Petr.Vileta píše: ↑08 črc 2023, 18:49eladar píše: ↑08 črc 2023, 16:46Když poctivě a na plnou hubu, tak poctivě a na plnou hubu. Obě varianty jsou důsledkem černobílého vidění světa a jako takové nesmyslné. A ještě je zdůrazněné, kdo je bídák a kdo hrdina. Ani jedna z těch možností nemůže nastat a Evropa ve skutečnosti potřebuje úplně jiný výsledek.
Proč? Rusko je velmi konzistentní ve svých cílech už někdy od roku 2008. A mezi nimi nikdy nebylo ovládnutí Ukrajiny.
V tom případě je mi divné, proč cílem "speciální vojenské operace", jak tomu Rusáci říkalí, byl útok na Kijev. Zajmout nebo zabít Zelenského, to už Rusové veřejně přiznali. K čemu by jim to tedy bylo dobré, když ne k úplné anexi Ukrajiny nebo k dosazení loutkové vlády? Pokud by Rusákům šlo jen o ochranu rusky mluvících na Donbasu a v Luhansku, pak mohli své zelené mužíky nahradit legální armádou a obsadit jen tyto dvě enklávy a posunout tak státní hranice, jak to udělali v Gruzii. Ale sám Putin veřejně mluví o tom, že rozpad SSSR byla největší geopolitická katastrofa a že je třeba si vzít zpátky ztracená území.
Proč zvolili tuto taktiku, na to se musíte zeptat jinde. Já do hlavy moskevských plánovačů nevidím. Stejně tak netuším, proč to spustili v obě, kdy přípravy ještě zjevně nebyly dokončeny.
Nicméně tipuji, že předpokládali, že při rychlém obsazení Kyjeva svrhnou místní (také loutkovou) vládu a uzavřou nějakou dohodu s USA o neutralitě Ukrajiny. A pak by nejspíš byly volby. Loutková vláda je až poslední možnost. Takže něco jako v Gruzii.
Váš plán, obsadit vojensky odštěpenecké oblasti, neřeší jejich primární problém - Rusko z pochopitelných důvodů nechce mít na své hranici základny NATO. A tato taktika by naopak přispěla k urychlenému vstupu Ukrajiny do NATO. A to Rusko prostě nemůže připustit. Z jeho pohledu je to existenční ohrožení země a její celistvosti. Překvapuje mě, že to někoho překvapuje, protože to konzistentně tvrdí už od roku 2008. A připomínám, že Rusko bylo ochotno souhlasit s řadou dohod, které nechávaly Ukrajině zcela volný prostor pro vlastní cestu, ale pod podmínkou neutrality. Tím, kdo všechny tyto dohody torpédoval byl západ. Mluvit v takovém kontextu o "imperiální rozpínavosti" je minimálně ignorováním reality. Strategií Ruska není rozšíření jeho impéria. Jeho základním cílem je nedopustit bezprostřední ohrožení vlastní bezpečnosti ze strany NATO. To je vše.