Izraelsko-palestinský konflikt

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym EZO

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Evropská unie, zahraničí, obrana. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
wittgenstein
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 171
Registrován: 21 led 2019, 23:28
Profese: existuje
Dal poděkování: 60 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od wittgenstein »

Petr.Vileta píše: 21 kvě 2024, 14:07

Známe jména a povolání členů toho "panelu expertů"? Já jen, jestli to jsou další soudci ICC, nebo nějací advokáti, nebo třeba novináři, nebo politici ve výslužbe. ;)

Ono totiž, když "Palestina je v právu" říká člověk jménem Muhamad a "Izrael je v právu" říká člověk jménem Isaac, je poněkud nevěrohodné. :)

V Čechách máme takové přísloví "Každá liška chválí svůj ocas". :P

Například: "Právnička, která je manželkou herce George Clooneyho, je advokátkou v londýnské advokátní kanceláři Doughty Street Chambers a pracovala na řadě významných případů týkajících se mezinárodního práva."

https://blisty.cz/art/119193-amal-cloon ... amasu.html

další si snad dohledáš...

PS: Fiala je debil a používá na FB (trapně) klasické argumentační fauly jako red herring, dead cat strategy. Stejně jako zde diskutující používají argumentum ad hominem, slippery slope a další. Což je krásný příklad toho jak tato diskuze nemůže mít žádný konec. Vileta je na to ideální generátor.

Tito uživatelé poděkovali autorovi wittgenstein za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Novy, Jiri.Koudelka
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34826
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31737 poděkování
Dostal poděkování: 25781 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od Petr.Vileta »

wittgenstein píše: 21 kvě 2024, 17:21
Petr.Vileta píše: 21 kvě 2024, 14:07

Ono totiž, když "Palestina je v právu" říká člověk jménem Muhamad a "Izrael je v právu" říká člověk jménem Isaac, je poněkud nevěrohodné. :)

Například: "Právnička, která je manželkou herce George Clooneyho, je advokátkou v londýnské advokátní kanceláři Doughty Street Chambers a pracovala na řadě významných případů týkajících se mezinárodního práva."

https://blisty.cz/art/119193-amal-cloon ... amasu.html

Jasne :D

Wikipedia píše:

Amal Clooney, za svobodna Alamuddin (* 3. února 1978 Bejrút) je britská právnička, aktivistka a spisovatelka, původem z Libanonu.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

davkol
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 497
Registrován: 18 úno 2012, 22:09
Dostal poděkování: 547 poděkování

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od davkol »

Jeruzalémský profesor: Ano, je to genocida / Yes, it is genocide / כן, זה רצח עם

Ve většině případů genocidy, od Bosny po Namibii, od Rwandy po Arménii, pachatelé vraždy tvrdili, že jednali v sebeobraně. Skutečnost, že to, co se děje v Gaze, se nepodobá holocaustu, píše odborník na holocaust Amos Goldberg, neznamená, že se nejedná o genocidu.

Již 26. ledna Mezinárodní soudní dvůr drtivou většinou (14:2) rozhodl, že Izrael se v Gaze možná dopouští genocidy. Dne 28. března, poté, co Izrael úmyslně vyhladověl obyvatelstvo Gazy, vydal soud další příkazy (tentokrát poměrem hlasů 15-1, přičemž jediný nesouhlas vyjádřil izraelský soudce Aharon Barak), v nichž vyzval Izrael, aby Palestincům neupíral jejich práva, která jsou chráněna Úmluvou o genocidě.

Dobře vyargumentovaná a zdůvodněná zpráva zvláštní zpravodajky OSN pro situaci v oblasti lidských práv na okupovaných palestinských územích Francesky Albaneseové dospěla k poněkud rozhodnějšímu závěru a je další vrstvou při utvrzování poznání, že Izrael skutečně páchá genocidu. Ke stejnému závěru dospěla i podrobná a pravidelně aktualizovaná zpráva izraelského akademika Dr. Lee Mordechaie, která shromažďuje informace o míře izraelského násilí v Gaze. Přední akademici, jako je Jeffrey Sachs, profesor ekonomie na Kolumbijské univerzitě (a žid s vřelým vztahem k tradičnímu sionismu), s nímž hlavy států celého světa pravidelně konzultují mezinárodní otázky, hovoří o izraelské genocidě jako o něčem samozřejmém.

Vynikající investigativní reportáže, jako jsou ty Yuvala Avrahama v Local Call, a zejména jeho nedávné vyšetřování systémů umělé inteligence, které armáda používala při výběru cílů a provádění atentátů, toto obvinění ještě prohlubují. Skutečnost, že armáda dovolila například zabít 300 nevinných lidí a zničit celou obytnou čtvrť, aby zlikvidovala jednoho velitele brigády Hamásu, ukazuje, že vojenské cíle jsou téměř náhodnými cíli pro zabíjení civilistů a že každý Palestinec v Gaze je cílem zabíjení. To je logika genocidy.

Ano, já vím, všichni jsou antisemité nebo sebenenávistní židé. Jen my, Izraelci, jejichž mysl je živena prohlášeními mluvčího IDF a vystavena pouze obrazům, které pro nás prosévají izraelská média, vidíme realitu takovou, jaká je. Jako by o společenských a kulturních mechanismech popírání společností páchajících závažné válečné zločiny nebyla napsána nekonečná literatura. Izrael je skutečně paradigmatickým případem takových společností, případem, který se bude ještě dlouho vyučovat na všech univerzitních seminářích na světě zabývajících se tímto tématem.

Bude trvat několik let, než soud v Haagu vynese rozsudek, ale nesmíme se na katastrofální situaci dívat čistě právní optikou. To, co se děje v Gaze, je genocida, protože míra a tempo nevybíravého zabíjení, ničení, masového vyhánění, vysídlování, hladomoru, poprav, likvidace kulturních a náboženských institucí, drcení elit (včetně zabíjení novinářů) a rozsáhlá dehumanizace Palestinců - to vše vytváří celkový obraz genocidy, záměrného vědomého drcení palestinské existence v Gaze.

Ve smyslu, v jakém takové pojmy obvykle chápeme, palestinská Gaza jako geograficko-politicko-kulturně-lidský komplex již neexistuje. Genocida je záměrné vyhlazení kolektivu nebo jeho části - nikoli všech jeho jednotlivců. A právě to se v Gaze děje. Výsledkem je nepochybně genocida. Četná prohlášení vysokých izraelských vládních představitelů o vyhlazení a celkový vyhlazovací tón veřejného diskurzu, na který správně upozornila publicistka listu Haaretz Carolina Landsmanová, naznačují, že to byl také záměr.

Ačkoli má však každý případ genocidy jiný charakter, co do rozsahu a rysů vraždy, společným jmenovatelem většiny z nich je, že byly provedeny z autentického pocitu sebeobrany. Z právního hlediska nemůže být událost současně sebeobranou i genocidou. Tyto dvě právní kategorie se vzájemně vylučují. Z historického hlediska však sebeobrana není s genocidou neslučitelná, naopak je obvykle jednou z jejích hlavních příčin, ne-li tou hlavní.

[vyjmenovává příklady: Srebrenica, Rwanda, Rohingové, Arménci, Hererové a Namové]

Amos Goldberg (překlad Sol Salbe, Britské listy)
17. dubna 2024
שיחה מיקומית

eladar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 502
Registrován: 04 bře 2021, 11:42
Dal poděkování: 206 poděkování
Dostal poděkování: 375 poděkování

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od eladar »

wittgenstein píše: 21 kvě 2024, 17:00
eladar píše: 21 kvě 2024, 10:37

To je v podstatě výmluva, jak se zbavit odpovědnosti - já nic, to panel expertů. To je vůbec takový nešvar dnešní doby - všichni chtějí rozhodovat, ale nikdo nechce nést za svá rozhodnutí odpovědnost - tak se přenáší na "panel odborníků".

Nicméně, zadělal tím pro ICC na obrovský problém, který může ve finále ohrozit jeho legitimitu. USA pohrozily sankcemi vůči ICC, pokud ten zatykač opravdu vydají. Vidím to tak, že Karim Khan má teď jen dvě možnosti a obě špatné - buď to stáhne, ale pak se bude muset nějak vypořádat se zatykačem na V. Putina, obviněním z používání dvojího metru a ztrátou důvěryhodnosti ICC. A nebo na něm bude trvat, ale pak celkem reálně hrozí, že USA uplatní vůči ICC sankce a fakticky ho zničí.

Jsem vážně zvědav, to teď vymyslí.

Já jsem pro to nestáhnout, protože buď bude platit spravedlnost dle mezinárodních smluv a nebo ať se to celé zruší, když to funguje jen jak se to komu zrovna hodí...
Pokud je člověk nevinný, tak se určitě bez problémů před mezinárodním soudem obhájí... A pokud budeme takový soud zpochybňovat, tak jaký má smysl jeho existence?

V těchto diskusích očividně dochází tak trochu k nepochopení toho, co je to mezinárodní právo a jak funguje.

Každý stát ze je své podstaty suverénní subjekt. Mezinárodní právo je potom soubor pravidel a dohod, které jednotlivé státy ratifikují a přijmou do své legislativy. Konkrétní dohodu přijmout mohou, ale nemusí. Pokud ji ratifikují, pak je pro ně závazná. Pokud ne, pak se jich netýká.

A tohle je přesně problém jádro tohoto problému. Římský statut Mezinárodního trestního soudu (anglicky Rome Statute of the International Criminal Court) je smlouva, kterou byl zřízen Mezinárodní trestní soud. Některé země ji podepsali a ratifikovaly, jiné ne. Pro tu první skupinu je rozhodnutí ICC závazné. Pro tu druhou skupinu nemají rozhodnutí tohoto soudu vůbec žádnou váhu. Je to pro ně asi tak závazné jako diskuse venkovských pivních stréců.

I když v Římský statut neratifikovaly největší a nejdůležitější země světa, vč. USA, Číny, Ruska nebo Izraele (a z dobrých důvodů), přesto ICC má (nebo alespoň mělo) svůj význam, protože je/bylo autoritou pro řešení sporů mezi signatářskými zeměmi. A fungovalo to relativně dobře a dlouho. Pak se objevil jeden bláznivý aktivista a porušil základní pravidlo, že ICC nemůže stíhat vrcholné představitele zemí, které nejsou signatáři dohody. A ano, myslím tím naprosto nesmyslné a politicky motivované obvinění V. Putina. Tímto rozhodnutím, ale ICC dostal signatářské země do velmi prekérní situace, protože na jednu stranu pro ně jsou rozhodnutí ICC závazné, ale na druhou stranu nemohou zatknout vrcholného představitele země, která Římský statut nepodepsala - to je ve své podstatě extrémně nepřátelský krok na úrovni vyhlášení války, který ve vztahu těchto dvou zemí nemá žádnou právní oporu (takže fakticky jde o bezdůvodné napadení vrcholného představitele cizí země). A to si žádná z velkých zemí nenechá líbit.

Dokud se to týkalo Ruska, západní země nadšeně tleskaly Celkem logicky, ICC není neutrální orgán, je pod silným vlivem západu a západ ho používá jako klacek pro země, které se mu nelíbí.

Jakmile se to ale dotklo Izraele, je reakce USA extrémně nepřátelská. A zase - logicky, pokud by to ICC prošlo, byly by žalovatelní i občané USA a to prostě Amerika nesmí dopustit. Proto hrozba sankcemi ze strany USA vůči ICC. V. Putin je rozvážný politik, který si sice ze zatykače ICC nic nedělá, nechce ale dělat problémy spřáteleným zemím, které by mohl svou návštěvou dostat do neřešitelné situace. Američané jsou především kovbojové - nejprve střílí a pak se ptají. Proto velmi nepřátelská reakce USA, včetně hrozby uvalení sankcí.

Shrnu to - Římský statut ICC je mezinárodní smlouva, která je závazná POUZE pro země, které ji ratifikovaly. A mezi ně nepatří ani Rusko a ani Izrael. Rozhodnutím o vystavení zatykače na představitele Ruska nebo Izraele ICC dalece překročilo své pravomoci a teď je ve slepé uličce. A do značné míry zničilo legitimitu tohoto orgánu. To je ten problém.

Tito uživatelé poděkovali autorovi eladar za příspěvky (celkem 2):
pavlinahamplova, qnx
wittgenstein
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 171
Registrován: 21 led 2019, 23:28
Profese: existuje
Dal poděkování: 60 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od wittgenstein »

eladar píše: 21 kvě 2024, 19:31

to je ve své podstatě extrémně nepřátelský krok na úrovni vyhlášení války

S tím nemám problém.

vilik
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 128
Registrován: 03 úno 2020, 12:49
Profese: technik, programátor
Dal poděkování: 44 poděkování
Dostal poděkování: 63 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od vilik »

"Palestinu nemá smysl uznat, když není jasné, kdo a na jakém území ji představuje, řekl český premiér Petr Fiala Blesku. Nejprve je podle něj třeba pro to vytvořit podmínky."

Ten Fiala si asi něco šlehnul, nebo nevím. Náš stát oficiálně uznává existenci Státu Palestinu od 18.11.1988 a nikdy to nerevokoval.

https://www.mofa.pna.ps/ar-jo/%D9%81%D9 ... 9%8a%d9%86

Demokracie a liberalismus není o tom že si můžu dělat co chcu, ale především o zodpovědnosti za své jednání.

Uživatelský avatar
Lukas.Dolezal
Zahraniční odbor
Příspěvky: 2437
Registrován: 28 úno 2019, 14:48
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 4078 poděkování
Dostal poděkování: 3136 poděkování

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

vilik píše: 22 kvě 2024, 10:40

"Palestinu nemá smysl uznat, když není jasné, kdo a na jakém území ji představuje, řekl český premiér Petr Fiala Blesku. Nejprve je podle něj třeba pro to vytvořit podmínky."

Ten Fiala si asi něco šlehnul, nebo nevím. Náš stát oficiálně uznává existenci Státu Palestinu od 18.11.1988 a nikdy to nerevokoval.

https://www.mofa.pna.ps/ar-jo/%D9%81%D9 ... 9%8a%d9%86

Fiala je profesor politologie z Wishe.

Palestina.png

https://mzv.gov.cz/jnp/cz/o_ministerstv ... stina.html

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvek:
Jiri.Koudelka

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇺🇦 ✌️.

Člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Zahraničního odboru a Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz

wittgenstein
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 171
Registrován: 21 led 2019, 23:28
Profese: existuje
Dal poděkování: 60 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od wittgenstein »

Já už jsem byl rozhodnut to tady ignorovat, ale jen si sem do budoucna něco odložím:

Povinností každého člověka je ochrana nemluvňat. To jsou přece základní americké hodnoty, které by měly vzbuzovat oboustranickou podporu. Nyní ovšem tato situace bohužel leží na zlomu San Andreas mezinárodní politiky a strategických zájmů. A samozřejmě, že se mnou hovořili někteří volení představitelé, kteří byli velmi neomalení. "Tento soud byl vytvořen pro Afriku a pro zločince, jako je Putin," to mi řekl jeden vysoký představitel. My to tak nevnímáme. Tento soud je dědictvím Norimberku. Tento soud je smutnou obžalobou lidstva, tento soud by měl být vítězstvím práva nad mocí a hrubou silou. Zmocněte se všeho, čeho můžete, vezměte si, co chcete. Dělejte si, co chcete, a my prostě budeme - Nenecháme se odradit výhrůžkami ani jinými aktivitami, protože nakonec musíme plnit své povinnosti jako státní zástupci, jako muži a ženy v úřadu, jako soudci, jako registrační úřad.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34826
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31737 poděkování
Dostal poděkování: 25781 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od Petr.Vileta »

vilik píše: 22 kvě 2024, 10:40

"Palestinu nemá smysl uznat, když není jasné, kdo a na jakém území ji představuje, řekl český premiér Petr Fiala Blesku. Nejprve je podle něj třeba pro to vytvořit podmínky."

Ten Fiala si asi něco šlehnul, nebo nevím. Náš stát oficiálně uznává existenci Státu Palestinu od 18.11.1988 a nikdy to nerevokoval.

https://www.mofa.pna.ps/ar-jo/%D9%81%D9 ... 9%8a%d9%86

Palestinu Uznalo Československo :roll:

Wikipedia píše:

Bývalé Československo patřilo mezi státy, které autonomii uznaly; od února 1989 se v Praze nachází palestinské velvyslanectví. Ústavním zákonem č. 4/1993 Sb. Česká republika již k okamžiku rozdělení Československa uznala všechny státy a vlády, jež uznávala zanikající ČSFR. Při zmíněném hlasování na půdě OSN se ovšem ČR jako jediná evropská země přiklonila k bloku Izraele, USA a Kanady a přihlásila se tím k svému vnímání Státu Palestina jakožto nestátní entity.
...
K uznání palestinského státu ze strany ČR tak prozatím nedošlo.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

vilik
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 128
Registrován: 03 úno 2020, 12:49
Profese: technik, programátor
Dal poděkování: 44 poděkování
Dostal poděkování: 63 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Izraelsko-palestinský konflikt

Příspěvek od vilik »

Ceska republika je pravnim nastupcem Ceskoslovenska. Pravni kontinuitu mezinarodnich zavazku byvaleho Ceskoslovenska uznava. A rozhodnuti o uznani Palestiny jako statu nikdy oficialne nerevokovalaa.

Btw. dle teto logiky by napr. soucasne Rusko nemohlo mit nic spolecneho se Sovetskym Svazem a jakakoliv uvaha v tomto smeru by byla argumentacnim faulem.

Tito uživatelé poděkovali autorovi vilik za příspěvky (celkem 2):
Vit.Zacek, Lukas.Dolezal

Demokracie a liberalismus není o tom že si můžu dělat co chcu, ale především o zodpovědnosti za své jednání.

Odpovědět

Zpět na „Evropská unie, zahraničí, obrana“