Nominace Viktora Velka do primárek do Evropského parlamentu (MSK)

Moderátoři: KoKS Moravskoslezský kraj, PKS Moravskoslezský kraj

Zamčeno

Ve věci nominace Viktora Velka do evropských primárek jsem:

Anketa končí za 05 čer 2023, 10:16

PRO

13
72%

PROTI

2
11%

ZDRŽUJI SE

3
17%
 
Celkem hlasujících: 18 - Celkem hlasů: 18

Uživatelský avatar
Viktor.Velek
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 52
Registrován: 26 bře 2021, 12:12
Profese: Diplomat, státní úředník
Bydliště: Brusel
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 71 poděkování

Nominace Viktora Velka do primárek do Evropského parlamentu (MSK)

Příspěvek od Viktor.Velek »

Ahoj do rodného kraje,
chtěl bych tímto požádat moravskoslezské Pirátky a Piráty o podporu své nominace do evropských primárek (čelo kandidátky). Jelikož se mi nepovedlo (jako registrovanému příznivci) založit podnět přímo na celostátním foru, svou kandidátskou řeč kopíruji přímo tady.
Těším se na viděnou na schůzi příští týden!
Viktor


Milé Pirátky, milí Piráti, Pirátstvo,

po delší úvaze jsem se rozhodl ucházet se o vaši podporu v evropských primárkách a požádat o nominaci do čela, tedy na 2.-5. místo pirátské kandidátky.

Stručný leták s mou vizí pro výkon mandátu je pro vaši orientaci zde: https://drive.proton.me/urls/M9M1DE6V2M#FTYqcCpG73UX. Delší kandidátské čtení je níže.

Můj pirátský medailonek je na https://lide.pirati.cz/profil/3602/

Videomedailonek dodám v termínu později.

O mně

Diplomat. Od roku 2020 v Bruselu jako politický poradce zvláštního představitele Evropské unie pro lidská práva (viz https://www.consilium.europa.eu/en/pres ... sentative/) Eamona Gilmora (www.gilmore.ie), v jehož týmu mám mimo jiné na starosti vztahy s asijskými zeměmi a zeměmi Zálivu, včetně Číny a Saúdské Arábie, a tematické oblasti jako je svoboda slova či dopad nových technologií na lidská práva.

Mám více než 15letou zkušenost se zahraniční politikou, zvláště s multilaterální a lidskoprávní diplomacií na půdě OSN a EU. Působil jsem mj. na českých misích při OSN v New Yorku a Ženevě a na také na “unijním ministerstvu zahraničí“, v Evropské službě pro vnější činnost.

Pro českou diplomacii pracuji od roku 2008. Předtím jsem pracoval jako novinář pro Českou tiskovou kancelář a anglicky psaný týdeník The Prague Post.

Vystudoval jsem etnologii na Universitě Karlově v Praze (magistr), studia nacionalismu (MA) na Central European University v Budapešti a mezinárodní vztahy a diplomacii Evropské unie (MA) na College of Europe v belgických Bruggách.

Narodil jsem se a vyrůstal v Ostravě (*1977).

Co můžu nabídnout

Moje expertíza je zejména zahraniční politika v praxi (tedy, poněkud vznešeně, diplomacie), zejména pak lidskoprávní zahraniční politika. K tomu patří praktická zkušenost s mezinárodním vyjednáváním v rámci OSN i EU. Vyjednávání a kompromis chápu jako základní prostředky politiky, které nejsou nesmiřitelné s principiálními postoji; politika není (neměla by být!) hra s nulových součtem, zero sum game, kdy vítěz bere vše a poražený vše ztrácí. Dobře znám “evropskou bublinu” zevnitř a mám kontakty v Bruselu i ve třetích zemích.

V New Yorku jsem ve Valném shromáždění OSN během prvního českého předsednictví v EU (2009) mimo jiné vyjednával jménem unie toxickou ruskou resoluci ke „glorifikaci nacismu“. V letech 2013-2017 jsem zastupoval Českou republiku v Radě OSN pro lidská práva v Ženevě, kde jsem byl hlavním vyjednavačem tří resolucí (2014, 2015, 2016) k rovné účasti na politických a veřejných záležitostech předkládaných Českou republikou (jediná resoluce v systému OSN vůbec, kterou Česko v současné době předkládá).

Naše participační resoluce otevřela v OSN důležité téma a rozpracovala, co všechno v praxi znamená (lakonický a stručný) článek 25 Mezinárodního paktu OSN o občanských a politických právech (právo volit, být volen a zastávat veřejný úřad). Tomuto výrazně pirátskému tématu bych se chtěl rozhodně dále věnovat na evropské úrovni (viz níže).

Jako poradce zvláštního představitele EU, což je jakýsi unijní ministr pro lidská práva (Eamon je mimochodem bývalý irský ministr zahraničí a bývalý předseda irské Labour Party), se poslední roky pohybuji ve vysoké zahraniční politice. Lidskoprávní diplomacie je běh na dlouhou trať. Je těžko měřitelná a my navíc spoustu věcí nijak neinzerujeme, ale myslím, že se nám řada konkrétních věcí podařila: propuštění několika politických vězňů a obránců lidských práv v Zálivu, zahájení pravidelného lidskoprávního dialogu se Saudy po třech letech vyjednávání, mapování dopadu COVIDu na lidská práva či stavu pracovních práv a reforem v Kataru v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím světa, obnovení lidskoprávního dialogu s Indií aj. Na půdě Evropského parlamentu pravidelně vystupujeme v podvýboru pro lidská práva (DROI).

Moje vize

Zahraniční věci a lidská práva

V Evropském parlamentu bych chtěl klást důraz na zahraniční věci a lidská práva a pracovat ve výborech pro zahraniční věci (AFET), lidská práva (DROI) a pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) a v delegaci pro vztahy s Čínou či některé z delegací pro vztahy se zeměmi Asie a Tichomoří (Indo-Pacifik je hlavním geopolitickým bojištěm o podobu zítřejšího světa).

Zvláště podvýbor pro lidská práva bude třeba postavit zpět na nohy po korupční kauze Qatargate a znovu vybudovat jeho pověst. To je jedna z věcí, ke které bych chtěl přispět.

Chci lidskou parlamentní diplomacii. Chci mluvit především s lidmi a občanskou společností třetích zemí, nikoliv pouze či především se státy a s nadnárodními korporacemi, jejichž hlas a nástroje jsou nepoměrně silnější. Lidská bezpečnost (human security) má mít navrch před národní bezpečností.

Chci se věnovat vztahu mezi byznysem a lidskými právy, což je oblast, v níž EU v posledních letech konečně začala více regulovat (chystaný forced labor ban a corporate due diligence v dodavatelských řetězcích). Musíme lépe využívat síly jednotného trhu a souvisejícího regulačního vlivu EU k prosazování hodnotové a lidské zahraniční politiky.

Chci se účastnit volebních pozorovatelských misích EU, které tradičně vedou europoslanci. Volební pozorovatelství je klíčovou podporou demokracie i vhledem do občanské participace ve světě. S volebním pozorovatelstvím mám vlastní zkušenost: v rámci OBSE/ODIHR jsem se například zúčastnil volební mise v Bosně a Hercegovině v roce 2018.

Silná Evropa zezdola

Podporuji silnější a asertivnější Evropu, která má svůj vlastní autentický hlas na globální scéně. EU si musí budovat svou strategickou nezávislost, ekonomickou i politickou.

Evropané a evropské státy potřebují více Evropy, ovšem Evropy zezdola, Evropy občanské, blíže lidem a pro lidi, nikoliv v první řadě a pouze pro byznys. EU vyroste jen díky posílení hlasu všech občanů, zvláště těch slabších, kteří obvykle nejsou slyšet. Všechny reformy k posílení EU musí jít cestou snižování demokratického deficitu. Evropané musejí mít možnost EU spoluutvářet a Evropský parlament má být v tomto jejich hlavním spojencem.

Byť je Evropský parlament jediná přímo volená instituce EU, přitáhnout pozornost většiny občanů se mu moc nedaří. Evropské volby se stále řídí téměř 50 let starými pravidly a evropským předvolebním kampaním dominují národní témata. Jsem pro celoevropské kandidátky do úzkého počtu křesel a skutečně jednotný evropský volební zákon. Jsem pro posílení evropské občanské iniciativy a pro inovativní průběžné konzultace europoslankyň a europoslanců s voliči. Občanská participace je jedním z klíčů, jak udržitelně prohlubovat evropskou integraci.

„Brusel“ je otloukánkem v domácí politice a Evropa potřebuje své zastánce. Chci přispět k boření mýtů o EU, vysvětlovat Evropu doma. Zároveň chci otevřeně mluvit o problémových věcech jako je způsob rozdělování některých dotací a snažit se na parlamentní půdě přispět k jejich “narovnávání”. Nejvíce problémů s dotacemi vyrůstá ze systémů nastavených na úrovni členských států a možná nadešel čas pravidla a dohled na unijní úrovni zpřísnit. Například v Bulharsku mají unijní dotace lví podíl na zakořenění “mafiánského státu”, ale problémy s rozdělováním unijních peněz jako public goods mají snad všechny post-komunistické země.

Chci být doma více v regionech, nikoliv jen v Praze. Green Deal je nejen příležitost pro planetu a život na ní, ale také příležitostí pro české, moravské a slezské regiony stojící na okraji, které si zaslouží dotažení post-komunistické transformace a pomoc se zelenou transformací.

Věřím, že pirátské kormidlo je dobrým receptem k řešení mnoha neduhů a deficitů, které EU má. A nejen v oblasti práva na soukromí, autorského práva či digitálních technologií. Evropský parlament je občanským vyvážením ostatních unijních institucí, který má všechny předpoklady propagovat pirátské principy jako jsou empowerment (všech Evropanů), občanské sdílení, swarm ekonomiku a transparentnost. Chci tyto principy na evropské půdě hájit, protože jsou cestou, jak EU posílit zevnitř i navenek ku prospěchu evropských občanů.

Svět v následujících pěti či šesti letech nebude jednodušší ani bezpečnější. Evropa se musí stát svébytným pólem v multipolárním světě. Válka Kremlu proti Ukrajině pro nás zůstává existenciálním konfliktem. Zelená transformace a dopady nových technologií, zejména umělá inteligence, zásadně promění ekonomiku a náš život. Bude to nelehká plavba. Buďme u toho a buďme konstruktivní.

Přeji nám Pirátům na cestě k volbám do Evropského parlamentu i v samotných volbách hodně štěstí (a méně svárlivých odboček do slepých uliček).

Děkuji všem za zvážení podpory pro mou kandidaturu a těším se na diskusi.

Naposledy upravil(a) Martin.Kucera dne 06 čer 2023, 08:22, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Viktor.Velek za příspěvky (celkem 2):
MarianB, Rostislav.Reha
Uživatelský avatar
Michal.Breskovec
Člen KS Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 833
Registrován: 22 dub 2009, 12:58
Profese: IT
Bydliště: Ostrava - Bělský les / Osek nad Bečvou
Dal poděkování: 597 poděkování
Dostal poděkování: 676 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Viktora Velka do primárek do Evropského parlamentu (MSK)

Příspěvek od Michal.Breskovec »

Ahoj Viktore, všem kandidátům v MSK pokládám stejné otázky.

Ví se o mě, že jsem velkým podporovatelem Bitconu a proto mi záleží na tom, aby naši zástupci v EU Bitcoin podporovali.

  1. Bitcoin asi už dnes zná každý, ale rozumíš tomu jak funguje, jaké jsou jeho výhody a přínos a zkoušel jsi ho používat?

  2. Jak se díváš na možnost používat Bitcoin v EU / ČR jako peníze, tedy bez toho aby se směna Bitcoinu za zboží, či nějakou měnu musela danit, tak jako je tomu teď?

  3. Jak se díváš na těžbu Bitcoinu, jsi pro omezení těžby nebo bys těžařům a trhu v EU dal volný průchod?

  4. Jak vnímáš regulace používání Bitcoinu, nebo kryptoměn obecně, jsi pro přísnější režim nebo spíše méně regulací?

  5. Jak vnímáš to, že Banky v ČR a EU obecně odmítají otevírat účty firmám z kryptobyznysu, vyjádřil bys veřejně podporu Bitcoinu tak, aby se u institucí dostával z „šedé“ zóny?

  6. Jsi pro to, aby každý uživatel Bitcoinu mohl zůstat anonymní a držet Bitcoin na svojí peněžence, nebo podporuješ spíš jen kustodiální úschovu u bank či jiných institucí a jasnou identifikaci každého uživatele Bitcoinu?

Díky za odpovědi.

Michal Breškovec (mojeID vizitka)

Jsi správný Pirát? Pojď na Zulip.
Uživatelský avatar
Viktor.Velek
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 52
Registrován: 26 bře 2021, 12:12
Profese: Diplomat, státní úředník
Bydliště: Brusel
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 71 poděkování

Re: Nominace Viktora Velka do primárek do Evropského parlamentu (MSK)

Příspěvek od Viktor.Velek »

Michal.Breskovec píše: 05 čer 2023, 10:12

Ahoj Viktore, všem kandidátům v MSK pokládám stejné otázky.

Ví se o mě, že jsem velkým podporovatelem Bitconu a proto mi záleží na tom, aby naši zástupci v EU Bitcoin podporovali.

  1. Bitcoin asi už dnes zná každý, ale rozumíš tomu jak funguje, jaké jsou jeho výhody a přínos a zkoušel jsi ho používat?

  2. Jak se díváš na možnost používat Bitcoin v EU / ČR jako peníze, tedy bez toho aby se směna Bitcoinu za zboží, či nějakou měnu musela danit, tak jako je tomu teď?

  3. Jak se díváš na těžbu Bitcoinu, jsi pro omezení těžby nebo bys těžařům a trhu v EU dal volný průchod?

  4. Jak vnímáš regulace používání Bitcoinu, nebo kryptoměn obecně, jsi pro přísnější režim nebo spíše méně regulací?

  5. Jak vnímáš to, že Banky v ČR a EU obecně odmítají otevírat účty firmám z kryptobyznysu, vyjádřil bys veřejně podporu Bitcoinu tak, aby se u institucí dostával z „šedé“ zóny?

  6. Jsi pro to, aby každý uživatel Bitcoinu mohl zůstat anonymní a držet Bitcoin na svojí peněžence, nebo podporuješ spíš jen kustodiální úschovu u bank či jiných institucí a jasnou identifikaci každého uživatele Bitcoinu?

Díky za odpovědi.

Ahoj Michale,

díky za dotaz. Pokusím se odpovědět na všechny otázky najednou v obecnější rovině. Předestírám, že nejsem expert na krypto, i když sám nějaké vlastním. Rád se dál poučím.

Chápu bitcoin a další kryptoměny jako součást širších pokusů osvobodit lidskou činnost od gatekeepers všeho druhu a autoritativního centrálního dohledu, který není vždy demokratický a k všeobecnému prospěchu (a ve finančních věcech jsou ty partikulární zájmy ještě silnější). Chceme-li svobodnější svět, nějaká reforma (nebo alternativa) tradičních finančních institucí, nástrojů a směny je důležitá.

Regulovat by se podle mého měly rizikové oblasti používání krypta. Kryptoměny by se rozhodně neměly regulovat jen proto, že je v něčím zájmu kryptoměny poškodit či upozadit ve vztahu ke konvenčním měnám. Jako hlavní rizika krypta chápu jeho zneužití k praní špinavých peněz, financování kriminálních aktivit nebo obcházení mezinárodních sankcí (viz relativně nedávný případ severokorejských hackerů, kteří pro svého diktátora a jeho jaderný program ukradli kryptoměny v řádu stamilionů dolarů) a také dopad těžby kryptoměn na životní prostředí (v situaci, kdy jsme pořád hodně daleko od uhlíkově neutrální energetiky). Další věc jsou podvodná krypta/ altcoiny založené s cílem svézt se na bitcoinové vlně a okrást investory. Nová unijní regulace Markets in Crypto-Assets (MiCA) řadu těchto problémů řeší, hlavně transparentnost. Myslím si, že je to krok správným směrem a pomůže to kryptoměnám se z oné "šedé zóny" dostat. Je dobře, že plně decentralizované finance (DeFi) jsou mimo záběr regulace.

Jsem pro to, aby zisk z kryptoměn byl férově zdaněn. Stálo by za úvahu, zda by se technicky nedalo od daně osvobodit individuální použití bitcoinu/ kryptoměny za zboží do nějaké rozumné měsíční výše odpovídající individuálnímu používání konvenční měny.

V oblasti, ve které mám nějakou expertízu (lidská práva), jsou bitcoin a kryptoměny zajímavým nástrojem pro obránce lidských práv a disidenty, jak fungovat a přežít v totalitním systému. Blockchain obecně má širší lidskoprávní potenciál, např. obejít státní cenzuru se zajištěním dostatečné anonymity... Role kryptoměn a blockchainu v tomhle kontextu určitě v budoucnu poroste.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34749
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31656 poděkování
Dostal poděkování: 25744 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Viktora Velka do primárek do Evropského parlamentu (MSK)

Příspěvek od Petr.Vileta »

Měl bych tu pro tebe nějaké ankety, na základě kterých se rozhodnu. Vyber prosím vždy jen jednu z možností.

Green Deal:
1) naprosto podporuji
2) podporuji s drobnými výhradami
3) hodně z toho jsou dobré myšlenky, ale je tam i spousta nesmyslů
4) je tam pár dobrých myšlenek, ale většina jsou nesmysly
5) je to naprosto v rozporu s přírodními zákony a ekonomicky je to povede ke ztrátě konkurenceschopnosti

Geopolitická orientace:
1) zcela podporuji NATO, podporu Ukrajiny včetně zbraní, jsem velmi obezřetný k Číně, Rusko považuji za teroristický stát
2) s výhradami podporuji výše uvedené
3) jsem pro omezení pomoci Ukrajině, zmenšení sankcí vůči Rusku a omezení našich aktivit v NATO
4) jsem zásadně proti násilí a mělo by se vše řešit pouze diplomatickou cestou

EU bych si představoval jako:
1) Unitární stát s vlastní vládou
2) Federální stát
3) Konfederaci
4) víceméně volné sdružení samostatných států, které dobrovolně převedou některé své kompetence na EU, ale mohou si je kdykoliv vzít zpět




A ještě tohle:

Babiše "zradili" spojenci z regionu. ANO musí s pravdou ven, jaké je to vlastně hnutí
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ba ... f6b220ee8/

Proto mám otázku: Kdyby po volbách do EP už nebylo ANO v klubu ALDE (Renew Europe), chtěli byste Piráty přesměrovat z Greens/EFA do ALDE?

případně proč Ano, proč Ne?

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Rostislav.Reha
Republikový výbor
Příspěvky: 5262
Registrován: 15 říj 2013, 12:16
Profese: informatik
Bydliště: Ostrava
Dal poděkování: 7653 poděkování
Dostal poděkování: 8840 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Viktora Velka do primárek do Evropského parlamentu (MSK)

Příspěvek od Rostislav.Reha »

@Petr.Vileta Petre, nechci ti branit klast otazky, ale jsi si vedom toho, ze zde jsi v nominacnim vlakne do jednani MSK, ve kterem zcela jiste nebudes hlasovat? :)
Btw: Uz jsi zcela totozne otazky polozil Viktorovi v jeho celostatnim nominacnim vlakne zde :)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Rostislav.Reha za příspěvek:
Michal.Breskovec

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Michal.Breskovec
Člen KS Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 833
Registrován: 22 dub 2009, 12:58
Profese: IT
Bydliště: Ostrava - Bělský les / Osek nad Bečvou
Dal poděkování: 597 poděkování
Dostal poděkování: 676 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Viktora Velka do primárek do Evropského parlamentu (MSK)

Příspěvek od Michal.Breskovec »

Díky za odpovědi @Viktor.Velek.

Michal Breškovec (mojeID vizitka)

Jsi správný Pirát? Pojď na Zulip.
Uživatelský avatar
Viktor.Velek
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 52
Registrován: 26 bře 2021, 12:12
Profese: Diplomat, státní úředník
Bydliště: Brusel
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 71 poděkování

Re: Nominace Viktora Velka do primárek do Evropského parlamentu (MSK)

Příspěvek od Viktor.Velek »

Petr.Vileta píše: 05 čer 2023, 15:42

Měl bych tu pro tebe nějaké ankety, na základě kterých se rozhodnu. Vyber prosím vždy jen jednu z možností.
...

Díky. Zodpovězeno v celostátním vláknu (pro pořádek): viewtopic.php?p=844311#p844311

Tito uživatelé poděkovali autorovi Viktor.Velek za příspěvek:
Petr.Vileta
Zamčeno

Zpět na „Členské podněty a nominace“