posl. Gregorova rozhovor pro Respekt

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.


Pravidla fóra

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.

Toto je veřejné fórum, které nesděluje politická stanoviska či názory Pirátské strany. V anketách zde může hlasovat úplně každý, kdo má účet včetně robotů a nepříznivců strany.
Dodržujte prosím jeho pravidla a pravidla slušného chování.
Pro lepší diskuzi doporučujeme si založit účet.

vosak
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 1
Registrován: 15 lis 2023, 02:50
Dostal poděkování: 1 poděkování

posl. Gregorova rozhovor pro Respekt

Příspěvek od vosak »

Zdravím všechny,
poslouchám akorát podcast rozhovoru europoslankyně Markéty Gregorové pro Respektu... o Ukrajině, válečných zločinech.
A tedy zvedly mě ze židle její prohlášení o "kontrole Ruska ze strany západu" a "rozdrobení Ruska" myslím, že tohle antisystémové a proruské organizace ani nemusejí překrucovat a desinterpretovat...
PŘESNĚ tím potvrzuje Putinovy narativy o ohrožení Ruska ze strany západu, který ho (Rusko) chce ovládnout..
Jakkoliv souhlasím s celkovým vyzněním a jejími názory ohledně dokumentace válečných zločinů a potřeby bez ohledu na (aktuálně viděno) šanci zodpovědné osoby skutečně postavit před soud, ale
"PROBOHA" to tohle přece nemůže jako politik říkat do veřejného prostoru !! Dezinfo scéna si z toho vyzobne ty 3 závadné formulace a je "průšvih".
Jsem a vždycky jsem byl podporovatel Ukrajiny, ale těmihle prohlášeními si myslím, že dotyčná tomu dělá "medvědí službu" a pokud se tím chtěla zviditelnit před volbami, tak svoji kompetentnost a soudnost při sdělování informací do veřejného prostoru "jako evropská politička" (jak se v rozhovoru opakovaně tituluje) podle mne úplně moc nepředvedla...
Pavel Vosický

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26204
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36981 poděkování
Dostal poděkování: 30139 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: posl. Gregorova rozhovor pro Respekt

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

@Marketa.Gregorova jestli to tu najde.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Lukas.Dolezal
Zahraniční odbor
Příspěvky: 2362
Registrován: 28 úno 2019, 14:48
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 4004 poděkování
Dostal poděkování: 3035 poděkování

Re: posl. Gregorova rozhovor pro Respekt

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

vosak píše: 19 dub 2024, 18:40

poslouchám akorát podcast rozhovoru europoslankyně Markéty Gregorové pro Respektu...

Pro kolemjdoucí připojím odkaz na zmiňovaný podcast/rozhovor na webu Respektu.

Cesta do Charkova mě zradikalizovala. Měli bychom zvažovat vyslání vojáků na Ukrajinu.

Obrázek

(Ne)bezpečí #24 s europoslankyní Markétou Gregorovou o tom, jak změnila cesta na Ukrajinu její perspektivu, o vyšetřování válečných zločinů i nadcházejících eurovolbách.

Spousta ukrajinských vojáků musí jenom držet pozice na hranicích s Běloruskem. V podstatě tam jen sedí a nemají toho zase tolik na práci. Ale musí tam být,“ popisuje europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová pozice, kde by podle ní mohli Ukrajince zastoupit vojáci s členských zemí EU včetně Česka a umožnit tak posílení ukrajinských sil na východní frontě. Co jí na tento nápad řekl stranický kolega ministr Jan Lipavský? O kterém Čechovi nebo Češce se v bruselských kuloárech mluví jako o možném kandidátovi na nový post eurokomisaře pro bezpečnost? Nejen na to se ptá v rozhovoru Ondřej Kundra.

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇺🇦 ✌️.

Člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Zahraničního odboru a Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz

vlch
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 14
Registrován: 20 čer 2023, 20:00
Profese: Vladimír Chalupník
Dostal poděkování: 17 poděkování

Re: posl. Gregorova rozhovor pro Respekt

Příspěvek od vlch »

Nejsem žádný mluvčí paní Markéty, ani neznám její detailní geopolitické vize, pouze poslouchám stejný dialog jako Vy. Konstatuji, že slyším výroky, které se od Vaše popisu liší sice jen v pár písmenkách, nicméně dramaticky ve významu a tím pádem se i moje interpretace (této části rozhovoru) výrazně liší od Vaší, případně od té " ... ani nemusejí překrucovat a desinterpretovat...".

Vaše reprodukce (Copy & Paste): ... její prohlášení o "kontrole Ruska ze strany západu" a "rozdrobení Ruska" ...

Gregorová říká (moje volná reprodukce): představme si scénář, že porazíme Rusko ... dojde-li pak (bez vnějšího zásahu do jeho vnitřní politiky) ke změně v režimu ... a pak podle mne můžeme ... pokud by si to Západ přál ... atd.

Samozřejmě nepopírám, že lze vytrhnout jednotlivá slova a uvařit z nich (na někoho účinou) dezinformaci. Současně jsem ale přesvědčen, že na ty voliče, kteří si nechají formovat svůj světonázor jen hesly a titulky od pochybných emitentů jsme momentálně (bohužel) krátcí. A podvazovat kvůli nim ochotu přinášet do veřejného prostoru svoje (byť kontroverzní) vize, tak to vidím jako kontraproduktivní.

Moje odpověď na takové potenciální dezinfo by bylo následující:
Vážený pane (paní), Markéta Gregorová zde prezentuje svůj osobní pohled na věc. Není to pravděpodobně názor ani většinový (ať už sdílený veřejně či tajnosnubný), natož pak oficiální plán nějakého Západu. Pojďme o něm diskutovat, neváhejme ho případně rozcupovat na kousky. V rámci toho cupování ale prosím pečlivě rozlišujme "ovládnutí někoho" jako způsob ekonomické či vojenské expanze a "ovládnutí někoho" jak způsob eliminace životaohružujících hrozeb. "Západ" má jistě své zájmy, nichž některé nemusí být nutně obklopeny svatozáří, ale řekněme si rovnou, že teorie totálního ovládnutí Ruska západem je prostě blábol. Kdyby to chtěl ten západ udělat, tak Jelcinovo Rusko měl už pěkně na lopatě a nečekal by 20 let, až ho Putin konsoliduje.

Můžete mi vytknout, že jsem politicky naivní, že při téhle mé odpovědi odpadne každý posluchač nejpozději při druhé větě a že takhle se to dělat nedá. Možná máte pravdu. Ale já v tuto chvíli stále ještě dávám přednost kontroverzní Gregorové před zámkem na puse a šedi prázdných hesel.

Stručně rečeno: ať si dezinformátoři trhnou nohou!

Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1180
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1225 poděkování
Dostal poděkování: 4290 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: posl. Gregorova rozhovor pro Respekt

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Děkuji panu Vladimírovi @vlch za vysvětlení mých slov téměř lépe, než bych to zvládla sama. Je to skutečně tak - domnívám se, že vaše interpretace mého vyjádření, pane Vosický, jde již mimo to, co bylo vyřčené. Nehovořím o kontrole Ruska. Hovořím o potenciálním scénáři, který chtěl ode mě rozvinout pan Kundra, navazujícím na tezi: co po výhře Ukrajiny, nepřijde jen další Putin? Kdy se skutečně domnívám, že jejich jaderné odzbrojení by bylo jednou z mála cest, jak tomu zabránit. Dokud nás budou moci odstrašovat, budou si moci dělat, co chtějí, i když budou ekonomicky u dna. Připomenu také, že vlastnictví jaderných zbraní je historicky vysoce kontrolovaná oblast mezinárodní bezpečnosti - a domnívám se, že obzvlášť s ohledem na porušení Budapešťského memoranda ruskou stranou není zvůlí Západu na to reagovat právě požadavkem jaderného odzbrojení.

Zároveň dodám, že se monitoringu dezinformační scény poměrně věnuji a prozatím jsem na zneužívání zrovna tohoto vyjádření nenarazila, výše nastíněná odpověď je nicméně zcela funkční. Také bych ráda připomenula neblahou realitu, že proruská dezinformační scéna si nejen dokáže vytvořit vlastní narativ z jakéhokoli vyjádření kohokoli, kdo je zrovna dostatečně vidět na to, aby narativ zasáhl co nejvíce občanů; ale také si takový narativ dokáže snadno vymyslet. Určitá seberegulace je samozřejmě v citlivých vyjádřeních namístě vždy (a snažím se o to dle nejlepšího vědomí), nicméně bych nepropadala přílišné panice. Piráti jako strana i já osobně 'nahráváme' dezinformační scéně již svou pouhou existencí, protože si mají z koho udělat nepřítele, a také kvůli tomu nepřestaneme hájit naše hodnoty.

Doufám, že vám má odpověď pomůže v reagování na případné trolly a děkuji, že jste mi sem napsal!

Europoslankyňa.
Místopředsedkyňa.
Vedoucí RT EZO.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Odpovědět

Zpět na „Pirátské kauzy“