Děkuji @Ondrej.Kotas, @Lukas.Dolezal, @Jana.Leitnerova za položené dotazy.
Pokusím se je zde zodpovědět a doufám, že žádnou otázku neopomenu. Jsem samozřejmě připraven zodpovědět další dotazy, které budou ještě položeny. Ať už zde na fóru nebo při grilování.
Ano znám tento dokument a snažím se jím řídit.
Ondrej.Kotas píše: ↑15 srp 2023, 01:18
- Porušil/a jsi někdy vědomě některý z bodů tohoto dokumentu?
- Pokud ano, o který bod šlo a co Tě k tomu vedlo (jaká byla tvá motivace)?
Nejsme si vědom, že bych některý z bodů tohoto dokumentu porušil.
- Jakou bys preferoval/a případnou koaliční spolupráci (s kterými stranami ano, s kterými určitě ne)?
Předně musím říct, že dle toho, jak dopadnou volby, bude potřeba jednat se všemi subjekty, se kterými je potenciál uzavřít koalici. Jediný, kdo mi do těchto jednání nezapadá, jsou momentálně subjekty SPD, KSČM a PRO. Hlavním důvodem je programová nekompatibilita a extrémismus, který je těmto subjektům vlastní. Ideální mi přijde pokračovat v současném složení koalice vzhledem k dosavadním zkušenostem.
- Jaký je Tvůj plán v případě, že se nepodaří dosáhnout požadovaných výsledků (nezvolení nebo odchod do opozice)?
Pokud bychom neuspěli ve volbách a nedostali se do krajského zastupitelstva, počítám se svým zapojením do fungování Pirátů jak nejvíc to půjde (s ohledem na zaměstnání a časové možnosti). Tak jako doposud. Ať už se jedná o vnitrostranické volené orgány a nebo prosazování Pirátského programu.
Pokud bychom se do krajského zastupitelstva dostali a skončili jsme v opozici jsem připraven být konstruktivní opozicí a pořád prosazovat Pirátský program. Se zapojením do fungování Pirátů počítám také.
Lukas.Dolezal píše: ↑15 srp 2023, 11:58
• Můžeš vyloučit, že jsi se nezúčastnil/a žádné dohody o obsazení pozice lídra a předních míst kandidátky (a následném hlasování podle této dohody) před primárními volbami do zastupitelstva Jihomoravského kraje v roce 2020?
Ano toto mohu s klidným svědomím vyloučit. Žádných takovýchto dohod jsem se nezúčastnil a ani nevím, že nějaké takové dohody byly.
• Jaká témata bys chtěl/a vidět jako prioritní v kampani a tedy i u čelních kandidátů/kandidátek?
Nepočítaje sebe
.
Budu upřímný a řeknu, že si myslím, že všechna témata a oblasti, které kraj řeší, jsou vlastně prioritní. Protože vše potřebuje pozornost a rozvoj. Ale vypíchnu tato témata: životní prostředí, vzdělávání, zdravotnictví a přidám k tomu ještě sociální oblast.
• Usiluješ o uvolněnou pozici v rámci kraje?
Ano usiluji.
• Jaké jsou podle Tebe nejdůležitější výzvy/projekty kraje v následujícím volebním období?
Je to dle mě hlavně zajištění udržitelného zdravotnictví a sociálních služeb. Stejně tak to budou krajské finance – ty jsou stěžejní pro správu krajského majetku (nemovitosti, silnice a mosty…), veškeré projekty a vůbec fungování samotné v návaznosti na mandatorní výdaje.
• Jak pojmout kampaň na venkově či ve městech, kde nemáme komunální zastupitele/zastupitelky?
Myslím si, že v takovýchto lokalitách je vhodná kontaktní kampaň, protože jen osobně můžeme přesvědčit lidi, aby nás volili. Plakátem, billboardem a nebo plachtou na plotě o sobě dáš vědět a má to smysl, ale není to dostatečné. Nejsem si 100% jistý, že zvládneme objet takovýmto způsobem všechna tato místa v kraji. Je to ambiciózní a určitě se tomu nebráním, pakliže to zapadne do celkového konceptu kampaně.
• Jak podle Tebe v/do krajské kampani/kampaně řešit kMT? Do kdy by se měla obsadit funkce vedoucí/ho kMT (jestli)?
Přijde mi, že po hlasování o personálních změnách, které nebylo schváleno o jeden hlas, toto téma usnulo.
Vnímám bohužel problém s naším kMT. Ale osobně počítám se jeho zapojením do kampaně, protože přesně k tomu tady je. Tzn. že by se měl tento orgán zastabilizovat. Nedokážu momentálně říct, kdo by měl obsadit funkci vedoucí/ho kMT a ani zda se má zachovat kMT nebo zda se máme vrátit v tomto směru k MO a tím pádem i k volené funkci vedoucího. V každém případě by měl být vedoucí někdo, kdo ví o čem mediální práce je, aby to dokázal posunout. Souhlasím s tím, že to celé působí dojmem, že by se v této věci něco hýbe, ale opak je pravdou. V každém případě si myslím, že by se mělo posílit personální obsazení kMT (v tomto mohou pomoci např. stážisté). Myslím si, že je té práce na jednoho člověka příliš a dalo by se následně té práce zvládnout víc.
• Funguje podle Tebe krajské sdružení dobře a může se většina
(IMHO účast v hlasováních či na schůzích je malá) členstva semknout v kampani? Co bys pro to chtěl/a udělat?
Myslím si, že krajské sdružení funguje relativně dobře. Určitě to není dokonalé a vždycky je co zlepšovat. Stejně tak vnímám i to, že se každý kdo chce, tak se zapojuje jak může. Nikoho nelze k ničemu nutit. Jsme lidé a konflikty patří asi k našemu soužití. K dobrému soužití ale patří také řešení těchto konfliktů. Oceňuji to, že máme pořád snahu problémy řešit, abychom zůstali na jedné lodi. Zda se to daří nebo ne je už jiná otázka. Vzhledem k tomu, že jsem se účastnil hned několika kampaní (ať už jako dobrovolník nebo jako kandidát), vnímám zapojení členské základny a příznivců jako velmi důležité. Přináší to totiž tolik potřebnou energii a motivaci pro veškerou práci. Věřím, že se nám společně povede aktivizovat členy a příznivce a zapojit je do kampaně co nejvíc.
• Jak bys vnímal/a kandidátku složenou podle zipu/různých kvót?
Odhlédněme od toho, že nedávno RK schválila odpověď na předběžnou otázku, která řešila přípustnost genderových kvót jenom na celostátní úrovni.
Osobně považuji kvóty z pohledu rovného zastoupení žen a mužů na kandidátní listině za nesmyslné. Myslím si, že by to bylo ve výsledku nepříjemné i pro ženy samotné. Myslím si ale, že by kandidátní listina měla být vyvážená. Není to dle mě o povinnosti, jako spíže o motivaci, spolupráci a dobrém zázemí. Myslím si, že se právě o toto u Pirátů snažíme zlepšovat a výsledkem je to, že jsou v tomto vlákně počty žen a mužů, kteří se uchází o místo na kandidátce, skoro vyrovnané. Jiná otázka je pak samotná volba a to jestli kdokoliv z kandidujících dostane důvěru od členské základny. Podobně nahlížím i na kvóty z pohledu oblastní příslušnosti. Zde si taky myslím, že by měla být kandidátní listina přiměřeně rozložená, ale předpokládám, že právě ono vyvážení už v sobě jako Piráti nějakým způsobem máme a tak k tomu přistupujeme. Že hledíme na schopnosti kandidátů.
• Jak hodnotíš vedení města Brna vzniklé z loňských voleb do komunálu a spolupráci mezi Jihomoravským krajem a městem Brnem?
Asi by bylo nasnadě vedení města Brna kritizovat, protože tam nejsme v koalici. Ale nebral bych to takto paušálně. Určitě lze s řadou kroků, které momentálně Brno dělá nesouhlasit a v tomto mají Pirátští kolegové moji plnou podporu. Pokud se podívám na spolupráci mezi Brnem a JmK, tak určitě není dokonalá. Dost věcí se pořádně nevykomunikuje a stejně tak se nevyužívá dostatečně potenciál různých pracovních skupin a dalších orgánů, kde máme každý svoje zástupce a lze tam tedy společně daná témata řešit. Ale to je dle mě problém na obou stranách a jde to zlepšovat. Musím ale říct, že v projektech, které s vedením města Brna řeším v rámci mé agendy, se mi s vedením (danými jednotlivci) spolupracuje dobře.
Jana.Leitnerova píše: ↑18 zář 2023, 17:28
Jaký problém, který trápí Jihomoravský kraj, podle vás současné vedení neřeší (neřešíme) dostatečně a nebo jej neřeší (neřešíme) dobře?
Jako nejvíce problémovou vnímám oblast zdravotnictví. Konkrétně jde o krajské nemocnice a zajištění jejich udržitelného financování.
Jana.Leitnerova píše: ↑18 zář 2023, 17:28
Jak vnímáte současnou roli opozice v rámci kraje? Ať už na jednáních zastupitelstva nebo v různých komisích či výborech – chápu, že ne každý je v nějakém orgánu, ale tuším, že se aspoň díváte na ZJMK (další je tento čtvrtek!) a nebo jste se o tom někým bavili. Ale pokud ne, tak je to taky OK odpověď. Nikdo z nás není všudybyl 
Vnímám, že je to dost o jednotlivcích. S některými členy opozice se spolupracuje dobře a jsem za to rád. S některými jsem zatím nic neřešil a nemám tak možnost ohodnotit jejich práci. Obecně mi ale přijde, že opozice v rámci zastupitelstva přistupuje k řešeným tématům konstruktivně, objektivně a snaží se vždy dohodnout. Nastavená komunikace mezi koalicí a opozicí mi taky přijde dobrá, protože se ve většině případů dokážeme vzájemně informovat o problémových věcech.
Ondrej.Kotas píše: ↑19 zář 2023, 10:25
Ahoj, rád bych se zeptal @Lukas.Dubec, lídra minulých voleb, zda-li se pokusí obhájit a zakandiduje i v těchto volbách, případně jaké jsou důvody jeho nekandidatury?
viz. moje kandidátská řeč
EDIT: úprava označení tazatelů