Nominace Jiřího Wiche na 2. až 9. místo kandidátky pro krajské volby 2024

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: Předsedající, PKS Vysočina

Podporuji nominaci Jiřího Wiche na 2. až 9. místo kandidátky pro krajské volby

ANO

13
52%

NE

10
40%

ZDRŽUJI SE

2
8%
 
Celkem hlasujících: 25 - Celkem hlasů: 25

Jiri.Wiche
Krajský zastupitel
Příspěvky: 160
Registrován: 02 črc 2018, 19:05
Profese: ekonom
Bydliště: Havlíčkův Brod
Dal poděkování: 1114 poděkování
Dostal poděkování: 219 poděkování

Re: Nominace Jiřího Wiche na 2. až 9. místo kandidátky pro krajské volby 2024

Příspěvek od Jiri.Wiche »

Marek.Krejpsky píše: 06 říj 2023, 07:01

Ahoj,
děkuji všem kolegům co se rozhodli kandidovat a rád bych se zeptal na jejich vztah k transparentnosti a otevřenosti a dosavadní a plánované angažovanosti v krajské politice

předem děkuji za upřímně odpovědi a přeji šťastné a veselé zvolení

Ahoj @ Marek.Krejpsky, dík za dotaz a omlouvám se za zpoždění - Knižní veletrh, Otevřené ateliery, Pražský výběr, grilování a pak nějaká viróza..

Byl(a) jsi v členem krajských výborů či komisi a kterých konkrétně? Do budoucna o které komise či výbory máš zájem a proč?
Ano, jsem předseda Komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů (řeší částečně i památkovou péči) a o ní mám proto zájem i do budoucna. Mohu být i ve Finančním výboru, v kterém působím v H. Brodě pátý rok, případně další dle potřeby klubu.

Měl(a) jsi nějaké příjmy z krajského rozpočtu či firem souvisejících s krajskou politikou či politiky a v jaké výši? Kde jsou tvé příjmy zveřejněny?
Ano, mám příjem dle zákona-Nařízení vlády a schváleného usnesení Zastupitelstva jako zastupitel a předseda Komise kultury a CR. Zveřejněny jsou v uvedeném usnesení ZK, nařízení vlády, v nalodění a uvádím je samozřejmě v mém daňovém přiznání.

Dodržoval(a) jsi pirátské principy transparence a otevřenosti? Jsou všechny zápisy z jednání výborů, komisí či dalších orgánů činných v politickém procesu kde jsi seděl(a) zveřejněny?
Ano, všechny zápisy jsou zveřejňovány na www stránkách kraje, sdílel jsem letošní v nominační řeči.

Byli nějaké tlaky na nezveřejňování zápisů od ostatních politiků?
Ne, o každém zápisu se v komisi hlasuje a je možnost zahrnout připomínky během jednání.

Jakým způsobem jsi komunikovala výstupy své práce s členskou základnou Pirátů a jak si získával(a) zpětnou vazbu?. Dařilo se ti zapojovat ostatní členy či nové lidi kolem Pirátů do svých politických projektů?
Jak bylo řečeno, zápisy z Komise kultury jsou veřejné, stejně tak tiskové zprávy kraje, které, stejně jako některé události, příležitostně sdílím na Facebooku. Podílel jsem se na činnosti KPT-krajského programového týmu před posledními volbami, kdy byl program schválen Krajským forem. Snažím se podílet i na tvorbě nového programu, zatím jsem byl na všech jednáních. Snažím se sledovat i KET - především kultura a finance, krajský byl bohužel po volbách utlumen, konzultuji to tedy s Romanem Paškem na jednáních ZK i Kulturní komise, v rámci přípravy programu bych KET rád oživil. Komunikuji samozřejmě i s ostatními členy Komise a s úředníky KV. Za klub - operativně telefon, mail, messenger, jednání ZK jsou veřejná, bohužel jsem tam - kromě koordinátorky a mediálních manažerů zaznamenal jen velmi zřídka další zájemce, totéž se v podstatě týká i linku na foru KV. Dále jsou pravidelné informace za ZK na Krajském foru, pirátském webu či Facebooku. Snažím se o důležitých záležitostech a věcech týkajících se H. Brodu informovat také Místní sdružení HB.

Co by se z tvého pohledu, především mělo změnit v příštím volebním období ve fungování kraje? Kde kraj tlačí bota?
Zdravotnictví - jeho dostupnost, celostátní problém s nedostatkem lékařů i ostatního personálu a s jeho financováním. KV se snaží motivovat zájemce systémem stipendií atd., ale to se snaží i ostatní kraje a obce...
Doprava a silniční hospodářství - více propagovat a koordinovat VDV (i mezi kraji a celostátně), vhodné aplikace pro cestující, transparentně zadávat a úspěšně (i finančně) dokončit výběrová řízení (busy, stavby - koordinovat s obcemi a Řsd-např. i v souvislosti s rozšířením JE Dukovany a výstavbou nutné infastruktury).
Energie - velkou výzvou bude zajištění dostupných zdrojů (což se díky @Hana.Hajnova - včetně úspor a instalace OZE na krajských budovách, daří), také téma větrných elektráren, dostavby JE Dukovany a úložiště jaderného odpadu na území kraje (opět v koordinaci s obcemi a státem).
Finance - zřejmě bude tlak na změnu rozpočtového určení daní - Rud pro kraje, zajistit, aby neklesly prostředky pro KV, efektivní využívání evropských a státních fondů se spoluúčastí KV a jeho příspěvkových organizací.
Kultura - zajištění dostatku finančních zdrojů jak pro provoz, tak i budoucí investice - Centrální depozitář Pelhřimov, Edukační centrum Jihlava ad. Podpora tradičních úspěšných i nových zajímavých akcí. Podpora kreativních průmyslů a zefektivnění činnosti Filmové kanceláře KV (např. větší spolupráce s MFDF Jihlava a tvůrci pocházejícími z regionu).
Cestovní ruch-opět zajistit zdroje, zefektivnit činnost Vysočina Tourism (filmová kancelář, užší spolupráce s regionálními destinačními kancelářemi v kraji, využívání evropských, státních a přeshraničních fondů, větší spolupráce při propagování kulturních památek-vč. UNESCO a akcí, intenzivnější přeshraniční spolupráce-s D. Rakouskem, Nitranský kraj, Grand Est, další rozvoj cyklo dopravy, konferenční a gastro turistiky atd ).
Naše konkrétní náměty by měly být jasně popsány v připravovaném programu.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Wiche za příspěvek:
Marek.Krejpsky
Uživatelský avatar
Hanka.Kasparikova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 152
Registrován: 20 srp 2014, 09:42
Profese: pečující máma a krajinná projektantka
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 274 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jiřího Wiche na 2. až 9. místo kandidátky pro krajské volby 2024

Příspěvek od Hanka.Kasparikova »

@Jiri.Wiche já se taky ptala na řadu věcí. Už dříve a asi ve dvou pŕíspěvcích. Díky

Tito uživatelé poděkovali autorovi Hanka.Kasparikova za příspěvek:
Jiri.Wiche
Hana Stuchlík Kašpaříková
Jiri.Wiche
Krajský zastupitel
Příspěvky: 160
Registrován: 02 črc 2018, 19:05
Profese: ekonom
Bydliště: Havlíčkův Brod
Dal poděkování: 1114 poděkování
Dostal poděkování: 219 poděkování

Re: Nominace Jiřího Wiche na 2. až 9. místo kandidátky pro krajské volby 2024

Příspěvek od Jiri.Wiche »

Hanka.Kasparikova píše: 01 říj 2023, 22:08

Dobrý den,

pochopila jsem z nominační řeči, že Vaší silnou stránkou je kultura. Odkazujete se na to, že prosazujete pirátské principy a program. Předpokládám tedy v kultuře.

Za mne tedy vznáším několik dotazů:

  • "Kulturu, památky a krajské kulturní instituce zpřístupníme osobám se zdravotním omezením." Podařilo se vám nějaké zpřístupnit pro hendikepované, pokud ano, které? Prezentovali jste to někde?

Odpověď
Tuto agendu si řeší každý ředitel/ředitelka PO v rámci své pozice statutárního orgánu. Nezaznamenal jsem žádný problém v této agendě – specifikem PO na úseku kultury u muzeí a galerií je to, že sídlí v historických objektech, kulturních památkách, který mají svá omezení z hlediska bezbariérového přístupu. Ředitelé toto řeší schodolezy, rampami nebo individuálně dle potřeb hendikepovaných. KKV HB je v tomto ohledu bezproblémová, protože sídlí v novostavbě, HDJ bude pro příští rok řešit úpravu asi 3 lóží, které by měly lépe než doposud obsloužit zejména vozíčkáře. Komise se tomu průběžně věnuje.
[/i]

  • Proč se nepovedlo prosadit zavedení dobrovolného vstupného do knihoven, galerií a muzeí, aby byly tyto instituce přístupné všem bez rozdílu?

Odpověď
Nevím, proč by vstupné do knihoven, galerií a muzeí mělo být zcela bezplatné, resp. na základě dobrovolného vstupného – každá veřejná služba má svou hodnotu a co je zdarma většinou není ceněno. Předmětem diskuzí bylo poskytování krajem refundovaného vstupného v době hlavní turistické sezóny v kovidovém období – doporučuji diskutovat toto téma s řediteli a ředitelkami krajských PO na úseku kultury. Samozřejmě nedává vůbec smysl nevybírat vstupné v divadle nebo obou hradech (Roštejn a Kámen, navíc je to myslím podmínka udržitelnosti projektu EU?), jednotlivé PO (kraj) by přišli o miliony korun ročně. Je možné využít zlevněnou skupinovou vstupenku - 300 Kč pro třídu či společnou zvýhodněnou vstupenku do všech galerií a muzeí na 12 vstupů. Navíc zdarma je množství akci ve všech PO - vernisáže, muzejní noci, Dny otevřených ateliérů, v HB při Podzimním knižním veletrhu, Dne evropského kulturního dědictví atd.

  • V mé nominační řeči zaznělo také to, že bych se zasadila o vznik postu krajského architekta, který by měl na starosti mj. architektonické soutěže. Pokud bych měla možnost dostat do koaliční smlouvy to, že budeme vypisovat architektonické soutěže, měla bych jak navázat? Posunulo se to téma někam?
    Zaznamenala jsem pouze to, že krajská knihovna v Havlíčkově Brodě byla navržena v rámci architektonické soutěže (https://oldknihovna.nkp.cz/knihovna/knihovna62/red.htm), leč podle prvního návrhu postavena nebyla (https://www.archiweb.cz/n/domaci/v-h-br ... a-knihovna). Neposuzuji nyní, jestli je to dobře, nebo špatně. Spíše mi to nastiňuje dlouhodobý pohled na to, jak přistupovat s veřejnými stavbami.

Odpověď
Neposunulo, jediná arch. soutěž Kraje Vysočina byla vypsána na původní návrh novostavby KKV v HB, která však nebyla realizována a to z důvodu stavby na jiném místě v HB, navíc se celá doba příprav táhla ca. 2o let. Realizovaná stavba přesto obdržela renomované mezinárodní ocenění i za ekologickou stavbu a veřejností je dosti ceněna.

  • A poslední dotaz, co z programu jede za námi, Piráty, co se nám podařilo, že bychom mohli odfajfknout a použít v kampani, jak píšete?

Odpověď
Hodnotilo se na předvánočním zasedání klubu a v rámci přípravy nového programu, je v souboru na mraku - semafor. Bohužel musím na termín, zkusím ještě napsat podrobněji později..

Jen doplním, že dotazy píši s vědomím, že kuduru pod sebou má pan Fabeš, nicméně popisujete, že se Vám coby předsedovi kulturní komise s odpovědnými politiky a úředníky dobře pracuje.

Děkuji.

Dobrý den,
omlouvám se za prodlevu, je toho nějak moc a ještě choroba.
Odpovědi pod otázkami. Děkuji za dotazy a připomenutí JW.

Jiri.Wiche
Krajský zastupitel
Příspěvky: 160
Registrován: 02 črc 2018, 19:05
Profese: ekonom
Bydliště: Havlíčkův Brod
Dal poděkování: 1114 poděkování
Dostal poděkování: 219 poděkování

Re: Nominace Jiřího Wiche na 2. až 9. místo kandidátky pro krajské volby 2024

Příspěvek od Jiri.Wiche »

Hanka.Kasparikova píše: 05 říj 2023, 11:19

Naváži ještě na odpovědi pro Evu a přidám jeden další.

Jiri.Wiche píše: 04 říj 2023, 23:38
  1. Jsem myslím "informovaný realista" a střet s realitou zažívám denně. Základem je dobrá spolupráce našeho klubu a jeho členů, to samé i v komisích a výborech. Důležitá je i dobře nastavená spolupráce s Úřadem a jeho zaměstnanci.

* Co bys vylepšil/změnil v rámci spolupráce zastupitelského klubu a jeho členů?

* Jakým způsobem zapojuješ ostatní lidí z pirátstva (jako předpokládám lídr v oblasti kultury v rámci Pirátů), kteří mají ke kultuře co říct?

Děkuji.

Díky @Hanka.Kasparikova za doplňující dotazy.
K vyhodnocení programu
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =449369544

Co bys vylepšil/změnil v rámci spolupráce zastupitelského klubu a jeho členů? Domníváš se, že nastavená komunikace mezi členy komisí a výborů s členy zastupitelstva je dostatečná? Pokud ne, co bys změnil?

Zápisy z Komise kultury jsou veřejné, stejně tak tiskové zprávy kraje, které, stejně jako některé události, příležitostně sdílím na Facebooku. Podílel jsem se na činnosti KPT-krajského programového týmu před posledními volbami, kdy byl program schválen Krajským forem. Snažím se podílet i na tvorbě nového programu, zatím jsem byl na všech jednáních. Snažím se sledovat i KET - především kultura a finance, krajský byl bohužel po volbách utlumen, konzultuji to tedy s Romanem Paškem na jednáních ZK i Kulturní komise, v rámci přípravy programu bych KET rád oživil. Komunikuji samozřejmě i s ostatními členy Komise a s úředníky KV. Za klub - operativně telefon, mail, messenger, jednání ZK jsou veřejná, bohužel jsem tam - kromě koordinátorky a mediálních manažerů zaznamenal jen velmi zřídka další zájemce, totéž se v podstatě týká i linku na foru KV. Dále jsou pravidelné informace za ZK na Krajském foru, pirátském webu či Facebooku. Snažím se o důležitých záležitostech a věcech týkajících se H. Brodu informovat také Místní sdružení HB.
Problémem našich zástupců v klubech a výborech je poměrně velká fluktuace i občasná neúčast obou našich zástupců na jednání -viz. zápisy, chtělo by asi lépe koordinovat, aby se účastnil alespoň jeden a předal informace našemu ZK ( i informace, které nejsou v zápisu- a ten bývá zveřejněn často s velkou prodlevou, asi by bylo vhodné, aby se za každý výbor a komisi zúčastnil alespoň jeden náš zástupce on-line jednání ZK a v kostce informoval o aktuálních jednáních.)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Wiche za příspěvek:
Marek.Krejpsky
Jiri.Wiche
Krajský zastupitel
Příspěvky: 160
Registrován: 02 črc 2018, 19:05
Profese: ekonom
Bydliště: Havlíčkův Brod
Dal poděkování: 1114 poděkování
Dostal poděkování: 219 poděkování

Re: Nominace Jiřího Wiche na 2. až 9. místo kandidátky pro krajské volby 2024

Příspěvek od Jiri.Wiche »

Jan.Brizdala píše: 18 říj 2023, 19:11

Ahoj @Jiri.Wiche, ať znovu trochu nastartujeme debatu, tak vkládám stejnou otázku (i s tímto komentářem) do vláken všech kandidátů. :-)

Jaká 3 témata považuješ v rámci své kandidatury za stěžejní? Tedy, na závěr svého působení ve vedení kraje by sis chtěl(a) na konci svého mandátu říct - tato 3 témata jsem přinesl(a) a podařilo se je naplnit?
Díky, pokud možno za co nejkonkrétnější příklady! :-)

Ahoj.
díky za dotaz, omlouvám se za zpoždění, děje se např. - MFDF Ji hlava, finanční výbor města, ZK a rozpočet KV a třeba taky Bohemka-Sparta :D

1) Co nejlepší výsledek Pirátské kandidátky a na něj navazující zastoupení ve vedení kraje. Tomu chci pomoci tvorbou programu, aktivní účastní na volební kampani a v neposlední řadě i co nejlepším osobním výsledkem ( co nejblíže minulým výsledkům). V případě zvolení odpovědným vykonáváním práce zastupitele, člena našeho ZK a člena komise či výboru (jak se snažím dosud), prosazení a realizace co nejvíce bodů našeho programu a našich priorit. Nezklamat důvěru voličů a intenzivně je informovat a komunikovat s veřejností.

2) Kultura, cestovní ruch, památková péče, vnější (a zahraniční) vztahy - pokračování v činnosti v Komisi kultury, CR a VV, které nyní předsedám. Navázat plynule na podporu rozvoje rozpracovaných projektů ( Centrální depozitář Pelhřimov, Edukační centrum Jihlava, Muzeum Vysočiny Jemnice, rekonstrukce Hradu Kámen vč. návštěvnického centra a rozšíření expozice motocyklů ad.), projektů v realizaci i v době udržitelnosti (pokud je podmínka poskytnutí dotací-Hrad Roštejn, Centrum tradiční lidové kultury Třebíč, nové Muzeum Vysočiny Telč, MV Jihlava-fasády a expozice ad.). Podpořit spravedlivě rozvoj krajských příspěvkových organizací v resortu i podporu ostatních aktérů na scéně kultury, památkové péče a cestovního ruchu v kraji. Podílet se aktivně na tvorbě a naplňování dlouhodobějších strategií KV, využívat co nejvíce fondů národních (především Ministerstva kultury), EU (IROP) i přeshraničních (Interreg CZ -AT, Fond malých projektů).
Podpora tradičních úspěšných i nových zajímavých akcí. Podpora kreativních průmyslů a zefektivnění činnosti Filmové kanceláře (např. větší spolupráce s MFDF Jihlava a tvůrci pocházejícími z regionu).
Cestovní ruch-zajistit zdroje, zefektivnit činnost Vysočina Tourism (filmová kancelář, užší spolupráce s regionálními destinačními kancelářemi, větší spolupráce při propagování kulturních památek-vč. UNESCO a akcí, intenzivnější přeshraniční spolupráce-s D. Rakouskem, Nitranský kraj, Grand Est, případně nové partnerské regiony, další rozvoj cyklo dopravy, konferenční a gastro turistiky atd.).

3)Ekonomika - Finance - zřejmě bude tlak na změnu rozpočtového určení daní pro kraje, zajistit, aby neklesly prostředky pro KV, efektivní využívání evropských, státních a přeshraničních fondů se spoluúčastí KV a jeho příspěvkových organizací. Aneb o peníze jde až v první řadě - zajištění dostatečných zdrojů pro všechny resorty (odbory), příspěvkové organizace kraje i dotace a granty pro ostatní, kteří zajištují pro kraj a stát potřebné služby. Další rozvoj Fondu Vysočiny a snaho o co nejvíce vyrovnané hospodaření při maximálním využívání spolufinancování EU.

Děkuji za pozornost, moje další odpovědi a nominace výše.
Jiří Wiche

Jiri.Wiche
Krajský zastupitel
Příspěvky: 160
Registrován: 02 črc 2018, 19:05
Profese: ekonom
Bydliště: Havlíčkův Brod
Dal poděkování: 1114 poděkování
Dostal poděkování: 219 poděkování

Re: Nominace Jiřího Wiche na 2. až 9. místo kandidátky pro krajské volby 2024

Příspěvek od Jiri.Wiche »

Jan.Brizdala píše: ↑13 lis 2023, 22:33
(1) Již máme zvolenou první pětici kandidátů. Jak by se ti spolupracovalo s těmito lidmi v týmu a ke komu z nich máš nejblíže a myslíš, že bys s nim nejvíce nějaké věci konzultoval(a)?

(2) Je ti bližší práce koaličního nebo opozičního zastupitele a proč?

(3) Uchazis se o uvolněnou volenou funkci? Pokud ano, jaké bys preferoval(a) portfolio?

(4) Mel(a) bys zájem pracovat v nějakých výborech a komisích? Pokud ano, tak kterých?

(5) Co bys prinesl(a) do zastupitelského klubu a vnimas, ze tam nyní chybí?

(6) Co bys povazoval(a) za svůj úspěch po 4 letech práce v zastupitelstvu?

(7) Pokud bys nebyl(a) zvolen(a) do cela kandidátky (do 9. místa), budeš se ucházet i o podporu na nižší místa kandidátky?

Dík @Jan.Brizdala za doplňující otázky, myslím, že na většinu jsem již odpověděl při grilování, nominaci a odpovědích viz. výše viewtopic.php?t=65316 tak jen stručně.

  1. S Hankou, Honzou a Pavlem spolupracuji od minulých krajských voleb a v zastupitelstvu, s Milanem jsem spolupracoval při přípravě programu a kampani v minulých volbách, Bára myslím díky své odbornosti dobře zapadne do týmu.

  2. Koaličního - kterou 3 roky provádím, ale rozhodnou voliči a povolební vyjednávání, smysl má i opoziční role.

  3. Opět rozhodnou voliči a jednání, z této pozice již nepředpokládám uvolněnou pozici, ale v případě potřeby mohu - Kultura, cestovní ruch, památková péče a vnější vztahy -jsem 3 roky předseda Komise Rady KV, případně ekonomika, majetek - praxe.

  4. Kultura, cestovní ruch, památková péče a zahraniční vztahy - jsem předseda Komise Rady KV, případně Finanční- jsem člen v H. Brodě a 13 let praxe v bankovnictví případně další dle potřeby.

  5. Především doufám co nejvíce hlasů pro Piráty, jako v předchozích volbách, dále znalost fungování Krajského úřadu jako zaměstnanec-skoro 5 let a jako koaliční zastupitel nyní 3 roky, znalost reálií a potřeb konkrétního regionu-Havlíčkobrodsko - i z pohledu člena Finančního výboru a z dvou absolvovaných komunálních kampaní.

  6. Za úspěch bych považoval účast (co největší) v nové koalici a prosazení a realizace co nejvíce co nejdůležitějších bodů našeho budoucího programu pro krajské volby. Neméně důležitý úkol vidím i v tom nezklamat důvěru a očekávání voličů v budoucím politickém působení a jejich dostatečnou a objektivní informovanost.

7- Ano.

Díky za pozornost Jiří Wiche

Odpovědět

Zpět na „Krajské fórum Vysočina“