RV 13/2024 Revokace usnesení RV13/2023

Republikovému výboru je svěřena moc zákonodárná. Republikový výbor schvaluje stranické předpisy, programové dokumenty a kandidátní listiny.


Moderátoři: asistent/ka RV, Republikový výbor, Předsedající RV, Jednatelé

Pravidla fóra

Fórum je veřejné. Do fóra mohou psát členové skupin Republikový výbor, Vedoucí orgánů, Garanti a Účastníci RV. Do skupiny Účastníci se přidává na základě oprávněné žádosti v podatelně RV nebo jednateli, eventuálně předsedajícímu. Jednáním předsedají Jednatelé eventuálně Předsedající RV.
Do fóra hlasování píšou jen členové republikového výboru a předsedající.

Uživatelský avatar
Michal.Ketner
Republikový výbor
Příspěvky: 2897
Registrován: 09 pro 2012, 13:16
Profese: Panda všeho druhu
Dal poděkování: 1910 poděkování
Dostal poděkování: 3394 poděkování

RV 13/2024 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od Michal.Ketner »

Vážený republikový výbore,

otevírám jednání na základě sebrané podpory ohledně revokace usnesení RV 13/2013, které předložil @Andrej.Ramaseuski , jehož tak žádám o úvodní slovo.

Návrh usnesení:

Republikový výbor revokuje část A a odstavec 1 části C usnesení RV 13/2023 schváleného 12. června 2023.

Alternativni navrh Olgy Richterove:

Republikový výbor konstatuje, že
chce hledat vhodný poměr mezi kombinovaným jednáním online a na fyzickém zasedání, a chce se zabývat dalšími cestami, jak docílit efektivní přípravy podkladů pro rozhodování RV a ukládá proto předpisové pracovní skupině projednat tuto problematiku a předložit možné návrhy.

alternativni navrh Vojty Plikala

V jednacím řádu republikového výboru se upravuje § 5 Přístup na jednání odst. (1) c), který nově zní:
[*] (1) Účastnit jednání se smí c) vedoucí resortní platformy nebo týmu((viz ZřKO § 2 Resortní sekce));

Rozprava potrvá do čtvrtka 11. 4. 2024, 10:00, kdy začne doba na rozmyšlenou, která potrvá do pátku 12. 4. 2024, 10:00, kdy začne doba pro hlasování, která potrvá do 14. 4. 2024, 22:00.
Na návrh Andreje bylo jednání přerušené a předložené návrhy budpu předány k dopracování předpisové skupině RV. Vzhledem k podpořeným alternativní návrhům usnesení, nesouvisejícím s původním návrhem, se v jednáné budem pokračovat pod jménem "RV 13/24 Změny jednacího řádu RV"

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Ketner za příspěvky (celkem 3):
Andrej.Ramaseuski, Radka.Musilova, Vojtech.Pikal

Nejhorsi je lidska ublíženost :fet:

Sebeonanující popisky jaký mám funkce a jak jsem důležitej. :fet:

Uživatelský avatar
Andrej.Ramaseuski
Jednatel/ka republikového výboru
Příspěvky: 3481
Registrován: 28 srp 2016, 20:49
Profese: programátor
Bydliště: Sedlíšťka (Radhošť)
Dal poděkování: 2644 poděkování
Dostal poděkování: 5102 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 13/24 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od Andrej.Ramaseuski »

Vážené členky Republikového výboru. Pirátské jednací řady běžně kombinují možnost asynchronního (jednání na internetu) a synchronního (jednání na zasedání) jednání. Ta možnost asynchronního jednaní je podstatně modernější (stejně jako asynchronní patterny v programování), je naší velkou konkurenční výhodou oproti jiným stranam, umožnují větší participaci členství a je naprosto převažujícím způsobem jednání Celostátního fóra. (na zasedání povinně řešíme jen nezbytné minimum záležitosti). Dlouhodobě podobným způsobem fungoval i Republikový výbor. Ale v červnu 2023 Republikový výbor schválil změnu jednacího řádu o t.zv. "soustředěných jednáních" která měla za cíl zefektivnit fungovaní RV. V podstatě se jednalo o výraznou prioretizací méně efektivního synchronního jednání. A proto v praxi došlo k naprosto obracenému efektu, projednávaní jednoduchých záležitosti to prodloužilo, u těch komplikovanějších se otevřel prostor k různým druhům nátlaku, včetně projednávaní v časové tísní, což také nepřispělo k původnímu záměru. Zvýšeni počtů členu RV nad 40 jen zhorší aktuální stav. Mezi hlavní nevýhody přesunu většiny aktivit na zasedání bych zařadil:

  1. Výrazné snížení transparentnosti jednání. Na rozdíl od jednání na fóru, kde každé vyjádřeni vystupujícího je zaznamenáno a přístupno členstvu v nezměněné podobě, argumentace využita na zasedání je v lepším případě v interpretované (zapisovatelem) podobě se dostává do zápisu, jinak, naprosto běžně se může i ztratit.
  2. Při projednávaní na zasedání se nedá kvalitně provádět fact-checking argumentace - v realtimu na to jednoduše není čas, takže jakákoliv manipulace je podstatně jednodušší a (viz bod 1) nemusí byt zpětně zjistitelná.
  3. Na zasedání se většinou jedna v časové tísní, společný čas je drahý, časové limity jsou přísné a jsou nutnosti. Návrhy usnesení se často dělají v přestávce před hlasováním, což jim nepřidává na kvalitě, a už jsem viděl mezi nimi par nepěkných zmetku. A už nedej Allah zkusit projednat několik různě kombinovatelných alternativ - to se na zasedání nepovedlo nikdy.
  4. Hlasování kostičkami nás moc pobavilo. Akorát dobu hlasováni na zasedání několikrát prodloužilo, a navíc, skutečný důvod hlasovaní o usnesení na zasedání je spíš vzácnost - v klidu a transparentně se dá prohlasovat korespondenčně.
  5. Soustředěná jednání s velkou agendou nadměrně zatěžuji jednatele RV, a současně z tím dávají jim výrazně větší pravomoce - jsou vládci času :)

Obecních argumentů na podporu asynchronní komunikace se dá najít vice - zdroj pro inspiraci. Je mezi nimi vyšší produktivita, exkluzivnost, podpora duševního zdrávi (hlavně jednatelů), překlenuti znalostní mezery (zdaleka ne každý člen RV má v paměti všechny naší předpisy a jejích souvislosti) a t.d.

Vzhledem k více napsanému navrhují uznat pokus prioretizace synchronního jednaní RV za neúspěšný a vrátit se k původnímu znění jednacího řadu Republikového výboru.

p.s. změna JdŘ RV dle RV13/2023 obsahovala i větší chyby, které nám dokázali úplně zablokovat fungovaní orgánu, ale to už jsme opravili
p.p.s. Jinak, zasedání RV je důležitou součásti jeho fungovaní, hlavně abychom nepřesouvali na ně většinu rozhodovacího procesu.
p.p.p.s. JdŘ RV není dokonaly a prostor pro jeho vylepšení určitě najdeme, ale někde jinde.
p.p.p.p.s. Nebudu se bránit častečné revokaci, hlavně se zbavit největší chyby - soustředěného jednání na zasedání

Tito uživatelé poděkovali autorovi Andrej.Ramaseuski za příspěvky (celkem 3):
Petr.Springinsfeld, Janka.Michailidu, Rostislav.Reha

0x8DE5F4739D2A2F0B | Ceterum censeo Facebook esse delendam

Jan.Lipavsky
Republikový výbor
Příspěvky: 1272
Registrován: 21 srp 2013, 13:33
Profese: Analytik
Dal poděkování: 1632 poděkování
Dostal poděkování: 2333 poděkování

Re: RV 13/24 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od Jan.Lipavsky »

Ahoj,

já s revokací nesouhlasím. Jednání RV jsme upravili zakovým způsobem, aby si všichni na jednání mohli udělat čas, připravit se, aby se jednání mohli všichni věnovat a namířit na domluvené časy maximum pozornosti.

Pokud se vrátíme do modelu, že budeme jednat v mniha rozpadlých vláknech na fóru, tak to je zlepšení situace rozhodně nepovede a rozhodně to ani nebude více transparentní.

Náš čas je jedna z nejcennějších věcí, které jako lidé, ale i politici máme a měli bychok proto s ním umět správně nakládat.

Z mého pohledu se tedy současný systém maximálně osvedčil a navrhuji jej ponechat.

Díky

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lipavsky za příspěvky (celkem 5):
Eva.Ticha, Olga.Richterova, Patrick.Zandl, Jakub.Michalek, Zdenek.Hrib
Jan.Lipavsky
Republikový výbor
Příspěvky: 1272
Registrován: 21 srp 2013, 13:33
Profese: Analytik
Dal poděkování: 1632 poděkování
Dostal poděkování: 2333 poděkování

Re: RV 13/24 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od Jan.Lipavsky »

A svůj negativní postoj k návrhu píši i jako někdo, kdo je členem RV viceméně od roku 2017, takže si dovolím tvrdit, že už mám nějakou historickou paměť jednání tohoto tělesa. A poslední rok mi přijde, že to funguje opravdu výborně. A držím se tedy programátorské zásady - neměnit, co funguje :)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lipavsky za příspěvek:
Patrick.Zandl
Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2205
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 947 poděkování
Dostal poděkování: 7403 poděkování

Re: RV 13/24 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od David.Wagner »

Ahoj,

myslím, že dost problémů není v JDŘ, ale jsou nějak věci toho jak si to uděláme a kultury.

Máme spoustu relativně jednoduchých jednání, který na zasedání prostě nepatří a je spíš zbytečný je tam řešit - se vší úctou třeba "Forma dlouhodobého programu" je sice předpis zásadní, ale čekají na něj nějaké týmy a je to proste administrativa se spoustou písmenek. To řešme na internetu a myslím pohoda.

Pak by myslím taky mělo být dobrým zvykem všechno předjednat co nejvíc asynchronně a na místě si doklepnout. Dnešní model v tomhle někdy vyhovuje, ale velmi často trpíme na tom, že si ten materiál před jednáním nezvládnou všichni prostudovat zjevně. Ale to JdŘ fakt za nás nevytrhne.

Na osobní zasedání pak podle mě úplně nejvíc patří prezentace, nějaký větší politický rozhodnutí a/b nebo třeba případně nějaká ty disciplinarni řešení když to časově vyjde (typicky věci jako "stahujeme z kandidatky") nebo jiné citlivosti.

Ale fakt ty materiály které řešíme jsou tak moc různý, že bych paralelne k změnám v JdŘ třeba přemýšlel trochu víc i nad dohodou jak to jako chceme dělat, jestli taky vnímáte hodně odlišnou podstatu předložených věci atd.

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 6):
Andrej.Ramaseuski, Petr.Springinsfeld, Janka.Michailidu, Jan.Posvar, Jakub.Michalek, Vojtech.Pikal

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Olga.Richterova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 754
Registrován: 12 čer 2009, 20:40
Profese: expertka na sociální politiku/poslankyně
Bydliště: Vršovice, Praha 10
Dal poděkování: 726 poděkování
Dostal poděkování: 2082 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 13/24 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od Olga.Richterova »

Ahoj, přidám se k @Jan.Lipavsky, že nepovažuji za vhodné vracet jednací řád k předchozí podobě, ale případně jen upravit dnešní verzi. Časová předvídatelnost je za mě u RV zásadní. To je princip, který chci hájit. A samozřejmě to neznamená neakceschopnost, ale naše co nejlepší plánování. Čas je totiž nejvzácnější zdroj.

Předjednání a příprava věcí na pracovních skupinách je to, co může pomoct. Plus máme online každý měsíc, kde opět můžeme věci řešit i s ohledem na to, co profrčíme na online jednání a co je vhodné na fyzické zasedání.

Ale u tohoto návrhu změny od @Andrej.Ramaseuski k tomuto předjednání podle mé paměti nedošlo. Nebylo to probrané na předpisové pracovní skupině, kterou Andrej vede, nebavili jsme se o tomto návrhu, který je zásadní pro celé RV, na online setkání se všemi. To jsou kroky, kde vnímám za takovou přípravu odpovědnost navrhovatele, který chce změnu.

Obecně nepovažuji za vhodné zahajovat různá témata bez přípravy, to podle mě nepomůže vůbec ničemu. Ostatně o tom výše mluví i @David.Wagner. A i způsob předložení tohoto návrhu ukazuje, že A) takové rychlé projednání bez přípravy náš jednací řád stále umožňuje, a B) bude to nejspíš znamenat nepředvídatelné objevování různých témat a nápadů bez hledání širšího konsenzu, jako tomu je u tohoto jednostranného návrhu, který podle mé paměti neprošel ani tou pracovní skupinou. Prostě se v náhodný čas otevře a pak je týden na rozpravu a následně hlasování. To fakt takhle chceme? Přesně kvůli této nahodilosti jsme se snažili v posledním roce předjednávat, byť samozřejmě ne dokonale.

Kdyby toto bylo jednání, kde se hledá kompromis kvůli konkrétním vadám, tak tomu rozumím. Ale jde o návrh zamítající celou změnu, a to je z pohledu jednací kultury podle mě krok nazpět, navíc podaný procesně na sílu.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Olga.Richterova za příspěvky (celkem 4):
Jakub.Michalek, Zdenek.Hrib, Vojtech.Pikal, Eva.Ticha

Kontakt: nejlépe SMS či zpráva přes Signál nebo WhatsApp nebo Zulip. - Čtrnáctidenní osobní dopisy zde: www.olgarichterova.cz - Pirátská expertka na sociální a rodinnou politiku a trh práce.

Uživatelský avatar
Patrick.Zandl
Republikový výbor
Příspěvky: 279
Registrován: 25 říj 2016, 21:24
Profese: místostarosta
Bydliště: Brandýs nad Labem - Stará Boleslav
Dal poděkování: 295 poděkování
Dostal poděkování: 835 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 13/24 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od Patrick.Zandl »

Zdravím členy RV, jsem rovněž proti návrhu - zkráceně to asi nejlépe vyjádřil @Jan.Lipavsky - proč budeme měnit něco, co funguje a u čeho přínos změny není atraktivní. K Andrejovým hlavním bodům:

Ad 1. Výrazné snížení transparentnosti jednání. Na rozdíl od jednání na fóru, kde každé vyjádřeni vystupujícího je zaznamenáno a přístupno členstvu v nezměněné podobě, argumentace využita na zasedání je v lepším případě v interpretované (zapisovatelem) podobě se dostává do zápisu, jinak, naprosto běžně se může i ztratit.

Ano, je pravda, že zápis osobního jednání není tak přesný, ale v zásadě vystihuje podstatu a zbavuje vaty. Že by bylo něco dobře dohledatelné na našem fóru, si asi nikdo nemyslíme. Navíc hlasující se zodpovídá členům, tedy svůj postoj, jakkoliv je zkrácený v zápisu, si musí obhájit před nimi. Za mě je tento bod nulový přínos.

Ad 2. Při projednávaní na zasedání se nedá kvalitně provádět fact-checking argumentace - v realtimu na to jednoduše není čas, takže jakákoliv manipulace je podstatně jednodušší a (viz bod 1) nemusí byt zpětně zjistitelná.

Ano, to je v zásadě pravda. Ale taky je pravda, že složitější témata je potřeba předjednat, dopředu je probrat s lidmi, které to zajímá a kteří mohou mít podstatné doplňující otázky. Také to vede k lepší přípravě podkladů, což je stěžejní schopnost ve státní správě. Sebelepší myšlenka, která není dobře argumentačně připravena na osobní projednání, ve státní správě neuspěje. A pokud někdo chodí na jednání RVčka nepřipravený, tj. s nenastudovaným tématem - no to mi ani neříkejte. Ale z tohoto bodu bych si odnesl jedno ponaučení. Bylo by rozumné, aby předkladatelé bodů připravili písemné materiály k projednání svého bodu na RVčku předem, abychom si je mohli v klidu nastudovat. To zdaleka není pravidlem a z jedné věty programu to často není poznatelné. V zásadě bych si představoval, že body RVčka si stáhnu předem v jednom balíku sedm dní před jednáním, jak bývá zvykem u jiných jednání ve státní správě. Berme to rovněž jako tréning. Ale opět: tento bod nevede k asynchronnímu jednání, spíše k dobré přípravě podkladů jednání RV (omlouvám se těm, co materiály dodávají).

Ad 3. Na zasedání se většinou jedna v časové tísní, společný čas je drahý, časové limity jsou přísné a jsou nutnosti. Návrhy usnesení se často dělají v přestávce před hlasováním, což jim nepřidává na kvalitě, a už jsem viděl mezi nimi par nepěkných zmetku. A už nedej Allah zkusit projednat několik různě kombinovatelných alternativ - to se na zasedání nepovedlo nikdy.

Ano, viz moje výhrada výše, lepší příprava bodů včetně pregnantní formulace návrhů usnesení od všech, kdo je podávají. Opět, příprava na účast ve státní správě, kde je zcela běžné, že předsedající se suše zeptá "jak tedy formulujete návrh hlasovaného usnesení" a čeká, že mu ho nadiktujete. Společný čas je vskutku drahý, nemarněme ho nekvalitní přípravou!

Ad 4. Hlasování kostičkami nás moc pobavilo. Akorát dobu hlasováni na zasedání několikrát prodloužilo, a navíc, skutečný důvod hlasovaní o usnesení na zasedání je spíš vzácnost - v klidu a transparentně se dá prohlasovat korespondenčně.

Taky jsem nepochopil, proč se normálně nedala zdvihnout ruka, ale budiž, byl to fancy pirátský prvek a tak jsem ho bral. O dobře připraveném bodě se dá hlasovat hned, na místě.

Ad 5. Soustředěná jednání s velkou agendou nadměrně zatěžuji jednatele RV, a současně z tím dávají jim výrazně větší pravomoce - jsou vládci času :)

Opět je to o přípravě programu RV a podkladů.

Osobně mi přijde, že hlavní handicap jednání RVčka je příprava programu a podkladů. Mělo by být povinností pro body projednávané na RVčku zhruba následující:

  1. bod včas nahlásit tomu, kdo jednání RV připravuje
  2. do sedmi dnů před jednáním zaslat kompletní podklady, tedy popis případu, argumenty pro a proti, závazky legislativní a finanční, které z usnesení vzniknou a především navrhované usnesení.
  3. tyto podklady mají být uplné, nejsme tu konkurenti, ale jedna strana - z jejich úrovně je také vidět, jak je kdo schopen objektivně pracovat
  4. tím se také eliminují rádobyvtipné, zmatečné a zbytečné body jednání, protože dotyčný k nim není schopen dodat podklady, tj. bod je vyřazen.
  5. všechno ostatní může být v rubrice Ostatní, kde se hlasuje o tom, aby někdo bod rozpracoval na další jednání RVčka, ale nepřijímají se v panice usnesení mimo řádnou argumentační rozpravu.

Sám vidím osobní jednání jako přínosnější z mnoha důvodů. Tak především jednání elektronické má tendenci se rozpliznout. Za další (a to je podstatné pro mě a jak vidím, i třeba Olgu a Honzu) - je časově předvídatelné. Čtvrt roku dopředu víme, kdy bude RVčko, máme na to čas a pak ho využijeme. Ano, osobní jednání není flexibilní, ale také nemá být. Jsou zde projednávané body, které mají dlouhotermínovou důležitost, nedělají se tam operativní rozhodnutí. Když tu potřebujeme něco ihned rozhodnout, tak je to znamení toho, že jsme něco zvorali, zmatlali (výjimkou je hlasování o tom, kam na oběd).

Výsledek mého povídání? Z mnoha dobrých důvodů bych současný způsob jednání RVčka neměnil, pouze bych více zformalizoval přípravu podkladů pro jednání RVčka.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Patrick.Zandl za příspěvky (celkem 6):
Olga.Richterova, Andrej.Ramaseuski, Jakub.Michalek, Zdenek.Hrib, Vojtech.Pikal, Eva.Ticha
Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12347
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5388 poděkování
Dostal poděkování: 20706 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 13/24 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ahoj, jako politik nečlen RV bych si přál, aby RV fungoval jako kompetentní široká reprezentace pro členy strany, který párkrát za rok zasedne a řeší nejdůležitější věci směřování strany. Tedy orgán RV je reprezentativní vůči CF, tedy očekává se u něj, že se bude scházet a věci reálně diskutovat a řešit, nejen si dopisovat po internetu ze svých zabetonovaných pozic.

Za poslední cca rok se RV vyhrabalo z bažiny, ve které jsme se před tím mnoho let motali a která nás zbytečne stahovala dolů. Co se dělo v praxi?

  • Mnoho paralelních jednání, které nikdo nezvládl sledovat, navíc byla často o ničem, nevytvářela téměř žádnou hodnotu, akorát spalovala naši energii.
  • Systém byl udržován tak, aby se ho nemohli zúčastnit zaneprázdnění lidé, což vytvořilo diskriminační podmínky a ve výsledku reprezentoval jen časokratickou část strany.
  • Na hlasováních online se pak často většina členů RV vůbec nepodílí.

S Andrejovými argumenty nemohu souhlasit, když budu mluvit ze své praxe.

  • Když se podívám, kolik důležitých věcí se odpracovalo třeba na listopadovém zasedání, tak to bychom dělali na internetu dva roky. Takovou neefektivitu a pomalost si nemůžeme dovolit, protože pracujeme v konkurenčním prostředí.
  • Celý systém internetové bažiny je netransparentní, protože v tom objemu nejde usledovat pro člověka, který má v životě i skutečnou práci a koníčky, ale ve výsledku podle mě pro nikoho.
  • Průvodním jevem je někdy také svévolný postup předsedajících, kteří některé návrhy ignorují nebo arbitrárně řeší svá předchozí opomenutí. Přitom na rozdíl od zasedání není okamžitá možnost nápravy RV jako celkem.
  • Velká část členů svoje názory na online stejně nepíše, opakují se často stále stejná jména.
  • Zasedání bylo podle hodnocení členů v anketě hodnoceno velmi dobré, aspoň ta, která si pamatuji, protože jsem se podílel na organizaci.
  • Hlasování kostičkami trvá k vyhlášení výsledku do jedné minuty. S možností hlasování online známe přesný výsledek do 5 minut, nečekáme na něj 3 dny není tam zmatek s vyvoláváním, navíc se lidi hýbou. Podobým způsobem se hlasovalo v antickém Řecku nebo v britském parlamentu, takže bych to zbytečně neshazoval.

Osobně to vnímám spíše tak, že cílem této iniciativy je zabránit jakýmkoliv reformám ve straně a soustředit co nejvíce aktivit do online prostoru, kde se cítí navrhovatelé silní a udržet časokracii. Ale není to dobře pro stranu jako celek, protože potom spoustu dobrých lidí odpuzuje, proto se nechtějí zapojovat, a celkově to bere lidem perspektivu, až nakonec zůstanou jen ti, kterým život v bažince vyhovuje. Časokracie ale není demokracie.

Přijde mi, že správné řešení je zapracovat na disciplíně, aby materiály byly včas - jinak třeba ani body neotvírat. Aby jednatelé a vedoucí pracovních skupin dobře odvedli svou práci. Aby pracovní skupiny body předjednaly pokud možno do hlasovatelné podoby a na základě kombinovaného jednání, tedy shromažďování názorů předem. Je jednoduché říci, že se mi do toho nechce, že si chci nechat jen vliv, ale už si to nechci odpracovat, aby bylo jednání připravené, ale opět: není to ta správná cesta.

Přeji vám, abyste našli takovou podobu jednání RV, kterou budeme schopni kdykoliv s chutí obhájit jak před členy, tak zájemci z vnějšku o naše fungování a především, která nastaví prostředí RV tak, aby vytvářelo ve vnitrostranickém uspořádání významnou hodnotu. Zejména s ohledem na jeho funkci v podobě reprezentace názorů strany a hledání shody na jejím směřování.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 4):
Olga.Richterova, Patrick.Zandl, Eva.Ticha, Zdenek.Hrib

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18719
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33960 poděkování

Re: RV 13/24 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od Martin.Kucera »

Snad si můžu jako člověk, který za dobu existence strany působil v různých funkcích, včetně RV, dovolit poznámku k tomuto:

Jakub.Michalek píše: 06 dub 2024, 15:07
  • Systém byl udržován tak, aby se ho nemohli zúčastnit zaneprázdnění lidé, což vytvořilo diskriminační podmínky a ve výsledku reprezentoval jen časokratickou část strany.

- Celý systém internetové bažiny je netransparentní, protože v tom objemu nejde usledovat pro člověka, který má v životě i skutečnou práci a koníčky, ale ve výsledku podle mě pro nikoho.

Zaneprázdněnost může mít různé podoby, a "skutečná práce" OFFTOPIC(pominu teď, že způsob, jakým Jakub ten pojem použil, je na hraně porušení kodexu) rovněž. (Edit: Navíc mi přijde hodně zvláštní argumentovat jen prací a koníčky a zcela opomíjet to, že lidé mívají rodiny a děti.) Pro někoho je jednodušší vyčlenit si jednou za čtvrt roku celý víkend, pro jiného naopak průběžně několik hodin týdně. Pokud předchozí systém byl diskriminační k těm prvním, současný je diskriminační k těm druhým. Tudíž je nutné hledat rovnováhu mezi nimi.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Olga.Richterova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 754
Registrován: 12 čer 2009, 20:40
Profese: expertka na sociální politiku/poslankyně
Bydliště: Vršovice, Praha 10
Dal poděkování: 726 poděkování
Dostal poděkování: 2082 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 13/24 Revokace usnesení RV13/2023

Příspěvek od Olga.Richterova »

Ahoj,

Po úvaze navrhuji toto alternativní usnesení:

Republikový výbor konstatuje, že

  1. chce hledat vhodný poměr mezi kombinovaným jednáním online a na fyzickém zasedání, a
  2. chce se zabývat dalšími cestami, jak docílit efektivní přípravy podkladů pro rozhodování RV,

a ukládá proto předpisové pracovní skupině projednat tuto problematiku a předložit možné návrhy.

Ať to máme standardně prodiskutované.

Díky za zvážení.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Olga.Richterova za příspěvky (celkem 6):
David.Wagner, Zdenek.Hrib, Eva.Ticha, Lukas.Barton, Adam.Zabransky, Ondrej.Melena

Kontakt: nejlépe SMS či zpráva přes Signál nebo WhatsApp nebo Zulip. - Čtrnáctidenní osobní dopisy zde: www.olgarichterova.cz - Pirátská expertka na sociální a rodinnou politiku a trh práce.

Odpovědět

Zpět na „Republikový výbor“