KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: PKS Jihomoravský kraj, KoKS Jihomoravský kraj, Krajsti predsedajici

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10322
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4201 poděkování
Dostal poděkování: 18643 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Zdravím všechny v Jihomoravském kraji,
chtěl bych vás požádat o podporu a vaší krajskou nominaci do blížící se volby Republikového předsednictva.
Po pečlivém vyhodnocení současný situace a s výhledem na období nadcházející bych se, pokud vůle členů bude taková, pokusil obhájit post předsedy Pirátů.

V Celostátním fóru jsem už reagoval na návrh Jirky Hlavenky (viewtopic.php?t=65803). Myslím, že je fér, zároveň požádat o nominaci i v jednotlivých krajích, a pokud to půjde (i když se jednotlivé grilovačky překrývají) prodiskutovat a dopovědět relevantní otázky i na krajské úrovni, neboť to dává víc prostoru členkám a členům, narozdíl od CFkového formátu.

Zde v kopii moje vyjádření ke kandidatuře. V původním vlákně (viewtopic.php?t=65803) se snažím odpovídat postupně na položené otázky.

Piráti, Pirátky, Pirátstvo,

volba nového vedení Pirátské strany spadá opět do velmi turbulentního období.

Jsme v polovině cyklu parlamentních voleb, kdy zakoušíme tíhu politiky jako součást vlády ČR. Stejně tak naše posádky v krajích, kde jsme většinou součástí exekutivy. Krajům klepou volby na dveře už v následujícím roce, a to záhy po volbách do Evropského parlamentu.

Ve všech patrech našeho konání se snažíme, aby domácí i světový vývoj, ekonomická situace a související politická rozhodnutí, která musíme my Piráti činit, byly v souladu s tím, co prosazujeme, co jsme lidem slíbili. Tak, abychom se dokázali vždy a všem lidem podívat do očí a říct jim, co jsme doposud a dnes pro ČR a její budoucnost, tedy pro ně, udělali. Nebo, a to se moc nenosí, co jsme nedokázali ovlivnit a proč.

Jak jsme na tom my?

Myslím, že s ohledem na světovou i vnitrostátní situaci si Pirátská strana směrem k občanům vede dobře. Ostatně o tom hovoří poměrně stabilní podpora lidí, kterou zachycují relevantní průzkumy. Pokud neberu covidové období, kdy jsme jako jediní přinášeli z opozičních lavic relevantní a konstruktivní vstupy a podpora Pirátů přesahovala i 15 %, máme nyní trvale jednu z nejvyšších podpor veřejnosti v naší historii. To chceme určitě uhájit, ale musíme mít ambice jít výš.

Je na místě zmínit, že nejsme v ostré fázi žádné kampaně (i když kotníky se okopávají neustále) a ani strany současné parlamentní opozice ani naši koaliční partneři na libovolné úrovni nás fakticky nebudou šetřit, byť se na řešení problémů společnosti s řadou z nich podílíme nyní. Věřím, že si toto každý uvědomuje.

Schopnost spolupracovat i s těmi, kteří jsou ve svých postojích, světonázoru, ale i motivaci o dost jiní, než jsme my Piráti, neředí naši opravdovost.

Umění najít kompromis v momentech, kdy z počátku řešení není jasné, je proti našim postojům, nebo je vychýleno nějakými jinými zájmy než zájmy společenství lidí, je nedílnou součástí politiky.

Stejně však schopnost jasně říci a umět sdělit, jaké je za nás ideální řešení a jak by to bylo, kdyby záleželo pouze na nás. Jaké jsou limity kompromisů, proč se něco muselo stát tak a tak. Když budeme čitelní, otevření a lidem srozumitelní my navenek - a to jak ve vnitřní jednotě, naplňování očekávání, tak v komunikaci - nehrozí, že by nás spláchla jakákoliv vlna.

Naše cesta. Na co můžeme být hrdí.

Od našich prvních malých politických úspěchů (bez oligarchů a bohatých sponzorů v pozadí) před lety jsme se hodně naučili. Chytli jsme hodně šrámů, ať už v kampaních, tak i v různých formách politických střetů v mezidobí. Jsem přesvědčený, že nejsme žádný ořezávátka, a po tom, co jsme za téměř 15 let už všechno prošli, máme zkušený lidi s různou mírou pragmatismu a idealismu a za mě skutečně solidní výsledky v evropský, celostátní i krajský a místní politice.

Za téměř 15 let jsme neztratili charakter. I když se měníme, stárneme, noví lidé přicházejí, stále jsme na politické scéně výjimeční co do míry vnitrostranické demokracie, nezávislosti na mocných, a odvahy prosazovat, čemu věříme, nehledě na diskomfort, který nám to způsobí.

Tohle všechno v sobě máme. Chtěl bych, abychom si všechny tyhle zkušenosti v sobě zhmotňovali a uvědomovali si je, nejen při tvorbách našich strategií, ale vlastně každý den.

Abychom jasně uměli pro sebe pojmenovávat (i když to nikomu není příjemný), kde jsou naše slabý a silný stránky a z chyb, který jsme udělali, se nejen poučili, ale fakticky změnili věci, který se ukázaly jako hloupý či neefektivní, nebo skutečně poškozující…teda takový, který nevedou k tomu, abychom byli v naší snaze realizovat pozitivní společenskou změnu tady i v mezinárodním kontextu úspěšný.

Tohle bude v následujících letech sakra důležitý.

Ambice a možnost realizovat pozitivní změnu je věc jedna, druhá důležitá věc pro nás i společnost je schopnost a možnost zastavit změny, který jdou proti našim cílům a táhnou společnost zpět do nějaký doby konzervativního nebo autoritářského temna.

Ani jedno ani druhý však nejde bez toho, abychom byli politicky úspěšní, tedy dosahovali dobrých výsledků ve volbách a měli tak možnost se aktivně podílet na tom, nebo relevantně (z opozice) oponovat to, co se kolem nás děje.

Něco o mě a mé motivaci.

Jakou roli v tomhle celým hraju já? Možná menší než si mnozí myslí, ale taky větší, než si myslí jiní. Rozhodně nejsem žádný superman. Snažím se každej jeden den odvádět poctivou práci, učit se a hledat dlouhodobě jak pro společnost, tak pro Pirátskou stranu a úspěšnost naší politiky to nejlepší řešení. Tu nejlepší možnou cestu. Ani v politice navenek, ani směrem k současným partnerům, ani ve věcech vnitrostranických, tedy doma v Pirátské straně, to nedělám pro „lajkýsky“.

Udělám-li chybu, jdu ji řešit a napravit. Má-li kritika opodstatnění, snažím se ji pochopit a věci/sebe zlepšit.

Svá rozhodnutí nedělám většinou sám, ale spolu s těmi, na které se můžu obrátit. Neobracím se na nějakou společnost VIPek, ale na lidi, který v danou chvíli k hledání odpovědi (nikoliv věčnýmu hledání) můžou přispět, protože mají relevantní znalost nebo zkušenost, ať už politickou nebo oborovou a dokáží v nějakým rozumným čase pomoci při rozhodování, který prostě kdokoliv ve vedoucí pozici udělat musí, a to na denní bázi.

Délka takovýho procesu je dána nejen faktorem vnější potřeby, ale taky časovými možnostmi všech, kteří se na něm podílejí. Někdy je potřeba téměř v reálném čase servis dovnitř Pirátů, někdy je potřeba akce navenek hned. Tam myslím funguji transparentně a v předvídatelných schématech.

Jasně, že nemám už mnoho let možnost řešit s každým všechno, byť stále občas cítím jistý rozčarování, nebo nepochopení možností osobních i možností rolí, do kterých v politice navenek i dovnitř vstupuju.

Když mě kdokoliv z vás třeba večer napíše přes FB chat a potřebuje nutně probrat něco, k čemu právě viděl článek.. Na rovinu, na jednu stranu je fakt dobrý, když máme ve straně neformální a osobní vztahy, ale tenhle aspekt je někdy fakt neúnosný. Takže zrovna takové potřeby je třeba řešit jinudy. Ne proto, že bych byl nějakej VIP, ale pohotovst 24/7 držet nejde a komunikačně je to pak už jen totální overload.

Abych to nebagatelizoval, rád pomůžu v libovolným problému, přesto nemohu fungovat jako ultimátní autorita a první volba pro řešení libovolného problému v libovolný čas. Podle kalendáře i čistý empirie věnuji vnitrostranické práci (plánovaní, rozhodování, řízení, jednání, komuniakci) na denní i týdenní bázi nezanedbatelný čas. Nevnímám, že bych v této oblasti vykazoval nějaký deficit, na což občas někdo poukazuje.

Má současná role ve vládě a pozice předsedy.

Má role ve vládě je naprosto stejná jako role libovolného předsedy stran vládní koalice. (TOPka zvolila jinou variantu). Je normální, že předseda strany je členem vlády. Argument rozpojení se stranou proto beru s poměrně zásadní rezervou. Naopak vzhledem k formátům, na kterých se celostátní politika odehrává, a relevanci toho, že předseda reprezentuje zároveň stranu a její voliče vůči politickým partnerům i oponentům, bych vnímal jako zásadní oslabení naší pozice, kdyby předseda nebo předsedkyně Pirátů tuto roli (ministra/vícepremiéra, ale to je jen frčka) ve vládě neměl/a.

Je to jeden z dalších faktorů a má osobní zkušenost a znalost, i když to zase někdo může zpochybňovat, o kterou svou kandidaturu nyní opírám.

Leadership napříč stranou a spolupráce jako podmínka úspěchu.

Není to jen o volbě předsedy, předsedkyně či vedení Pirátské strany. Důležitá je každá jedna volba, která určuje pro politickou stranu nezbytnou elementární hierarchii, která fakt neznamená moc, ale faktickou osobní zodpovědnost za práci, která se s volbou do libovolných vedoucích pozic pojí. Volím lidi, kterým v dané úrovni věřím.

Chtěl bych u příležitosti své kandidatiury zdůraznit, že není podstatná pouze skladba republikového předsednictva, ale také role vedení krajských a městských organizací. V počtu, ve kterém Pirátská strana operuje v ČR, je role lokálních lídryň a lídrů zcela zásadní. Stejně tak jako aktivní spolupráce předsednictev centrálních a regionálních. V rámci eskalací vnitřních i vnějších otázek, koordinace, hledání podpory jsou to právě šéfky a šéfové krajů a předsednictva, která dokážou věci řídit i na úrovni individuální. V tom mají PKSka moji plnou podporu.

Reformy!

Myslím si, že v souvislosti s mou kandidaturou je nezbytné explicitně říci, že podporuji řadu reforem, o jejichž nutnosti jsem přesvědčen. Některé z nich jsou ve vysokém stádiu prodiskutování a připraveny na finální kolečko, schválení či adaptaci (eskalační mechanismy, etický kodex, inkubátor členských podnětů, ...) některé je třeba ještě stále dodiskutovat (způsob řízení strany politické/odborné role, idea pirátské „asociace krajů“ apod.), některé nám fungují na úrovni krajů či RV a je možné je pozvednout na celostátní úroveň. I o tomto bylo poslední neformální setkání RP a PKS na pirátském Kompotu v půlce listopadu. Zde bych šel cestou rychlého dokončení věcí, které se zdají neproblematické a mají největší efekt na to, co já vnímám jako naše slabiny.

Uvědomme si, že řadu vnitřních mechanik jsme skutečně nastavovali před více jak 10 lety, a jestli by někdo měl uplatňovat evoluční a progresivní přístup a umět aplikovat zkušenosti do vlastního fungování, jsem přesvědčen, že by to měla být Právě pirátská strana.

Respekt je fakt profi! Pokud to není jen prázdná fráze

Než se dostanu k závěrečnému shrnutí, chci zdůraznit ještě jednu věc. Vzájemný respekt uvnitř a neméně tak k lidem, co pro nás něco dodávají, je podle mě něco, kde máme stále co zlepšovat. Vidím to dnes a denně. Nehledě na osobní diskomfort (a nikdo nemá rád konfliktní situace) musíme chování, který je za hranou, umět jasně označit, a proti tomu, kdo dělá dusno, umět vystoupit. Zjednat nápravu. I to je zodpovědnost lidí v určitý úrovni řízení.

To nejdůležitější nakonec!

V případě, že získám v nadcházející volbě důvěru Pirátek a Pirátů chtěl bych, abychom se jako Piráti semkli kolem těchto třech „stěžňů“. Vnímám je jako velmi důležitý.

A) Jasně formulovaný politický cíle a dobrý delivery

Umět vždy jasně říci, co a proč chceme a co to lidem přináší. Mít vždy dobrý, vizionářský , odvážný a realistický program a následně ho dodávat v reálný politice směrem ke společnosti dle možností, kterou nám lidé dají ve volbách a našich dovedností, které časem stále narůstají.

B) Vůle měnit svět i měnit sebe

Neztratit tah na branku a vyřešit si vnitřní deficity, který naše organizace – politická strana ve svém fungování má.

Zachovat unikátnosti České pirátské strany a přesto se snažit být efektivnější. Naše fungování musí podporovat schopnost efektivně řešit to, proč politické strany vznikají a proč se lidé se stejnými ideály do nich sdružují. Tedy přinášet společnosti a lidem změny skrze svou práci a získávání vlivu na rozhodování ve veřejných věcech skrze volené politiky a političky nebo skrze výběr a nominace vhodných lidí s podobným smýšlením na nepolitické pozice.

C) Vnitřní jednota a vnější čitelnost

Pracovat se vzájemným respektem a respektem k lidem, který jsme si v demokratických procesech zvolili v libovolný struktuře našeho vedení i k těm, který díky podpoře občanů ve volbách mají možnost stát za nás v první linii politiky, neboť jejich úloha je ještě o dost náročnější…což věřím, že potvrdí každý, kdo takovou zkušenost má.

Chtít a moci prezentovat ve veřejném prostoru naše, názory, postoje, řešení a úspěchy, nikoliv být konfrontován a pálit čas a energii na vysvětlování nedůležitých byť mediálně vděčných věcí. Proto by naše vnitrostranické problémy neměly být řešeny tak, aby z nich média či naši oponenti dělali senzace a tím oslabovali důvěru v nás jako kompetentní stranu, kterou si doufám tvrdit, že ideově i odborně jsme.

Chtěl bych, byť pohledy na realizaci téhož mohou být různé, aby tyto moje 3 priority byly v Pirátský straně žitý. Moje kandidatura na předsedu se s nimi pojí. S takovým „mindsetem“ podle mě můžeme být dále úspěšní my i naše politika.

Díky za vaši případnou podporu v nominaci i v následující volbě.
Ivan

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 3):
Lukas.Dolezal, Katerina.Migdau, Antonino.Milicia
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Lukas.Hejduk
Republikový výbor
Příspěvky: 927
Registrován: 16 říj 2012, 22:37
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 1312 poděkování
Dostal poděkování: 3707 poděkování

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

Ahoj posádko Jihomoravského kraje!

Rád bych Vás požádal o nominaci do RP za Váš kraj a to na pozici místopředsedy. V tomto případě to bude stále ještě žádost z pozice člena KF Jmk, ale férově přiznávám, že je to jen tím, že jsem po odstěhování se zatím nedotáhl přestup jinam. OFFTOPICAsi se mi v Brně holt tak líbilo :)

Moje kandidátní řeč nakonec poměrně nabobtnala, tak mi skoro přijde lepší nenatahovat toto vlákno kdovi kam a spíš na ní pouze odkázat - najdete jí zde

Rád zodpovím veškeré dotazy a doufám, že v lednu se nám povede navolit to nejsuprovější RPčko jaký jde :)

Díky všem!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Hejduk za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Dolezal, Katerina.Migdau

Machiavelli z Wishe <3

Republikový výbor

+420 777 2I2 272

Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1205
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1235 poděkování
Dostal poděkování: 4426 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Krásný den všem do JmK!

Jelikož jsem se rozhoupala do kandidatury do republikového předsednictva, nemohu jít napoprvé jinam než do svého kraje, abych vás také požádala o podporu! .) OFFTOPIC(S výjimkou CF, samozřejmě, ale do CF se nechodí, CF přijde za tebou. .D)

Do předsednictva naší strany jsem kandidovala pouze jednou. V lednu 2020, po úspěšném získání tří europoslanců (a neúspěchu získat čtyři, bohužel). Tehdy jsem nabyla dojmu – a připomněla jsem si ho nyní přečtením své tehdejší řeči – že jsou Piráti na rozcestí a já bych jim ráda asistovala na cestě z něj. Je až smutně příznačné, kolik mnou tehdy vnímaných problémů (vnitrostranická hlasovací účast, vedení odborů, vnitřní i vnější tlaky) je přítomných i nyní.

Důvěru Celostátního fóra jsem tehdy nezískala, a vnitřně mě to nepřekvapilo. Byli jsme v průzkumech takzvaně na koni, mluvilo se jen o prolamování skleněného stropu 15 % ve volbách a jak na to, a moje vize nebyly na pořadu dne. Nebylo urgentní se věnovat sobě.

Bohužel, po čtyřech letech se to podle mě změnilo. A dle dění ve straně to tak vnímá vícero lidí, včetně těch, kteří byli v minulosti představiteli opačného přístupu. Otázka, kterou si konečně všichni pokládáme, není „Budeme ty problémy řešit?“, ale „Jakým způsobem ty problémy budeme řešit?“

Na tomto místě mi dovolte poznamenat, že jsem původně neměla ambici být tím, kdo by je v předsednictvu řešil. V roce 2020 jsem se sama osmělila zkusit vám nabídnout nějaké postupy a vize a následně reflektovala, že o ně není zájem a jen pilně pracovala v Evropském parlamentu. V roce 2022 jsem se neosmělila a nominaci odmítla, jelikož to byl citlivý čas vnitřních bolístek po výprasku od STANu, kde jsem figurovala až příliš výrazně jako oponent. A já nechci přispívat k rozdělování strany. Bylo potřeba nestrannějších pohledů.

Teď jsem poslední cca dva týdny odbavovala zprávy, setkání i telefonáty, které mě žádaly o případné přijetí nominace i o její odmítnutí. Vězte tedy, že ať už s mým rozhodnutím ji přijmout souhlasíte či nikoli, je to důkladně promyšlené rozhodnutí.

Jsem stále pro mnohé kontroverzní postavou? Ano. Netěší mě to; až do vstupu do politiky jsem se domnívala, že jsem spíše stmelující člověk (v JmK se pořád cítím obecně mnohem přijímanější, než vy zbytku strany, ale ani zde si to nemaluji na růžovo ;D).Vnímám svět kolem sebe realisticky a vím, že neztělesňuji „neutralitu“. Mám názory a postoje a nebojím se je použít! Přesto však i díky různorodé zpětné vazbě věřím, že pro určitou část členské základny představuji to, co by alespoň v 1/5 předsednictva zastoupeno mít chtěli. A pro ně nakonec kandiduji. Nabízím se ale vám všem.

A co nabízím?

  • Politický instinkt. Toto je nominační vlákno, ne přehlídka skromnosti. .) Mohu si tedy dovolit říct, že jsem v minulosti opakovaně prokázala poměrně solidní odhad na dopady určitých kroků či vývoje strany, a snažím se tuto schopnost dále rozvíjet.

  • Komunikaci. I s europoslanectvím a členstvím v různých vnitrostranických strukturách jsem stále přítomná na Zulipu a fóru, sleduji, co se děje a jsem ochotná se o čemkoli bavit. S případným předsednictvím bych si dala jako svou prioritu se pravidelně online připojovat na krajské schůze.

  • Čitelnost. Nemusela jsem si číst své staré nominační řeči k tomu, abych vám mohla slíbit, že mi jde stále již mnoho let o stejné věci. Rozvoj Pirátství, pevné demokratické základy strany, odolný systém vůči zneužití.

  • Neservilitu. Nikdy nikomu nepodlézám, nemanipuluji, jsem až na dřeň upřímná a ozvu se, pokud nesouhlasím. Ráda spolupracuji s „diplomaty“ a jsou podle mě v týmech potřeba, ale nejsem to já.

  • Autenticitu. Uvědomuji si, že pozice v předsednictvu není pouze exekutivní, ale i reprezentativní. Jako ve své vnější politické funkci, i pro tu vnitřní nabízím prezentaci pirátských myšlenek v jejich krystalické podobě a bez příkras. Myslím si, že to strana potřebuje.

Poslední věc, k níž jsem se zatím nevyjádřila a mnohým asi běží hlavou, je nominace nejen do místopředsednictva, ale i na předsedkyni. Domnívám se, že po učinění rozhodnutí do RP kandidovat je přirozené vám dát možnost mi v něm přisoudit případnou pozici. Jsem výraznou tváří strany, mám odhodlání přinést svěží vítr do našich plachet a domnívám se, že je zdravé mít konkurenci i alternativy. .) Potěší mě, pokud vícero kandidátek a kandidátů zváží tuto funkci, aby alternativ bylo co nejvíce a volba byla skutečným svátkem demokracie.

S tímto řečeným vám předem děkuji za případnou důvěru i otázky a zpětnou vazbu; a děkuji i všem, co mě k tomuto nelehkému kroku motivovali. Nejsem mesiáš, co si myslí, že stranu spasí. Jsem stejně jako vy jen jeden dílek puzzlů, kterým tvoříme obraz naší strany. Ráda bych jen měla možnost se na náš obraz podívat ze strany toho, co ho skládá a zkontrolovat, že stále tvoříme pasující obraz a ne lepidlem nucený mišmaš. .)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvky (celkem 6):
Lukas.Dolezal, Ondrej.Kotas, Katerina.Migdau, Tomas.Vymazal, Radka.Musilova, Petr.Zamecnik
Uživatelský avatar
Lukas.Dolezal
Zahraniční odbor
Příspěvky: 2699
Registrován: 28 úno 2019, 14:48
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 4293 poděkování
Dostal poděkování: 3441 poděkování

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Ahoj všem,
mám otázku primárně na kandidáty a kandidátky, kteří nejsou z Jihomoravského kraje. Zítra končí lhůta pro přihlášení a zatím se jedná o @Rudolf.Spotak, @Hana.Hajnova, @albert.sterba, @Ivan.Bartos a @Lukas.Hejduk OFFTOPIC(Ty jsi papírově členem JmK, nicméně jak jsi napsal, v Brně už nežiješ). Samozřejmě nic nebrání odpovědět i @Jana.Leitnerova a @Marketa.Gregorova.

Proč žádáte o podporu Krajské sdružení Jihomoravského kraje? Samozřejmě je legit žádat o podporu co nejvíce krajů OFFTOPIC(a kopírovat svoji kandidátskou řeč) a tím mít větší šanci na zvolení, nicméně budu rád, když napíšete, proč zrovna Jihomoravský kraj by Vám měl dát podporu.

Pokud se do zítřka někdo přihlásí, také prosím o odpověď.

Děkuji.

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny a pátou kolonu z Pirátské strany 🏴‍☠️✌️. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 ✌️.

Člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Zahraničního odboru a Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz, tel. 723 8O3 7O9.

Když se lidi vzdaj vlastní slávy, začnou hledat pochopení.

Uživatelský avatar
Tomas.Vymazal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 4794
Registrován: 23 dub 2009, 16:31
Profese: designér legálních konopných produktů
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 6571 poděkování
Dostal poděkování: 5611 poděkování

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Ahoj Pirátky a Piráti, dovoluji si tímto navrhnout nominaci Marcela Kolaji na místopředsedu Pirátské strany. Marcel je podle mě člověk, kteřý umí lidi spojovat, a proto věřím, že i funkci v republikovém předsednictvu bude vykonávat tak, aby se nám ta strana nerozpadla dřív, než se jí podaří realizovat program. Díky

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvky (celkem 5):
Lukas.Dolezal, Antonino.Milicia, Ondrej.Kotas, Katerina.Migdau, Marcel.Kolaja
Tom Vymazal, podporovatel phpBB a bojovník za legalizaci heroinu
Takovej ten stav, když seš uprostřed stavu a myslíš si, že nemáš stav. -- Michal Wagner, tč. garant programového bodu Drogy
Uživatelský avatar
Lukas.Dolezal
Zahraniční odbor
Příspěvky: 2699
Registrován: 28 úno 2019, 14:48
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 4293 poděkování
Dostal poděkování: 3441 poděkování

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Tomas.Vymazal píše: 04 pro 2023, 12:13

Ahoj Pirátky a Piráti, dovoluji si tímto navrhnout nominaci Marcela Kolaji na místopředsedu Pirátské strany. Marcel je podle mě člověk, kteřý umí lidi spojovat, a proto věřím, že i funkci v republikovém předsednictvu bude vykonávat tak, aby se nám ta strana nerozpadla dřív, než se jí podaří realizovat program. Díky

@Marcel.Kolaja už má založenou CF nominaci. Doufám, že požádá o nominaci i v našem kraji, kde strávil většinu svého pirátského života :).

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 3):
Antonino.Milicia, Katerina.Migdau, Marcel.Kolaja

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny a pátou kolonu z Pirátské strany 🏴‍☠️✌️. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 ✌️.

Člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Zahraničního odboru a Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz, tel. 723 8O3 7O9.

Když se lidi vzdaj vlastní slávy, začnou hledat pochopení.

Uživatelský avatar
Lukas.Hejduk
Republikový výbor
Příspěvky: 927
Registrován: 16 říj 2012, 22:37
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 1312 poděkování
Dostal poděkování: 3707 poděkování

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

Lukas.Dolezal píše: 04 pro 2023, 11:24

Ahoj všem,
mám otázku primárně na kandidáty a kandidátky, kteří nejsou z Jihomoravského kraje. Zítra končí lhůta pro přihlášení a zatím se jedná o @Rudolf.Spotak, @Hana.Hajnova, @albert.sterba, @Ivan.Bartos a @Lukas.Hejduk OFFTOPIC(Ty jsi papírově členem JmK, nicméně jak jsi napsal, v Brně už nežiješ). Samozřejmě nic nebrání odpovědět i @Jana.Leitnerova a @Marketa.Gregorova.

Proč žádáte o podporu Krajské sdružení Jihomoravského kraje? Samozřejmě je legit žádat o podporu co nejvíce krajů OFFTOPIC(a kopírovat svoji kandidátskou řeč) a tím mít větší šanci na zvolení, nicméně budu rád, když napíšete, proč zrovna Jihomoravský kraj by Vám měl dát podporu.

Pokud se do zítřka někdo přihlásí, také prosím o odpověď.

Děkuji.

Mně ten systém krajských nominací vlastně přijde fajn. Širší pole členů má možnost poznat, kdo je vlastně taky může zastupovat v RP a volba pak je informovanější. Proto na rovinu zakládám nominace tam, kde to aspoň trochu dává smysl a kde to termínově stíhám. A zakládal bych v jmk i bez toho, co píšu níže.

Zároveň tady celkem v pohodě můžu říct, že mám naprosto relevantní důvody, proč o vaší nominaci stojím ještě více než třeba u některých jiných krajů. V Brně jsem několik let žil a stále se tam pravidelně vracím (mám tam basketbalový tým, který jsem nikdy plně neopustil a snažím se jezdit na zápasy, kdykoli to vyjde). Poznal jsem tam svojí ženu, mám odtud do dneška celkem dost blízkých přátel, mezi které řadím hned několik mistních Pirátů. Ale i z online interakcí můžu zodpovědně říct, že jste velmi fajn KF.

Takže ano - žádal bych o nominaci i bez toho, ale zatímco u některých dalších krajů je to spíše 'přišel jsem se představit, pojďme si povídat', tak tady by mě to nedostání nominace vlastně trochu mrzelo :)

Jinak samozřejmě v obecné a politické rovině bych chtěl - a píšu o tom v kandidátské řeči - nabídnout krajům maximální součinnost směrem ke krajským volbám a nejen v tom klíčovém předvolebním období poskytnout maximální podporu. Asi vám to teď bude slibovat kdekdo (a je to dobře, fakt ten focus na kraje bude ze strany RP potřeba), ale snad i z mého vystupování v různých pirátských debatách je patrné, že já si fakt nemyslím, že opravdová politika končí někde na hranicích Prahy.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Hejduk za příspěvek:
Lukas.Dolezal

Machiavelli z Wishe <3

Republikový výbor

+420 777 2I2 272

Uživatelský avatar
Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 5082
Registrován: 14 čer 2010, 15:27
Profese: Senior Technical Product Manager
Bydliště: Český Brod
Dal poděkování: 7476 poděkování
Dostal poděkování: 7726 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Vážená posádko kraje, ve kterém jsem před 13 lety vstoupil do Pirátské strany,

Verze TLDR: Děkuji Tomovi za navržení nominace, kterou bych rád přijal, tedy vás tímto z formálního hlediska pokorně žádám o nominaci do republikového předsednictva.

Dlouhá verze:

Tři přiznání

Mnoho z vás mě kontaktovalo a vyzvalo k tomu, abych opět kandidoval do republikového předsednictva. Musím se přiznat, že jsem to původně neměl v plánu.

Čistě z toho důvodu, že bych moc rád měl pro výkon funkce člena předsednictva více času, a nerad dělám věci jinak než naplno. Ze stejného důvodu nemám ani nijak zvlášť dobrý pocit z druhé poloviny prvního poločasu. To také přiznávám.

A mé třetí přiznání je, že věci většinou podrobuji velmi kritickému zkoumání (někdy až příliš), včetně svých vlastních výkonů. Proto jsem se snažil v posledních týdnech o více nadhledu a došel jsem k pocitu, že po velkou většinu času jsem do funkce člena předsednictva vložil maximum možného a mám z toho dobrý pocit, což mě spolu s četnými výzvami k opětovné kandidatuře přesvědčilo o tom, že má smysl se pokusit v této roli pokračovat. I o toto zhodnocení se budu snažit v následujících řádcích, ale je samozřejmě na každém z vás, k jakému závěru dospějete vy.

Co mě motivovalo kandidovat do předsednictva po sněmovních volbách 2021?

Pokud si pamatujete moji kandidátskou řeč před dvěma lety, víte, že jsem se soustředil hlavně na politiku strany směrem ven. Ve své kandidátské řeči jsem tehdy napsal:

"Náš koráb narazil ve sněmovních volbách na útes. [...] Máme před sebou plno práce: spravit díru do lodi a vyplout opět na moře. [...] Dovolte mi tedy představit mou vizi. Její základ tvoří politika, kterou mají Piráti prosazovat. [...] V širším kontextu Piráti prosazují sociálně-liberální politiku, která myslí na budoucnost a nenechá lidi na pospas ani zvůli státu, ani zájmům nadnárodních korporací. Pokud chceme v dlouhodobém horizontu uspět, musíme být schopni tuto politiku nabídnout a důsledně prosazovat."

Jak se to povedlo?

Soudě podle průzkumů jsme ještě tak 3 měsíce spravovali díru v lodi a pak jsme vypluli:

pruzkum-2021-2023.png

Dozimetr ukázal, které vody jsou radioaktivní. Plavba to je ale stále poněkud neklidná. Navigace korábu plujícího bok po boku konzervativních aktérů, na které tu a tam vyplave nějaká ta korupční kauza, pravomocné soudní rozhodnutí o porušení zákona nebo alespoň velmi podezřelé praktiky, není jednoduchá. Přesto si myslím, že se nám plavba v posledních dvou letech daří. Shodou okolností dnes vyšel i článek, který analyzuje situaci Pirátské strany, a myslím si, že závěry jsou spíše pozitivní:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ka ... 010500_jgr

A jak k tomu přispěl zrovna Kolaja?

Logicky si nyní asi pokládáte tuto otázku. Jako 1. místopředseda strany jsem hlavně v rámci MO a vedení strany usiloval o změnu negativního narativu, který vůči Pirátské straně na začátku roku 2022 panoval, a o to stejné jsem se snažil při reprezentaci strany v médiích. Vzhledem k našemu angažmá ve vládě, kterou kromě nás tvoří konzervativní strany, je to úkol náročný a myslím si, že se nám velmi dobře podařilo tento narativ otočit. Nicméně zdůrazňuji, že všichni jsme na stejné lodi a všechno bude vždy výsledkem úsilí celé posádky.

Kam plujeme dál?

Příští republikové předsednictvo čekají sněmovní volby. Ale už v roce 2024 na nás číhají dvě velké zkoušky: Nejdříve volby do Evropského parlamentu, které hned nasměrují do dalších voleb, a to do krajských zastupitelstev. Tentokrát to nebude žádná brnkačka, ale také nám ostatní strany vytváří poměrně zajímavý prostor pro kreativní kampaň. Není žádným tajemstvím, že třeba ODS prosazuje v Evropském parlamentu úplné konzervativní nesmysly a otevřeně spolupracuje s krajní pravicí. Nadto tři vládní strany opět složily předvolební koalici SPOLU, která je do Evropských voleb skutečným kočkopsem. Další konkurencí pak tvoří kandidátka s pracovním názvem "Dozimetr Fulbright bez názoru".

Nelze však přehlédnout, že nejen v Česku, ale v celé Evropě dochází k normalizaci krajní pravice. O to důležitější je držet se našich sociálně liberálních hodnot a nenechat se strhnout stále více hnědnoucím spodním proudem politického mainstreamu. I proto si myslím, že by v republikovém předsednictvu měl zasednout někdo z europoslaneckého klubu bez ohledu na to, kdo z nás to bude.

Takové volby jsme ještě nezažili, a proto jakkoli jsem přesvědčen, že se končícímu republikovému předsednictvu podařilo v rámci možností navigovat náš koráb relativně úspěšně, vypůjčím si závěr ze své kandidátské řeči před dvěma lety, který považuji i vzhledem k turbulenci, jíž jsme letos propluli, paradoxně za stále aktuální:

Příští republikové předsednictvo se bude muset vyrovnat s řadou nástrah, jež na nás čekají v situaci, která je pro nás úplně nová. Nejdůležitější úkol z mého pohledu je nalezení nejen podpory, ale také konsenzu ve straně. V minulosti jsem se v drtivé většině případů snažil najít na problém řešení takové, které nesleví z našich základních hodnot, ale současně nebude vytvářet příkopy ve společnosti. A tak bych chtěl přispět i k hledání konsenzu uvnitř Pirátské strany.

Úplným závěrem bych chtěl poděkovat svým kolegyním a kolegům v současném předsednictvu: Ivanovi, Hance, Blance a Martinovi. Jsou to neskuteční dříči a jakkoli jsme vzájemně neměli na všechno stejné názory, vždy jsme se dokázali konstruktivně dohodnout. Předsednictvo, které toto umí bych Pirátské straně přál i po další dva roky.

Těším se na vaše otázky a budu moc rád za vaši podporu.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvky (celkem 7):
Lukas.Dolezal, Antonino.Milicia, Ondrej.Kotas, Adam.Zemek, Eva.Havlova, Katerina.Migdau, Tomas.Vymazal
Uživatelský avatar
Hana.Hajnova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1097
Registrován: 16 led 2013, 14:38
Profese: projektová manažerka
Bydliště: Telč
Dal poděkování: 1814 poděkování
Dostal poděkování: 1875 poděkování

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Hana.Hajnova »

Lukas.Dolezal píše: 04 pro 2023, 11:24

Ahoj všem,
mám otázku primárně na kandidáty a kandidátky, kteří nejsou z Jihomoravského kraje. Zítra končí lhůta pro přihlášení a zatím se jedná o @Rudolf.Spotak, @Hana.Hajnova, @albert.sterba, @Ivan.Bartos a @Lukas.Hejduk OFFTOPIC(Ty jsi papírově členem JmK, nicméně jak jsi napsal, v Brně už nežiješ). Samozřejmě nic nebrání odpovědět i @Jana.Leitnerova a @Marketa.Gregorova.

Proč žádáte o podporu Krajské sdružení Jihomoravského kraje? Samozřejmě je legit žádat o podporu co nejvíce krajů OFFTOPIC(a kopírovat svoji kandidátskou řeč) a tím mít větší šanci na zvolení, nicméně budu rád, když napíšete, proč zrovna Jihomoravský kraj by Vám měl dát podporu.

Pokud se do zítřka někdo přihlásí, také prosím o odpověď.

Děkuji.

Ahoj Lukáši,

důvody jsou 2 - žádám o podporu všechny kraje, protože jako jedna z obhajujících členek RP to vidím jako dobrý průřezový nástroj pro komunikaci s členskou základnou napříč republikou, která třeba úplně nesleduje celostátní dění, ale své krajské fórum ano :) a je to pro mě důležitá zpětná vazba. A u Jihomoravského kraje je to navíc srdcový vztah, protože jsem v Brně prožila 12 let svého života, mám u vás celou řadu přátel i bývalých kolegů z práce a pořád sleduju i jihomoravskou politickou scénu.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Hana.Hajnova za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Dolezal, Katerina.Migdau

Vysočina 🖤

Uživatelský avatar
Jana.Skopalikova
Republikový výbor
Příspěvky: 1320
Registrován: 08 kvě 2018, 23:07
Profese: Radní Středočeského kraje
Dal poděkování: 1615 poděkování
Dostal poděkování: 2052 poděkování

Re: KF JmK 12/2023 - Nominace do republikového předsednictva

Příspěvek od Jana.Skopalikova »

Ahoj pirátstvo z jižní Moravy,

po zvážení všech pro a proti jsem se rozhodla zvednout hozenou rukavici v podobě podpořené nominace na půdě celostátního fóra (viewtopic.php?t=65826) a ucházet se o pozici místopředsedkyně strany, ráda bych se vám zde představila a požádala i váš kraj o nominaci.

Co se týká představení, jsem od roku 2020 krajskou radní pro životní prostředí a zemědělství ve Středočeském kraji a souhrn mojí práce najdete například na webu zde: https://stredocesky.pirati.cz/aktuality ... kopalikova (moje priority jsou voda, odpady a biodiverzita, kde děláme spoustu zajímavých a prospěšných projektů jak pro lidi, tak pro krajinu).

V krajském předsednictvu ve středních Čechách jsem ještě déle, takže mám vnitrostranické procesy zažité, vím kde nás občas tlačí bota a prošla jsem v rámci strany koloběhem přípravy a podpory různých voleb od těch komunálních přes krajské až po sněmovní. Předsedala jsem jedání místních i krajského sdružení, někdy vypomáhám i v jiných krajích, pomáhám zlepšovat fungování našeho krajského mediálního odboru, ale také píšu texty na sítě nebo dělám korektury. Zhruba půl roku jsem i členkou republikového výboru zvolená celostátním fórem, takže jsem měla šanci nahlédnout pod pokličku fungování celostranického od přípravy rozpočtu přes strategii (která se na půdě RV teď píše) až po schvalování různých programů nebo předpisů, které jsem i připomínkovala.

Proč bych však ráda kandidovala do republikového předsednictva? Dlouhou kandidátskou řeč si nechám na půdu CF a zde to zkusím zkrátit:

1) Neumíme dostatečně efektivně komunikovat dovnitř ani ven 📡
Máme 14 krajských sdružení a minimálně v tom našem funguje vzájemná komunikace a informovanost velice dobře. Věřím, že u vás v kraji to tak máte taky. Máme ale jen 4 poslance, 3 ministry a 3 europoslance, kteří řeší velmi důležitou agendu. Na tu se pak občané ptají Pirátek a Pirátů napříč republikou a my musíme umět odpovídat. Dostatečné informace však často chybí nebo přichází pozdě. Ráda bych proto, aby se komunikace napříč regiony i úrovněmi politiky zlepšila. Například abychom místo klasických Disco, kde mluví pár lidí a zbytek jen pokládá psané otázky to opravdu otevřeli všem členkám a členům na pravidelné bázi - třeba každý týden udělat "hodinu s RP", kde si budou lidé moci povědět o aktuálních probíraných celostátních i vnitrostranických tématech a informovat se o novinkách.

2) Nerosteme 💔
Zhruba do voleb v roce 2021 jsme co do počtu členů konstantně rostli. Od té doby nabíráme členy velmi pomalu a často nám také odcházejí, takže je vidět i jejich fluktuace. Jsme však vládní strana zapojená ve všech patrech politiky (jen ten prezident nám ještě chybí), máme mnoho členů v zastupitelstvech, také v různých výborech a komisích na obcích i krajích a je skvělé, že máme tak možnost ovlivňovat místní dění. Vzhledem k obrovskému množství práce, které jako strana děláme, je nás však stále málo a potřebujeme růst, potřebujeme nabírat nové aktivní členy, dobrovolníky a odborníky. To je věc, na kterou bychom se měli aktivně zaměřit - na zapojování nových tváří i aktivizaci současných členů.

3) Stranické vedení je přetížené 🤝
Vést vládní stranu v pěti lidech je opravdu heroický výkon. Rozdělit si povinnosti v sedmi mi však přijde jako lepší řešení jak pro naše špičky, tak následně pro chod celé strany, proto podporuji zvýšení počtu členů republikového předsednictva na 7 členů.

To jsou hlavní věci, na které bych se chtěla případně v republikovém předsednictvu zaměřit a co bych chtěla zlepšit, aby to bylo kuprospěchu nám všem, nebo aspoň v rámci své kandidatury akcentovat. V případě zvolení počítm s tím, že bych se této funkci věnovala naplno, počítám tedy s tím, že funkci v PKS SčK a RV bych přenechala jiným.

Odpověď na dotaz proč žádám o nominaci i zde: Jižní Moravu mám ráda, je tam teplo, skvělé víno, úžasná květena i příroda celkově a mám tam i část rodiny. A podobně jako ostatní kandidáti bych se ráda představila v co nejvíce krajích, které ještě stihnu.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Skopalikova za příspěvky (celkem 4):
Lukas.Dolezal, Katerina.Migdau, Tomas.Vymazal, jan.hron
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Jihomoravský kraj“