Nominace čelního kandidáta do PSP 2021 na 2. – 6. místo – Jiří Wiche

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: Předsedající, PKS Vysočina

Podporuji nominaci Jiřího Wicheho na čelního kandidáta do PSP 2021 (2. – 6. místo)

Pro
10
38%
Proti
10
38%
Zdržuji se
6
23%
 
Celkem hlasujících: 26 - Celkem hlasů: 26

Jiri.Wiche
Krajský zastupitel
Příspěvky: 162
Registrován: 02 črc 2018, 19:05
Profese: ekonom
Bydliště: Havlíčkův Brod
Dal poděkování: 1115 poděkování
Dostal poděkování: 220 poděkování

Re: Nominace čelního kandidáta do PSP 2021 na 2. – 6. místo – Jiří Wiche

Příspěvek od Jiri.Wiche »

Milan.Dadourek píše: ↑03 led 2021, 12:45

Tedy se zeptám kandidátů:
Jaký souběh veřejných funkcí a vnitrostranických rolí (funkcionář, dodavatel, člen týmu ... co vás napadne) vnímáte jako správný, jaký jako přijatelný, a jaký už jako závadný?

Ahoj Milane, dík za otázku.
Za sebe nemám žádné vnitrostranické funkce ani nejsem dodavatel, jsem člen tymů KPT Finance a Kultura a CR.
Držím se Švejkova: Zas jsme byl celý den poctivej, tak můžu v klidu spát...prostě to tak mám a i proto jsem u Pirátů, jsou i onačejší party...
snažím se dění ovlivňovat jako aktivní člen a myslím, že u nás je k tomu naštěstí dost možností. Pokud jsem nominován do nějaké funkce -Finanční výbor Města HB, snažím se chodit a pracovat co nejlépe, uvědomuju si, že reprezentuju Pirátskou stranu.
Neměl jsem ale ani problém přenechat pozici v Mediálním a kulturním výboru Jirkovi Svobodovi, protože my to dávalo pro něj i pro mě a nás smysl a nabízelo to další možnosti spolupráce. Nejsem v tom asi tak striktní, pokud to dává smysl tomu člověku ve funkci i většině ostatních v sdružení, tak proč ne, není nás nakonec 10 tisíc...důležité jsou pro mě i výsledky.
K RK pokud tě to baví a vidíš v tom naplnění, tak proč ne ?
Jiri.Wiche
Krajský zastupitel
Příspěvky: 162
Registrován: 02 črc 2018, 19:05
Profese: ekonom
Bydliště: Havlíčkův Brod
Dal poděkování: 1115 poděkování
Dostal poděkování: 220 poděkování

Re: Nominace čelního kandidáta do PSP 2021 na 2. – 6. místo – Jiří Wiche

Příspěvek od Jiri.Wiche »

Roman.Pasek píše: 04 led 2021, 07:12 Ahoj,

rád bych se zeptal na tři pro mě klíčová pirátská témata. Nečekám od tebe správnou nebo špatnou odpověď, spíše mi jde o argumentaci a o znalosti daného téma.

1. Jaký je tvůj postoj k legalizaci doposud nelegálních psychoaktivních látek? Co by mělo být legální a co ne? OFFTOPICstátem regulované, obdobně jako alkohol
2. V čem je špatný současný systém autorského práva? Jak dlouhá by podle tebe měla být doba ochrany majetkových práv po smrti autora?
3. Znáš pojmy Open Source, Creative Commons a Free Culture (Svobodná kultura)?
Ahoj,
dík za dotazy.
1. No to je široká tématika, sice sleduji, ale nepovažuji se za odborníka. Asi už se zjistilo, že represe nic moc neřeší. Líbí se mi přístup některých států v Americe, které některé měkké drogy částečně legalizovali. Zatím to tam většinou vypadá na pozitivní vývoj. Bohužel, české společnost je - oficiálně (doma ne..) dost konzervativní a chtělo by to asi kvalitní vysvětlující kampaně a povolení výzkumů účinků na různé nemoci. Je to parádní pirátské téma, teď jde jen o to ho správně uchopit a medializovat....a pokud by se nastavilo rozumné zdanění, mohlo by to přinést i zajímavé peníze do veřejných rozpočtů.
2. OSA Nostra je proslulá už z dob bolševiků, už tehdy byly kritické články v Mladém světe.. Ale je to pro kolektivní správce skvělý byznys, mají tedy své lobbisty a veškeré změny probíhají velmi těžce a pomalu. Navíc se musí brát ohled i na mezinárodní a evropskou legislativu. Určitě by se nemělo platit za prázdné nosiče a mělo by se výrazně snížit vybírání poplatků za osobní spotřebu a pro užití u drobných živnostníků. Po smrti autora bych viděl tak max. 50 let.
3. Ano znám, nejvíce se mi líbí Free kultura...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Wiche za příspěvek:
Roman.Pasek
Jiri.Wiche
Krajský zastupitel
Příspěvky: 162
Registrován: 02 črc 2018, 19:05
Profese: ekonom
Bydliště: Havlíčkův Brod
Dal poděkování: 1115 poděkování
Dostal poděkování: 220 poděkování

Re: Nominace čelního kandidáta do PSP 2021 na 2. – 6. místo – Jiří Wiche

Příspěvek od Jiri.Wiche »

Hana.Hajnova píše: 04 led 2021, 14:20
Jiri.Wiche píše: 03 led 2021, 20:53 RUD-oproti stávajícímu stavu větší % obcím a krajům, nutno samozřejmě vyhodnotit aktuální vývoj, je myslím i velké téma STANu i některých krajů (Jihomoravský), určitě nutno zanalyzovat i s Piráty z ostatních krajů a všech resortních týmů.
Dík a pěkný večer J
Ahoj,

děkuju za odpovědi - mohl bys být prosím u toho RUD konkrétnější? Máš zájem o o oblast ekonomiky, financí, daní, rozpočtu, tak bych tak trochu očekávala, že v hlavě nosíš nějaké nápady, návrhy, které již mají konkrétní obrysy. A neodpověděl jsi mi tu část za kraje (která mě samozřejmě zajímá nejvíc :) ) - už teď existují v RUD "výjimky", které mají své historické opodstatnění a které se některé snaží kraje změnit, resp. na ně dosáhnout. Jaký k tomu máš postoj? Neměl by se přehodnotit celý systém RUD? Nebo nad procentní rámec přidat platby pro další kraje?

A ještě bych se v souvislosti s tvým angažmá v komunální i krajské politice zeptala, jaký je tvůj hlavní politický cíl a ambice? I tvoje kandidatura na čelo kandidátky do PSP mě trochu překvapila, proto bych se ráda doptala, kdy a proč jsi se rozhodl pro kandidaturu do Sněmovny a jaké ambice máš směrem ke komunální politice?
Ahoj Hanko, dík za doplňující dotazy,
začnu od zadu -hlavní cíl, proč jsem do politiky vstupoval bylo, že mě štvala aktuální politická situace, politici a politika. To se od té doby jen stupňuje a to na všech úrovních a v téměř všech oblastech života. Podle mě je teď jedinečná příležitost to změnit, chci tomu co nejvíce pomoci a proto do toho jdu. Další důvody je podpora MS, dalších pirátů a především voličů, kteří se přímo ptají. Po výborných výsledcích v krajských volbách by to bylo hřích nezkusit (jak říkal McMurphy v Přeletu nad kukaččím hnízdem).
Navíc mi spojení komunální, krajský i celostátní politiky dává velký smysl - i v možnosti přenášet zkušenosti a řešení. A mám na to už i věk, kdoví co bude příště?
RUD - měla by to být určitě součást komplexní reformy (s daňovou, důchodovou..) a pokud bude poltická vůle či síla, bylo by dobré, aby to bylo stabilnější a dlouhodobější řešení. Kdybych měl konkrétní řešení, tak bych měl možná i Nobelovku za ekonomii (politickou?), uspokojivě se to pro všechny obce nepodařilo vyřešit za 30 a pro kraje za 20 let ani Klausovi se Zemanem a spol..(Kalousek dělal na poslední změně přes 7 let - poté co ho některé obce zažalovali). A koukal jsem na tabulku - 5250 obci, změna v příjmech za roky 2013/2012 byla u jednotlivých obcí v rozmezí od + 513 % do - 57 %. Co ekonom a politik, to názor. V hrubých obrysech přidat krajům a obcím a ubrat centru, ale to by zřejmě chtělo matematické modely a i využít zahraniční zkušenosti. Zkombinovat i s programy EU, aby nešlo vše 3 uhelným regionům a upravit i příspěvek na státní správu krajů a obcí.
Jiri.Wiche
Krajský zastupitel
Příspěvky: 162
Registrován: 02 črc 2018, 19:05
Profese: ekonom
Bydliště: Havlíčkův Brod
Dal poděkování: 1115 poděkování
Dostal poděkování: 220 poděkování

Re: Nominace čelního kandidáta do PSP 2021 na 2. – 6. místo – Jiří Wiche

Příspěvek od Jiri.Wiche »

Dávám i starší odpověď - týká se toho, kde bych chtěl případně působit:

Hana.Hajnova píše: ↑08 pro 2020, 22:32
A pro všechny kandidáty na lídra bych tady měla několik otázek:
v jaké gesci/ rezortním týmu bys chtěl/a působit? Máš schopnosti a respekt na to být garantem/ vedoucím tohoto rezortního týmu? V případě, že budeme sestavovat vládu, máš ambici na ministerský post (a proč)?

Ahoj Hanko,
k otázkám jsem se snažil nastínit už i v kandidatuře - viewtopic.php?p=732570#p732570

1) konkrétnější zájem i dle struktury Sněmovny
a) Zahraniční výbor, Podvýbor(PV) pro vnější ekonomické vztahy - Piráti zatím nejsou, PV pro rozvojovou pomoc.
b) Výbor pro evropské záležitosti - PV pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci- praxe na Krajském úřadu.
c) Meziparlamentní skupina ČR – Německo, ČR- Rakousko (využití němčiny, zkušeností a kontaktů z krajského úřadu), ČR-Slovensko (Nitranský kraj je partnerský region Vysočiny), ČR - Ukrajina (jako nominovaný člen Stálé konference pro spolupráci Vysočiny a Zakarpatské Ukrajiny) a ČR- Jamajka … jako většina pirátského klubu dosud.
d) ve Výboru pro sociální politiku – PV pro IT a dávkové systémy, kde je zatím málo členů, mohla by se ev. využít spolupráce s naším krajským radním pro IT a zkušenosti z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), kde pracuji.
e) Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
PV pro kulturu - zatím předsedá Lenka Kozlová, která prý už nekandiduje...považuju kulturu za velmi důležitou součást života.
Efko starší) Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj – na kraji jsem pracoval v odboru regionálního rozvoje,
PV pro cestovní ruch – na kraji jsem nominován na předsedu Komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů, kde jsem 4 roky pracoval.
g) Hospodářský výbor – 14 let praxe v bankovnictví, převážně jako poradce firemních klientů.
PV pro ochranu spotřebitele – myslím, že v ČR zatím hodně podceňovaná oblast.
PV pro podnikatelské prostředí- také zanedbáváno.
h) Rozpočtový výbor,
PV pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy – 14 let v bankovnictví.
PV pro financování územních samospráv a využívání prostředků EU- viz. praxe na Krajském úřadu- i přeshraniční EU fond INTERREG V-A CZ-AT s Rakouskem, přes 2 roky jsem člen Finančního výboru Města H. Brod.

Jsem samozřejmě ochoten pracovat tam, kde to bude třeba. Působím skoro 2 roky v KPT – hlavně Ekonomika, Kultura-jsem v kontaktu s centrálním RT Kultura, pro který jsme připravovali podkladové materiály a účastnil jsem se on-line jednání a EcoConu.

Nemám ambice být garantem/vedoucím celostátního týmu ani ministrem, rád bych se plně věnoval poslanecké práci ve zmíněných oblastech.

Co by mělo být hlavním motivem pirátské kampaně do PSP?
Překonání krize ve všech oblastech našeho života – počínaje zdravotní, způsobenou COVIDEM 19 a podfinancováním - až po krizi důvěry v demokratický systém, způsobenou Babišem. Napadá mě motiv RESTART!

Aktivně se chci účastnit všech akcí v kraji, kde to mě a Pirátům bude dávat smysl a být takovou aktivní spojkou Vysočiny a Sněmovny.

Díky za pozornost a hezký večer
Jirka Wiche
Uživatelský avatar
Barbora.Pokorna
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 268
Registrován: 21 dub 2020, 23:44
Dal poděkování: 528 poděkování
Dostal poděkování: 376 poděkování

Re: Nominace čelního kandidáta do PSP 2021 na 2. – 6. místo – Jiří Wiche

Příspěvek od Barbora.Pokorna »

Ahoj,

ráda bych tě jako kandidáta pozvala na krajskou schůzi, která proběhne v neděli 8.10. od 16.00 v Havlíčkově Brodě na adrese: Hubbr, coworking Havlíčkův Brod, z.ú. Masarykova 2853 580 01 Havlíčkův Brod

Jako hlavní bod máme diskusi s kandidátky a kandidáty pro čelo kandidátní listiny do krajských voleb 2024.

Bude možné i online připojení na adrese https://jitsi.pirati.cz/KFvysocina, ale budeme rádi za osobní setkání.

Prosím o potvrzení tvé účasti a těšíme se na tebe!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Barbora.Pokorna za příspěvek:
Jiri.Wiche
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Vysočina“