Rezignace na členství v České Pirátské straně

Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.

  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.

  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.

  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Přihlášeným uživatelům se zobrazuje pouze tehdy, pokud jsou členy krajského sdružení nebo jeho registrovanými příznivci. Fóra místních sdružení se zobrazují pouze jejich členům a jejich registrovaným příznivcům.

  • Mezi registrované příznivce se můžete sami zařadit přidáním do příslušné skupiny v nabídce Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra.

Uživatelský avatar
Ladislav.Kos
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 210
Registrován: 07 zář 2017, 08:47
Profese: konzultant online marketingu
Bydliště: Praha 11
Dal poděkování: 506 poděkování
Dostal poděkování: 365 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Rezignace na členství v České Pirátské straně

Příspěvek od Ladislav.Kos »

K Pirátům jsem se přidal v roce 2017. Byl jsem nadšen ze vzniku antisystémové strany, která si dala za cíl potírat a napravovat chyby velkých politických stran a vnést na politickou scénu solidnost, ekonomickou efektivnost, racionalitu a transparentnost. V tomto duchu pracovali např. čtyři pražští pirátští zastupitelé v letech 2014-2018. Ti mi byli inspirací pro vstup k Pirátům.Pirátská strana byla stranou plnou lidí s moderním myšlením a snahou věci měnit, dělat jinak. Byla mixem lidí s vlastním postojem, někdo byl více pravicovější, někdo více levicovější, jiným bylo toto dělení šumák. Někdo chtěl podporovat podnikání, jiný bojovat za zaměstnance případně za nezaměstnané.

Postupem času jsme jako strana rostli a stala se z nás klasická politická strana, kde je odlišný názor od mainstreamu nevhodný a na lidi s takovým to postojem je pohlíženo skrz prsty. Ve všech úrovních politiky, o kterých budu dále psát.

Na republikové úrovni se Piráti zkompromitovali vstupem do vlády s Pětikoalicí. Tento krok považuji za velmi nevhodný, vzhledem k neúspěšnému výsledku voleb do PSP v roce 2021, ve kterých nás “vykostilo” hnutí STAN, jsme se měli uchýlit do opozice, očistit se od některých myšlenek a lidí a jít do toho za 4 roky znova. Začínají se objevovat „papalášké“ pirátské kauzy. Nejsou to jen pelmeně nebo těžba bitcoinů, to byla ještě sranda. Najednou jsou to tlačenky svých nejbližších do placených pozic nebo násilí.

Na úrovni Prahy jsem měl tu čest být zastupitelem v letech 2019-2022. V tu dobu jsme v Praze vládli s uskupením Spojených sil pro Prahu a Prahou Sobě. Bohužel však nebyl naplněn potenciál vládnutí a posunutí Prahy kupředu. Často tomu bylo naopak. Jmenuji jen některé nesmyslné kroky, které pražská koalice dělala: házení klacků pod nohy podnikatelům v pohostinství (“sterilizace předzahrádek”), preference Dopravního podniku jako jediného možného dopravce a zároveň krytí jeho problémů, šikana automobilistů, snižující se podpora sportování dětí a mládeže… vše zmíněné vedlo k rozdělování společnosti na dva znesvářené tábory.

Na úrovni MČ Praha 11 se pak Piráti zkompromitovali vstupem do koalice s místní ODS, TOP-STAN a ANO. Pod vedením Jiřího Dohnala zadlužili městskou část o 250mil.Kč, neefektivně vynakládali veřejné prostředky (rekonstrukce ubytovny Sandra, Areál ledových sportů,...), obsazovali ostatní členy do placených funkcí.

Co je nejhorší, uvnitř místního sdružení probíhala a dále probíhá válka mezi členy. Část spolustraníků toto toxické prostředí opustila již dříve, nováčci se i přes zájem dělat politiku svých ambicí rychle vzdali. Noví členové nepřichází a místní Pirátská buňka hnije.

Vzhledem k tomu, že jsem s některými kroky MS Praha 11 dlouhodobě nahlas nesouhlasil, navrhla má domovská organize MS Piráti Praha 11 mé vyloučení ze strany (https://redmine.pirati.cz/issues/40645). Měl jsem se provinit tím, že jsem neloajální, že jsem po mém vyloučení ze zastupitelského klubu založil po zbytek období nový zastupitelský klub, že jsem svému otci jako kandidátovi do Senátu pomáhal v kampani (aniž by Piráti ve volebním obvodě sami někoho nominovali). Po záporném stanovisku Kontrolní komise ve věci mého vyloučení, se MS dokonce odvolalo k Rozhodčí komisi. Ani v odvolacím řízení podle Rozhodčí komise nevzešel důvod k mému vyloučení z České Pirátské strany (https://redmine.pirati.cz/issues/40645) a mohlo by se zdát, že vše dospělo z mého pohledu k dobrému konci. Podle stranických orgánů jsem se ničím, co by mělo vést k mému vyloučení ze strany, neprovinil.

Opak je ale pravdou. Vzhledem k tomu, co jsem výše popsal, nechci být nadále součástí strany, která se zprofanovala téměř ve všech tématech, kvůli kterým vznikla. Těch několik let u Pirátů bylo pro mne více zklamáním než radostí. Je zde mnoho fajn lidí, kterých si vážím, ale i lidí, se kterými nechci být nadále spojován. Člověk má dělat hlavně to, co mu přináší vnitřní uspokojení.

Ke dni 8.8.2023 proto rezignuji na členství v České Pirátské straně.

Uživatelský avatar
Vaclav.Bartos
Člen KS Královehradecký kraj
Příspěvky: 147
Registrován: 22 úno 2021, 10:51
Profese: Václav Bartoš
Bydliště: Hradec Králové
Dal poděkování: 89 poděkování
Dostal poděkování: 137 poděkování

Re: Rezignace na členství v České Pirátské straně

Příspěvek od Vaclav.Bartos »

Teď, když se ukázalo, že k tomu být lepší jak pirátský náměstek stačí nekopat do svých milenek?

Uživatelský avatar
Jan.Suchanek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 118
Registrován: 15 dub 2012, 17:51
Profese: webmaster
Dal poděkování: 238 poděkování
Dostal poděkování: 125 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rezignace na členství v České Pirátské straně

Příspěvek od Jan.Suchanek »

Jasně, za všechny problémy může Jirka a všichni kolem tebe? Jediný, čestný a transparentní pirát co dělal extrémě moc v kampaních, pro nováčky v MSku jsme ho sice neviděli, ale taky toho dělal moc.

Uživatelský avatar
Simona.Mikusova
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 296
Registrován: 29 dub 2017, 10:38
Dal poděkování: 1071 poděkování
Dostal poděkování: 443 poděkování

Re: Rezignace na členství v České Pirátské straně

Příspěvek od Simona.Mikusova »

Ahoj Láďo, bereme jako PKS Praha tvou rezignaci na vědomí, děkujeme za spolupráci a přejeme úspěch v další etapě života.

David.Rauser
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 46
Registrován: 02 srp 2020, 11:17
Profese: koordinátor KS Praha
Dal poděkování: 29 poděkování
Dostal poděkování: 19 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rezignace na členství v České Pirátské straně

Příspěvek od David.Rauser »

Ukončení členství bylo předáno ke zpracování AO: https://redmine.pirati.cz/issues/42811

Personální koordinátor KS Praha
+420 770 114 940
david.rauser@pirati.cz
Zamčeno

Zpět na „Praha“