Pirátská volební kalkulačka

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátor: Odbor - administrativni

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.

Co si myslím o volební kalkulačce

Kalkulačka se mi líbila a pomohla mi

15
22%

Kalkulačka se mi líbila a nepomohla mi

4
6%

Kalkulačka se mi nelíbila a příště bych ji nedělal/a

4
6%

Kalkulačka měla kvalitně položené otázky

9
13%

Kalkulačka měla špatně položené otázky

6
9%

Kalkulačka dobře rozřazovala kandidáty

9
13%

Kalkulačka špatně rozřazovala kandidáty

2
3%

Kalkulačka měla moc otázek

1
1%

Kalkulačka měla tak akorát otázek

15
22%

Kalkulačka měla málo otázek

0
Žádná hlasování

Kalkulačka měla technické chyby

2
3%

Volný slot

1
1%

Volný slot

0
Žádná hlasování

Volný slot

0
Žádná hlasování

Volný slot

0
Žádná hlasování

Volný slot

0
Žádná hlasování

Volný slot

0
Žádná hlasování

Celkem hlasujících: 22 - Celkem hlasů: 68

Tomas.Valek
Administrativní odbor
Profese: HW a SW support
Dal poděkování: 1115 poděkování
Dostal poděkování: 1530 poděkování

Pirátská volební kalkulačka

Příspěvek od Tomas.Valek »

Máme po CF a je čas na hodnocení.

Spolu s Lindou a Vojtou jsme strávili poměrně dost času přípravou, tvorbou a zpracováním volební kalkulačky, kde nám nakonec poskytnulo odpovědi 16 kandidátů ze 17. OFFTOPICDalší kandidáti budou ještě také přidáni až se uzavřou nominace, nicméně ten hlavní důvod vzniku může být vyhodnocen již po navolení lídra a čela.

8. června založil Vojta vlákno pro sběr otázek od členské základny, na konci července jsem otázky sesbíral, protože toho od členů moc nedošlo, rozšířili jsme je o další stovku otázek z veřejných kalkualček, následně jsme je s Lindou ve třech kolech proškrtali a odebrali duplicity, až nám vzniknul výsledný seznam 36 otázek, ten jsem fact checkingoval s Tomem Adamcem, spolu se kterým jsme vytvořili poznámky k jednotlivým otázkám včetně zdrojování. Celý proces Vojta průběžně připomínkoval a dozoroval. Následně Linda vytvořila dotazník pro sběr odpovědí, obeslala kandidáty, spolu s ní jsme pak ještě vyřešili dodatečné připomínky a návrhy na změny od kandidátů. Po získání odpovědí a zpětné vazby jsme dodatečně vyřadili 5 otázek s velmi nízkou míry informační hodnoty anebo problematičnosti vnímání. Poté jsme odpovědi předali Michalu Škopovi, který nám dodal tool na základě svých předchozích prací v tomto oboru. Proběhlo ještě několik kol úprav na míru, vzhledem k časovému oknu a zachování anonymity nebyly naszaeny žádné sledovací ani statistické nástroje, takže nemáme žádnou znalost toho, ke kolika vyplnění kalkualčky došlo, ani kolik členů ji využilo.

Celý proces nám nicéně poskytnul velké množství zpětné vazby k procesu, neméně klíčovou otázkou pro nás je ale i zájem členů. Vzhledem k tomu, že tvorba kalkulačky byl časově náročný proces, jež si vyžádal značné zdroje AO včetně finančních nákladů, tak bych se rád členské základny, jak kalkulačka vnímala/vnímá, abychom věděli, zda je zájem ji připravit i pro další volby. OFFTOPICPokud by byl dobrý ohlas, mohlo by se přemýšlet i o tvorbě pro vnitrostranické volby. Aktuálně by to znamenalo pro volby do RP.

Prosím tedy o zpětnou vazbu. Děkuji

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Valek za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, Petr.Vileta

Tomáš Válek
tomas.valek@pirati.cz
+420 774 652 082
Semper ita agere vis ut alii te faciant. Benevolentia adsume.
Někdo musel najít tu odvahu.

Jan.Prokop
Místní předsednictvo
Profese: ITak
Dal poděkování: 1793 poděkování
Dostal poděkování: 2908 poděkování

Re: Pirátská volební kalkulačka

Příspěvek od Jan.Prokop »

Jak je definováno pomohla / nepomohla? Pokud mi vyplivla kandidáty tak jak jsem chtěl původně volit, než jsem jí vypnil, v tom případě mi pomohla nebo nepomohla?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvek:
Ivo.Vlasaty

http://www.svazautoru.org/
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Tomas.Valek
Administrativní odbor

Jan.Prokop píše: 18 zář 2023, 09:42

Jak je definováno pomohla / nepomohla? Pokud mi vyplivla kandidáty tak jak jsem chtěl původně volit, než jsem jí vypnil, v tom případě mi pomohla nebo nepomohla?

Pokud ti rozšířila obzory, pomohla ti utvrdit se ve tvém rozhodnutí jak volit anebo ti dala nějakou nápomocnou informaci, tak ti pomohla. OFFTOPICA samozřejmě i pokud ti poskytnula primární vodítka jak volit, když jsi je neviděl jinde atd. Jinak asi ne.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Valek za příspěvek:
Petr.Vileta

Tomáš Válek
tomas.valek@pirati.cz
+420 774 652 082

Ivo.Vlasaty
Člen KS Jihočeský kraj
Dal poděkování: 8618 poděkování
Dostal poděkování: 3627 poděkování

Příspěvek od Ivo.Vlasaty »

Programové rozdíly mezi Piráty nebývají zas tak zásadní (a pokud v něčem ano, tak se to většinou docela ví).

Podstatnější je vyhodnotit si charakterové a kompetenční předpoklady kandidátů, a to za nás fakt žádná kalkulačka neudělá. Přijde mi to jako spíš zbytečně vynaložená práce.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vlasaty za příspěvek:
Lukas.Dolezal

Ivo Vlasatý
České Budějovice
ivo.vlasaty@pirati.cz
792446700

Filip.Krska
Člen KS Vysočina
Profese: Starší ing produktových zážitků Free SW
Dal poděkování: 22516 poděkování
Dostal poděkování: 3295 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip.Krska »

Možnost pro kandidáty vysvětlit své odpovědi pro mě měla dovzdělávací přínos, možnost hlouběji se zamyslet i pozměnit názor. Za mě super!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Krska za příspěvky (celkem 5):
Milan.Dadourek, Tomas.Valek, Petr.Vileta, Lukas.Dolezal, Vit.Fux
Evangelista Festivalu svobodných filmů

Jabber status: Obrázek :: Git :: libre.fm :: ♡ Copyheart
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 33768 poděkování
Dostal poděkování: 17254 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Mě v anketě chybí otázka zhruba ve stylu: Kalkulačku jsem vůbec nepotřeboval, ale ať klidně vzniká.

Každopádně jestli pro někoho byla kalkulačka dominantní vodítko pro koho hlasovat, tak by asi měl víc promýšlet, jak funguje poitika, lidi v ní a jaké jsou rozdíly v tom, co kdo píše a co pak dělá nebo jak vysoká je pravděpodobnost, že to, co slíbí, také udělá.

Tohle je Achillova pata všech kalkulaček, u takhle osobní kalkulačky mi to riziko přijde ještě větší než u stranických ve velkých volbách.

Možná začlenit do kalkulačky i prvek důvěryhodnosti? Nevím...

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
Jan.Hrubes

Republikový výbor, zástupce za Ústecký kraj, zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz (hostuji také v kraji Středočeském)

Tomas.Valek
Administrativní odbor

Dalibor.Zahora píše: 18 zář 2023, 14:13

Mě v anketě chybí otázka zhruba ve stylu: Kalkulačku jsem vůbec nepotřeboval, ale ať klidně vzniká.

Každopádně jestli pro někoho byla kalkulačka dominantní vodítko pro koho hlasovat, tak by asi měl víc promýšlet, jak funguje poitika, lidi v ní a jaké jsou rozdíly v tom, co kdo píše a co pak dělá nebo jak vysoká je pravděpodobnost, že to, co slíbí, také udělá.

Tohle je Achillova pata všech kalkulaček, u takhle osobní kalkulačky mi to riziko přijde ještě větší než u stranických ve velkých volbách.

Možná začlenit do kalkulačky i prvek důvěryhodnosti? Nevím...

Zhruba tím směrem míří "kalkulačka se mi líbila ale nepomohla mi", případně můžu přidat něco do volného slotu, jestli chceš jinou formulaci.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Valek za příspěvek:
Dalibor.Zahora

Tomáš Válek
tomas.valek@pirati.cz
+420 774 652 082

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 30628 poděkování
Dostal poděkování: 25270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Ivo.Vlasaty píše: 18 zář 2023, 10:38

Podstatnější je vyhodnotit si charakterové a kompetenční předpoklady kandidátů, a to za nás fakt žádná kalkulačka neudělá.

Ale i informace, že ji vyplnilo jen 17 z 18 kandidátů je informace o charakteru, nebo ne? :D

Dalibor.Zahora píše: 18 zář 2023, 14:13

Tak u drtivé většiny kandidátů mi kalkulačka potvrdila mé předchozí rozhodnutí, ale zažil jsem tam i jedno (milé) překvapení. ;)

Malinko mi na kalkulačce vadilo, že když jsem chtěl vidět odpovědi konkrétního kandidáta, tak se to nezobrazilo v nějakém popup nebo dalším okně, ale v hlavním a pak jsem se musel vracet. Ono když se chceš detailněji podívat na 5-6 kandidátů, tak to trochu zdržuje.
No a trochu mi tam chybí zobrazení kde jsou mezi mnou a kandidátem rozpory (já ANO, kandidát ne, nebo naopak). Jde mi o případ "Kandidáta X bych volil, ukazuje to 80% shody, ale kde jsou, sakra, mezi námi ty rozpory?"

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Tomas.Valek, Vit.Fux

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Tomas.Valek
Administrativní odbor

Tam si na konci můžeš navolit porovnání až tří lidí. Tohle jsi zkoušel?

kalk.JPG

Tomáš Válek
tomas.valek@pirati.cz
+420 774 652 082

Vit.Fux
Člen KS Jihomoravský kraj
Profese: Programátor
Dal poděkování: 9741 poděkování
Dostal poděkování: 2518 poděkování

Příspěvek od Vit.Fux »

Ivo.Vlasaty píše: 18 zář 2023, 10:38

Programové rozdíly mezi Piráty nebývají zas tak zásadní (a pokud v něčem ano, tak se to většinou docela ví).

Podstatnější je vyhodnotit si charakterové a kompetenční předpoklady kandidátů, a to za nás fakt žádná kalkulačka neudělá. Přijde mi to jako spíš zbytečně vynaložená práce.

No vzhledem k válce o kvóty, tak se i mezi Piráty najdou témata, která vyrábí ostré dělící linky. Další příklady jsou dělící linky mezi "ochranou proti desinformacím" a "svobodným internetem" a tak podobně.
A nemyslím, že se tohle bude nějak smazávat a unifikovat, spíš naopak - pokud porosteme, variabilita názorů a množstvích ostrých dělících linek poroste.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vit.Fux za příspěvek:
Petr.Vileta
Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“