Zápisy ze schůzi Mladého Pirátstva

Fórum pro práci týmu Mladého Pirátstva.

Moderátoři: Předsedající, Rada Mladého Pirátstva

Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Profese: studentka práv
Dal poděkování: 263 poděkování
Dostal poděkování: 625 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zápisy ze schůzi Mladého Pirátstva

Příspěvek od Katerina.Stojanova »

9. 3. 2023

Přítomní: Kateřina Stojanová, Karel Špecián, Ondřej Janák, Kristián Šuster, Petr Konečný, Tadeáš Štepka, Šimon Reizer, Šárka Václavíková, Adam Piechowicz, David Chudožilov, František Formánek, Patrik Machura, Ondřej Obergruber, Raman Ojha, Semuel Enenkl, Tomáš Guth Jarkovský, Tadeáš Štepka, Tomáš Polách, Vratislav Filípek

Program:

1. Proběhlé akce (feedback) a plánované akce
  2. Report mediálního týmu
  3. Grilování nováčků
  4. Debata o merchi
  5. Účast na EYE
  6. Report z YPE - plánovaný EPIC
  7. Různé

Zápis:
Proběhlé akce a plánované:
Katka: V PiCe proběhla naše debata o krizi bydlení s Petrem Gočevem, byl plný sál, zřejmě se vyplatí akci sdílet na všech sockách a udržovat jí příspěvkama při životě. Pro příště musíme vychytat technické zázemí pro live přenos a formát prezentace, aby nebyla dlouhá a nudná, ve prospěch diskuze obecenstva. Plánujeme oživit Mezigenerační setkání se SnP, nejbližší o důchodech s Jiřím Štegem.

Report mediálního týmu:
Péťa: Vzniknul dlouhodobý post plan. Snažíme se pravidelně postovat příspěvky o významných dnech nebo repostovat témata centrály. Na všech sítích se nám zvýšil dosah. Do budoucna chceme oživit i web pravidelnými komentáři.

Grilování nováčků:
Karel: Proč jste si vybrali MP a ne jinou organizace?
Vráťa: Jsem členem Pirátů, je mi proto nejbližší tato mládežnická organizace.
Ondřej: Piráti jsou mi blízcí smýšlením, MP je první krok k tomu, jak se dostat do bodhoubí strany a být víc aktivní.
Péťa: Pravolevé, konzervativně-liberální členění – kde na této ose jste? Jaká zahraniční politická partaj by vám byla nejbližší?
Vráťa: Na první otázku jsem odpovídal na fóru. V zahraničí bych byl angažovanej nestraník.
Ondřej: Jsem levicově-progresivně smýšlející.
TGJ: S čím v poslední době u Pirátů nesouhlasíte?
Ondřej: Není bod, který by mi vadil a se kterým bych měl problém. Mé sympatie jsou všeobecný.
Vrá1a: Směřování ke všeobecnýmu referendu, to bych v ČR nerad viděl, nikdy jsem s ním nesouhlasil.
Petr: Jste součástí Rekonstrukce x Renesance?
Vráťa: Ne, jsem ve své vlastní skupině a v Transcendenci.
Petr: Ale na stránce Rekonstrukce jsi.
Vráťa: To je hoax.
Šimon: jste pro setrvání Pirátů ve vládě? Budete se zapojovat v MP konkrétní činností?
Ondřej: Ano. Jsem fotograf, baví mě to.
Vráťa: Pro setrvání jsem. Umím média a poslouchám 80s.

Debata o merchi:
Šimon: Na merch máme na Zulipu speciální vlákno. Pod palcem ho má teď vizuál mikin M. Fryč, který má na starost rebranding MP. Viděl i naše původní návrhy.

Účast na EYE:
Katka: Od Marcela Kolaji jsme dostali nabídku účastnit se červnového EYE ve Štrasburku. Vypsáno bylo jen 10 míst, ty jsme rychle zaplnili. Vedu ale i seznam náhradníků, často někdo odpadne.
Šárka: Kdo se nevlezl na EYE, může jet s YPE v dubnu. Jedeme v sobotu až úterý, 16. – 18. duben. Hlavní program proběhne 17. na celý den. Budeme v EP. Je to v hlavní spolupráci s Patrickem Breyerem. Proplatí nám to EP. Je tam povinná účast na prohlídce a povídání. Hlavní bod programu je EPIC meeting, každoroční celoevropský sjezd mládežnictva pirátského hnutí. Jídlo není hrazené, ale v EP bude pravděpodobně občerstvení. Na EPICu se bude volit nové předsednictvo YPE. Máme tam 3 Čechy, jednu Češku, Harrise z Řecka a Crise ze Švédska. Rádi bychom si udrželi českou převahu, protože jsme nejaktivnější a máme funkční stranu. Já znovu kandidovat nebudu, už je mi 30. Kandidujte, nebojte se. Budeme mít merch a chceme pro YPE i transparentní účet.
Katka: Budem opět nominovat na fóru?
Šárka: Kdo chce kandidovat, musí být nominován za české MP. Děláme to podle nominací na fóru a pak podle hlasování. Takže ano, udělejme to jako v minulém režimu. Potřebujeme to mít do 16. 4., ideálně dřív. Potřebujeme někoho, kdo s námi pojede na EPIC jako delegát/ka, protože nejede celá organizace, ale kromě nominantů do předsednictva i delegát/ka za českou sekci s hlasovacím právem.

Různé:
Katka: Hledáme sídlo pro AMPO. Kdybyste o něčem věděli, dejte prosím echo.
Šárka: koukali jste se na městský prostory? Jestli je vůbec možnost? Poptám se vám.

Katka: Byla jsem za nás na sjezdu MSD i s ostatními předsedy/kyněmi mládežnickejch organizací. Dobře zafungovala i naše společná výzva ke zrovnoprávnění manželství, měla otištění i v Respektu

Tadeáš: Jedu nás reprezentovat do Saska na sjezd Mladých liberálů. Měl semnou jet Sam Enenkl, ale nakonec nemůže, takže kdybyste někdo chtěl místo něj, dejte mi vědět.

Kateřina Stojanová
-
Předsedkyně Mladého Pirátstva, místopředsedkyně MS Litoměřicko
Zastupitelka Ústeckého kraje v politickém důchodu

Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

13. 4. 2023

Předsedá: Kateřina Stojanová
Zapisuje: David Chudožilov
Přítomní: Kateřina Stojanová, David Chudožilov, Filip Křistek, Šimon Reizer, Tadeáš Štěpka, Filip Slaný, Kristián Sušer, Matej Petrik, Mili Slouková, Petr Konečný, Petr Springinsfeld, Samuel Enenkl, Vráťa Filípek, Patrik Machura

Program:
Merch
Diskuze o zapsaném spolku a o regionálních koordinátorech
Grilování nováčků (budou-li)
Sobotní akce “Moje tělo, moje volba”
Naše účast na dubnovém CF
Zapojení na Prague Pride 2023
Volba do vedení YPE
Report z kongresu mladých fdp
Různé

Merch
Katka:
Zítra se dozvíme, zda se stihnou do CFka (15 nebo 20), cenu atd.
Nemáme rozpočet - spoluúčast od nás
Zítra přijde mail s infem

Diskuze o zapsaném spolku a o regionálních koordinátorech
Šimon:
a) spolek
Momentálně jsme “tým” pod stranou, ostatní organizace mají spolek
Měli bychom možnost financování z grantů -> větší akce, lepší výbava, … + nebudeme závislí na straně
Možnost sepsat memoranda se stranou o vzájemné spolupráci,
Ve straně jsou hlasy co tohle náš spolek nechtějí
Bylo by to odprezentovánu Republikovému předsednictvu, následně bychom hlasovali my

Katka:
Už to nebude tak jednoduché: účetnictví, výroční zprávy, … ale výhody převáží nad nevýhodami
Od strany máme 20 000 rozpočet :’)

Šimon:
Diskuzi radši nechat na fórum, ať si každý rozmyslí, teď se nerozhodovat

b) lokální koordinátoři
Šimon:
Jsme pragocentričtí, na lokální buňky je nás ale málo -> tohle by byl mezikrok
Mapa rozdělena na celky podle toho, kolik je kde lidí
Sdružoval by další mladé, být si nimi v kontaktu, pomáhat s kampaní, reprezentovat s nimi, dělak akce, …
Je s tím byrokracie (stanovy)
Promyslete, kdo by měl zájem něco dělat, podle zájmu uvidíme, jak dál

Peťa:
Kdyby to nefungovalo, tak se nic nestane

Katka:
Do budoucna nám nic nebrání předělat mapu, na začátek se držet tohohle, přestože ty celky jsou velké
Téma otevřít na fóru - diskuze o mapě a případně kdo by se hlásil do funkce koordinátora

Šimon:
Nebojte se toho, je to na nečisto, je to hezká první funkce

Grilování
Filip: z Brna, místopředseda místního MSka, zapojit se chce, aby poznal více (mladých) lidí ze strany
Kristián: nedávno se zaregistoval, organizace se mu líbí

Katka: co říkáte na euro, EU, spalovací motory?
Kristián: euro do budoucna ano, neurientuju se co se týče EP, spalovací motory nechci, stejně je za 10 let nikdo chtít nebude
Křistek mlč
Filip: euru se věnuje moc pozornosti, euro ano, v EP je rád, že jsme jediní, kdo pořádně tlačí zelená témata

Vráťa: eurofederace?
Filip: cesta integrace určitě ano
Kristián: integrace ano, ale federace je nerealistická (východní státy)

Filip 420: je správné danění pitné vody?
Kristián: aktuálně nevím, ale třeba nedanit vína je blbost (<3 ano)
Filip: správně to asi není, ale nemám to moc promyšlené, takže moc nevím

Mili: kdyby Piráti nebyli, kdo by byl vaše strana?
Filip: Zelení <3
Kristián: nevím, nedokážu si představit kohokoli jiného

Matej: vstup do zóny ER2? jednomyslnost v Radě EU? článek 7 (omezit právo pro státy nedodržující hodnoty EU)?
Kristián: ER2 - nevyznám se, nevím jak odpovědět, jednomyslnost - neorientuju se, takže nechci chytračit
Filip: ER2 - taky se nevyznám, jednomyslnost - je fajn se mezi státy shodnout, ale nějakým způsobem omezit např. Maďarsko je ok

Peťa: KSČM nebo SPD?
Kristián: SPD protože memes
Filip: spíš KSČM - o trochu ideovější politika

Moje tělo moje volba
Katka:
Bude to v sobotu od 13:30 před Rudolfínem
Koordinovaně se sejít, Guth se chce připojit do průvodu, kterej bude blokovat průvod Hnutí pro život
Dejte vědět Katce nebo Guthovi, pokud chcete jít

CFko
Katka:
Na CFko nemáme oficiální delegaci, ale každý můžeme dojet
RP nás oslovilo, jestli nechceme repzerentovat v hlavním bloku - máme 5 minut, chci připravit prezentaci
Chceme mít hotové mikiny
Pojeďte! - přihlašovací formulář na cf2023.pirati.cz

Peťa:
V různých týmech na workshopech v neděli budou i naši další členové

Prague Pride

Katka:
Minulý rok jsme byli v průvodu, na Letné pak stánek, stejná nabídka letos
Peťa:
Zatím se moc neví, na Zulipu vlákno Prague Pride, řeší se datum schůzky
je to dobrá příležitost pro naše setkání/setkání s dalšími
Můžeme velmi ovlivnit náš program na akci

Report z kongresu mladých FDP
Tadeáš:
Saští mladí liberálové, vládní pravicovější strana, vyřídil jsem pozdrav, oni nás také pozdravují
Měli to dobře zorganizované
Taky mají problém mít dostatek žen (byla to sausage párty)
Myšlenka z jejich předsednictva: dělat to POŘÁDNĚ, aby je strana brala maximálně vážně a měli silnější hlas

Volba do vedení YPE
Matěj:
Nominace uzavřeny, zítra se začne hlasovat, na radě se domluví kdo bude delegát, je to doporučení delegátovi, koho by měl volit
Návrh na změnu stanov - dvouletý mandát
Pokud budu zvolen, tak až bude transparentní účet, tak udělat YPE camp, cca 6 zástupců z každé země
Budou eurovolby - YPE může hodně pomoct
Kdo získá nadpoloviční počet našich hlasů, bude naším nominantem

Různé

nikdo nic, mějte se krásně, skládejte básně

Tito uživatelé poděkovali autorovi Katerina.Stojanova za příspěvek:
Patrik.Jurenka

Kateřina Stojanová
-

Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

11.5.2023

Zapisuje: Kristián Sušer
Přítomní: Kateřina Stojanová, Kristián Sušer, Adéla Krátká, Kateřina Hulínská, Lukáš Langer, Mili Slouková, Patrik Jurenka, Patrik Machura, Petr Konečný, Tadeáš Štěpka, Pavel Havlík, David Chudožilov, František Hagara, Jakub Rychlý, Jakub Stočes, Jan Liška, Josef Bouše, Matej Petrík, Matouš Fiala, Michal Silber, Nikola Mrázová, Pavel Novotný, Samuel Enekl, Tomáš, Tomáš Zalabák

Program:
1.Reflexe CF 2023
2.Teambuilding
3.Účast na Prague Pride
4.Diskuze o založení samostatného spolku
5.Grilování nováčků
6.Výlet do Štrasburku
7.Různé

CFko

Katka:
Měla jsem pětiminutový výstup, podala jsem ho zdravě a kriticky, mělo to reálný odraz
Díky Pirátům, se v konsolidačním balíčku nezavádělo zdanění učebnic, školného, stipendií atd.
Poděkování Markétě Gregorové za finanční spoluúčast na merchi

Petr:
Pozitivní ohlas na nedělní workshopy
Pochvala Libereckému týmu

Katka:
Je škoda, že jsem za MP neměli v neděli program, prostor pro zlepšení

Teambuilding

Katka:
V červnu chceme uspořádat teambuilding v Praze
Bude se skládat z Brainstormingu nad názory a postoji, které chceme jako MP reflektovat a teambuildingových aktivit (párty, kino, deskovky)
Hlasujte o datu

Tadeáš:
V plánu je i přespávačka v PiCe, ale nejsou tam sprchy, takže to není jisté
Program bude upřesněn až bude známé datum
Účast na Prague Pride

Petr:
Už musíme vymýšlet věci, merch atd. k pridu
Probíhá výběr merche
Je to akce, která nás celorepublikově propojuje
Je vhodné se zapojit a angažovat

Katka:
Naše účast na pridu je zásadní
Za manželství pro všechny se stavíme jen my, topka a starosti, zbytek vládních stran je proti
Bude tam pirátský stánek
Souhlas s využitím merche na Brno pride week
Je skupina pro organizaci Prague Pridu, pokud se chcete zapojit, tak napište, budete přidáni do skupiny

Petr:
Loni se to povedlo
Měli jsme velkou sílu v průvodu
Nebojte se a dorazte i letos!
Diskuze o založení samostatného spolku

Katka:
Jedná se o bod Šimona Reizra
Současně je MP tým strany, nejsme spolek
Rozdíl je v samostatné právní subjektivitě (vlastní rozpočet atd.)
Ve spoustě věcech jsme znevýhodnění oproti ostatním mládežnickým organizacím
Spolky mají nárok na rúzné granty
Aby jsme se mohli posunout, bylo by dobré kdyby si někdo zkusil se zapojit jakožto reg. koordinátor

Grilování Nováčků

Jan Liška:
Nevím čím začít
Chci se stát členem, jsem čerstvě členem pirátů
Chci být aktivní i v MP
Studují architekturu, mám zájem o regionální rozvoj

Pavel Havlík:
Ještě jsem se oficiálně nepředstavil
Byl jsem na stáži u Olgy Richterové

Katka: Otázka na oba - Proč zrovna MP?

Jan:
Logický krok, chci být členem Pirátů, jsou mi názorově blízko, chci být ve sdružení lidí stejného věku

Pavel:
Souhlasím s Piráty nejvíce ze všech stran, mám deprese z ODS (ty mám taky xd), jsem mladý člověk a trápí mě aktuální problémy, s piráty mám názorovou shodu, volím je, je potřeba začít něco aktivně dělat

Petr Konečný: Koho by jste volili kdyby ne Piráty? Kterou Evropskou frakci z Evropy by jste si vybrali?

Pavel:
Jiná strana by byli Zelení, možná ČSSD
V rámci Evropy momentálně nedokážu odpovědět

Jan:
Uvažoval bych taky nad ČSSD, možná Zelení nebo STAN
V Evropě bych vybral Zelené

Katka: Co vám na Pirátech vadí?

Jan:
Nic extra mi nevadí, transparentnost nás občas zraňuje oproti ostatním stranám, Piráti jsou velice názorově pestří a to je může negativně ovlivnit v rozhodování

Pavel:
Že se v parlamentkách distancovali od levice, nemuselo by to být na škodu

Mili: Co si myslíte o Brexitu a případném odchodu ČR z EU?

Pavel:
Byla to chyba, jsem pro Evropský, ČR by neměla vystupovat, není důvod

Jan:
Souhlasím s Pavlem, Brexit nebyl nejlepší krok, v rámci ČR je výhodou být součástí většího celku, vystoupení by byla chyba

Matěj Petřík: Jaký máte postoj k diktátu z Bruselu a jaký máte názor na rozhodovací procesy EU?

Katka dodává: Je to těžké téma, vysvětluje institut veta, jste pro jeho zrušení?

Jan:
Zajímavá otázka, součástí EU jsme i my, o diktát se nejedná, je to populistické téma, necítím, že by se jednalo o diktát
K vetu, souhlasí, že jednomyslnost je zrádná viz. Maďarsko, co se týče změny, tak nevím, je to těžké téma

Pavel:
Nepřijde mi, že by se jednalo o diktát, názorově se shodujeme i s ostatními státy EU, můžeme také rozhodovat
Na vetu také nemám vyhraněný názor, určitě je potřeba reforma, nemyslím si, že by mělo být zrušeno

Petr: Názor na legalizaci konopí a psychoaktivních látek? Kde se nacházíte na pravo - levé škále?

Pavel:
Jsem pro legalizaci konopí, lidem to pomáhá, co se týče psychoaktivních látek, tak si nejsem jistý, nemám na to ucelený názor
Jsem spíše levičák, ale nechci se škatulkovat, jsem ale převážně levicový liberál

Jan:
Jsem pro legalizaci, v ohledu THC není argument proti, jelikož je to už velmi rozšířené, může to přinést peníze do státní pokladny, co se týče psychoaktivních látek, tam je to složitější, v rámci užívání těchto látek pro léčbu a výzkum, tak ano, Kratom, HHC, taky pro legalizaci
Považuji se za sociálního liberála, středolevice

Sam: Slyšel si o rekonstrukci pirátů?

Jan: Neslyšel jsem

Sam: Raději ti nebudu říkat o co jde, vysvětli bych ti to subjektivně

Katka: Také bych to raději nechala

Jan: Teď se na to určitě podívám

Katka: Jste spokojení s Pirátským angažmá ve vládě?

Jan: Je dobře, že jsou Piráti ve vládě, odvádí skvělou práci, je to vidět třeba u Bartoše a stavebního zákonu, smutné je co se stalo ve volbách, ve vládě by jsme měli zůstat

Pavel: Určitě je dobře, že tam piráti jsou, Kocmanová zvedá skvělá témata, třeba co se týče lidských práv, je dobře, že je slyšet hlas pirátů, ale je ná tam bohužel málo a je těžké něco prosadit, je dobře, že se vymezují proti některým věcem

Výlet do Štrasburku - European Youth Event
Katka:
Odehraje se 9. a 10. června
Byli jsme pozváni Marcelem Kolajou
Za MP pojede 10 lidí
Petr: Bude tam spoustu zajímavých témat

Katka: Pojedete tam s mladýma demokratama, chovejte se jako mladí představitelé vládní strany

Různé

Sam: Prosazovala se asociace?

Katka:
Asociaci zakládáme s představiteli ostatních mládežnických organizací
Bude to nadstranická organizace, podněcující mladé se zapojovat více do politiky
Momentálně se řeší prostory
Pokud nám radnice potvrdí prostory, budeme jako MP hlasovat o vstupu do asociace

Tomáš Zalabák:
Jsem za Piráty z Plzně, chtěl bych okomentovat vaší schůzi
Samostatný spolek za mě ještě nemá smyls
Nevím jestli by se chtěl přidávat někdo mimo Prahu
Divím se, že se zaměřujete tolik na levici a Evropské frakce
I v Plzni bude pride, měl bych zájem o merch
Je důležité ukazovat, že máme mladé piráty

Katka:
Ke spolku, okomentuj to na fóru
Co se týče těch otázek, jsem Eurohujeři a nemůžeme filtrovat dotazy co ostatní pokládají

Tomáš:
Děkuju za zpětnou vazbu, není to hate

Kateřina Stojanová
-

David.Chudozilov
Profese: Asist. vl. zmocněnce, student FJFI ČVUT
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 13 poděkování

Příspěvek od David.Chudozilov »

15.6.2023

Předsedá: Petr Konečný
Zápis: David Chudožilov
Přítomní: Petr Konečný, Mili Slouková, David Chudožilov, Kristián Sušer, Matěj Bělohoubek, Matej Petrík, Jakub Stočes, Raman Ojha, Samuel Enenkl, Kabub Rychlý, Káťa Demetrashvili, Georgia Hejduková, Panda, Matěj Šiška, Ellen Anna Kovačíková

Program:

1. Plánované akce - Kampus Hybernská, teambuilding, naše účast na Pride
  2. Report z YPE
  3. Grilování nováčků (budou-li)
  4. Report z EYE
  5. Různé

Plánované akce
Hybernská - na sítích běží kampaň pro mladé ohledně studentského bydlení na kolejích (FB událost) - ZÍTRA akce (představení dat a diskuze), doražte
Kapacita cca 100
dorazit co nejdřív - rezervace tam nejsou

Teambuilding - FB událost, připravuje Táda, moc děkujeme <3
https://www.facebook.com/events_invite_ ... tid=zvD0tf
je to v sobotu
Brainstorming toho, jaká témata jsou pro nás jako MP důležitá
Procházka s obědem
Kvíz
Deskovky
Párty (ne v PiCe)

Matej dorazí, ať víme (nemá FB)
24.6. od 11:00 v PiCe

Prague Pride
proběhly schůzky org týmu
proběhl výběr claimů - 5 hlavních

1. Sdílím lásku
  2. Budoucnost je manželství pro všechny
  3. Nebojím se nálepek
  4. Stop konzervatismu
  5. Chceme respektující budoucnost
    merch: kondomy (veganské <3), kelímky, tetováníčka, vějíře, letáčky, balónky, vlajky
    budeme mít vlastní grafiku
    budget 60 000, zatím vybráno 37 000 (MP přispěje)
    budeme se účastnit na stánku - https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
    pokud se chcete zapojit: Martin Huňady
    na průvodu nesmí být motorová vozidla, ale budeme mít kola
    doražme!!! ať nás je hodně, bude tam Marcel Kolaja, Olinka, Ivan Bartoš, Mikuláš Peksa, Adéla Šípová, Markéta Gregorová, Klárka Kocmanová

Report z YPE
Matěj: je nová rada, poprvé zaplněno celé předsednictvo, jako Česko už nemáme většinu, ale to není problém, organizace se začíná už rozjíždět, brzo bude transparentní účet, bude zimní kemp asi v Česku, jsou noví členové
Začne focus na evropské volby
Sam: Obnovují se socky (bude meeting v úterý v šest - https://jitsi.pirati.cz/socialmediateam), bude další meeting, kam se můžete připojit
Byl schválen akční plán - komunikace, mít účet

Nováčci
Panda: angažmá v europarlamentu, ve volném čase hackování, 11 let u Pirátů, původce Návykového chování, teď se věnuje MRT informatika
Ellen: RegP pár měsíců, chtěla by být členka MP, studium malířství
Grillování:
Peťa: Koho byste vylili, kdyby nebyli Piráti? Jaká další evropská/cizí strana je vám nejblíž?
Ellen: těžký výběr, ale i přes nízká procenta Zelení, kvůli preferencím případně STAN, z např. Německa Piráti
Panda: taky těžký výběr, problém s každým (i s Piráty)
Guth: Váš nejradikálnější názor, který jste ochotní říct na záznam?
Panda: legalizace všech drog
Ellen: nikdy bych nevolila Danuši
Mili: Legalizace trávy a dalších drog?
Ellen: ostatní drogy nevím, legalizace trávy yes
Matěj: 17 let, Jičín, RegP, došel k tomu, že se konečně přidá
doplnění otázek:
Ot 1: taky těžké, ale Zelení (ale jsou moc levicoví), dříve STAN, ale už ne :) konzervatismus a časté střídání ministrů
Ot 2: Odstavení nepracujících lidí od sociálního systému (dávky) (OSD a SPD ale NIKDY!!!)
Ot 3: regulace ano, ale legalizace ne, (vyjímka marihuana)
Guth: Věc, se kterou z Pirátského programu nesouhlasíte?
Ellen:
Panda: adorace NATO
Matěj: nesouhlas s účastí ve vládě, rušení pohlaví a rodných čísel v občankách
Ellen: Hřib až tak moc neudělal, strana se bojí radikálních výroků, "zaprděnost", žádná změna/revoluce nepřichází
Matej: Aktivace článku 7? (problém Maďarsko a Polsko)
Matěj: Postihy pro Maďarsko by měly být, bylo by fajn, kdyby tam třeba působili lidi z EU a měnili veřejné mínění
Panda: nemám data na to, abych rozhodl, ale pragmaticky - akorát to posílí anti-EU nálady v těch státech, ale je třeba vymáhat lidský práva, ale otázka, jestli jsou radikální kroky ok
Ellen: nemám research, nevím
Matěj: málo se o těch problémech mluví, a pak mají populisti prostor ty země barvit na růžovo
Peťa: Poloha na politickém kompasu?
Ellen: cca 65 ku 35 levice/pravice
Matěj: lib(center)left (více lib než Piráti), "nechci znít jako komunista" ale lidi se mají mít stejně dobře, slovo levice je spojováno s KSČM/Socany a to není dobře
Panda: neuznává pravo-levé dělení, ale extrémě lib, nejblíže mutualismus, silně pro svobodný trh bez asistence státu

Report z EYE
bylo to moc fajn, de facto teambuilding

Různé
Raman: v ZO se plánuje schůze 11. listopadu ohledně mezinárodní pirátské konference, část bude konference pro mladé piráty a pirátky (pod 25), sesbírat jejich názory a myšlenky, i pro eurovolby

Pražské sociální sítě, Mladé Pirátstvo, člen MS Praha 9, student Jaderky ČVUT se zaměřením na kvantové technologie, asistent vládního zmocněnce pro kvantové technologie.

Signal: David Chudožilov 606331882
Mail: david.chudozilov@gmail.com

Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2023

Zápis: David Chudožilov
Přítomní: Katěřina Stojanová, David Chudožilov, Šárka Václavíková, Petr Konečný, Tadeáš Štěpka, Matěj Bělohoubek, Samuel Enenkl, Kristián Sušer, Mili Slouková, Patrik Machura, Filip Křistek, Petr Springsfeld, Matej Petrík

Program:
Report z CVŠ
Účast na Pride
Report z teambuildingu
Akce
Report z YPE
Report z MT
Různé

Reporz z Cenrálního volebního štábu
Šárka: První schůzka velmi obecná, my jsme tam teď na pozorování, zajímavé to bude později
Nakonec to bude jinak, než bylo dříve řečeno - poučení z neuspěchu z parlamentních voleb, “fénix vstal z popela”
Přístí týden další schůzka
Narativ, že jsme poučení političtí matadoři
Kampaň pro mladé - heslo “Bydlet, hulit, milovat”
Petr: Řešil se MP vizuál? Š: to se bude teprve řešit

Účast na Prague Pride
Káťa: účast na zahájení na britské ambasádě a na debatě (spolu s Láskou a Šebelovou (STAN))
Peťa: budeme mít obří vlajku 6x2 m, hromada merche, sraz v 9:00 v PiCe, pak na Václavák a do průvodu
Vedle nás budou mít stánky ANO a STAN !!! takže se snažit
Doražte prosím na stánek, budou tam velké pirátské tváře - https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
Pravděpodobně si nás někdo odchytne na rozhovor
Pražskému org týmu budeme dávat finanční příspěvek
Existuje FB událost - dobré sdílet https://www.facebook.com/events/263890376386658

Report z teambuildingu
Na Mraku soubor se všemi sepsanými nápady z brainstormingu
Podobných akcí chceme dělat víc :)

Organizační tým na naše akce
Jeden z navržených bodů na teambuildingu
Vedoucí Peťa Konečný - zatím bylo Deskohraní, kde bylo 12 lidí
Za měsíc budou 2 eventy - jeden formální (přednáska, diskuze, …) a jeden neformální (swapy, filmy, piknik, …)
Formální akce nejprve zevnitř strany (dokud nevyčerpáme), později chceme externisty
Některé eventy budou celodení
Harmonogram: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... IVMo#gid=0

Cílem tahat lidi do strany/do MP
Matěj: zorganizovat to někde jinde, než v Praze?
Pěťa: když si to zorganizuješ lol

Report z YPE
Sam: Matěj rezignoval z pozice předsedy, Sam ho nahradil
Do záři bude snad transparentní účet
Bude wintercamp - cca 35 lidí, v Česku, přednášky politiků
21.8. bude schůzka rady YPE
11.9. bude schůzka s členskými organizacemi - MP potřebuje reprezentanta
Bude nový web

Report z Evropské komise
V řijnu budou pořádat delegaci mladých do Štrasburku (návštěva EP a EK), mají jet ti, co ještě nebyli a z regionů, čas do září

Pozvání od MD do Mikulova
Sam půjde reprezentovat, Matej tam půjde jako účastník

Různé
…nic…

Tito uživatelé poděkovali autorovi Katerina.Stojanova za příspěvek:
Petr.Konecny

Kateřina Stojanová
-

Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2023

Přítomni: Michal Ketner, Kateřina Stojanová, Daniel Pawlas, David Chudožilov, Ellen Anna Kovačíková, Fanda Klimeš, Vít Žáček, Tomáš Zalabák, Tadeáš Štěpka, Samuel Enenkl, Petr Konečný, Petr Bísek, IW, Pavel Šrámek, Pavel Novotný, Patrik Machura, Ondřej Kaprálek, Matej Petrik, Jiří Melich, Ivana Tothová, Igor Šterka
Předsedající: Kateřina Stojanová
Zapisovatel: Matěj Bělohoubek

Report Mediálního týmu
Probíhá komunikace s RT v rámci postů.

Report Organizačního týmu
Peťa Konečný: Kristián Sušer dělá skvělou práci.
Měli jsme debatu s Jankou, skvělá účast, padesát lidí, plné PICE. Na druhou stranu jsme měli promítání Kouř, kde přišel jeden člověk z venku - jde vidět, že jde hlavně o propagaci.
Budeme mít event 15. listopadu, také pak bude Deskohraní
Domluvená debata s Klárou Kocmanovou, ještě není jisté datum, protože se jí to může krýt se Sněmovnou

Debata o Seniorech na Palubě, kvůli zmínce o seniorech v posledním příspěvku na FB.

Report Sněmovní pracovní skupinky
Kateřina Stojanová: Absolvovali jsme call s Klárou Kocmanovou a UPOL, bude podobná akce o kolejích jako již proběhla v Praze.
21.11. proběhne v Kampusu Hybernská velká debata ‘Máme kde bydlet’ s politiky, naší náměstkyní sociálních věcí Zuzanou Freitas a mimo jiné Danem Prokopem.
Pokud máte zájem, napište Kačce

Představení / grilování nováčků (budou-li)
Dneska se grilovat ke všeobecnému zklamání (hlavně Peťovému) nebude, nováčci tu jsou všichni poprvý.
Ondřej Kaprálek: Představoval jsem se na fóru, bylo mi řečeno, abych se stavil na schůzi.
Je mi sedmnáct, studuju v Praze ekonomické lyceum, jsem v KETu sociální politiky, snažím se zapojovat ve středočesk
Fanda Klimeš: Je mi 17 let, jsem student všeobecného gymnázia ve Slaném. Chtěl bych se stát členem, protože mi přijde fajn sdružovat mladou generaci a vyslechnout její hlas. Jsem ve středočeském sdružení, začínám se zapojovat v Kladenském MSku.

Chystané akce - 17. listopad, KOMPOT, Psaní dopisů s Amnesty International, plánování vánoční dobročinné sbírky
Půjdeme spolu na 17. listopadu
společné zapálení svíčky, následně se přesuneme k paláci Metro (vyslechneme si písně), pak se přesuneme do baru.
Matěj: Možná přijede i Secretary General YPE. :)
KOMPOT - Kačka: Budu za nás mluvit na komunálním fóru Pirátů. Chci připomenout, že jsme před rokem vygenerovali program pro mladé.
Psaní dopisů Amnesty International -
Plánování vánoční dobročinné sbírky:
Výsledky vnitroorganizačního průzkumu (jedná se o vyhodnocení formuláře s myšlenkami z teambuildingu, budu mít k tomu prezentaci)
Matěj doplní na základě datech -
Dlouhá diskuze vyvolaná Pandou o tom, proč se používal Google Forms a ne mrak
Kačka dodává, že všechny výstupy ukládá na mrak.
Matěj připomíná slova naší předsedkyně z února 2021, kdy říkala, že nemá smysl řešit technické systémy na schůzi MP, protože to bude na dlouhou debatu a prosí o její přesunutí na Zulip.
Kačka souhlasí sama se sebou z února 2021 a také prosí o přesunutí na Zulip.

Rozpočet na rok 2024
Budeme mít rozpočet na příští rok 35 tisíc.
Vyčleněno na členské příspěvky (například AMPO), mediální propagaci, merch a na zahraniční výjezd MP (z minulosti například reprezentace mladých liberálů)

Naše účast v eurokampani + report z CVŠ
Kačka: Peťa je za nás v širším centrálním volebním štábu. Kromě toho bude diskuze o tom, jestli chceme být na TikToku, na doporučení CVŠ - následně nutno zažádat o výjimku RV. Padly důvody, proč by to bylo dobré.

Různé
Sam dává dotaz na Asociaci Mládežnických Politických Organizací - Vzhledem k tomu, jak jsou ostatní účastníci nekooperativní, Kačka neví, kdy to vznikne.

Kateřina Stojanová
-

Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2024

Přítomní: Tadeáš Štěpka, Aleš Hemer, Jan Grzegorz, Jakub Vontroba, Jakub Rychlý, Ellen Kovačíková, Kateřina Stojanová, Petr Konečný, Samuel Enenkl, Ondřej Kaprálek, David Chudožilov, Šimon Reizer, Katia Demetrashvili, Do duy Hoang, Matouš Fiala, Pavlík Novotný, Ayudh Ray, Matěj Bělohoubek, TGJ, Patrik Machura, Matej Petrík
Předsedá: Katka Stojanová
Zápis: Mili Slouková, Sam Enenkl

1. Report Mediálního týmu
Peťa K.: pochvala ohledně reelsů na pirátských sockách z CF a KOMPASu. Naše socky jsou hlavně zaměřené na naše akce, poté pak na současné dění. Máme různou sledovanost, největší je na Instagramu, některé posty mají až 250 reakcí. Reakce na současnou politiku/současné dění fungují dobře, plánuje se post na obstrukce v parlamentu, duševní zdraví, manželství pro všechny. Máme nově Threads, přesdílíme posty z instagramu.
Alesh: návrh propojení MP socek se sockami Pirátů přes dotazy na současné dění s cílem navýšení popularity

2. Report Organizačního týmu
Událost přátelského fotbálku v sobotu 10. února.
Valentýnské promítání Putinovy Děti filmu 14. února v Pice.
V Pice i proběhne další desková událost s Bulánky 28. února v 18:30.
Další událost bude 1. března v Brně - na drink s poslanci.

1. března bude debata v Olomouci ve spolupráci s UPOL. Další informace budou zveřejněny na zulipu a Signal chatu.

Nedávno proběhly 2 přednášky. Klára Kocmanová (Rovné Šance, Istanbulská Úmluva, Manželství pro všechny) a Markéta Gregorová. Sledovanost měly obě přednášky i online.

3. Vzdělávání dětí-cizinců
projekt MPSV do roku 2025 pro digitální gramotnost. V rámci celoživotního vzdělání by bylo lepší a praktičtější, aby veřejné vysoké školy sdílely svoji vyuku vč. přednášek, studijních materiálů a script online, abychom se to mohli učit kdykoliv a neomezeně. Jakmile budeme připraveni, získáme certifikát. Bylo by to finančně méně náročné a mnohem dostupnější pro všechny. Z veřejných škol placených z veřejných peněz by mohl každý čerpat materiály na samostudium místo posílání pěnez do privátních škol/projektů/kurzů, což se momentálně děje. Mohla by se vytvořit nová platforma pro veřejné vysoké školy pro tento účel. Tato možnost je ošetřena i v rámci české legislativy (zlps, o vysokých školáchú. Chtělo by se MP zapojit do tohoto projektu?

Katka: napadá tě konkrétní řešení, co bychom proto to jako politická organizace mohli udělat? nebo jako AMPO?
Hoang: komunikace s dalšími studenty, vykopnutí tohoto tématu. V rámci strany je to trochu složitější.
Katka: Jeden z hlavních důvodů proč lidé nenastupují na VŠ je ekonomický (odkaz na uveřejněnou statistiku na koleje.pirati.cz)
David: Mohl by být problém tento projekt hodit na právě jen na školy jako takové třeba skrze nedostatek vyučujících.
Hoang: Ten výstup by nebyl na úrovni bakaláře. Se supervizí by některé části mohli vyučovat i lidé na úrovni začínajícího bakaláře. Byla by možnost přivýdělku.
/ další diskuze o proveditelnosti tohoto projektu /
Materiály budou nasdíleny mezi členstvo na Zulipu.

4. Report YPE
Sam: Report je sdílený na Zulipu ve vlákně YPE. Co je nutno zmínit, tak to opravdu vypadá tak, že KONEČNĚ budeme mít bankovní účet. Co jsem nezmínil v reportu, tak proběhla volba rady Evropské pirátské strany. Mikuláš Peksa je znovuzvolený předseda PPEU, místopředsedkyně PPEU jsou Veronika Murzynová a Anja Hirschel.

5. Ombudsmanka
Ellen: Ombudsmanka PIRÁTSKÉ STRANY bude řešit vytvoření a udržování safe spacu v MP, kdy to hlavně bude řešit s radou MP. Ombudsmanka navrhla, že by udělala workshop na dalším teambuildingu MP. Nabídla se k dělání eventů s MP. VRBA = důvěrné osoby, které se soustředí na vytváření respektujícího prostředí v kolektivu a bylo by supr to mít v MP. Na tuto pozici jsou výběrka, návrh na to mít dvě vrby (českou a moravskou), abychom neměli jen jednu v Praze.
Katka: nově zvolená rada bude s Ombudsmankou úzce spolupracovat na vytvoření safe spacu.

6. Report CVŠ
Na začátku března se odehraje v Praze Pub quiz s našimi čelními euro kandidáty. Spoléhá se na to, že MP přijde v hojném počtu. Více info se rozešle v newsletteru a na Zulipu.

1. dubna bude v pražských skateparku oficiální zahájení eurovoleb.
  2. května koncertní EuroAkce v Brně.

7. Grilování nováčků
Grilování nováčka Jan Grzegorze.
Jan: Moravskoslezský, 17let, gymnázium, zajímám se o politiku, označil bych se za progresivního sociálního liberála. Mé koníčky jsou především hudba a sport a poslední dobou i kafe.
Ayudh: Jak vnímáš pozici Pirátů ve vládě?
Jan: já jsem vnitřně rozpolcený, protože na jednu stranu bychom měli respektovat koalici a na druhou stranu si myslím že by bylo dobré vládu opustit kvůli opozici, a liberální opozice by se u nás hodila. Nepřikláním se ani na jednu stranu.
Aleš: kolik si myslíš, že je pohlaví?
Jan: záleží na definici pohlaví
Aleš: pohlaví jako sex
Jan: 2 pohlaví jako ‘samice a samec’ skrze evoluci a rozmnožování, obecně se hodně zapomíná na intersex. Gender je spektrum a je to selfexplaining
Mili: Kdyby nebyli Piráti, koho bys volil? česko i evropa
Jan: upřímně nevím, asi starostové, ikdyž mě dost zklamali. Skrze evropskou politiku si nedokážu hned něco vybavit.
TGJ: jaká je nejvíc nelegální věc kterou jsi udělal?
Jan: Požití nelegálních návykových látek.
Katka: Co by tě bavilo dělat v MP?
Jan: rád bych se věnoval MT a sockám.
TGJ: Je něco v pirátským programu, s čím nesouhlasíš?
Jan: nic přesnýho, co by se mi příčilo.
Ellen: Zavedl bys povinné kvóty na ženy do sněmovny 40%?
Jan: Vnitřně rozpolcený, protože chápu argumenty obou stran, ale jakožto přesvědčený feminista bych s tím souhlasím.
TGJ: Jaký je tvůj kontroverzní názor ve tvé sociální bublině?
Jan: Jsem průměrný zástupce woke mladé generace, možná že mlíko nepatří do kafe.

8. Spolupráce s PO + KOMPOT
s PO jsme dali dohromady newsletter pro propagaci MP, půjde to přes všechny koordinátory, což naláká nové zájemce. Budeme mít 19. února prezentaci pro tyto koordinátory, abychom předali další informace. KOMPAS v březnu 2024. MP tam bude mít prezentaci ohledně vysokoškolského bydlení, nezapomeňte se registrovat.

9. Různé
Katka: Probíhá volba rady. Nominovat kandidátstvo se může do 10. února. od 12. února bude zahájeno 2 kolové hlasování - 1. kolo kdokoliv kdo je přijatelný a 2. kolo zasazování chtěných kandidátů. Výzva kandidátstva na zkontrolování kandidátské listiny.
Při vládě existuje vládní orgán seniorů. Mohlo by to být stejné i pro MP. Michálek nás požádal, abychom se mohli jako MP pobavit o bodech do volebního programu.
Jan: do 15. 2. se můžou mladí lidé přihlásit k ministerstvu do panelu mládeže.
Sam: 12. 2. schůzka mladých v Opici. Cílem je dostat mladé z kraje do jednoho místa a spoluutvářet akce. Lokální buňka to není a ani nemůže být, protože JŘ to nedovoluje.
Mili: YPE bude pořádat Visitors Group 21. - 24. březen 2024, kde proběhne setkání s Mikulášem Peksou. Podobná akce proběhla v Prosinci 2023. Více info na Zulipu ve vlákně YPE. Upřednostňují se lidé, co nikdy na VG nebyli, kvůli změnám proplacení cestovného.

Kateřina Stojanová
-

Katerina.Demetrashvili
Republikový výbor
Profese: student práv
Dal poděkování: 53 poděkování
Dostal poděkování: 20 poděkování

Příspěvek od Katerina.Demetrashvili »

14.3.2024

Přítomni: David Chudožilov, Kristián Sušer, Tadeáš Štěpka, Katia Demetrashvili, Josef Bouše, Marek Habruň, Matej Petrík, Štěpán Rytíř, Aleš Hemer, František Kubát, Jakub Vontroba, Jan Grzegorz, Ladislav Husák, Lubor, Ondřej Kaprálek, Panda, Patrik Machura, Vojtěch Otáhalík, Samuel Enenkl
Předsedá: Kateřina Stojanová
Zápis: Katia Demetrashvili

KS: Všechny vítám, připomínám, že byla zvolena nová rada. Představení programu schůze. Má někdo něco k programu?
S reportem YPE počkáme, není tu ani Sam ani Mili.

1. Report eventy, OT
Kristián:
Nejbližší akce:
27.3. Deskohraní (Pořádá Péťa Konečný)
28.3. Pubquiz pro mládežnické politické organizace (Pořádám já)
5.4. Na pivo/limo s kandidátstvem do EP (Pořádá David Chudožilov)
Plánované akce:
Duben: Přednáška s Jakubem Rychlým o financích
Květen: Přednáška s Klárou Kadár na téma sexualizované násilí
Červen/Červenec: Přednáška s Péťou Konečným o duševním zdraví - podle vytíženosti s EU kampaní
Interní Akce:
Kompas (Nezapomeňte se registrovat zde: https://kompas.pirati.cz/)
30.4. Zahájení ostré kampaně do EP na Štvanici

Nová tabulka a povinnosti: Vždy mít spoluorganizátorstvo uvedené v tabulce. Z každé akce udělat krátký report s fotkami, které půjdou na web a další sítě
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =788549760.

2. Report MT:
David: Nejdůležitější je, že byla schválena nová pravidla pro sociální sítě, aby se pak nemusely problémy řešit ad hoc, prosím, každý, kdo se v tom angažuje, přečíst. Dále schválen nákup stativu s ringlightem, což otevírá nové možnosti. Zároveň jsme velmi otevřeni náboru nových aktivních lidí do MT, takže prosím, kdo by jste měl zájem a nápady, ozvěte se mi a já rád zasvětím.

3. Report YPE
Sam: Byla zvolena nová rada, se kterou se skvěle spolupracuje, takže věci jdou podle plánu, např. řešíme granty a účet.

4. Chystané změny
KS: Máme několik novinek, z dotazníku o spokojenosti s MP vzešlo, že velká část lidí je pro revidování či úplné zrušení otázek na fóru, proto bude zkráceno na přivítání a další kontakt bude probíhat soukromě se spojkou pro nováčky (Katia) a dál s krajskými spojkami, vysvětlím. Původních sedm otázek jsou spíše přežitek i vzhledem k tomu, že zůstává možnost klást otázky na fóru a hlavně následně při grilování nováčků na callu.
Dále připravujeme větší projekt krajských spojek, které by koordinovaly další zapojení nováčků, 1 kraj/1 osoba. Tadeáš vytvořil dotazník pro zájemce být spojkou ve svém kraji, dá na Zulip. Tam, kde se zájemců ozve více, rozhodne rada.

Tadeáš: Demonstruje na sdílené obrazovce fungování kalendáře a nástěnky. Od nedávna máme sdílený kalendář Mladého Pirátstva, lze odebírat skrze odkaz: https://mrak.pirati.cz/remote.php/dav/p ... cGc?export. Dále jsme také začali používat nástěnu, kde si můžete nastavit notifikace na důležitá oznámení týmů a orgánů strany: https://nastenka.pirati.cz/.

Josef Bouše: Rád bych ještě představil nástěnku. Na Applu i Androidu to lze uložit na plochu jako aplikaci, chodí notifikace. V plánu je uskutečnit to jako plnohodnotnou aplikaci a implementovat možnost feedbacku pro autora, zda byl projeven zájem a dále se plánuje režim zobrazení pro veřejnost, zacílené na voliče a jejich oslovení. Případně i na možnost postování rychlých memů, které lze šířit i na sockách dále.
KS: Otázky?
Matej Petrik: Půjde to na Androidu?
Pepa: Určitě ano, případně mě kontaktuj na Zulipu a já pomůžu s instalací.

5. Report z CVŠ
KS: Jdeme k předposlednímu bodu, což je report z CVŠ. Případné podněty a feedback k posledním akcím prosím dejte vědět, komunikuji do vyšších pater s cílem zlepšení.
30.dubna se odehraje zahájení ostré kampaně do EP na pražské Štvanici, vymýšlíme koncept akce tak, aby byla zajímavá i pro mladé lidi, pokud máte nějaké tipy na trendy, akce nebo influencery, prosím dejte vědět, všechny tipy předám dál.

6. Různé
A posledním bodem je různé, máte někdo něco k tomuto bodu?
Jan Gregorsz: Nepřeskočilo se grilování nováčků?
Aleš: Já bych teoreticky mohl být grilovaný, ale nechci.
KS: Vlastně ani nemůžeš, protože jsi na Fóru jasně nevyjádřil vůli se stát členem.
Aleš: Super, to ani nebylo cílem.
KS: Tak jen připomínám pro nováčky, že se musíte představit na Fóru a na nejdříve druhé schůzi můžete být grilovaní, posílám odkaz pro nováčky na callu: https://mladi.pirati.cz/jak-se-zapojit/.
Pepa: Ještě mě napadlo, spíš na Radu, máme krajský technický spojky, budeme aktualizovat weby, tak kdyby někdo měl zájem občas přijít na naši schůzi a donést návrhy, co by se dalo zlepšit, co se týče webů, bylo by to super.
KS: Děkuji, projednáme to na Radě, skvělá iniciativa. Pokud nejsou další otázky, děkuji všem za dnešní schůzi a zůstáváme v kontaktu na sockách.

místopředsedkyně Mladého Pirátstva, místopředsedkyně MS Praha 6, studentka práv

Katerina.Demetrashvili
Republikový výbor

11.4.2024

Přítomni: Katia Demetrashvili, Kačka Stojanová, Jan Grzegorz, Samuel Janča, Panda, Kristián Sušer, Ondřej Kaprálek, Ladislav Husák, Patrik Machura, Štěpán Žilinčár, Jakub Vontroba, Štěpán Rytíř, Ayudth Ray, Vít Žáček, Matej Petrík, Marek Habruň
Předsedá: Kačka Stojanová
Zapisovatelka: Katia Demetrashvili

KS: Všechny vítám, hlavně nováčky, můžete se představit, rádi vás vidíme.

Samuel Janča: Teď jsme měli setkání s Piráty v Brně, jsem tu nový a chci se o vás něco dozvědět.
KS: Určitě se rozkoukej. A Ladislav?
Ladislav: Já jsem zatím RegP, okukuju tu a seznamuji se.
Štěpán Rytíř: Já jsem na Vás narazil přes kampaň na soc. sítích.
Štěpán Žilinčář: Já jsem též příznivec a přišel jsem se podívat.
KS: Všechny Vás vítám, doufám, že se Vám u nás bude líbit.

KS: Tadeáš se rozhodl z časových a osobních důvodů rezignovat a na jeho místo nastupuje Jakub Rychlý jako další náhradník, přebírá jeho kompetence.

I. Report OT

Kristián: Vítám vás, v březnu proběhly dvě akce - deskohraní a pubquiz, vše proběhlo skvěle, samé pochvaly. Pracuje se na reelu a budou k dispozici fotky během příštího víkendu, velký dík patří Ondrovi Kaprálkovi a Matejovi za pomoc s organizací. Dále blokáda pochodu Hnutí pro život, řekneš nám něco k tomu, Katio?

Katia: Byli jsme s Davidem, Šimonem a Ondrou na blokádě pochodu Hnutí pro život, účastnili jsme se happeningu, kde promluvilo hodně zajímavých lidí, dále jsme se pořesunuli na blokádu s ostatními, kde nás bohužel zablokovala policie z obou stran Mostu Legií, takže jsme tam strávili cca 2 hodiny v horku, bez přístupu k pitné vodě. Údajně jsme prý třikrát neuposlechli rozkaz jménem zákona, což bylo důvodem k našemu zadržení, ale nikdo z přítomných na mostě ho neslyšel ani jedinkrát. Nakonec nás po legitimaci propustili, je možné, že dostaneme pokuty za spáchání přestupku.

Ayudth: Měli jsme v Brně debatu s eurokandidáty Marcelem Kolajou, Markétou Gregorovou a Mikulášem Peksou a ještě Ninou Leitnerovou, kandidátkou v Karlovarském kraji. Byla to skvělá diskuze o aktuálních tématech, klimatické změně, zlepšení podmínek pro život mladých lidí, práci na chat control. Účast byla úžasná a úspěch znatelný, velmi povedená akce.

Kristián: Plánujeme v dubnu dvě akce, promítání filmu krev v mobilech 17.4. od půl osmé a 22.4. přednáška s Jakubem Rychlým o financích. V květnu opět deskohraní a dále přednáška s Klárou Kadár o sexualizovaném násilí.
Dále 7.5. akce v Olomouci - navazujeme na náš povedený projekt Vejška k nezaplacení, od 17 h, prostor upřesníme, sledujte soc. sítě, budeme vás informovat.
Ještě Fun n Run - běh proti stigmatizaci queer osob od Prague Pride, startovné 500 Kč, podle zájmu vybereme pár lidí, budu informovat na Zulip.

KS: Kdo by se chtěl podílet na organizaci akcí, kontaktujte Kristiána, budeme moc rádi.

II. Akce s ombudsmankou
KS: Ombudsmanka Terka bude pořádat workshop Jak budovat safe space, bude si s námi povídat o fungování Mladého Pirátstva a vyvarování se citlivým situacím, určitě to bude podnětné. V newsletteru jste měli možnost vybírat nejpohodlnější datum, vyhrála sobota 22.6, v PiCe. Opravdu apeluji, aby se nás účastnilo co nejvíc.

Kristián: Nejspíš to spojíme s teambuildingem další den, aby se lidem zdaleka cesta vyplatila.

III. Merch (mikiny)
KS: Budeme pořádat dotisk mikin, přijde vám emailem formulář s žádostí, nováčci je budou mít zdarma. Ti členové, kteří je ztratili a budou chtít novou, si ji budou muset zaplatit. Zdarma bude pouze pro ty, kteří žádnou ještě nemají.

IV. Report MT
David: Máme v plánu dva reely, sestřihy záběrů z KOMPASu. Dále na návrh Ferjenčíka post o podpoře studentských voleb. Budeme přecházet na nový design pro soc. sítě. Daří se nám být poslední dobou být online velmi vidět, což je skvělé. První post s novým designem bude s mladými kandidáty do EP.

KS: Opakuji, že kdo by se chtěl a mohl podílet na tvorbě socek, určitě se ozvěte Davidovi.

V. Report YPE
KS: Report měl podat Matej, ten tuSamem ještě není. Byla jsem informována Samem, že se neděje nic extra nového.

VI. Grilování nováčků
KS: Poprosím o představení tedy Jakuba, otázky bude moct klást každý.

Jakub: Ahoj, jsem z Českého Těšína, pracuji jako vědecký tajemník a odborný asistent na uziverzitě, je mi 29, předseda MS Ostravsko.

KS: Co tě motivuje se zapojit do MP?

Jakub: Přidat se k aktivitám MP, abych toho později nelitoval, že jsem to propásl, přeci jen už je mi 29. Jsem u Pirátů víc jak 6 let, chci pomáhat a poznávat nové lidi.

Jan G: Jak by jsi se označil na politickém kompasu?

Jakub: Vždy liberál, vlevo od osy.

Kristián: Koho bys volil, kdyby nebyli Piráti?

Jakub: Dost alternativ mě zklamalo, i STAN. Možná jedině TOP09 nebo nic. Byl bych velmi nešťasten, kdybych měl vybírat někoho jiného než Piráty.

KS: Víš, jak se chceš u nás zapojit?

Jakub: Mohu se zapojit do konkr. akcí u nás v Ostravě či okolí. Jsem v předsednictvu a případně mohu pomoct s organizací.

KS: Další otázky nejsou. Dále bude Rada o tvém přijetí hlasovat, děkujeme za tvůj čas a brzy ti dáme vědět.

VII. Organizace kompetencí
KS: Na mraku vznikl inventář majetku - tabulka, kde bude přehled majetku, nejdůležitější je kolonka držitele, jelikož tato osoba za věc bude odpovídat, kdyby se ztratila, proto nutno ihned aktualizovat změny a předání. Rozhodné bude, kdo je napsaný v tabulce, ne, kdo věc fakticky drží.

Dále vznikla Tabulka MT pro shromažďování nápadů na reely, posty atd. Bude se hlavně evidovat člověk zodpovědný a dále dobrovolníci, pro věc zapálení.
Matej Petrik: Plánujeme dělat archiv?
Šimon: Nejspíš ano, uvidíme s časem.
Jan: Upravovat tabulku může pouze Šimon?
Šimon: Ano, mám na starost zapsat zodpovědnou osobu, ale jako dobrovolník se můžete zapsat sami.

VIII. Krajské spojky
KS: V každém kraji budeme mít koordinátora pro nováčky, u některých krajů se nám ve formuláři ozvalo více lidí, takže nyní bude rada v následujícím týdnu rozhodovat, koho vybere za kraje, kde je více zájemců, všem děkujeme za projevenou vůli. Asi u 4 krajů se nám vůbec nikdo nepřihlásil.

IX. CVŠ - info ke kampani pro mladé
KS: 30.4. bude zahájení eurokampaně na Štvanici, velkolepá událost, počítá se velmi s účastí MP. Blok představování mladých kandidátů budu moderovat já, MP bude na pódiu představovat claimy, témata mladé generace, je třeba fyzická účast, tak s tím prosím počítejte. Detaily upřesním.
Pak začne velká tour po krajích spec. elektrovozem, bude skvělý merch a obecně velká tradiční vlna kontaktní kampaně, listy atd.

Můžete se začít zároveň registrovat do okrskových volebních komisí, kt. pak sčítají hlasy při volbách. Odkaz k registraci ovk.pirati.cz. Jde o skvělou brigádu.

X. Různé
Jan: Když tu není Sam, tak informuju z Ostrav o našich schůzích. Rozjeli jsme projektík mimo Piráty, nadstranický, jmenuje se mskprehledne, najdete na ig a threads a budeme moc rádi za follow a lajky.

KS: Určitě, skvěle.

Ayudth: Už je finální datum teambuildingu?

KS: 22.4. bude workshop o safe spaceu, na který navážeme teambuildingem.

Raman Ojha: Budu dělat merch o EP volbách, můžeme se s tím za MP vyfotit a dát to na socky.

KS: Určitě na to mrkněte na Zulipu a přihlaste se Ramanovi. Pokud již nejsou další nápady či otázky, tak pro dnešek vše. Další schůze bude 9.5. ve stejnou dobu, mějte se krásně.

Katerina.Demetrashvili
Republikový výbor

9.5.2024
Předsedá: Kristián Sušer
Zapisuje: Katia Demetrashvili
Přítomni: Kristián Sušer, David Chudožilov, Katia Demetrashvili, Jan Grzegorz, Štěpán Rytíř, Tobiáš Bartoš, Vít Pachovský, Ladislav Husák, Ondřej Kaprálek, Šimon Reizer, Samuel Enekl, Tereza Hladíková, Ayudth Ray, Matej Petrík, Ellen Kovačiková, Vít Žáček, Jakub Kužel

I. Report OT
KS: Proběhla akce v Olomouci - debata ke studentskému bydlení, byla Klára Kocmanová, Zuzana Freitas. Akce sice povedená, ale problémově nízká účast. Do budoucna musíme akce propagovat již dříve a lépe. Dále problematická komunikace s olomouckými Piráty, slíbenou pomoc s propagací neposkytli. Uskuteční se schůze OT, brainstorming nad pořádáním akcí, oznámím na Zulipu.
16.5. bude akce v PiCe, David bude přednášet o kvantových technologiích. 23. přednáška s Klárou Kadár o sexualizovaném násilí a další týden tradiční deskohraní, vše v našem Pirátském centru v Praze.
Již máme tabulku úkolů, přesunul jsem na mrak: https://mrak.pirati.cz/s/BKSLQ5yfF4tmtFT.
Děkuji Ayudthovi za článek na web o pubquizu.

II. Grilování nováčstva
Katia: Máme tu adepty Ladislava a Štěpána.
K: Kdyby nebylo Pirátů, koho bys volil?
Ladislav: Kdyby ne Piráty, tak bych dal na volební kalkulačku, ale asi STAN.
Ayudth: Kdybys musel dát dva kroužky na EP kandidátce, komu bys je dal?
L: Gregorové a Kolajovi.
KS: Kdo tě z Pirátů nejvíc zaujal a proč?
L: Klára Kocmanová zastupuje hlas mladých, je hodně vidět. Jan Lipavský dobře zastupuje ČR v diplomatických tématech.
KS: Proč se chceš k nám přidat?
L: Poznat jak funguje mládežnická organizace, pomáhat v kampani a fungování, napomoct ke stranickému výsledku.
Tobiáš: Proč zrovna Piráti?
L: Transparentnost, digitalizace, zelená tématika, lidskoprávní agenda, je toho spousta, legalizace všeho možného.
Ayudth: Jak by jsi se zařazoval na pravolevé ose či ose liberální/konzervativní?
L: Jsem mírný levičák a stoprocentně liberální, za mě ale v dnešní době pravolevé rozřazení moc už neplatí.
KS: Děkujeme, nyní budeme s radou hlasovat o tvém přijetí.

Štěpán: Ještě já jsem chtěl být grilován.
Katia: Jaký máš osobní názor na legalizace různých látek?
Štěpán: Zákaz HHC byl hloupost, obecně legalizace dává smysl. Zákazy podporují černý trh.
KS: Koho bys volil pomimo Piráty?
Štěpán: Asi Zelené nebo možná STAN.
Honza: Kde bys byl na politické ose?
Štěpán: Spíše levice, určitě liberální.
KS: Co ti na Pirátech nejvíce imponuje?
Štěpán: Určitě programové body - klima, transparentnost, digitalizace, ale i jednotlivé osobnosti - Kolaja, Lipo, Ivan. Na EP programu se mi líbila snaha o zamezení zneužívání dotací a jejich nevýhodnému nastavení a prosazování ekologických témat.
Ayudth: Jak vnímáš naši pozici ve vládě?
Štěpán: Je nutné dělat kompromisy a chápu, že je těžké něco prosadit, je třeba mít větší podporu.
Honza: Jaký máš názor na volební právo od 16?
Štěpán: Kladný, myslím, že by mladí lidé měli být více slyšet, pomohlo by to modernizaci. Určitě je tam nějaké riziko ale stále myslím, že klady převažují.

III. Report MT
David: Pustili jsme se do kampaně pro ženy, nějaké výstupy, abychom nasbírali ženské zájemykně o členství. Nejvyšší mobilizační potenciál je právě před volbami. V neděli bude schůzka s Vráťou Filípkem.
Na konci schůze si ukážeme, jak se pracuje v Canvě, alespoň základy. Přešli jsme na nový vizuál.

IV: Různé
Tobiáš: Musí být zájemce o vstup do MP člen strany, tudíž min. 18 let?
KS: Nene, stačí být RegP, což jde už od 15.

V: Ukázka grafiky v Canvě
Následovalo školení od Davida pro MT a zájemce.

Odpovědět

Zpět na „Mladé Pirátstvo“