CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13489
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34912 poděkování
Dostal poděkování: 17700 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Otázka pro všechny kandidáty, odpovědi prosím v nominačních vláknech.

Jaký je váš postoj k případu Juliana Assange? Podporovali byste snahy za jeho propuštění alespoň tak, jako současní pirátští europoslanci?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
Filip.Kristek

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Petr.Slanina
Republikový výbor
Příspěvky: 112
Registrován: 16 lis 2020, 21:21
Bydliště: Klicperova 445/8, Liberec
Dal poděkování: 227 poděkování
Dostal poděkování: 364 poděkování

Re: Nominace piráta Petra Slaniny do primárních voleb do EP

Příspěvek od Petr.Slanina »

Vážené spoulpirátky, vážení spolupiráti, vážené celostátní fórum,
protože primární volby se kvapem blíží, dovoluji si obrátit se na Vás s krátkou závěrečnou řečí ke své kandidatuře. Nadcházející volby do EP budou, podle mého názoru, předělové. Nejen že patrně rozhodnou o směřování Evropské unie v dalších letech, o tom, zda liberální hodnoty zůstanou nadále relevantní nebo zda se konzervativní, euroskeptické a populistické síly ujmou kormidla a tento směr zásadně změní. Rozhodnou patrně i o směřování České republiky, neboť záhy po nich se uskuteční volby krajské, jejichž výsledek se bude do značné míry odvíjet od výsledku voleb do EP. Ze všech těchto důvodů zde nebudu propagovat sám sebe. Musíme se jako Piráti semknout, najít společnou řeč a navzájem se podpořit, ať již tyto primární volby dopadnou jakkoli. Máme spoustu kvalitních a zajímavých lidí, kteří budou jistě pro pirátskou evropskou politiku přínosem. Zcela jistě nebude zvolen ani zlomek z těchto lidí. I s tímto vědomím jsem do primárních voleb šel a s pokorou se ucházím o Váš hlas. Jsem připraven pomoci z jakéhokoliv místa kandidátky, jediné v co doufám, že tak jak jsem již zmínil např. ve svém videomedailonku, budeme rozšiřovat spektrum témat, která jsme schopni a ochotni řešit. Tam kam sahá má odbornost, jsem připraven pomoci, ať již ze druhého nebo klidně z posledního místa kandidátky. Jsem připraven pomoci, i když nakonec zůstanu zcela mimo kandidátku. Těším se proto na setkání na CF a věřím, že všichni potáhneme za jeden provaz. Nesoupeřme spolu, doplňujme se navzájem.
Moc Vám děkuji za zvážení hlasu pro mne, ale děkuji především za to, že budete hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pojďme do toho!
Váš Petr S.

Uživatelský avatar
Michal.Gill
Zahraniční odbor
Příspěvky: 1996
Registrován: 06 kvě 2012, 07:20
Profese: Copywriter, volejbalový rozhodčí
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Dal poděkování: 3938 poděkování
Dostal poděkování: 3370 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Příspěvek od Michal.Gill »

Ahoj Pirátky a Piráti,
rovněž si dovolím dodat stručnou závěrečnou řeč. Nevím, nakolik klíčové pro stranu tyto volby budou, tj. zda nás voliči pochválí či potrestají co se počtu hlasů týče. To ovlivníme jen průběžnou prací ve městech, na krajích, ve sněmovně, ve vládě a v europarlamentu. Co ale můžeme ovlivnit hned teď, je to, které lidi na čelní místa kandidátky vyšleme. Já jsem jednoznačně proponentem dosavadního směřování našeho europarlamentního klubu, tj. profilace naší strany jako progresivní, proevropské, liberální strany, která EU táhne kupředu, nebo k tomu alespoň přispívá; rovněž podporuji naše dosavadní europoslance v jejich kandidatuře, protože jsem přesvědčen, že do jejich práce vidím dostatečně na to, abych mohl říci, že svou práci odvádí moc dobře.

Nedělám si úplně iluze, že mám šanci být zvolen na volitelné místo. Za prvé je pole kandidátů široké a většina jsou opravdu kvalitní kandidáti i Piráti, za druhé vím, jak nepopulárním jsem sám sebe v poslední době ve straně udělal kopáním za to, co je správné. Genderové kvóty jsou diskriminační zlo => jen přes mou politickou mrtvolu. Nepotismus v kauze Komrsková ap. je neetické zlo => jen přes mou politickou mrtvolu. Pokud s těmito výroky nesouhlasíte, volte, laskavě, někoho jiného. Já bych vás akorát zklamal, protože moje páteř bude za pět let stejně rovnáOFFTOPIC (mám tedy mírnou skoliózu :D), jako je dnes. Tyhle pokleslé manýry nikdy tolerovat nebudu a u Pirátů nemají diskriminace ani nepotismus co pohledávat.

Těším se na volební CF a bouři voleb vstříc, ať už nám primárky dopadnou jakkoli. Předem díky za každého z vás, kdo se mi svůj hlas (a tím i důvěru) rozhodne dát.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Gill za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Novy, Petr.Slanina

Bc. Michal Gill • vedoucí ZO • asistent radních Prahy 3 • mobil: +420 603 590 571 • pevná linka: +420 222 116 782 • michal.gill@pirati.czgill.michal@praha3.cz

Uživatelský avatar
Viktor.Velek
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 53
Registrován: 26 bře 2021, 12:12
Profese: Diplomat, státní úředník
Bydliště: Brusel
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 72 poděkování

Re: CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Příspěvek od Viktor.Velek »

Milé Pirátky, milí Piráti,

na úvod své závěrečné řeči bych chtěl poděkovat za všechny dotazy a všechna vyjádření podpory (i nepodpory, která koneckonců k primárkám taky patří). Zvláštní poděkování za nominaci posílám do Zlínského kraje; moc si vaší podpory cením.

V primárkách nabízím především svou zkušenost ze zahraniční politiky a obrany lidských práv ve světě. Zahraniční politika se zdá být vzdálená disciplína. Luxus navíc. Opak je pravdou. Je životně důležitá. Tak jako evropská politika není vzdálená, „bruselská“ hra, kterou si můžeme dovolit ignorovat a sledovat mimo hřiště. Je v mnohém důležitější než politická hra, kterou hrajeme tady doma. Ruský vpád na Ukrajinu je dobrý příklad. Ukazuje důležitost evropské jednoty. Ukazuje, jak je důležité táhnout za jeden provaz a kultivovat evropský projekt - hodnotově, politicky i bezpečnostně.

Svět se v mnoha ohledech vrací do "predátorské éry" připomínající geopolitické pnutí studené války. Evropská unie musí být asertivnějším globálním hráčem, aby dnešním predátorům (autoritářům i korporacím) dokázala čelit a bránit důstojnost člověka a lidská práva. Evropa se nesmí uzavřít do sebe a podlehnout vábení populismu, ať už zevnitř nebo zvenčí.

Přál bych si, abychom se v evropské kampani nebáli otevírat i témata, které se na první pohled jeví v českém prostoru jako nepopulární, protože jsou zatížená stereotypy a mýty (migrace, hlubší evropská integrace, euro, lidská práva). Nebuďme ve vleku negativních kampaní, které se na nás přivalí od ostatních stran. Evropská unie není bez chyb, ale pojďme se jí zastat. Pomozme evropskému projektu dále růst. V kampani, ve vládě i v Evropském parlamentu.

Věřím, že na čele pirátské kandidátky mají své místo nejen dlouholetí pirátští politici, ale i lidé s nějakým profesním "příběhem", který také může oslovit voliče. Bojíme-li se uvnitř vládní koalice migrace a změny způsobu rozhodování v EU, pojďme se jich nebát jako europoslankyně a europoslanci. Zahraniční politika členských států potřebuje občanskou protiváhu v podobě parlamentní diplomacie. Vágní národní zájem, často zájem velkého byznysu, potřebuje v zahraniční politice i všude jinde občanskou protiváhu. Vím jak na to.

Volte moudře. Pojďme do toho!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Viktor.Velek za příspěvky (celkem 4):
Lukas.Novy, Petr.Slanina, Vojtech.Pikal, Radek.Cernohous
Uživatelský avatar
Andrea.Hoffmannova
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 285
Registrován: 14 říj 2017, 15:44
Profese: vysokoškolská pedagožka
Dal poděkování: 117 poděkování
Dostal poděkování: 435 poděkování

Re: CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Příspěvek od Andrea.Hoffmannova »

Zdravím všechny Piráty a Pirátky,

Blížíme se finále primárek, měli jsme několik možností se potkat online i offline a to nejen během posledních měsíců, ale také pár let. Předložila jsem Vám svůj záměr kandidovat a také agendu, které bych se chtěla věnovat. Za všemi kandidátskými řečmi, proslovy a videi kromě mé prezentace můžete vidět mé dlouholeté působení v Pirátské straně a na městě, což snad alespoň částečně potvrzuje, že hodnoty, zapálení, témata a aktivity, za kterými stojím, nejsou jen prázdné fráze, ale kus odmakané práce, která jde vidět. Alespoň v to doufám. Pokud ji vidíte taky a dáte mi mandát pokračovat v ní na další úrovni politiky, budu moc ráda. Neznamená to pro mne jen potvrzení toho, že jdu správnou cestou a dělám správnou věc, ale také to, že onu oddělanou práci mí kolegové ve straně vidí a mám důvěru je reprezentovat a prosazovat věci na jiné než komunální úrovni.

Evropský parlament je místo, které mne přitáhlo k politice. Byla jsem okouzlena politickou každodenností, úrovní politické kultury evropských kolegů a částečně znechucena naší českou reprezentací. Pro Čechy se totiž EP stal spíše odkladištěm nepotřebných, dosluhujících či neposlušných politiků. Přesně to mne motivovalo přesně před deseti lety jít do politiky a změnit to. Jsem ráda, že u nás se kandidatura do Bruselu nestává nuceným exilem a věřím, že tam pošleme ty nejlepší z nás. Ty, kteří dlouhodobě zastupují naše principy, věnují se prioritně našim klíčovým tématům, dokáží spolupracovat na evropské, ale také regionální a národní úrovni a to jak dovnitř strany tak ve spolupráci s jinými kolegy, jsou vybaveni odborně i jazykově a drží naše hodnoty i jako lidi. I když přes letní prázdniny pro mnohé z vás nebyly primárky do EP prioritou, věřím, že v září vše doženeme a vsadíme na ty nejlepší z nás, kteří již v minulosti dokázali, že dělají, co říkají. Bude mi ctí, pokud se v této sestavě objeví mé jméno nebo alespoň vyprodukujeme kandidátku, která přesvědčí naše voliče, aby nám dali svůj hlas.

Závěrečnou řeč vám předkládá Andrea Hoffmannová, s dvěma F a dvěma N ;)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Andrea.Hoffmannova za příspěvky (celkem 2):
Petr.Slanina, Lukas.Dolezal
Andrea Hoffmannová
Uživatelský avatar
Vladimir.Votapek
Člen KS Praha
Příspěvky: 68
Registrován: 17 led 2021, 13:16
Profese: moderátor
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 49 poděkování
Dostal poděkování: 117 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Příspěvek od Vladimir.Votapek »

Milé Pirátky a Piráti

pokud jste shlédli a přečetli všechny medailonky a materiály 17 uchazečů na lídra a čelo kandidátky do EP, pak před vámi smekám. A doufám, že budete mít sílu ještě na jeden závěrečný text.

Určitě jste zjistili, že máme spoustu velmi kvalitních kandidátů - ať už současných europoslanců, nebo dalších uchazečů. To říkám naprosto upřímně. Vlastně bychom mohli vybrat kohokoli z nich a nebyla by to chyba. Protože jsou dobří. A také proto, že to jsou nezpochybnitelní Piráti.

Když to přirovnám k jídlu, náš seznam má správnou výživnou hodnotu a spoustu vitamínů. Je dobře uvařený. Ale je chuťově jednotvárný. Chybí mu trocha pepře, špetka soli, možná nějaká čili paprička. Já tam prostě nevidím nikoho, kdo by vybočoval z řady, kdo by měl potenciál získat nepirátské voliče, přitáhnout nám nové hlasy. Možná vám to nepřipadne jako chyba. Možná si říkáte, že nějakých 12 - 15 % Pirátům stačí, protože nám to hodí 3, možná 4 mandáty v EP. A v případě voleb do Poslanecké sněmovny takových 25 - 30 poslaneckých míst.

Ale mně to nestačí. Já věřím, že Piráti mají na víc. Věřím, že máme na to, abychom mnohem více promlouvali do budoucnosti této země, silněji prosazovali své myšlenky, důsledněji bojovali proti korupci.

Proto vám nabízím trochu jiné zboží. Špičkového diplomata, zkušeného manažera, skvělého vyjednávače a publicistu. Člověka, který obohatí galerii pirátských tváří a přitáhne nám nové voliče.

Naše země potřebuje silnější Piráty.
Věřím, že to chcete i vy.
Doufám, že mi dáte svůj hlas.

Vláďa Votápek

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vladimir.Votapek za příspěvky (celkem 2):
Petr.Slanina, Daniela.Bila
Uživatelský avatar
Jiri.Knotek
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 199
Registrován: 12 úno 2017, 13:17
Profese: Krajský zastupitel
Bydliště: Strání
Dal poděkování: 139 poděkování
Dostal poděkování: 327 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Příspěvek od Jiri.Knotek »

Vážení Piráti, vážené Pirátky.

Dovolte mi stručně využít tohoto prostoru k doplnění závěrečného slova.

Evropu čeká velká výzva. Společně, jako občané EU, budeme všichni čelit možnému nárůstu vlivu autoritářských zemí v členských státech. Unie bude stát na rozcestí, kdy se buďto semkne v politických otázkách a bude v jednotě čelit hrozbám, které představuje například Čína, nebo se bude zabývat vnitřními problémy a nakonec prohraje.

Ať už bude kandidátka vypadat jakkoliv tak věřím, že se společně všichni zapojíme nejenom do volební kampaně, ale také do společného budování lepší Evropy. Evropy, která je připravena na budoucnost. Evropy, která dokáže rychle reagovat na politické a bezpečnostní krize. Evropy, která ve své jednotě dokáže odolávat ekonomickému tlaku autoritářských států. Evropě, která pokročila v integraci všech členských států a míří k federaci.

A proč vlastně já? Věřím, že mé schopnosti a orientace v evropských politických systémech přispějí v budování silnější Evropy. Mimo technických a formálních/legislativních/pracovních pravidel, které europoslanci dodržují, budu využívat pozici evropského poslance pro rozšíření myšlenky evropské jednoty. V kampani pak budu využívat svých zkušeností z regionu. Jsem totiž přesvědčen o tom, že nemusíme neustále soutěžit o voliče, které už máme. Musíme také zaujmout i ty, na které občas zapomínáme. Jsou to mladí lidé z regionů a pracující občané, kteří tvoří velkou součást naší společnosti. Má účast na kandidátce by tak mohla být přínosem právě i z tohoto důvodu.

Na závěr mi dovolte předem poděkovat za případnou podporu v primárních volbách. Pevně věřím v to, že budeme-li spolupracovat, tak volby vyhrajeme!

Buďme vděčni za to, že můžeme přispět k lepší budoucnosti Evropy už dnes.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Knotek za příspěvky (celkem 3):
Michal.Novak, Mikulas.Ferjencik, Petr.Slanina
Uživatelský avatar
Zuzana.Klusova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 286
Registrován: 01 lis 2014, 21:31
Profese: Asistentka, PR a média
Bydliště: Petrovice u Karviné
Dal poděkování: 129 poděkování
Dostal poděkování: 642 poděkování

Re: CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Příspěvek od Zuzana.Klusova »

Ahoj Pirátstvo,
je čas na mou závěrečnou řeč, půlnoc se blíží:-). Stojím před vámi jako kandidátka do Evropského parlamentu za Českou pirátskou stranu s jediným cílem - představit téma kohezní politiky a pomoci sociálně a hospodářsky ohroženým regionům jako téma pro Česko i pro Piráty zcela zásadní. Pocházím z uhelného regionu, který prochází náročnými změnami a výzvami. V Karviné jsem od roku 2012 bojovala proti rozšíření těžby a přesvědčovala, že konec uhlí je více příležitost než hrozba. Teď je načase to dokázat a proměnu dotáhnout do konce. Snižování rozdílů mezi úrovní rozvoje regionů je jedinou cestou k silnější, progresivnější a spravedlivější Evropě a jejímu harmonickému vývoji. Smyslem transformace není jen zlepšit životní prostředí, ale ruku v ruce s tím také kvalitu života místních lidí.
Chci se v synergii s MMR zaměřit na podporu udržitelného rozvoje v těchto regionech a podporovat projekty, které skutečně přinášejí řešení nejpalčivějších sociálních problémů, inovace a nová pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou. Kohezní politika Česku dává šanci posunout se rychle dopředu díky investicím v řádech stovek miliard, a my musíme dohlédnout, aby aby byla spravedlivá, transparentní a efektivní. Chci zajistit, aby byly finanční prostředky využity s ohledem na potřeby a specifika jednotlivých regionů, a to ve prospěch jejich obyvatel. Ale nejen o kohezní politice bude moje práce poslankyně Evropského parlamentu. Budu se snažit o průhlednost a odpovědnost v evropské legislativě a bojovat proti korupci a byrokracii. Chci také aktivně hájit digitální práva občanů, naše soukromí a svobodu. Chci jako Pirátka dělat srozumitelnou a otevřenou evropskou politiku, kde je respekt k odlišnostem mezi lidmi i zeměmi vnímán jako podmínka pro budování silnější Evropy.
Ve své závěrečné řeči bych také chtěla poděkovat stávajícím europoslancům a jejich spolupracovníkům za odvedenou práci a také všem, kteří podpořili mou kandidaturu a pomáhají mi se na ni připravit. Přestože zkušenostmi s evropskou politikou nemůžu konkurovat mnohým protikandidátům, jsem bojovnice, autentická politička se silným příběhem, která dokáže nastolovat agendu a dát dohromady dream team, který předčí vaše očekávání.
Šťastnou volbu nám všem!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Zuzana.Klusova za příspěvek:
Petr.Slanina
Uživatelský avatar
Jana.Skopalikova
Republikový výbor
Příspěvky: 1308
Registrován: 08 kvě 2018, 23:07
Profese: Radní Středočeského kraje
Dal poděkování: 1605 poděkování
Dostal poděkování: 2052 poděkování

Re: CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Příspěvek od Jana.Skopalikova »

Ahoj Pirátky a Piráti,

Jsem ráda, že se nám do primárních voleb přihlásilo tolik skvělých kandidátů a kandidátek, myslím si, že je z čeho vybírat. I já vám všem chci poděkovat za vaši podporu a diskusi v krajích. Někteří berou eurovolby jako volby druhé kategorie, ale já si to nemyslím. Kam se bude ubírat Evropa ovlivňuje životy nás všech od celostátní úrovně přes kraje až na úroveň obcí.

Za sebe na kandidátku nabízím zkušenosti z krajské politiky týkající se agendy životního prostředí a zemědělství – klimatická změna nepočká (ale částečně i dalších témat). Evropská Unie nastavuje rámec a pravidla v mnoha oblastech a my na krajích pak děláme konkrétní kroky pro jejich naplňování nebo můžeme čerpat dotace na podporované projekty. Máme tak reálné zkušenosti s EU politikou na našem území a myslím si, že se dají v rámci kampaně ukazovat reálné příklady evropské politiky na tom, co se povedlo i na krajích.

Myslím si také, že bychom měli krajská a evropská témata co nejvíce propojovat, protože výsledek v eurovolbách ovlivní i následně výsledek ve volbách krajských vzhledem k tomu, že bude příští rok supervolební a na krajskou kampaň máme reálně velmi krátký čas (4 měsíce, z toho 2 prázdninové) a jak dopadneme v jedněch i druhých volbách ukáže, jestli jsme se z voleb 2021 vzpamatovali nebo ne a jaký bude další trend. Proto i já osobně chci přiložit ruku k dílu v eurovolbách, ať už na jakémkoliv místě kandidátky.

Přeji hodně štěstí spolukandidátům v primárních volbách, ať táhneme za jeden provaz a podaří se nám jako Pirátům dosáhnout co nejlepšího výsledku ve volbách. Jen tak můžeme kvalitně prosazovat náš program, pomáhat lidem i přírodě.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Skopalikova za příspěvek:
Petr.Slanina
Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 2616
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 2973 poděkování

Re: CF 8/2023-2 Volba čela v primárních volbách do EP

Příspěvek od Tomas.Valek »

Oznámení moderátora:

Děkuji také všem kandidátům za dodání závěrečného slova (bohužel to nezvládnuli všichni).

Tímto odročuji jednání na Zasedání CF 15/2023 v Praze v Impact Hubu a těším se na konečnou volbu.

Jednání je nyní uzamčeno, budou sem doručeny odkazy na 2 diskuse s kandidáty na čelo (pro srozumitelnost budou pokaždé po 6 kandidátech).

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“