CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1198
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1231 poděkování
Dostal poděkování: 4337 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Vážené Celostátní fórum,

dle §33b (2) JdŘ CF má Pirátský europoslanecký klub závěrečné slovo, kde uvede a zdůvodní své stanovisko ke každé kandidatuře. Stanovisko vybere ze škály: podporuji - spíše podporuji - neutrální - nepodporuji - zásadně nepodporuji.

Na základě toho doručuji naše stanovisko, jak bylo nahráno do Redmine:

Delegace Evropských Pirátů ve složení Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa vyhodnocují kandidát*ky na Evropského komisaře či Evropskou komisařku podle JdŘ CF následovně:
Marcel Kolaja: podporují
Tereza Nislerová: neutrální.

PRO: Markéta G., Mikuláš P.
PROTI: nikdo
Zdržel se: nikdo
Vyloučen pro podjatost: Marcel K.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvky (celkem 5):
Dalibor.Zahora, Tomas.Valek, Vojtech.Pikal, Filip.Krska, Jan.Hora

Europoslankyňa.
Místopředsedkyňa.
Vedoucí RT EZO.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Uživatelský avatar
Tereza.Nislerova
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 43
Registrován: 21 kvě 2021, 19:48
Profese: Ekonomka se zaměřením na EU
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 97 poděkování

Re: Nominace Terezy Nislerové do volby kandidáta na komisaře Evropské komise

Příspěvek od Tereza.Nislerova »

Vážení a milí Piráti a Pirátky,

Zde je má závěrečná řeč.

Nabízím Vám svou kandidaturu na post eurokomisařky. Souhlasím s Marcelem, že eurokomisaři bývají obvykle zkušení politici. Přesto si myslím, že moje profesní zkušenosti by mohly být dostatečně zajímavou alternativou.

V Bruselu bych byla přijata vřele, protože každý v bruselské bublině ví, co obnáší studium na College of Europe. Mám mailing list na všechny, kteří promovali od roku 1949 a již jsem síť alumni mnohokrát využila. Například, když jsem po návratu do Prahy zaktivizovala naši alumni skupinu, která pak byla vřele přijata přibližně čtyřmi různými velvyslanci, kteří byli zároveň absolventy College. Alumni College of Europe jsou něco jako bruselská mafie.
Zároveň je v Bruselu velmi respektovaná i praktická zkušenost z DG COMP, kde jsem pět let pracovala a kam se na jednu pozici běžně hlásí cca sto zájemců. Analyzovala jsem případy veřejné podpory průmyslových podniků v obtížích napříč EU, jedním takovým rozhodnutím, které jsem sepsala je např. Případ restrukturalizace ČSA, viz. Rozhodnutí (pro milovníky evropského práva hospodářské soutěže) zde: https://ec.europa.eu/competition/state_ ... _443_6.pdf .

Pro svou práci v Česku, jsem si schválně nevybrala jednoduché povolání. Proto jsem v polské firmě, která v ČR ovládá kritickou infrastrukturu státu pro zpracování ropy, výrobu pohonných hmot a plastů. Je to jeden z nejšpinavějších průmyslů, a proto jsem chtěla mít vliv na její řádné fungování. I díky mému úsilí má celá skupina ORLEN (i její polská část) svou vodíkovou strategii. Troufám si říci, že díky mně, stojí první dvě veřejné vodíkové čerpací stanice v Česku (Praha, Litvínov) – měla jsem nápad, jak upravit mechanismus financování chvilku před tím, než jsme měli od projektů oficiálně odstoupit, tento nápad neměl nikdo jiný v týmu, ani na Ministerstvu dopravy, které chtělo pomoci, ani nikdo z našich externích placených konzultantů. Vyjednávala jsem s obcemi především v Ústeckém kraji jejich zapojení do projektu chemické recyklace plastu a celkově se snažím být jednou z těch, kteří mění náš konzervativní průmysl k nízko-emisnímu. Jsem schopna účastnit se jednání v polštině, což by mohl být posilující prvek pro spolupráci s nejsilnější zemí v našem regionu.

Zastupuji skupinu ORLEN Unipetrol již mnoho let ve vybraných týmech Svazu chemického průmyslu, Svazu průmyslu a dopravy ČR a též jsem členkou týmu CEFIC (Evropské chemické asociace), nominovanou za Svaz chemického průmyslu ČR.

Ráda bych všechny tyto zkušenosti využila pro zefektivnění fungování Komise, byla bych možná méně politickou, ale více praktickou eurokomisařkou. Zároveň samozřejmě jsou pro mě klíčové naše pirátské hodnoty a s nimi v srdci bych vykonávala svůj mandát. Ráda bych se zasadila o modernizaci pravidel veřejné podpory, která nyní zásadně ovlivňují podnikání napříč Evropou, ale jsou skutečně složitá a byrokratická.

Další mou výhodou by mohlo být, že jsem schopna pracovat jak v angličtině, tak i ve francouzštině. Angličtina je pro většinu zemí jednací jazyk, Němci anglicky mluví velmi dobře, ale Francouzi mají velmi rádi, když je s nimi jednáno jejich jazykem.

V neposlední řadě, pokud bych v Bruselu působila na této pozici, velmi bych aktivizovala naši tamní českou komunitu. Můj domov tam by se stal místem setkávání pro všechny Čechy pracující v institucích a okolo nich, tak, abychom zlepšili naši celkovou českou vyjednávací sílu a vyměňovali si informace, protože v této oblasti stále zaostáváme za jinými zeměmi.

Plně chápu, pokud Ti z vás, pro které jsem osobně neznámá, ale mohu jim být sympatická, budou přesto volit jistotu a tedy Marcela (s nímž mám v mnoha věcech názorovou shodu, velmi si ho vážím a volila jsem ho na lídra kandidátky do EP). Též mám raději, pokud mohu volit lidi, se kterými mám alespoň krátkou osobní zkušenost. Pokud byste se však rozhodli mi dát svůj hlas, tak si buďte jistí, že této práci dám úplné maximum a budu se snažit pracovat tak, abyste na mě mohli být hrdí. Pokud by kdokoli před volbou (nebo po ní) měl chuť se mě na cokoliv doptat, prosím klidně kdykoliv volejte/pište.

Děkuji Vám za zvážení mé kandidatury.

Evropské komisi sloužící svým občanům (a ne obráceně) zdar. 

Tereza

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Nislerova za příspěvky (celkem 6):
Michal.Novak, Veronika.Nurnbergerova, Tereza.Vovesova, Jan.Podhajsky, Jan.Hora, Jan.Zavadil

Tereza Nislerová
Zastupitelka Prahy 4
Předsedkyně MS Praha 4

Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 2616
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 2973 poděkování

Re: CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Příspěvek od Tomas.Valek »

Oznámení moderátora:

Děkuji velmi @Marketa.Gregorova, že dodala stanovisko za europoslanecký klub.

Protože tak ještě neučinil poslanecký klub a hlasování započne až v pátek, navrhuji prodloužit dobu na rozmyšlenou do středy 1.11., aby stihl dodat své stanovisko. (Dnes jsem na to znovu upozornil člena klubu @Ivan.Bartos, již dříve jsem to zde i soukromě psal @Jakub.Michalek. (Plus v Redmine to má klub již 14 dnů.

Uživatelský avatar
Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 5080
Registrován: 14 čer 2010, 15:27
Profese: kvestor Evropského parlamentu
Bydliště: Český Brod
Dal poděkování: 7466 poděkování
Dostal poděkování: 7689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Vážené celostátní fórum, vážené Pirátstvo,

evropskou politikou se zabývám 20 let. Díky vám skoro pět let velmi zblízka a na velmi vysokých postech. Jako místopředseda Evropského parlamentu pro ICT jsem ve spolupráci s dalšími kolegy z předsednictva a s administrativou provedl Parlament pandemií, kdy bylo potřeba ze dne na den začít pracovat, jednat a hlasovat on-line, o čemž se před tím Parlamentu ani nesnilo.

Do legislativy se mi podařilo otisknout pirátské hodnoty a prosadit konkrétní věci. Největší radost mi udělalo, že se mi v pravidlech pro technologické giganty podařilo prosadit povinnou interoperabilitu chatovacích platforem. Takže už brzy budou muset platformy jako je WhatsApp nabízet propojení s ostatními platformami, jako je např. Matrix. Kdybych nebyl poslancem Evropského parlamentu, tak by tato povinnost pro digitální obry nevznikla.

Dlouhodobě mě nezávislé analýzy řadí mezi 10 % nejvlivnějších europoslanců. Jsem tak jediným českým europoslancem mezi 100 nejvlivnějšími europoslanci, který v Evropském parlamentu slouží teprve první funkční období, a nejvlivnějším českým europoslancem, který má zájem obhajovat mandát:

96683051e70d6c79.jpeg

https://mastodon.pirati.cz/@EP_prehledn ... 6347889579
https://twitter.com/ep_prehledne/status ... 8953442569

Nedávno jste mě zvolili lídrem naší kandidátky do Evropského parlamentu. Jsem připraven společně s vámi se poprat o co nejlepší výsledek v Evropských volbách. K tomu nám dopomáhej čelo. :-)

Jsem ale připraven se poprat i o místo komisaře. Svoje zkušenosti a dobré vztahy s vrcholnými evropskými politiky bych rád využil pro získání dobrého portfolia a prosazování pirátských hodnot v nejvyšším exekutivním orgánu v Evropě. Budu rád, když mi k tomu dáte příležitost.

Qapla'

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvky (celkem 9):
Michal.Novak, Filip.Krska, David.Wagner, Petr.Springinsfeld, Tereza.Vovesova, Lukas.Novy, Jan.Podhajsky, Jan.Hora, Jan.Zavadil

Marcel Kolaja
kvestor Evropského parlamentu

Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 2616
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 2973 poděkování

Re: CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Příspěvek od Tomas.Valek »

Bylo zveřejněno stanovisko poslaneckého klubu:

Zápis z jednání poslaneckého klubu
Datum: 31.10. 2023
Místo: usnesení přijaté per rollam
Usnášející: Jakub Michálek. Olga Richterová, Klára Kocmanová, Ivan Bartoš
Zapisovatel: Hynek Balík

Usnesení PK k jednání CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Klub Pirátů v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR projednal obě nominace na kandidáta/kandidátku na pozici Evropského komisaře.
Na základě následující volby kandidátů za Pirátskou stranu a dle jejího výsledku vstoupí poté členové koaliční rady do vyjednávání v rámci vládní koalice Pirátů a Starostů, kterým nominace na tuto pozici za ČR náleží dle povolebního vyjednávání s koalicí SPOLU.

Poslanecký klub dále konstatuje, že klíčovým faktorem pro další úvahy o budoucím komisaři/komisařce za ČR je portfolio, které Česká republika pro sebe v rámci Evropské komise vyjedná. Tato preference není nyní za ČR jasná.
Dle §33b (2) JdŘ CF má Pirátský poslanecký klub závěrečné slovo, kde uvede a zdůvodní své stanovisko ke každé kandidatuře.

Polanecký klub se v hlasování shodl na neutrálním stanovisku v případě obou kandidátů, neboť vnímá tuto volbu jako volbu celostátního fóra a svou hodnotící roli by využil spíše v případě nevhodnosti některého z kandidátů.

Hlasování neutrálního stanoviska k oběma kandidátům:
Marcel Kolaja: neutrální
Tereza Nislerová: neutrální

4 pro (Michálek, Richterová, Kocmanová, Bartoš) , 0 proti

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Valek za příspěvky (celkem 5):
David.Wagner, Vojtech.Pikal, Jan.Podhajsky, Jan.Hora, Tereza.Vovesova
Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 2616
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 2973 poděkování

Re: CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Příspěvek od Tomas.Valek »

Hlasování bude zahájeno v pátek v noci zde.

Oznámení moderátora:

Uzamykám vlákno a děkuji oběma poslaneckým klubům za dodání jejich stanoviska.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Valek za příspěvky (celkem 3):
Tereza.Vovesova, Vojtech.Pikal, Jan.Zavadil
Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 2616
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 2973 poděkování

Re: CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Příspěvek od Tomas.Valek »

Tomas.Valek píše: 01 lis 2023, 23:43

Hlasování bude zahájeno v pátek v noci zde.

Hlasování bylo ukončeno:

Hlasovalo 518 voličů pro postup do druhého kola bylo nutné získat podporu 260 hlasů:

Otázka #1
Jako kandidátaka na pozice Evrospkého komisaře je pro mě přijatelný/á
Marcel Kolaja 419
Tereza Nislerová 252

@Marcel.Kolaja byl zvolen kandidátem Pirátské strany na post komisaře Evropské komise.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Valek za příspěvky (celkem 3):
Vojtech.Pikal, Tereza.Vovesova, Jan.Zavadil
Uživatelský avatar
Tereza.Vovesova
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1348
Registrován: 01 pro 2017, 22:10
Profese: rozpočtář, referent EU fondů a strategie
Dal poděkování: 1423 poděkování
Dostal poděkování: 2106 poděkování

Re: CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Příspěvek od Tereza.Vovesova »

S velkou omlovou všem jsem text příspěvku odstranila. Neuvědomila jsem si, že vlákno bylo uzavřeno. Ještě jednou se všem moc omlouvám.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Vovesova za příspěvek:
Tomas.Valek

Tereza Vovesová
Obrázek

Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 2616
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 2973 poděkování

Re: CF 22/2023 Volba kandidáta na komisaře Evropské komise

Příspěvek od Tomas.Valek »

Tereza.Vovesova píše: 06 lis 2023, 20:52

Gratuluju moc Marcelovi. :) Věřím, že bude dobrým nominantem.
Za víceméně férový průběh volby i krásnou a přínosnou diskuzi děkuju oběma.

Oznámení moderátora:

Napomínám Terku za psaní do uzamčeného vlákna.

Volba skončila a vlákno je uzamčené.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Valek za příspěvek:
Vojtech.Pikal
Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“