CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 2616
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 2973 poděkování

CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od Tomas.Valek »

Vážené Celostátní fórum,

na základě podpořeného podnětu, který byl osvojen a následně řádně doručen, zahajuji jednání ve věci CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka.

Návrhy usnesení jsou následující:

Návrh A:

Celostátní fórum přijímá následující usnesení:

I. Celostátní fórum České pirátské strany vyzývá svůj vládní a poslanecký tým, aby v rámci svých možností navrhli okamžité odvolání Pavla Blažka z postu ministra spravedlnosti.

II. Celostátní fórum České pirátské strany také úkoluje předsedu strany Ivana Bartoše k tomu, aby zjistil postoj Poslaneckého klubu Starostové a nezávislí a ministrů hnutí Starostové a nezávislí k otázce setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti a následně seznámil Celostátní fórum Pirátů s jejich postojem.


Návrh B:

Celostátní fórum přijímá následující usnesení:

I. Celostátní fórum České pirátské strany vyzývá svůj vládní a poslanecký tým, aby v rámci svých možností navrhli okamžité odvolání Pavla Blažka z postu ministra spravedlnosti.


V jednání lze podpořeným členským podnětem vznášet jiné návrhy usnesení, předkladatel také může svůj návrh v mezích přiměřenosti upravit.

Doba na navrhování je stanovena do čtvrtka 7.9.2023.
Doba na rozmyšlenou je stanovena do čtvrtka 14.9.2023.
Rozhodující hlasování proběhne od pátka 15.9. nejpozději od 10:00 do pondělí 18.9. 20:00. OFFTOPICPřípadné druhé kolo o týden později, pokud budeme hlasovat o více možnostech.

Prosím nyní předkladatele @Lukas.Dolezal o dodání úvodního slova. Příspěvky před dodáním úvodního slova, mimo procedurální, budou odděleny. Přednáším také návrh postupu, aby závěrečné slovo dostal kromě navrhovatele i hlavní odpůrce v jednání.

Uživatelský avatar
Lukas.Dolezal
Zahraniční odbor
Příspěvky: 2565
Registrován: 28 úno 2019, 14:48
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 4171 poděkování
Dostal poděkování: 3301 poděkování

Re: CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Ahoj CF v horkém létě,
děkuji @Pavel.Tauer za založení členského podnětu, @Tomas.Valek za zprocesování a níže přikládám úvodní slovo.

Proč jsem se rozhodl si osvojit tento členský podnět? Jednak je to značná podpora členské základny, kdy členský podnět podpořilo 82% hlasujících, a také je to velmi neviditelná aktivita pirátských poslanců/poslankyň a pirátských členů vlády v tlaku na Blažkovo odstoupení.

Tento členský podnět navazuje na členský podnět @Marketa.Gregorova, který byl následně schválen. Markéta se v sobotu vyjádřila pro Český rozhlas s tím, že by Petr Fiala měl na pozici ministra spravedlnosti nominovat někoho jiného s vyšším morálním kreditem. Podobně se dnes v pořadu Pro a proti vyjádřil @Mikulas.Peksa.

Don Pablo a byty v Brně

Pavel Blažek, kterému se v Brně přezdívá Don Pablo, je kontroverzní politická postava, předseda regionálního sdružení ODS Jihomoravský kraj, šedá eminence a nebál bych se napsat i kmotr. Blažek se stal značně nedůvěryhodným kvůli svým kontaktům a propojením s bytovou kauzou v Brně, kdy od žalobců požadoval jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách. Za tyto praktiky současného ministra spravedlnosti kritizovala organizace Amnesty International, která kritizovala i mlčení vládní koalice v této kauze. Co se týká Brna, doporučuji se podívat na vlákno „Vaňková ve Stoce?“. A není to jenom bytová kauza.

V letech 2002 až 2014, kdy Blažek zastával funkci radního Městské části Brno-střed, získávala jeho manželka od stejného úřadu naprostou většinu zakázek v oblasti exekucí, za které inkasovala téměř 2 miliony korun.

Zdroj: Piráti kladou nové překážky. Nelíbí se jim někteří možní ministři SPOLU - Natálie Hendlingerová, iDNES.cz, 15.11.2021.

Nejedlý_Putin.jpg

Zdroj fotky: Foreign Policy: Putin mění Prahu v šiřitele ruského darebáctví, Lidovky.cz, 18.3.2018.

Blažek jako spojka k ruským zájmům

To, že Pavel Blažek pomáhal jako spojka k bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi při vyjednávání vzniku vlády Petra Fialy, není žádná novinka. Zároveň to byl Pavel Blažek, kdo přivedl Petra Fialu do ODS a podle Blažkových slov Fialovi pomáhal se stát předsedou ODS. Fiala i tentokrát Blažka podržel, proto neočekávám, že se od současného premiéra dočkáme nějakého posunu v této věci, pokud jako Piráti nezesílíme tlak na Blažkovo odstoupení.

Znepokojující na celé události je mnoho věcí, především kontakt ministra spravedlnosti s lobbistou napojeným na putinovské Rusko a ruskou nadnárodní energetickou společnost Lukoil. Rozhodně se nedá věřit vysvětlení Pavla Blažka, že se v restauraci, kam byli pozváni i vlivní podnikatelé, schoval kvůli bouřce, přičemž s Nejedlým u jednoho stolu seděl pět hodin a mohl odejít, když už nepršelo. Takové vysvětlení je značně tragikomické a smutné je, že tomu Petr Fiala věří, nebo spíš mediálně věří.

Není to první Blažkovo setkání s prorusky orientovaným činitelem. Ministr spravedlnosti se v květnu letošního roku účastnil semináře o budoucnosti střední Evropy, pořádané spolkem Patrimonium Sancti Adalberti a tento seminář propagoval na svém Twitteru. Jak zjistilo Aktuálně.cz, setkání organizoval zakladatel spolku David Částek. Částek dříve působil v kontrolním orgánu ruské ERB bank, které Česká národní banka kvůli machinacím odebrala licenci. Spolupracuje také s obchodním partnerem bývalého hradního poradce Martina Nejedlého.

Další spojení Blažka s Ruskem ⬇️.

Blažek v dubnu 2013 jako ministr spravedlnosti podepsal vydání ruského podnikatele Alexeje Torubarova k trestnímu stíhání do Ruska, přestože nebylo rozhodnuto o jeho žádosti o azyl. Torubarov později popsal, že ho po příletu do Moskvy mučili. Podle verdiktu Ústavního soudu bylo Blažkovo rozhodnutí chybné. A ministerstvo muselo muži jako satisfakci vyplatit 250 tisíc korun.

Zdroj: Pět kauz ministra Blažka: setkání s Nejedlým, vydání ruského podnikatele i manželka exekutorka, iROZHLAS.cz, Anna Kottová, 18.8.2023.

Video, kde reportéři Seznam Zpráv konfrontovali Pavla Blažka před Tavernou Olympos na Žižkově, je k dispozici zde. Popis událostí oběma reportéry v podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12 je zde. Doporučuji přečíst nebo poslechnout, je tam vidět, jak jsou Blažkovy výmluvy o bouřce absurdní.

Policie a BIS v současné době řeší několik událostí spojených s Hradem během doby, kdy tam Nejedlý bez jakékoliv formální funkce působil. Vzhledem k této skutečnosti by měl ministr spravedlnosti udržovat velký odstup od lobbisty, který je vyšetřován, což sám Blažek musí vědět.

Další kauzy Pavla Blažka shrnul iROZHLAS.cz nebo web Kverulant.org.

Bude chtít STAN odvolat Blažka?

Tomas.Valek píše: 22 srp 2023, 12:49

II. Celostátní fórum České pirátské strany také úkoluje předsedu strany Ivana Bartoše k tomu, aby zjistil postoj Poslaneckého klubu Starostové a nezávislí a ministrů hnutí Starostové a nezávislí k otázce setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti a následně seznámil Celostátní fórum Pirátů s jejich postojem.

V důsledku výsledků voleb do Poslanecké sněmovny a našemu zmenšenému vlivu toho sami moc nezmůžeme. Proto je v otázce odstoupení Pavla Blažka důležitá koordinace s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), se kterým jsme v roce 2021 kandidovali v koalici a který po ODS disponuje největším počtem poslanců a poslankyň - 33 a čtyřmi ministry. Cituji z koaliční smlouvy ⬇️.

Vedení a řízení státu
Hlásíme se k principům české ústavní a humanistické tradice založené na demokratickém právním státě a úctě k právům člověka a občana. Chceme vládnout otevřeně, aby veřejnost vždy věděla, co děláme a proč to děláme. Naše politika slouží a bude sloužit všem lidem bez rozdílu, nikoliv jen několika vyvoleným skupinám.

Do vedoucích pozic vybereme poctivé, kompetentní a důvěryhodné osobnosti, které nemají střet zájmů a zvládnou hájit zájmy ČR v Evropě i ve světě. Chceme moderní flexibilní veřejnou správu, kterou budou řídit kompetentní lidé a jejíž součástí budou zkušené analytické týmy.

Politici mají v zájmu země spolupracovat a důstojně ji reprezentovat – usilujeme proto o vysokou úroveň politické kultury a slušnosti.

Zmínka o hlasování se objevila v dnešním článku na iDNES.cz „Piráti se přou, zda odejít, když neskončí Blažek. Špičky tlumí rebelii zdola“.

Proč by měl Pavel Blažek skončit na postu ministra spravedlnosti, jsem tu vysvětlil. Děkuji za věcnou rozpravu a prosím o podporu usnesení v následném hlasování.

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇺🇦 ✌️.

Člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Zahraničního odboru a Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2236
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 955 poděkování
Dostal poděkování: 7466 poděkování

Re: CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od David.Wagner »

Ahoj,

já velmi podporuji další tlak na Blažka (ještě dneska po dalších zjištěních k Vaňkové a městským bytům se to zase zamotává...). Nejsem si jistej, jestli tuto věc už neplní již existující usnesení, ale cajk, je to zpřesnění.

Ale zdá se mi velmi, velmi nevhodný tam přidávat tu druhou část s úkolováním předsedy. Koho konkrétně předseda v rámci plnění cílů od CF osloví a ne je už volba taktiky která by měla být na něm, nevidím žádnou přidanou hodnotu se v tom přivazovat k STAN v tomhle a popravdě i procesně považuju za ne úplně hezký postup "nemělo to podporu jako rozšíření, tak jsem převzal podnět a prostě to tam přidal". Je to dost výrazné rozšíření oproti tomu, co většina členů podpořila v hlasování o podnětu a není to myslím dobrá praxe.

Dovolím si tak poprosit - @Lukas.Dolezal , fakt to nechceš nechat na tom původním, konsensuálním a široce podpořeným usnesení a té dvojky se zbavit?

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 5):
Lukas.Novy, Ondrej.Profant, Vojtech.Pikal, Jaroslav.Toman, Jan.Stepanek

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Ondrej.Chrast
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Příspěvky: 625
Registrován: 04 led 2018, 17:38
Profese: projektový manažer
Bydliště: Praha 6, Bubeneč
Dal poděkování: 1168 poděkování
Dostal poděkování: 1541 poděkování

Re: CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od Ondrej.Chrast »

Zdravím, jak @David.Wagner píše výše - souhlasím. Ale prosím, abychom se vyvarovali ve své argumentaci a odkazování v úvodním příspěvku používání zdrojů jako je IDNES nebo Lidovky - to jsou média oligarchická, které 100% vlastní předseda opozice, které mají (ne) přímý cíl podpora opozičního hnutí ANO. O nezávislé žurnalistice nemůže být řeč a to ani z rychlíku. To že jejich předseda a vlasník vyvádí stejné ne-li horší věci, než ten, o kom je tento podnět je myslím zřejmé. Jedna věc je faktická, data a fakta si dokážeme zjistit z demokratických zdrojů jistě stejně kvalitně, ostatně je používáš celkem hojně, za to díky - druhá věc je zvyšování dosahu soukromých oligarchovo médí, jehož jediný cíl je obstrukce, nejednota koalice a návrat k moci - což se myslím shodneme by bylo s ruským vlivem výrazně horší...
díky za pochopení!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Chrast za příspěvky (celkem 2):
Jaroslav.Toman, Filip.Havlicek

Předseda Krajského sdružení Praha. Zastupitel Prahy 6.
Vedoucí Resortního týmu kultura Pirátské strany.
Politický náměstek ministra kultury (01/2022 - ?).
Blog; Pirátský profil; CV
Nevíte co pod stromeček, podpořte záchranu ukrajinského kulturního dědictví www.zapojmeukrajinu.cz

Uživatelský avatar
Hynek.Polasek
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 167
Registrován: 17 lis 2011, 21:43
Profese: Správce IT
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 188 poděkování
Dostal poděkování: 300 poděkování

Re: CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od Hynek.Polasek »

Ahoj,
prosim @Ivan.Bartos, jestli bys mohl napsat jak by jsi sám postupoval, kdyby byl návrh schválený ale bez konkrétního úkolování, jak navrhuje @David.Wagner. Predpokládám, že pak bude snažší pro @Lukas.Dolezal vyhodnotit, jestli považuje ten dodatek za nutný. Děkuji

P.S. Za mě tvá aktivita (vnímaná skrze media) po minulém hlasování o Blažkovi byla neviditelná ale stále mi příjdeš jako dospělý, zodpovědný člověk, kterému není třeba dávat příkazem úplně přesné notičky. Ale jestli napíšeš, že až se uvidíte s premiérem, že mu řekneš, že nám Blažek vadí a řekneš totéž i Rakušanovi, pak bych ty notičky podpořil.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Hynek.Polasek za příspěvky (celkem 2):
Jan.Hora, Ivo.Vlasaty
Hynek "Šotek" Polášek
Pirát - člen strany, a člen MS Brno
Uživatelský avatar
Lukas.Dolezal
Zahraniční odbor
Příspěvky: 2565
Registrován: 28 úno 2019, 14:48
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 4171 poděkování
Dostal poděkování: 3301 poděkování

Re: CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

David.Wagner píše: 23 srp 2023, 10:42

Ale zdá se mi velmi, velmi nevhodný tam přidávat tu druhou část s úkolováním předsedy. Koho konkrétně předseda v rámci plnění cílů od CF osloví a ne je už volba taktiky která by měla být na něm, nevidím žádnou přidanou hodnotu se v tom přivazovat k STAN v tomhle a popravdě i procesně považuju za ne úplně hezký postup "nemělo to podporu jako rozšíření, tak jsem převzal podnět a prostě to tam přidal". Je to dost výrazné rozšíření oproti tomu, co většina členů podpořila v hlasování o podnětu a není to myslím dobrá praxe.

Ahoj Davide,
tento postup je procesně v pořádku, viz. příspěvek předsedajícího @Tomas.Valek. Stejným postupem došlo ke změně členského podnětu Rovná kandidátní listina pro volby do Evropského parlamentu 2024 a v upravené podobě se o něm hlasovalo.

Přidanou hodnotu ohledně zapojení STANu jsem napsal - zvýšení tlaku na Blažkovo odstoupení. Politické vyjednávání by mělo zohledňovat různorodé pohledy na situaci a různé zájmy, proto členský podnět považuji za prostředek zapojení členské základny, která si sama řekne, jestli předseda strany má zjistit postoj STANu k Blažkově odstoupení nebo ne.

Tomas.Valek píše: 22 srp 2023, 12:49

Doba na navrhování je stanovena do čtvrtka 7.9.2023.
Doba na rozmyšlenou je stanovena do čtvrtka 14.9.2023.
Rozhodující hlasování proběhne od pátka 15.9. nejpozději od 10:00 do pondělí 18.9. 20:00. OFFTOPICPřípadné druhé kolo o týden později, pokud budeme hlasovat o více možnostech.

Na zvolení taktiky je času dost.

David.Wagner píše: 23 srp 2023, 10:42

Dovolím si tak poprosit - @Lukas.Dolezal , fakt to nechceš nechat na tom původním, konsensuálním a široce podpořeným usnesení a té dvojky se zbavit?

Nechci.

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇺🇦 ✌️.

Člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Zahraničního odboru a Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Předsedající celostátního fóra
Příspěvky: 26386
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 37193 poděkování
Dostal poděkování: 30369 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Tak když vidím ty hlasy, tak rovnou požádám předsedajícího @Tomas.Valek, v souladu a přiměřeně dle § 17 (1) a) o zařazení návrhu do hlasování v podobě, ve které jej předsedající poprvé zaznamenal - https://wiki.pirati.cz/rules/jdr#rozhodujici_hlasovani1

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 3):
Jakub.Nepejchal, David.Wagner, Lukas.Novy

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 2616
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1820 poděkování
Dostal poděkování: 2973 poděkování

Re: CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od Tomas.Valek »

Vojtech.Pikal píše: 23 srp 2023, 11:37

Tak když vidím ty hlasy, tak rovnou požádám předsedajícího @Tomas.Valek, v souladu a přiměřeně dle § 17 (1) a) o zařazení návrhu do hlasování v podobě, ve které jej předsedající poprvé zaznamenal - https://wiki.pirati.cz/rules/jdr#rozhodujici_hlasovani1

Oznámení moderátora:

Beru na vědomí a zařazuji jako návrh B (čímž se z výchozího usnesení stává návrh A) a dovolím si jej ponechat v jazykové úpravě, kterou nabral na konci podnětu (ale významově shodnou s originálním zněním).

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Valek za příspěvek:
Vojtech.Pikal
Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2236
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 955 poděkování
Dostal poděkování: 7466 poděkování

Re: CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od David.Wagner »

Díky za zařazení návrhu B do hlasování, takhle je to asi nejférovější.

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Lukas.Dolezal
Zahraniční odbor
Příspěvky: 2565
Registrován: 28 úno 2019, 14:48
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 4171 poděkování
Dostal poděkování: 3301 poděkování

Re: CF 20/2023 Navržení okamžitého odvolání Blažka

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Ondrej.Chrast píše: 23 srp 2023, 11:09

Zdravím, jak @David.Wagner píše výše - souhlasím. Ale prosím, abychom se vyvarovali ve své argumentaci a odkazování v úvodním příspěvku používání zdrojů jako je IDNES nebo Lidovky - to jsou média oligarchická, které 100% vlastní předseda opozice, které mají (ne) přímý cíl podpora opozičního hnutí ANO. O nezávislé žurnalistice nemůže být řeč a to ani z rychlíku. To že jejich předseda a vlasník vyvádí stejné ne-li horší věci, než ten, o kom je tento podnět je myslím zřejmé. Jedna věc je faktická, data a fakta si dokážeme zjistit z demokratických zdrojů jistě stejně kvalitně, ostatně je používáš celkem hojně, za to díky - druhá věc je zvyšování dosahu soukromých oligarchovo médí, jehož jediný cíl je obstrukce, nejednota koalice a návrat k moci - což se myslím shodneme by bylo s ruským vlivem výrazně horší...
díky za pochopení!

Můžeš prosím citovat, co přesně ve mnou odkazovaných zdrojích na iDNES.cz a Lidovky.cz podporuje oligarchu Andreje Babiše? Já bych zase poprosil, abychom se vyvarovali strašení Burešem (podruhé to už nezabere) a soustředili se na to, že současné vládě s naší účastí věří stále méně lidí, i kvůli lidem, jako je Pavel Blažek. Děkuji.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvek:
Josef.Barta

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇺🇦 ✌️.

Člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Zahraničního odboru a Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“