Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Moderátoři: KoKS Praha, Krajští zastupitelé, Komunální zastupitelé, Zastupitele - HMP

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

Praha schválila nová pravidla pro plakátovací plochy, plakátovací sloupy dostanou novou podobu

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila nová pravidla pro plakátovací plochy na nemovitostech ve vlastnictví hlavního města. Nyní Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy vytipuje vhodná místa na umístění reklamních sloupů a zajistí zpracování jejich designu a odbor majetku pražského magistrátu připraví soutěž na nové provozovatele.

Pravidla pomohou zredukovat vizuální, reklamní i světelný smog, například zákazem podsvětlení a nasvětlení, definováním rozumných rozměrů plakátovacích sloupů, sjednocením jejich designu a zavedením minimální vzdálenosti mezi nimi. Zákazem umístění reklamních sloupů v průchozích koridorech, v rozhledových úhlech u křižovatek a přechodů pro chodce se zase zvýší prostupnost a bezpečnost veřejného prostoru.

„S novými pravidly přestane Prahu obtěžovat nadměrný reklamní smog, je to o významný posun. Jedná se o spoustu dílčích omezení, které ale budou mít velký dopad na estetiku a pohodlí Pražanů a návštěvníků hlavního města. V jednom z nejkrásnějších měst na světě nebyla reklama doposud řádně regulována a jsme rádi, že se postupně situace mění. Zavádíme jednotná pravidla, která budou platit pro všechny a zároveň s Institutem plánování a rozvoje Prahy nyní hledáme jednotný design plakátovacích sloupů,“ říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

„Až budeme mít design plakátovacího sloupu, vytipovaná místa pro jejich umístění a podklady pro soutěž na jejich provozovatele v souladu s novými pravidly, předložím radě výpověď stávajících nájemních smluv na umístění reklamních sloupů. Všechny reklamní společnosti tak dostanou stejnou příležitost ucházet se o podnikání v tomto segmentu,“ shrnuje radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Reklamní sloupy budou mít podle nových pravidel maximální průměr 1 metr a maximální výšku 2,52 metru. Nebudou moci být umístěny na mostech, v průchozích koridorech nebo překážet výhledu na významné kulturní památky, a minimální vzdálenost mezi jednotlivými sloupy bude 150 metrů. Plakátovací panely bude možné umístit pouze na slepých štítových stěnách nebo na fasádách, které jsou v přízemí bez oken. Sloupy ani panely nebudou moci být podsvětlené nebo nasvětlené a sloužit budou pouze pro maloformátovou nízkonákladovou reklamu o maximálním formátu „A0”.

Dle přehledu z roku 2021 se na území Pražské památkové rezervace a pražských památkových zón vyskytovalo celkem 151 zařízení (z toho 36 plakátovacích panelů a 115 plakátovacích rondelů). Na majetku hlavního města Prahy na území Pražské památkové rezervace a pražských

památkových zón se vyskytovalo cca 80 plakátovacích ploch (zejména plakátovacích rondelů). Od té doby nicméně došlo k významnému úbytku reklamních panelů společnosti JCDecaux v souvislosti s exitem dlouhodobé smlouvy na městský mobiliář.

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/pravi ... lochy.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

Praha rozdělí téměř 24 milionů na projekty městských částí, 23 projektů bude směřovat na boj se změnou klimatu

Zastupitelstvo hl. m. Prahy na čtvrtečním jednání schválilo poskytnutí 23 dotací městským částem na projekty týkající se boje se změnou klimatu, a to v celkové výši 23,87 milionu korun. Radnice jednotlivé záměry uskuteční jako součást Klimatického plánu, který Praha schválila. Plán zahrnuje projekty na výsadbu stromů a keřů, revitalizace ploch, cest, mobiliáře a zeleně a také projekty na zadržování vody a hospodaření s dešťovou vodou.

„Městské části jsou důležitým partnerem pro naplňování cílů Klimatického plánu, a proto mohou s podporou hlavního města počítat. Dnes uvolněné finance pomohou projektům, kterým k dotažení chybí už jen málo. Hodně z nich se zaměřuje na revitalizaci veřejných ploch a výsadbu nových stromů a zeleně, což si občané přejí a věřím, že i ocení,“ říká náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Hlavní město schválilo Klimatický plán hl. m. Prahy do roku 2030 v květnu roku 2021. Předpokladem pro plnění jeho cílů je spolupráce a zapojení dalších subjektů, včetně pražských městských částí.

Na základě výzvy adresované všem městským částem byly shromážděny projekty a opatření, které podporují plnění cílů Klimatického plánu hl. m. Prahy. Hlavní město nyní sestavilo přehled v letošním roce připravovaných projektů městských částí, ze kterého byly vybrány k podpoře ty nejvhodnější a ve vysokém stádiu připravenosti. Stalo se tak odborným posouzením podle významu projektu, přínosu pro hlavní město a s ohledem na Klimatický plán hl. m. Prahy do roku 2030 a na Implementační plán Strategie adaptace hl. m. Prahy na změnu klimatu pro roky 2020–2024.

Pražští zastupitelé konkrétně schválili podporu pro 23 projektů městských částí, celková výše dotační podpory pro letošní rok činí 23,87 milionu korun. Praha 6 například získá 1,5 milionu korun na dočasné řešení ploch na dejvickém Vítězném náměstí, finance ve výši 3 miliony korun pak poputují na revitalizaci vnitrobloku v Letňanech. Podpořen byl také záměr Prahy 3 v hodnotě 1,3 milionu korun na výsadbu stromů v ulici Za Žižkovskou Vozovnou a dále i dvoumilionový projekt revitalizace parku v ulici Věštínská v pražském Radotíně.

V neposlední řadě se dočkaly podpory i některé méně nákladné projekty, například Čakovice získají 950 tisíc korun na revitalizaci části břehu Mratínského potoka a přilehlého prostranství, Kolovraty získají 250 tisíc korun na zakládání travinobylinných porostů, 550 tisíc korun obdrží Kunratice na revitalizaci dřevin na místním hřbitově a 500 tisíc korun využije také městská část Praha 12 na krajinářskou úpravu pietního místa u ulice Branišovské.

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/milio ... jekty.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy na čtvrtečním zasedání schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí v katastru Karlína v okolí Negrelliho viaduktu a pod ním. Celková cena všech pozemků činí necelých 11 milionů korun.

„Na pozemcích se nachází části komunikací, které již jsou v majetku hlavního města, a také zeleň. Pozemky jsou v okolí Negrelliho viaduktu a pod ním. Jejich odkupem sjednocuje hlavní město svůj majetek, který tak v budoucnu bude moci lépe strategicky rozvíjet,” říká radní hl. m. Prahy pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Mimo jiné se jedná o pozemky, kde se nacházejí části ulic Křižíkova, Malého, Pernerova, Pobřežní a Prvního pluku. Komunikace jsou ve vlastnictví hlavního města Prahy a ve správě Technické správy komunikací hl. m. Prahy. Na dalším odkupovaném pozemku se rozkládá menší park s travnatým povrchem a listnatými stromy. Součástí transakce jsou i pozemky pod některými z oblouků viaduktu.

Negrelliho viadukt je z urbanistického hlediska bariérou oddělující Karlín od historického města. Město do budoucna plánuje revitalizovat jeho okolí a vybudovat vestavby v obloucích. První vestavba v oblouku č. 036 je nyní v realizaci, přičemž ty zbývající bude možné zpřístupnit až po dvouletém pilotním provozu, který prověří dopad provozu na památkově chráněnou stavbu.

Celkem hlavní město od Českých drah odkoupí osm pozemků o celkové rozloze 6 059 m². Konečná kupní cena na základě znaleckého posudku činí 10 997 950 korun, tedy cca 1 815 korun za metr čtvereční. Konkrétně se jedná o pozemky parcelní číslo 812/3, 812/4, 826/3, 859/1, 861/1, 861/2, 863/3 a 874/5 v katastrálním území Karlín.

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/pozemky-karlin.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy
Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získat jeden ze 6 dílků skládačky, která dohromady tvoří schematickou mapu. Jednotlivé dílky jsou vyrobené z dřevěné bukové překližky a na zadní straně jsou opatřeny magnetem. Pokud účastníci hry navštíví všechna zapojená střediska ekologické výchovy Středočeského kraje a minimálně jedno ekocentrum na území hlavního města, sestaví si celou skládačku, a zároveň se dozví mnoho zajímavých informací o ochraně přírody.

„Všechna pražská místa zapojená do hry sama o sobě stojí za navštívení. Toulcův dvůr loni vyhrál dvě prestižní ceny Adapterra awards, Zookoutek Malá Chuchle se zase postupně modernizuje. Většina z nich je navíc dostupná městskou hromadnou dopravou. Doufám, že Návštěvnická hra ještě více prohloubí zájem obyvatel, a především dětí, o ekologii a budou se jí věnovat i nadále,” říká náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Na území hlavního města jsou zapojeny následující organizace – Lesy hl. m. Prahy (Ekocentrum Prales a Zookoutek Malá Chuchle), Dům ochránců přírody v Praze, Stanice přírodovědců Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy, Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr a Centrum popularizace ochrany přírody U studánky poznání.

Ve Středočeském kraji je pak v rámci hry možné navštívit všechna krajská střediska ekologické výchovy – Ekocentrum Huslík, Ochrana fauny ČR, Naučné středisko ekologické výchovy Kladno – Čabárna, Ekologické centrum Orlov, Podblanické ekocentrum a Vodní dům.

„Navštivte pět zapojených ekocenter Středočeského kraje a alespoň jedno na území hlavního města Prahy a sestavte si celou skládačku. Střediska ekologické výchovy nabízí řadu zábavných akcí či aktivit a v rámci většiny středočeských si také můžete prohlédnout záchranou stanici pro zraněné živočichy. Nenechte si ujít ani výstavy v Domě Natura či Vodní dům Hulice,“ zve k zapojení Jana Skopalíková, radní pro životní prostředí a zemědělství Středočeského kraje.

Zájemci, kteří se zapojí do Návštěvnické hry, mají možnost spojit návštěvu ekocentra s výletem do přírody, poznat zajímavá zákoutí obou regionů a rozšířit si své vědomosti v oblasti ochrany přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie, počet dílků skládačky je však omezen.

Informační leták ke hře je k dispozici na: Návštěvnická hra.

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/sc-kr ... chova.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití. V kobce 1 na Smíchovské náplavce bude otevřena keramická dílna s kavárnou, která nabídne široké veřejnosti zázemí pro uměleckou činnost v podobě tvorby keramických výrobků. V programu dílny nebudou chybět ani keramické a výtvarné workshopy, filmová promítání nebo keramické markety u nábřežní zdi. Na své si přijdou také milovníci kávy či lokálních vín.

O novém provozovateli kobky rozhodlo otevřené výběrové řízení, které se na pronájem prostor v nábřežní zdi pražských náplavek konalo poprvé po téměř čtyřech letech. Primárně byl v rámci řízení hodnocen dramaturgický záměr, jakým chce nájemce kobku provozovat. Roli dále hrála nabídnutá cena za pronájem a předchozí zkušenosti uchazeče s podobným typem podnikání.

„Kobka 1 je společně se svým přilehlým okolím dlouhodobě samostatným a specifickým místem na Smíchovské náplavce, které má znatelně nižší návštěvnost než její jižní část. Nabízí ale také celou řadu pozitivních aspektů jako lepší dopravní dostupnost nebo viditelnost z frekventovaného Palackého mostu. Právě toho by měl nový provozovatel využít a přispět tím tak k oživení významného veřejného prostoru,“ říká radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

„Jedním z cílů současného vedení města je i kultivování a oživování míst, která Pražanům poskytují odpočinek. A náplavky jsou právě jedním z takových míst, jejich rostoucí obliba je jen důkazem,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Pražské náplavky se od své revitalizace staly oblíbeným místem pro setkávání Pražanů a trávení volného času. Na široké spektrum společenských i kulturních aktivit a na rozvoj tohoto unikátního prostoru na břehu Vltavy tak nyní naváže také provozovatel otevřené keramické dílny.

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/kobky.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

I letos se do vzácných přírodních oblastí Prahy vrací stáda skotu, ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro letošní rok je připravena řízená pastva pomocí dvou stád skotu i čtyř smíšených stád ovcí a koz. Hlavní město tak zajišťuje na zvláště chráněných územích metropole přírodě šetrné obhospodařování svých pozemků. Díky pastvě, která zde byla obnovena v roce 2000, se také daří v těchto lokalitách udržet druhovou pestrost. Pražané mohou už nyní zvířata pozorovat třeba v Podbabských skalách, dále v Prokopském nebo Bohnickém údolí.

„Dostaly se ke mně i reakce veřejnosti, pro které bylo setkání se stádem ovcí během procházky příjemným překvapením a zpestřením a někteří lidé chodí stáda pozorovat cíleně jako součást víkendového relaxu. Šetrné obhospodařování městských zemědělských pozemků je skvělý způsob, jak vrátit krajině její přirozený ráz. Tady se ukazuje, že tradiční způsob péče o krajinu často bývá ten nejlepší možný. Je dobře, že Praha tento způsob péče o pastviny znovu bere za svůj a po dvaceti letech obnovené praxe už můžeme hovořit i o obnovené tradici,“ říká náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

„Jemná rovnováha v přírodě vyžaduje naši pozornost. Proto jsem moc rád, že jsme se v Praze rozhodli pro ekologický přístup k péči o naše pozemky prostřednictvím pastevního hospodaření. Naše město je obklopeno malebnou krajinou a chráněnými územími. Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz. Jejich přítomnost pomáhá udržovat a obnovovat rozmanitost rostlin a živočichů, kterou jsme v minulosti bohužel ztratili. Tento způsob péče o naše přírodu nám také umožňuje vzdělávat a inspirovat budoucí generace k úctě k přírodě a odpovědnému zacházení s ní,“ dodává Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy, který má ve své gesci i oblast péče o zvířata (animal welfare).

Letos je v plánu vypásat pomocí tří smíšených stád ovcí a koz a dvou stád skotu. Po dobré zkušenosti z předchozích dvou let hlavní město využije k pastvě i stádo tvořené pouze kozami, které se na rozdíl od jiných druhů spásačů dobře pohybují po skalách. Smíšená stáda ovcí a koz se budou pohybovat především po stepních lokalitách Prokopského a Šáreckého údolí, v Trojské kotlině ale i na mnoha dalších místech, která byla v minulosti vypásána, jako např. na Pitkovické stráni nebo V hrobech nedaleko sídliště Kamýk.

Jedno stádo skotu bude celý rok v suchém poldru Čihadla mezi čtvrtěmi Kyje a Dolní Počernice. Druhé se bude přesouvat po vybraných loukách v oblasti Šeberova, Milíčova, Čimic, Lipenců nebo Šáreckého údolí. Pastva smíšenými stády ovcí a koz již začala a lidé je mohou potkat v Prokopském údolí nebo na Podbabských skalách. Obě stáda skotu začnou vypásat pražské lokality v rámci května. Všechna stáda skončí s výpasem v polovině listopadu. Pastvu každoročně zajišťují dodavatelé vzešlí z výběrových řízení. Zpravidla se jedná o soukromé zemědělce.

Pastva ovcí a koz se uskutečňuje především ve zvláště chráněných územích v Praze kontinuálně již od roku 2000, pastva skotu od roku 2012. Pastva na území Prahy patří mezi historické způsoby obhospodařování nejen stepí, ale i vlhkých luk. Kontinuita byla naposledy na delší dobu přerušena po druhé světové válce. Poté, co se po válce přestaly dříve pasené lokality vypásat, začaly degradovat ve smyslu ztráty druhové pestrosti.

Zvířata odstraňují okusem rostlin biomasu a výrazně tak pomáhají s údržbou především hůře přístupných nebo podmáčených lokalit. Zásadním smyslem a významným přínosem pastvy v ochraně přírody je narušování travního drnu a vytváření menších či větších plošek bez zapojené vegetace, které jsou vypaseny či vydupány na holou půdu.

Rozrušený travní drn umožňuje konkurenčně slabším druhům rostlin, často se jedná o vzácné druhy, aby na konkrétní lokalitě mohly růst. Podobně jako u rostlin je na spásané plochy vázána celá řada bezobratlých živočichů. Především na stepích se vyskytuje mnoho druhů blanokřídlého hmyzu, který hnízdí v zemi. Tento hmyz si ale nedokáže vytvořit své komůrky v půdě, pokud je zde zapojený travní porost. Obnažené plochy využívají také někteří brouci, kteří zde loví svou kořist. Na trus skotu je zároveň vázána celá řada bezobratlých, kteří jsou zase potravou pro některé ptáky.

Aby zvířata každoročně nespásala stejné druhy rostlin, mění se termíny pastvy na jednotlivých lokalitách, případně je kombinována s ručním kosením. Pastva není na celé ploše jednotlivých lokalit. Vždy zůstanou také vybraná místa nespasená.

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/stada-koz.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Varhulíkové v Holešovicích. Vznikla podél levého břehu Vltavy společně s částí nového parku U Vody, který revitalizuje městská část Praha 7 a jehož součástí je i venkovní posilovna a mobiliář. Zvýšena byla také bezpečnost provozu v navazující části ulice Varhulíkové metodami taktického urbanismu.

„V roce 2024 máme v plánu stavět hned na třech úsecích levobřežní cyklotrasy A1 a již dnes otevíráme první z nich. Nová cyklostezka vytváří propojení Trojského mostu, mostu Barikádníků a Libeňského mostu a vzniká tak alternativa k pravobřežní cyklotrase A2. Ta v tomto úseku na druhém břehu Vltavy zatím vede po úzkém chodníku v kombinaci s cyklopruhem a její přestavbu na bezpečnou stezku teprve projektujeme. V navazující ulici Varhulíkové, kudy budou cyklisté jedoucí po cyklotrase A1 ze stezky pokračovat, jsme navíc ve spolupráci s městskou částí Praha 7 realizovali úpravy směřující ke zvýšení bezpečnosti provozu v ulici metodou taktického urbanismu – nízkonákladovými nestavebními úpravami. Vznikla tak nová cykloobousměrka, dva nové přechody pro chodce, bezpečně oddělený prostor pro pěší a vymezila se parkovací místa pro místní obyvatele,” říká Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora pro oblast dopravy, a dodává: „Za situace, kdy město nemá dostatek finančních prostředků, jde o výhodný způsob, jakým rychle proměňovat veřejný prostor města tak, aby byl lidem vstřícnější a atraktivnější. Tato opatření lze navíc realizovat zkušebně a následně je lze na základě vyhodnocení upravovat.”

„Podporujeme všechny druhy dopravy, včetně té cyklistické. A totéž se týká budování cyklostezek tam, kde je to rozumné a neohrožuje to cyklisty ani okolí,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

„Praha 7 má jeden z nejdelších vltavských břehů v celém hlavním městě, a ještě před pár lety jeho převážná část nebyla upravená pro kvalitní využití a často dokonce ani přístupná. Jsem velmi rád, že se postupně daří ztracená místa podél řeky vracet Pražanům. V současné chvíli je možné se bez omezení dostat na kole či pěšky z dolních Holešovic od železničního mostu v ulici Varhulíkové podél řeky na cyklostezku mezi mostem Barikádníků a Trojským mostem a dále až do Stromovky a zpátky. Zároveň jsme již mohli také otevřít část nově připravovaného parku U Vody, kde je k dispozici nové posezení, venkovní posilovna či vyhlídky a přístupy k řece. Celý park bude dokončený v průběhu léta tohoto roku,“ připojuje se starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Stavba cyklostezky byla rozdělena na dvě etapy v koordinaci s revitalizací brownfieldu podél řeky, kde vzniká nový park U vody, který zde buduje městská část Praha 7.

Etapa I je pěším korzem v parku podél řeky a je situována mezi stávající železniční vlečkou a břehem Vltavy v úseku od ulice Varhulíkové (Holešovický přístav) po most Barikádníků, kde se napojuje na již hotovou část cyklostezky A1 procházející územím developerského projektu GEONE MARINA PROJECT/PORT7. Je navržena s asfaltovým povrchem v šířce 2 metry a délce 460 metrů. Součástí je též úprava povrchů v místě vjezdu do Holešovického přístavu dlažbou z drobné žuly.

Etapa II je situována mezi ulicí Varhulíkové u domu č.p. 1398/2 a již zrealizovanou částí cyklostezky A1 končící před mostem Barikádníků. Součástí stavby je i výsadba 10 kusů nových stromů do prostoru parku U vody. Společná stezka pro chodce a cyklisty je dlouhá 240 metrů a široká 4 metry s asfaltovým krytem.

Druhá polovina parku je v současnosti stále uzavřena a pokračují zde stavební práce. MČ Praha 7 je plánuje dokončit v polovině léta.

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/cyklostezka-a1.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

Reakce radního Adama Zábranského na údajné vynášení citlivých informací v soudním sporu

Ředitel odboru majetku poslal vedení Magistrátu dopis, který následně buď on, nebo někdo jiný z úřadu poskytl médiím (nebo jim minimálně sděloval detaily o jeho obsahu), a ve kterém obviňuje mého asistenta z vyzrazování strategických informací protistraně soudního sporu. Já jsem dopis neviděl, ač jsem si ho vyžádal – v tuto chvíli mi ho úřad odmítá poskytnout s argumentem, že se ředitel odboru označil za whistleblowera, a proto budou tuto věc šetřit tak, aby nedocházelo k úniku informací. Považuji to za absurdní vzhledem k tomu, že obsah dopisu se už šíří médii, kde je očerňováno dobré jméno Pirátů, mojí osoby i osoby mého poradce. My ale dosud nevíme, v čem konkrétně obvinění spočívá.

Co se týče samotné „kauzy úniku informací“, považuji ji spíše za absurdní divadlo a kouřovou clonu než za cokoliv jiného. Údajný únik informací se týká případu, kdy Praha vlastní budovu (ve svěřené správě Prahy) na pozemku společnosti Vinci Construction. Tato společnost (kterou zastupuje opoziční zastupitelka za ANO Radmila Kleslová) chce, aby jí za to Praha či Praha 8 platily. Proto Prahu zažalovala, přičemž město spor v první instanci prohrálo a následně podalo odvolání, kde nesouhlasí hlavně s částkou přiznanou protistraně. O tom, jak Praha v soudním sporu argumentuje, protistrana samozřejmě ví, protože z podstaty věci má jakožto žalobkyně přístup ke všem dokumentům, které Praha na soud zasílá. Nechápu tak, jaké informace, které měl můj asistent údajně vyzradit Radmile Kleslové, jsou podle ředitele odboru nějakým způsobem strategické a mohly by Prahu poškodit v soudním sporu. To jsem se zatím nedověděl, a to ani z dopisu (který jsem zatím neviděl, ale tak nějak tuším, že tam nic konkrétního nebude), ani od novinářů, kteří o tomto dopise píší jako o nějakém pirátském skandálu.

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/dopis ... -raka.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

Praha schválila nová pravidla pro regulaci venkovní reklamy podle dohody s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila novelu nařízení o regulaci venkovní reklamy, která odpovídá požadavkům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Výsledkem bude větší harmonizace podmínek umisťování plachet a reklamních billboardů na stěnách budov.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) spatřoval možné porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže ve vymezení zón, kde hlavní město svou novelou od října 2021 zakázalo šíření reklamy formou reklamních plachet na stěnách budov. Nařízení o regulaci reklamy stanovuje tři zóny, první je stanovena na území Pražské památkové rezervace, druhá na území památkových zón.

Vymezení třetí zóny nyní Praha změnila tak, že pokrývá celé zbývající území Prahy, přičemž dosud byla definována katastrálními územími, jejichž plocha je tvořena územím s vyšším než 30% podílem ochranného pásma Pražské památkové rezervace. Namísto úplného zákazu umisťování reklamních plachet v takto jinak definované třetí zóně jsou však nově stanoveny podmínky, za nichž plachty být umisťovány mohou. Nesmí být nasvíceny, umístěny mohou být jen na slepých stěnách budov a také nesmí překračovat obrys těchto stěn.

„Vůči ÚOHS jsme argumentovali, že ač v nařízení o regulaci reklamy plachty na domech ve třetí zóně zakazujeme, provozovatelé je stále mohou umisťovat dle Pražských stavebních předpisů, takže k žádné diskriminaci nedochází. ÚOHS nicméně na tento argument neslyšel, proto nařízení upravujeme,“ říká radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/regulace-reklamy.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Uživatelský avatar
Jan.Louzek
Technický odbor
Příspěvky: 915
Registrován: 30 bře 2012, 21:49
Profese: zveřejňovač Zastupitelského klubu Pirátů
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 366 poděkování

Re: Mediální výstupy Pirátů na Magistrátu

Příspěvek od Jan.Louzek »

S pomocí nových pravidel už bude zjevné, za jakých podmínek je možné provozovat restaurační zahrádku

Pražští radní schválili nová pravidla, která zprůhlední rozhodování o tom, jaké provozovny mohou získat smlouvu na pronájem veřejného prostranství v hlavním městě za účelem provozování restaurační zahrádky.

Pravidla obsahují několik základních zásad. Kapacita restaurační zahrádky například nebude moci mít vyšší kapacitu, než je zkolaudovaná vnitřní kapacita provozovny. Pokud provozovna nemá hygienické zázemí, nebude moci mít restaurační zahrádku s výjimkou tzv. denní zahrádky, což jsou dva stolky, každý se dvěma židlemi. Tyto zásady reflektují snahu, aby restaurační zahrádky byly doplněním vnitřních provozoven, a nikoliv jejich náhradou. Restaurační zahrádky také bude možné umístit do maximální vzdálenosti 50 metrů od vchodu do provozovny.

„Restaurační zahrádka by ideálně měla být hned před fasádou domu, v němž se nachází provozovna. Jsou ale situace, kdy tomu tak není, případně kdy existuje více provozoven, které by se o pronájem veřejného prostranství mohly ucházet. Dosud nebylo zjevné, jak město rozhoduje, komu bude za účelem provozování restaurační zahrádky pronajata plocha například uprostřed náměstí, což mohlo vyvolávat určité pochybnosti o preferenčním přístupu k některým provozovatelům. Věřím, že podnikatelé v pohostinství uvítají, že rozhodování města v této věci bude nyní průhlednější a předvídatelné,“ shrnuje radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

V případě, že přednostní právo na umístění zahrádky na jedné ploše bude mít více provozovatelů, bude jim plocha pronajata dle jejich vzájemné domluvy, případně rozdělena rovným dílem nebo pronajata dle výsledku výběrového řízení na nejvyšší cenu na dobu tří let.

Vedle dříve schváleného Manuálu pro kultivovanou Prahu, který řeší podobu zahrádek, a Koncepce umístění restauračních zahrádek na Královské cestě, Hradebním korzu a Václavskému náměstí, která vymezuje místa, kde zahrádky mohou být, tak nyní existuje i dokument, který dává řád rozhodování o žádostech konkrétních podniků o umístění restaurační zahrádky.

zveřejněno: https://praha.pirati.cz/aktuality/resta ... radky.html

Asistent Zastupitelského klubu Pirátů, ZHMP
Odpovědět

Zpět na „Zastupitelstvo - Praha“