Ale vážně, tady opravdu ne! Jako občan Jesenice se nechci spojovat s blamáží a matením reality.

Jestli se chci dostat do Prahy vlakem, pak například Uhříněves, kde lze najít místo k zaparkování a široké silnice s asfaltem kohokoliv bezpečně navedou na patřičné parkoviště.

Nové označení našeho sdružení by možná zasluhovalo označení jako předsázaví/ Sázavsko, případně něco co by dávalo racionální smysl.

Miroslav.Dvorak
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 45
Registrován: 02 říj 2019, 20:55
Profese: Manazer
Bydliště: Vestec
Dal poděkování: 10 poděkování
Dostal poděkování: 84 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od Miroslav.Dvorak »

Ahoj všem, děkuji Michalovi za zorganizování tohoto hlasování a Petrovi za první příspěvek. Dovolím si přidat úvodní slovo k tomuto tématu rozšíření o Říčansko. O této možnosti diskutujeme již téměř rok, takže by pro většinu z vás neměla být překvapením.

Dva hlavní důvody pro rozšíření jsou:

  1. máme za poslední 2-3 roky několik nových aktivních osob, které jsou z oblasti Říčanska. Od minulého roku je naším místopředsedou František Kopřiva, který pochází z Říčan. Z tohoto důvodu se jeví rozšíření jako přirozený vývoj.
  2. přes veškerou snahu se zdá, že počet osob, které by se k nám mohly přidat z oblasti Jesenice-Jílové se prozatím vyčerpal. Bylo by tedy dobré zvětšit oblast MS a tím získat větší potenciál nových členů a příznivců, kteří by s námi aktivně spolupracovali na místní, krajské i celostátní úrovni.
    Oba tyto důvody a i další mě vedou k přesvědčení, že rozšíření má smysl a jeho oblast by měla být dostatečně velká, aby splňovala bod 2. Proto budu hlasovat pro rozšíření o celou oblast Říčanska, tedy možnost A2.

Ohledně jména nového MS nám všem bylo po téměř roční diskusi jasné, že paradoxně toto může být hlavní diskuzní bod. Po opravdu dlouhé diskuzi jsme se shodli na těchto třech navrhovaných možnostech.
A z mého pohledu je v tomto hlasování toto až druhý nejdůležitější bod. Z názvu MS by mělo být pro všechny, i pro občany mimo naši stranu, hned na první pohled jasné o jakou oblast se jedná. Dále by název měl brát v potaz různorodost území našeho MS, ve kterém není jedno dominující město nebo dominující geografický prvek. Proto budu hlasovat pro název MS Praha-Jihovýchod, tedy B1.

Hezký den všem a díky předem za diskuzi a vaše hlasování

Tito uživatelé poděkovali autorovi Miroslav.Dvorak za příspěvky (celkem 2):
Jan.Korbel, Lucie.Cirkva.Chocholova
majercik
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Příspěvky: 42
Registrován: 25 zář 2020, 02:58
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Re: MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od majercik »

Také všechny zdravím, a děkuji za tuto diskuzi. Také jsem sice jen registorvaný příznivec Pirátů od Jílového, ale myslím že musím první zdejší RE oponovat:

1.) Zavrhovat návrh MS Říčansko s odůvodněním na infantilnost, ale hlásit se k dobrovolnému svazku obcí či MAS - http://www.mas-dolnobrezansko.cz/ s názvem Dolnobřežansko mi připadá dost na hlavu postavené - rozhodně název území v češtině je běžný v uvedených tvarech nějakého centrálního města/obce a nikoliv jen v jeho prvním pádě chybně evokujícím působnost pouze na dané samotné město/obec!

2.) Uvádět Uhříněves, která je již součástí samostatného 14. kraje ČR - hl.m.Praha, jako dokonalý příklad propojení silniční a železniční příměstské dopravy, tak nepokrytě lže!
Uhříněves totiž léta doslova trpí tranzitem automobilové dopravy ještě více než Říčany - pomoci ji od toho může jedinné, aby odpovědné vedení Prahy okamžitě začalo myslet a reálně připravovat prodloužení =M=C z Hájů - https://mapy.cz/s/govefezato přes 3 nové vždy dvou vestibulové stanice Jižní Město, Sídliště Petrovice, Uhříněves - jeden vestibul u nádraží a druhý pod centrem MČ, do konečné dvouvestibulové stanice Sídliště Uhříněves - mezi stávající stejnojmennou BUS konečnou a Uhříněveským hřbitovem - resp. za ním s obratově odstavnými minimálně 4mi kolejemi každé o délce minimálně pro 3, ale lépe 4 soupravy pod tamním novým povrchovým kapacitním BUS terminálen a hlavně rozlehlým P+R (nejlépe se stromořadími vytvářejícími stín + tlumícími rozptyl hluku i exhalací prachu a výfukových splodin), jenž Uhříněves od Říčan potřebuje již dávno, ale neexistuje nutně potřebný navazující úsek =M=C a potřebná kapacita mezi jeho stanicemi Pankrác a Muzeum, při čemž Uhříněves bez toho žel bude totálně ucpaná auty po zprovoznění východní části dálničního okruhu D0 - https://mapy.cz/s/habofupeno), takže je nanejvýš potřebné mnou popsané jižní prodloužení =M=C zprovoznit ve stejný den, kdy bude prodloužen provoz =M=D od stanice Pankrác severně přes stanici Náměstí Bratří Synků do jeho aktuálně poslední jasné severní stanice Náměstí Míru s přestupem na =M=A!

3.) Kde má pražská Uhříněves dostatečně kapacitní P+R, kolik hypermarketů, jaké tzv. volnočasové - kulturně sportovní vyžití nejen pro obyvatele vlastní, ale i z menšího/širšího okolí? Za mě proti Uhříněvsi na plné čáře vyhrávají Říčany, které katastrálně sahají až těsně do sousedství přístupu k železniční zastávce sousední obce Světice - https://mapy.cz/s/cesubocava ! Ale chápu, že dostupnost Říčan od jihozpadního směru - Jesenice a dále je omezená vlastně jen na individuální automobilovou dopravu, ale to je problematika SčK, že zejména kolem Prahy preferuje autoBUSové spoje v PID směřované hvězdicově do/z Prahy, ale více méně zapomíná na přímá vzájemná spojení částí kraje okolo Prahy, která je samostatným 14. krajem ČR.

4.) Dolnobřežansko státní správou spadá do soudněpolicejněfinančníhoního okresu Praha-západ se správní obcí/městěm Černošice - co obyvatelé Dolnobřežanska mají reálně/fyzicky společného s touto částí SčK tzv. na druhém břehu Vltavy?
Osobně ze severozápadu od Jílového jezdím až neojediněle i do Benešova než do Berouna, k němuž žel spadáme při volbě senátora v obvodu č.16 - https://www.senat.cz/senat/volby/hledan ... php?kod=16 !

5.) Ovšem chápu, že název MS JeJíŘ (Jesenicko-Jílovsko-Říčansko) se nebude líbit místním patriotům z Dolnobřežanska, Kamenicka a potažmo Kostelecka (nad Černými Lesy), tak jako jen MS Řířansko bude navíc až nepřijatelný pro obyvatele Jesenicka a Jílovska, ale je to pouze o osobních pocitach až přímo averzi než o reálných argumentech!

6.) Osobně si pokládám otázku, proč jsme nedali ještě návrh názvu ""MS(ko) Jihovýchod(ní) od Prahy" či potenciálně "MS(ko) Nad Sázaví/Sázavsko" (pro polohu severně od Sázavy)?

Tito uživatelé poděkovali autorovi majercik za příspěvek:
Jan.Korbel
Uživatelský avatar
Tereza.Vovesova
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1343
Registrován: 01 pro 2017, 22:10
Profese: rozpočtář, referent EU fondů a strategie
Dal poděkování: 1421 poděkování
Dostal poděkování: 2104 poděkování

Re: MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od Tereza.Vovesova »

Děkuju za zahájení i za úvodní slovo.
S rozšířením souhlasím, jen vlastně moc nevím, proč jsou tam dvě varianty. Prosím mohli byste mi vznik dvouvariantní volby stručně přiblížit? (Stačí možnosti jsou 2 protože v rámci MŠ padli dva návrhy a výhody návrhů jsou takové a takové.)

A co se návrhu názvu týče, já bych se klonila spíš k regionálnímu MS Říčansko z důvodu větší srozumitelnosti pro případné další zájemce. Obávám se, že Praha - jihovýchod nemusí být pro místní, na které cílíme až tolika atraktivní a srozumitelné pojmenování.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Vovesova za příspěvek:
Jan.Korbel

Tereza Vovesová
Obrázek

Miroslav.Dvorak
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 45
Registrován: 02 říj 2019, 20:55
Profese: Manazer
Bydliště: Vestec
Dal poděkování: 10 poděkování
Dostal poděkování: 84 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od Miroslav.Dvorak »

Ahoj všem, ohledně dotazu Terezy proč dvě varianty rozšíření:

  • varianta A1 má tu výhodu, že menší oblast budeme lépe schopni znalostně ovládnout a místní témata můžeme lépe znát. V této chvíli totiž zatím nemáme nikoho aktivního z POÚ Kostelec.
  • varianta A2 má tu výhodu, že větší území znamení větší možnost někoho přidat k našim aktivním členům a pokud se někdo z této oblasti stane aktivní, tak nemusíme proces rozšíření absolvovat znovu. Z krajského pohledu se pak postaráme o současné "území nikoho".
  • protože každý nás vidí váhu těchto výhod jinak, rozhodli jsme se nechat to rozhodnout členy MS. Můj osobní názor je podpora A2.

Ohledně názvu, jak jsem zmiňoval, název je sice důležitý, ale nemělo by to být něco, co by nás mělo rozdělit. Název bude něco, s čím budeme kampaňovat a budeme ho vyslovovat před lidmi, kteří vůbec neznají detaily. Takže by neměl být komplikovaný nebo zavádějící pro lidi, kteří mají jinou perspektivu. S ohledem na odkaz na Sázavu, je třeba si uvědomit, že ta je relevantní třeba i pro lidi ze Žďáru nad Sázavou.
Název jsem za poslední roku probrali ze všech možných stran a můj osobní názor je podpora B1.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Miroslav.Dvorak za příspěvky (celkem 2):
Tereza.Vovesova, Lucie.Cirkva.Chocholova
majercik
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Příspěvky: 42
Registrován: 25 zář 2020, 02:58
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Re: MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od majercik »

já sice chápu, jak - od čeho vznikl návrh názvu MSka Praha jihovýchod - inspirací názvů středočeských OKRESů PRAHA - VÝCHOD/ZÁPAD, ale tam se používá to slovo okres, z něhož má být jasné, že se nejedná o části samotné Prahy!

Jsem přesvědčen, že nejen mně, ale i mnohým dalším navržený název MS PRAHA JIHOVÝCHOD evokuje jihovýchodní části samotné Prahy (MČ P4,12 ...), ale tam jsou jiná MSka dokonce jiného KSka!

Za mě jedině fakticky správně MSko JIHOVÝCHOD(NÍ) OD PRAHY!

Tito uživatelé poděkovali autorovi majercik za příspěvek:
Jan.Korbel
Uživatelský avatar
Jan.Korbel
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1805
Registrován: 03 úno 2012, 19:04
Profese: IT
Bydliště: Jílové u Prahy
Dal poděkování: 4203 poděkování
Dostal poděkování: 3075 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od Jan.Korbel »

Díky Michalovi za zahájení a předsedání. A dále všem členům a příznivcům MS, kteří se rozšířením MS a obecně podporou aktivit mimo naše současné oficiální území zabývají.

Osobně podporuji rozšíření MS na východ od nás. Vzhledem k tomu, že se Říčansku dlouhodobě věnujeme a máme tam členy, dává to v tuhle chvíli smysl. Ideální by bylo mít těch aktivních členů tolik, aby mohlo vzniknout samostatné MS, ale k tomu máme daleko. Takto si ušetříme velkou část byrokracie a můžeme se potkávat a podporovat se v rozumně velké skupině lidí.

Ohledně připojovaného území jsem spíš pro variantu větší (A2), tzn. netříštit POÚ Říčany a nevytvářet malé bílé území. V prvním kole ale budu hlasovat pro obě varianty rozšíření.

Jméno je opravdu větší téma a je na to více (a řekněme silnějších) názorů. Já třeba nechci v názvu přímo Prahu. V místech, ve kterých se pohybuju (vesnice kolem nás) se s Prahou úplně neztotožňujeme (politicky korektně řečeno). A to máme ještě hodně území směrem na jih od nás. Praha nás nepochybně hodně ovlivňuje, ale měli bychom se snažit o rozumnou samostatnost, stavět takto velké území na vlastní nohy a odolávat tlakům přitažlivosti :)

Samostatné jméno "Říčansko" úplně maže naše současné území Jesenice a Jílového. Bral bych ho tedy pouze ve spojení.

Mít v názvu nějakým způsobem Sázavu by mi vůbec nevadilo. Při pohledu do mapy je řeka natažená nejen přes MS Benešov, tak přes Havlbrod až do Žďáru. Název Nadsázaví ale může evokovat jak území cca na server od řeky, tak část toku, přijde mi to jako vtipné spojení. Sázava navíc působí pozitivně-emočně a věřím, že by to pomohlo více se s takto rozšířeným (až rozlezlým) MS identifikovat. Můj favorit!

(Btw. dovolím si nesouhlasit s tím, že název budeme vyslovovat při kampaňování. Naše voliče místní sdružení nezajímá a kampaňujeme za Piráty.)

Byl bych rád, kdybychom jméno vybrali co největším konsenzem, i když to zřejmě bude těžké. Proto bych chtěl zařadit do hlasování další návrhy a požádat členy v prvním kole o hlasování pro všechny varianty, které jsou pro ně alespoň trochu přijatelné.

Rád bych tedy přidal následující návrhy k hlasování:

  • MS Nadsázaví
  • MS Jesenice-Jílové-Říčany
  • MS Jesenicko-Jílovsko-Říčansko
  • MS SčK-Jihovýchod
  • MS Jihovýchod od Prahy

A pro zajímavost některá jména existujících pirátských MS:

  • Slovácko
  • Horní Pojizeří
  • Pirátská tvrz
  • Poberouní
  • ValMez

Tzn. nemusíme být přespříliš upjatí a formální.

Dále si všimněte, že název MS Poberouní (středočeské MS) je založen na řece, která teče až z Plzně, tedy jiného kraje(!). Nadsázaví by bylo výrazně přesnější a také konzistentní s názvem nejnovějšího středočeského MS ;-)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Korbel za příspěvky (celkem 3):
libor.dusek, Tereza.Vovesova, petr_syrovy
Středočeský profil | "Systémy, kterých se týká tato dohoda, jsou účty majitelky." -- NDA Pirátů
Uživatelský avatar
Tereza.Vovesova
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1343
Registrován: 01 pro 2017, 22:10
Profese: rozpočtář, referent EU fondů a strategie
Dal poděkování: 1421 poděkování
Dostal poděkování: 2104 poděkování

Re: MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od Tereza.Vovesova »

Podporuju myšlenku rozšíření hlasování o další návrhy, i když se tím samozřejmě budeme vystavovat nebezpečí, že na první pokus nebude název vybrán.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Vovesova za příspěvek:
Jan.Korbel

Tereza Vovesová
Obrázek

petr_syrovy
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Příspěvky: 33
Registrován: 01 čer 2019, 22:13
Profese: vedoucí
Bydliště: Jesenice
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 23 poděkování

Re: MS JJ 01/2024 - Rozšíření působnosti MS a změna názvu

Příspěvek od petr_syrovy »

Dovoluji si doplnit komentáře k několika zajímavým jménům:
Pirátská tvrz - je škoda, že není již volné, toto mi připadá dost nápadité
ValMez - na severní Moravě jsem prožil poměrně dlouhou dobu. Označení ValMez je dosti přesné označení místa/oblasti, kde každý obyvatel na Moravě ví, kde to je a co spadá do této oblasti.
Osobně bych vybral MS Nadsázaví, snad to nebude vnímáno povýšeně.

Odpovědět

Zpět na „Místní fórum Jesenice - Jílové“