OT vlákno z nominace Janky Michailidu do RV za SčK

Moderátor: PKS Středočeský kraj

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.

  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.

  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.

  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Kdokoliv do něj může psát nebo hlasovat v anketách.

  • Registrovaní uživatelé (včetně členů a RegP) si mohou fórum zneviditelnit, viz návod.

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jana.Skopalikova
Republikový výbor
Příspěvky: 1288
Registrován: 08 kvě 2018, 23:07
Profese: Radní Středočeského kraje
Dal poděkování: 1594 poděkování
Dostal poděkování: 2048 poděkování

Re: OT vlákno z nominace Janky Michailidu do RV za SčK

Příspěvek od Jana.Skopalikova »

Robert.Magni píše: 07 čer 2023, 05:51

Nejzábavnější je, že Janka ani nenapsala, jestli vůbec nominaci přijímá :D
SčK chce mít zástupce, který ho má na háku proč ?

Jako předsedající upozorňuji, že vzhledem k návrhu postupu, který byl schválen všeobecnou shodou, má Janka na vyjádření, zda nominaci přijímá nebo ne, ještě týden.

Uživatelský avatar
Marek.Rebicek
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 665
Registrován: 11 úno 2018, 12:21
Profese: dřevařství
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 1266 poděkování
Dostal poděkování: 1291 poděkování

Re: OT vlákno z nominace Janky Michailidu do RV za SčK

Příspěvek od Marek.Rebicek »

Formálně bych řekl, že zvolení Janky za SČK do RV nic nebrání. Samotné odvolání, jak už bylo řečeno, nebrání v další kandidatuře. Jistě navíc najdeme pár členů RV, co nebyli zvoleni nejdříve CF a dostali se do RV až prostřednictvím krajského zástupce. A nikdo neprotestoval.
Návrh považuji od MM za min. geniální trolling, i když myslím, že našemu kraji bych takový zástupce v RV dost pomohl.

Uživatelský avatar
Vaclav.Kubaljak
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 519
Registrován: 08 kvě 2018, 23:05
Profese: Účetní
Dal poděkování: 1518 poděkování
Dostal poděkování: 1094 poděkování

Re: OT vlákno z nominace Janky Michailidu do RV za SčK

Příspěvek od Vaclav.Kubaljak »

Jako vím, že to bude pro mnoho diskutujících novinka, ale věřím, že se zvládneme rozhodnout sami. Díky @Tereza.Kvitova , @Matous.Adamu a @Tereza.Vovesova , stejně jako moderátorům za to, že to opakují. Já nemám problém s tím, aby mne Janka zastupovala v RV. Lidi definují činy, ne jejich víra. A Janka mnohokrát dokázala, že na půdě RV nepůsobí jako komunistka, tedy nechápu ani v nejmenším celou tu melu. Nechcete ji za CF, ok, to neznamená, že by neměla reprezentovat KF ve kterém podporu zjevně má. Navíc, to že získá nominaci, ještě není totéž jako vyhrát volbu. O klíčenky si prosím řekněte u Terky, mě už došly.

Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5611
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22640 poděkování
Dostal poděkování: 4589 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: OT vlákno z nominace Janky Michailidu do RV za SčK

Příspěvek od Robert.Magni »

Jana.Skopalikova píše: 07 čer 2023, 10:09
Robert.Magni píše: 07 čer 2023, 05:51

Nejzábavnější je, že Janka ani nenapsala, jestli vůbec nominaci přijímá :D
SčK chce mít zástupce, který ho má na háku proč ?

Jako předsedající upozorňuji, že vzhledem k návrhu postupu, který byl schválen všeobecnou shodou, má Janka na vyjádření, zda nominaci přijímá nebo ne, ještě týden.

Proto jsem to napsal rovnou do OT vlákna. Tady se můžu svobodně výborně bavit :D

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Podporuji nominaci Janky Michailidu na pozici krajské zástupkyně v RV (2023)

Příspěvek od Michael.Polak »

Petr.Vileta píše: 06 čer 2023, 16:14

I já jsem věkem starej a asi právě proto na mě působí jakákoliv zmínka o komunismu a socialismu jako červenej hadr na bejka. Každý minimálně podvědomě prosazuje to, čemu vnitřně věří. Když si může vybrat z 5 řešení, pokaždí vybere to, které nejvíc vyhovuje jeho pohledu na svět. Zcela oddělit světonázor a rozhodování z titulu funkce nedokážou ani soudci.

Janka nereprezentuje utopické názory? Komunismus není utopie, Star Trek není utopie? A návštěva akcí, Rosy Luxemburg a SocSol není reprezentací? Když tam Janka půjde zamaskovaná jako na bankovní loupež a nikde o tom nebude psát, tak ať si tam chodí. Ale když se vyfotí rozesmátá po heslem "Ani Moskva ani Washington, ale mezinárodní socialismus", tak tím říká, že v širším vedené Pirátů je minimálně 1 člen, kterému socialismus nevadí a Rusko i USA jsou pro něj stejně špatní.

Nevím jaké hodnoty chce prosadit Petr Jeništa, ale já bych chtěl prosadit obecné referendum, legalizaci a regulaci některých návykových látek, značné omezení kopírovacího monopolu a tím bych asi skončil. To ostatní jsou utopie, alespoň na dalších 100 let. Toho se ani Janka nedožije. ;)

Problém je, že prostě totální předefinování pojmů jak se to komu hodí a jak mu ty pojmy emocionálně vyhovujou je přesně to, co se česká postkomunistická společnost naučila... za éry komunismu :-)

Mezi liberalismem a komunismem existuje nejasná a prostupná hranice, která se podle mě týká použitých prostředků (alespon u novodobého liberalismu - za francouzské revoluce byl liberalismus docela krvavý a poučil se z toho pak). Nicméně pokud věříš např. na to, že na kvalitní vzdělání odpovídající talentu a píli mají nárok všechny děti a nejen děti bohatých elit, tak jsi zkrátka stejně pro řadu konzervativců "komunista" - i když jde o liberální požadavek a reální totalitářští komunisté naopak vzdělání regulovali podle "třídního původu" a de-facto se snažili o jakýsi rasismus proti dědičnému talentu (protože geny jsou mrcha a fungujou a ta pravděpodobnost tam zkrátka je).

Samozřejmě, že velká část života v bohatých západních zemích je realizovaná utopie. Udělej si výlet do libovolné rozvojové země (mimo turistické destinace, samozřejmě), abys viděl, v čem tam obyvatelstvo reálně žije. A to, že žijeme v de-facto realizované utopii, je zásluha i kritiky z těch řad "socialistů" a "komunistů", které tak nenávidíš. Ne, že by to zafungovalo u nás, to ne... ale právě, že na tom Západě, kde svoboda projevu a veřejná diskuze reálně existovaly, se lidi nejpozději ve 20.století zamysleli, která část té kritiky byla oprávněná a co by se s tím dalo dělat. A prostřednictvím politických opatření, které oscilovaly mezi sociální demokracií a progresivním konzervativismem během asi 150 let vybudovali systém, kam se hrnou uprchlíci, diktátoři a oligarchové do něj posílají studovat svoje děti a v podstatě - všichni tam chtějí žít. Touha po tom žít s rodinou v prostoru EU je minimálně stejně velká, jako touha přistěhovat se do USA - akorát obojí je dnes relativně těžké (těžší, než byla cesta do Nového světa v 19.století...)

To nic nemění na tom, že účast na akci organizace financované soudruhy z NDR (díky systému financování německých politických stran tedy de-facto spolkovou vládou) pokládám za velmi svérázný masochismus. Ale Janka na twitteru doporučuje sexuální libůstky (kinks), takže pokud tohle je její libůstka a vzrušuje jí to, tak kdo jsem, abych jí soudil? (nacistickou uniformu nebo čepici Lidových Milic si u toho snad teda neoblékala...)

Janka jako členka RV Piráty podle mě sama za sebe nereprezentuje. RV je kolektivní orgán a jeho jednotliví členové jsou efektivně jen členové strany a nemohou za nás mluvit.

Co se týče tvých hodnot, tak třeba obecné referendum se v průběhu existence Pirátů ukázalo jako reálně sporné (asi se shodneme, že Brexit byl docela průser a vlastně motžná jen propagandistická příprava Ruska na dnešní dění na Ukrajině...). Naproti tomu takový základní příjem vidím do budoucna jako jeden z hlavním pilířů sociálního státu, i když o způsobu jeho financování a rozsahu vůbec nemám jasno. (Mám jistou představu o dělení příjmů státu na pokuty a daně (některé dnešní daně bych překvalifikoval jako pokuty) a zatímco daně by měly být žádoucí a financovat chod státu, tak příjmy z pokut bych rozděloval formou ZP, možná... ale nevím.. když si představíme, že třeba hluk a obecné ohrožení z rychlé jízdy rovnoměrně ohrožuje v podstatě kohokoliv, tak rozděli pokutu mezi všechny mi přijde liberálně-sociálně citlivé... a rozpočet by to položit nemělo...)

Legalizace či dekriminaizace méně nebezpečných psychoaktivních látek a harm-reduction policy je nadčasové téma, společné liberálům i libertariánům (řekněme, je to nadčasové téma).

Manželství pro všechny je podle mě marginální téma. Nikomu neublíží, řadě lidí může pomoct - a s tím, jak se k nám šíří obecné hodnoty vyspělého světa, ho u nás stejně přijmeme. Ale stranu bych kvůli tomu asi fakt nezakládal. Spíš mi zajímají ostatní aspekty sexuální svobody a volnosti. Ty byly vždycky skutečným barometrem svobodomyslnosti, rigidnosti nebo naopak třeba dekadence dané éry a společnosti, i když se bavíme třeba o evropské renesanci nebo o antice. Protože v soukromí si stejně vždycky kdokoliv dělal cokoli, co ho bavilo, tak se nakonec vždy bavíme pouze o tom, které projevy jsou přijatelné ve veřejném prostoru. Zatímco v EU je přijímán koncept "manželství pro všechny", tak konzervativní státy v USA se naopak snaží kriminalizovat i relativně naprosto neškodné záležitosti jako drag (crossdressing) - což mi přijde jako absurdní úlet (pozor, v americkém pojetí ale jde vždycky jen o regulaci toho, co se smí ve veřejném prostoru - svoboda v soukromém prostoru je tam tradičně daleko silnější, než ji chápeme u nás...)

Zrušení kopírovacího monopolu bylo dobré téma, ale za dobu existence Pirátů se obchodní modely korporací v informační sféře nakonec změnily, takže vyrážíme otevřené dveře. Rozvoj umělých inteligencí a jejich natrénování na obrovském vzorku dat de-facto stojí na zrušení kopírovacího monopoli a různých aspektů copyrightu - i když poněkud pokoutním a nepřiznaném. Daleko aktuálnější téma je právě to, jakým způsobem dovolíme korporátním umělým inteligencím vstoupit do našich životů. V obecnějším slova smyslu bylo pak obrovským tématem celé naší éry nakládání s citlivými osobními daty osob. S těmi korporace zachází dost "komunisticky", resp. dávno jsme byli vyvlastněni a naše osobní data nám dávno nepatří, aniž bychom si plně uvědomovali celou šířku, dosah a způsob, jak to bylo provedeno.

No a za mě nakonec obrovské a velmi tradiční téma Pirátů je to, aby si politická strana dokázala udržet nějakou přítomnost v infosféře a mediálním prostoru i nezávisle na médiích, at' už veřejnoprávních nebo ovládaných velkým kapitálem (ANOfert, apod.). Politické strany tradičně vydávaly vlastní noviny a zákon který politické strany definuje a ustavuje pak podnikání v oblasti médií (myslím) předpokládá a některé naše počiny v tomhle směru byly v minulosti velmi správné, řekl bych. Podle mě fungující demokracie nemůže připustit, aby kontrolu nad jejich mediálním obrazem kandidujících subjektů měli pouze ti z nich, za kterými stojí ekonomicky silní hráči. Toto je třeba moment, který nás skutečně spojuje když ne s komunisty, tak se sociálními demokraty určitě: je to také mimořádně silné téma současné politické situace v USA, kde v pozadí pseudotémat, kterými se otřásají nadnárodní sociální sítě, stojí právě otázka financování stranických kampaní, zejména té prezidentské.

Debata o transparentnosti (už třeba jen transparentnosti financování politických stran), kterou jsme na českou politickou scénu vnesli, by neměla zapadnout. Takže obrovskou prohrou bylo už třeba uzavření některých diskuzí veřejnosti. A ano, bylo to středolevé téma, takže není divu, že přilákalo mezi 1 promile členů "komunistku" - Janku....

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34747
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31653 poděkování
Dostal poděkování: 25744 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Podporuji nominaci Janky Michailidu na pozici krajské zástupkyně v RV (2023)

Příspěvek od Petr.Vileta »

Michael.Polak píše: 07 čer 2023, 15:07

Problém je, že prostě totální předefinování pojmů jak se to komu hodí a jak mu ty pojmy emocionálně vyhovujou je přesně to, co se česká postkomunistická společnost naučila... za éry komunismu :-)

Může být, ale může to být i jinak. Například můj děda zažil německou okupaci, protektorát. Jelikož pracoval na dráze, musel se naučit i německy, jinak by přišel o práci. No a po válce, dlouho po válce, někdy v roce 1965, ještě stále nenáviděl Němce, německý jazyk, německé výrobky, prostě všechno. Když mi máma koupila bateriový traktor z NDR tak nad tím kroutil hlavou "Skopčáckou hračku, to fakt musíme mít doma skopčáckou hračku?" Takže takhle nějak to mnozí mají s komunismem a socialismem. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5611
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22640 poděkování
Dostal poděkování: 4589 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: OT vlákno z nominace Janky Michailidu do RV za SčK

Příspěvek od Robert.Magni »

:D pro vaše malý divadlo jsem příliš velká Hvězda :D

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Odpovědět

Zpět na „Středočeský kraj“