Vážení a milí Piráti a Pirátky,
Zde je má závěrečná řeč.
Nabízím Vám svou kandidaturu na post eurokomisařky. Souhlasím s Marcelem, že eurokomisaři bývají obvykle zkušení politici. Přesto si myslím, že moje profesní zkušenosti by mohly být dostatečně zajímavou alternativou.
V Bruselu bych byla přijata vřele, protože každý v bruselské bublině ví, co obnáší studium na College of Europe. Mám mailing list na všechny, kteří promovali od roku 1949 a již jsem síť alumni mnohokrát využila. Například, když jsem po návratu do Prahy zaktivizovala naši alumni skupinu, která pak byla vřele přijata přibližně čtyřmi různými velvyslanci, kteří byli zároveň absolventy College. Alumni College of Europe jsou něco jako bruselská mafie.
Zároveň je v Bruselu velmi respektovaná i praktická zkušenost z DG COMP, kde jsem pět let pracovala a kam se na jednu pozici běžně hlásí cca sto zájemců. Analyzovala jsem případy veřejné podpory průmyslových podniků v obtížích napříč EU, jedním takovým rozhodnutím, které jsem sepsala je např. Případ restrukturalizace ČSA, viz. Rozhodnutí (pro milovníky evropského práva hospodářské soutěže) zde: https://ec.europa.eu/competition/state_ ... _443_6.pdf .
Pro svou práci v Česku, jsem si schválně nevybrala jednoduché povolání. Proto jsem v polské firmě, která v ČR ovládá kritickou infrastrukturu státu pro zpracování ropy, výrobu pohonných hmot a plastů. Je to jeden z nejšpinavějších průmyslů, a proto jsem chtěla mít vliv na její řádné fungování. I díky mému úsilí má celá skupina ORLEN (i její polská část) svou vodíkovou strategii. Troufám si říci, že díky mně, stojí první dvě veřejné vodíkové čerpací stanice v Česku (Praha, Litvínov) – měla jsem nápad, jak upravit mechanismus financování chvilku před tím, než jsme měli od projektů oficiálně odstoupit, tento nápad neměl nikdo jiný v týmu, ani na Ministerstvu dopravy, které chtělo pomoci, ani nikdo z našich externích placených konzultantů. Vyjednávala jsem s obcemi především v Ústeckém kraji jejich zapojení do projektu chemické recyklace plastu a celkově se snažím být jednou z těch, kteří mění náš konzervativní průmysl k nízko-emisnímu. Jsem schopna účastnit se jednání v polštině, což by mohl být posilující prvek pro spolupráci s nejsilnější zemí v našem regionu.
Zastupuji skupinu ORLEN Unipetrol již mnoho let ve vybraných týmech Svazu chemického průmyslu, Svazu průmyslu a dopravy ČR a též jsem členkou týmu CEFIC (Evropské chemické asociace), nominovanou za Svaz chemického průmyslu ČR.
Ráda bych všechny tyto zkušenosti využila pro zefektivnění fungování Komise, byla bych možná méně politickou, ale více praktickou eurokomisařkou. Zároveň samozřejmě jsou pro mě klíčové naše pirátské hodnoty a s nimi v srdci bych vykonávala svůj mandát. Ráda bych se zasadila o modernizaci pravidel veřejné podpory, která nyní zásadně ovlivňují podnikání napříč Evropou, ale jsou skutečně složitá a byrokratická.
Další mou výhodou by mohlo být, že jsem schopna pracovat jak v angličtině, tak i ve francouzštině. Angličtina je pro většinu zemí jednací jazyk, Němci anglicky mluví velmi dobře, ale Francouzi mají velmi rádi, když je s nimi jednáno jejich jazykem.
V neposlední řadě, pokud bych v Bruselu působila na této pozici, velmi bych aktivizovala naši tamní českou komunitu. Můj domov tam by se stal místem setkávání pro všechny Čechy pracující v institucích a okolo nich, tak, abychom zlepšili naši celkovou českou vyjednávací sílu a vyměňovali si informace, protože v této oblasti stále zaostáváme za jinými zeměmi.
Plně chápu, pokud Ti z vás, pro které jsem osobně neznámá, ale mohu jim být sympatická, budou přesto volit jistotu a tedy Marcela (s nímž mám v mnoha věcech názorovou shodu, velmi si ho vážím a volila jsem ho na lídra kandidátky do EP). Též mám raději, pokud mohu volit lidi, se kterými mám alespoň krátkou osobní zkušenost. Pokud byste se však rozhodli mi dát svůj hlas, tak si buďte jistí, že této práci dám úplné maximum a budu se snažit pracovat tak, abyste na mě mohli být hrdí. Pokud by kdokoli před volbou (nebo po ní) měl chuť se mě na cokoliv doptat, prosím klidně kdykoliv volejte/pište.
Děkuji Vám za zvážení mé kandidatury.
Evropské komisi sloužící svým občanům (a ne obráceně) zdar.
Tereza