Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Nominaci...

Podporuji

154
72%

Nepodporuji

46
21%

Zdržuji se

14
7%
 
Celkem hlasujících: 214 - Celkem hlasů: 214

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2264
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 965 poděkování
Dostal poděkování: 7764 poděkování

Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od David.Wagner »

Vážené Celostátní fórum,

rád bych vás požádal o nominaci na kandidátní listinu do Evropského parlamentu, a to na všechna místa od druhého dál.

Svou kandidaturu bych rád pojal jako odpověď na tři zásadní otázky.

Co bych vůbec chtěl dělat v Evropském parlamentu?

Evropská unie zažívá asi nejvíce turbulentní dobu od svého vzniku. za posledního mandátu v Evropském parlamentu jsme se museli postupně vypořádat s pandemií covidu, vzestupem autoritářského Maďarska, útoky na právní stát a lidská práva v Polsku, Putinovou agresí vůči Ukrajině i následné energetické krizi. Už teď na nás dopadá také krize klimatická a nemůžeme zavírat oči před tím, že to všechno má masivní sociální dopady a superbohatí bohatnou ještě rychleji, kdežto čím dál tím větší část Evropanů má problém si v zimě zatopit.

Tohle klubko problémů potřebuje spoustu práce a není žádná stříbrná kulka, která to vyřeší. Nemůžeme předstírat, že se nic neděje a že můžeme pokračovat v byznyse jako do teď, nemůžeme se stát “Pevností Evropa” a podle mě ani nesmíme rezignovat na svobodný trh a liberální hodnoty.

Jak k tomu chci přispět?
Chci fér daně
Situace, kdy jak nadnárodní firmy, tak lokální oligarchové přispívají poměrově výrazně méně do společných nákladů než špatně placení zaměstnanci, a zároveň z těch samých veřejných rozpočtů nabírají peníze, je jednoduše neudržitelná a šílená. Bude trvat možná generaci to zvrátit, ale pokud to nezvládneme, je liberální demokracie v ohrožení. OFFTOPIC(problematice se věnuje třeba: Gabriel Zucman, Thomas Piketty, práce European Tax Observatory)

Chci fér trh
To třeba znamená, že když někdo něco znečistí, tak to také zaplatí. Znamená to, že bychom se měli snažit o co nejvíc soutěživé trhy, kde je místo i pro malé a střední firmy a kde vše nedodává pár téměř monopolních sumců. OFFTOPIC(tady vycházím třeba z práce Thomase Philippona a Matta Stollera, ale dá se také podívat na věci které dělala Margaret Vestager v EU před dekádou a které dělá Lily Khan v USA dnes)

Chci fér nakládání s evropskými penězmi
Předně je třeba říct, že velkou většinu dotačního pekla si v Česku děláme sami. Je například unikátní, že v rámci energetické krize dávala vláda peníze mega firmám prakticky nepodmíněně, bez aspoň německých záruk “vrazíte to do větší efektivity”. Ale na evropské úrovni je taky sakra co řešit: celá zemědělská politika je spíš toxický výdaj, který zabírá třetinu evropského rozpočtu OFFTOPIC(což teda není zase nekonečno peněz, je to srovnatelné s dánským státním rozpočtem). Evropské peníze mají být hlavně půjčky, investice a výjimečně dotace a to ještě na věci s jasnou infrastrukturní hodnotou a podpora vědy, výzkumu, vzdělávání. Vše příště podmíněné stavem právního státu.

Chci Evropu demokratickou a sebevědomou
Rozhodovací mechanismy EU jsou paralyzované, přežité a vyloženě motivují k banditství a vydírání. V centru EU si hýčkáme státy, které se snaží ovládnout vlastní soudy a média. Musíme se zbavit paralýzy skrze podmínku jednomyslnosti na klíčový otázky. Potřebujeme se také dívat ven. Naším hlavním partnerem jsou a mají být USA, ale musíme si být navzájem sebevědomými partnery, ne slabším pomahačem. Turecko i třeba Egypt představují složité sousedy, střední Asie a Afrika příležitost pro hledání nových obchodních partnerů, Rusko otevřeného nepřítele a komunistická pevninská Čína stále hrozbu. Vůči nim všem potřebujeme vystupovat jednotně a vytvářet nějak promyšlenou jak diplomatickou, tak hlavně obchodní a průmyslovou politiku. Svět se v tomhle jen za poslední rok skrze americký Inflation Reduction Act a evropské Chips Act a Net Zero Act stal mnohem složitějším.

Chci zdravé životní prostředí
Klimatická krize je nezpochybnitelný fakt naší reality a obří výzvou, kterou myslím zvládne jen kombinace hospodářského růstu, agresivního výzkumu a férového nacenění škodlivin. Na dveře nám už taky buší ztráta biodiverzity, zápas o některé vzácné suroviny a taky třeba nedostatek vody. Budeme muset nasadit výrazně chytřejší řešení než teď, zbavit se typicky strachu z geneticky modifikovaných rostlin a bušit.

Proč bych to měl dělat právě já?
Posledních skoro šest let jsem strávil v prostředí vysoké parlamentní politiky. Z toho poslední čtyři z toho jako vedoucí kanceláře a poradce v Evropském parlamentu. Vedu tým 12-15 lidí. Pracoval jsem i na těch nejnáročnějších materiálech (regulacích, usneseních i směrnicích), vyjednával i vedl vyjednávání na technické úrovni i v trialozích, zvládl jsem připravit podklady a zhodnocení pro minimálně stovky hlasování a jak jsem uměl jsem přispěl k tomu, abychom fungovali dobře. Náš EP tým dosáhl dost úspěchů a mohu říct, že se skládá z lidí, kteří dělají svou práci z těch nejlepších důvodů a s profesionálním nasazením. Zhodnocení té práce je na straně a nechci tady jít do detailu.
Ale jedna věc je nepopiratelná. Ta EP zkušenost JE intenzivní, práce na jednotlivých regulacích i usneseních jsou řádově náročnější než jsem si po sněmovní zkušenosti uměl představit a spolupráce/ konkurence s těmi nejlepšími z celé Evropy rozhodně vyvolává pokoru. A je to super.

Mimo práci v EP jsem také poslední čtyři roky hodně času dobrovolničil ve vedení strany a v republikovém výboru se mi myslím povedlo minimálně zjednodušit některé složitosti. Nejsem členem žádné frakce ani rodiny, snažím se být co rozumně nejaktivnější v resortních týmech, nějaká stanoviska jsem připravil, nějaká komentoval, pracoval jsem afaik na všech programech mimo krajských od roku 2019.

Mimo stranu dělám hry v rolling.cz, který taky od založení vedu. Z nuly jsme se dostali na velkou organizaci, která ročně přispívá čtvrt mega do veřejných rozpočtů, dělá hry pro lidi z celýho
světa. V rámci toho jsem odřídil desítky jak velkých tvůrčích projektů, tak třeba opakovaných uvedení. Na podzim mi ve spolupráci s Albi vychází deskovka o legiích na Sibiři. Na vzdělávacích hrách jsem spolupracoval s ÚSTR i Pamětí národa, doktorát na téma “Malé křesťanské církve ve střetu se státním režimem 1948-89” jsem přerušil.
Píšu pro média, zaměřuji se na dlouhá čtení o složitějších tématech. Moje psaní o sankcích, ekonomice nebo fašismu najdete na voxpot.cz, na heroine.cz mám nějaké starší lifestyly, třeba o etice a byznysu v pornu nebo proč je sharenting fakt špatný pro vaše děti. Obecně se snažím pomáhat vysvětlovat složitější věci - proto když se během pandemie po Česku i straně šířily fakt šílený nesmysly, odepřel jsem si pár týdnů spánek a společně s Michalem Benešem, Janem Walterem a dalšími super lidmi (a na postrčení Honzy Kulveita) vytvořil simulační Koronahru (web je dnes už mrtev, tady dobový článěk) - https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koro ... aci-145797. Byla to cesta, jak dostat nějaké informace k opravdu hodně lidem. Zároveň teda přiznaně - co dělám já jako osoba je na straně fakt nezávislé a beru to spíš jako nějaký doklad kompetencí než jako světy, které chci propojit.

Jo, a jeden důvod na závěr. Jak furt hledáme ty nové tváře…tak já jsem po těch letech ve straně asi připraven to zkusit, když bude mít strana zájem. Do teď jsem vždycky pozvání do médií a příležitosti se zviditelňovat na vnitrostranických tématech konzistentně odmítal. Mou práci taky vždy prezentoval někdo jiný a je to tak správně, teď se ale hlásím “hej, asi taky můžu říkat nějaké věci na kamery”.

Velmi rád zodpovím vaše dotazy, navštívím vás v krajích, cokoliv. Těším se!:)

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2264
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 965 poděkování
Dostal poděkování: 7764 poděkování

Re: Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od David.Wagner »

Jakub.Backa píše: 04 kvě 2023, 07:05

Ahoj, vítám brzké zahájení primárek, protože mám na kandidáty hodně otázek. Někdy se otázky liší podle toho, zda bude kandidovat stávající europoslanec nebo někdo nový. Rozděluji je proto na stávající a nový:

Ahoj,

předně, je trochu složité řešit co je nové a co je stávající, takže se klidně doptej.

Pro nové: Na jaké 3 oblasti byste se v EP rádi zaměřili?

Snažil jsem se to popsat komplexně ve své kandidátské řeči, výborově to odpovídá někam k ECON/ ENVI/ BUDG/ ITRE/ CONT. ALE je podstaté si říct, že tady je nutná flexibilita. Nikdo nedá víc než jeden hlavní a dva náhradnické rozumně (plus případně podvýbory atd.) a je to otázka složení delegace. Mám v tomhle trochu výhodu, že si dovedu představit dělat práci v relativně hodně různých.

Pro všechny: Které 3 další kandidáty byste podpořili? (Můžete uvést i lidi, kteří zatím kandidaturu neoznámili.)
Já jsem tady trochu ve střetu zájmů, ale prostě musím říct, že když bychom zvolili stejné europoslance, tak se upřímně nebudu budit hrůzou. Může se strana rozhodnout jinak, to je fajn, taky bych tam vlastně rád byl. Jinak by se mi zdál super Lukáš Blažej, Jirka Lehejček nebo Verča Murzynová.

Pro všechny: měli by čeští europoslanci v dalším volebním setrvat ve frakci greens/EFA? Proč ano/ne? Pokud ne, do jaké frakce by měli vstoupit?
Je to složitý. Frakce nám dává skvělé zázemí a ve spoustě věcí máme shodu, zároveň mě prostě ničí postoj vůči jádru a GMO. Uvidíme, jak budou vypadat nové frakce. Ideál by samozřejmě byla pirátská, ale to se asi nestane, na to nám tak 20 poslanců bude chybět.

Pro nové: jak velkou částku nominálně a procentuálně z ročního platu europoslance vč. paušální náhrady plánujete ročně darovat straně?
Nula.
Seriozně - dodržuji závazek, že dávám nějakých 20% (od loňského února teda o dost víc, ale co se dá dělat, to je dočasná situace snad) svého příjmu na smysluplné věci. Hodně si také myslím, že není správné se charitou chlubit a dělat jí veřejně, moje svědomí to drásá. Takže ať se stane cokoliv, budu to dál dělat stejně. Varoval bych také před tímhle směrem myšlení obecně. Volit někoho, protože dává straně peníze je strašně, strašně špatně. Já jsem si místo toho snížil úvazek i proto, abych mohl dělat věci pro stranu zdarma.
Jinak veřejně dohledatelné jsou nějaké myslím docela štědré příspěkvy na pirátské aktivity třeba kolem jídla pro azylové domy nebo dražby věcí do kampaně, celé části kampaně v komunálu jsem prostě vzal z vlastní kapsy a beru to jako správný a smysluplnou podporu straně. Fakt si nemyslím, že může kdokoliv říct "sedí na penězích". Jako faktor v primárkách se mi to ale dost hnusí. Máme posílat lidi co nejlépe budou prezentovat a reálně prosazovat pirátské věci, ne kasičky.

Pro nové: hlasovali byste v EP v rozporu s aktuálním volebním programem Pirátů do Poslanecké sněmovny? Jak a s kým byste takovou situaci řešili?
Realita se mění v čase a může být nová situace. Je to k řešení s resortním týmem a na probrání s kolegy v PSP.

Pro všechny: Posílali byste jako europoslanec veřejně gratulace nebo blahopřání komukoli z těchto stran: SPD, KSČM, Pro, Trikolora?
Ne. Nefunguje to ani ironicky.

Pro nové: Budou všichni Vaši asistenti, experti a poradci, včetně osob placených z rozpočtu EP, vybráni v otevřeném výběrovém řízení zveřejněném na pirátském fóru? Pokud ne, proč?
Vedl jsem proces výběrka na vlastně poměrně hodně lidí a tohle jsme vždycky drželi naplno. Nedovedu si představit, že bychom to dělali jinak.

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 8):
Jakub.Backa, Alena.Jacikova, Helena.Buchtova, Jan.Podhajsky, Ondrej.Obergruber, Jaroslav.Lainz, Vit.Fux, Josef.Kadlecek

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2264
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 965 poděkování
Dostal poděkování: 7764 poděkování

Re: Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od David.Wagner »

Lukas.Blazej píše: 16 kvě 2023, 22:27

Předpokládám, že kandidátů bude hodně, takže také přispěji několika otázkami k lepšímu naplnění demokratického minima.

Děkuji všem za čas věnovaný odpovídání i za odvahu do primárek jít.

Díky za otázky!

Pro nové kandidáty:

1) Jaké máte zkušenosti z evropské politiky, jaké kontakty v rámci EU máte?
Poslední čtyři roky intenzivního mandátu, hodně firem, NGOs, dalších politických stran, jiných Pirátů. Osobně mám díky hrám přátele taky po celé Evropě a dává to nějakou perspektivu. Celkem ale myslím, že docela nadstandardní no.

2) Jaké vazby máte v ČR, kolik času jste ochotni trávit v zahraničí?
V případě zvolení všechen kromě zelených týdnů. Nemám vlastní rodinu, mám hodně přátel, žiju ve sdíleném bytě s kamarádkou se kterou sdílíme třeba péči o kočky. Zvolení by pro mě znamenalo dát spoustu věcí na pět let na "hold". Zároveň věřím, že je hrozně důležitý dělat i jiný věci než politiku. Potkávání se s lidmi z akademie, novin i úplně náhodnými lidmi všech profesí který potkávám při svých koníčkách je pro mě podstatný. Kdybych jednou za čas nedostal třeba perspektivu člověka z Vysočiny, co se živí poslední 30 let rukama a má pocit, že ho svět obkličuje tak je jednoduchý si myslet, že všechny ty kafíčka a kuloární intriky jsou nějak důležitý.

3) Jakými jazyky a v jaké úrovni mluvíte?
Anglicky píšu i mluvím i čtu úplně bez problémů. Mám samozřejmě trochu přízvuk, ale zvládám v tom jazyce běžně vyjednávat, učit, fungovat. Jediná příležitost, kdy je užitečný jiný jazyk v EP je komunikace v restauraci a to nějak zvládám.

4) Jaký je váš největší úspěch v prosazování pirátského programu?
Pracoval jsem na spoustě EP věcí, ale to jsou taky hlavně úspěchy těch poslanců,. Za osobní považuji za dobrý to, že se povedlo nějak v Česku aspoň základně šířit "sdílet fotky dětí není nutně dobro", nějaké hotové programové dokumenty a tak.

5) Vstoupili byste do Spinelli Group?
Jo.

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 4):
Lukas.Blazej, Alena.Jacikova, Jan.Podhajsky, Jaroslav.Lainz

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2264
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 965 poděkování
Dostal poděkování: 7764 poděkování

Re: Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od David.Wagner »

Bohdana.Hola píše: 23 kvě 2023, 15:35

Prosim všechny potenciální kandidáty, aby napsali,

1) jaké procento z platu europoslance by chtěli a měli europoslanci (a obdobně poslanci, senátoři, členové vlády a náměstci a uvolnění radní azastupitelé) pravidelně vracet do České pirátské strany formou daru za to, že by byli primárně zvoleni díky známce České pirátské strany (spíše než na své jméno nebo obličej).

Ahoj,
viz odpověď Jakubovi výše. Strana navíc své náklady dostává zpět v podobě státního příspěvku a hlavně teda doufám...práce toho europoslance. Nechci ale soutěžit skrze desátky, no.

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvek:
Jan.Podhajsky

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2264
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 965 poděkování
Dostal poděkování: 7764 poděkování

Re: Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od David.Wagner »

Doplním také ideologické otázky!

Považujete fašismus za extrémistickou ideologii? Ano!
Považujete socialismus za extrémistickou ideologii? Ano, v tom československém stylu. Reálný socialismus minulého režimu je nesvobodný, ponižující, debilní režim. NE ve významu, jak používá anglický jazyk většinou "socialist". Anglická labour, německá SD a další sociálně demokratické projekty jsou prostě úplně normální součást spektra a musíme s nimi umět mluvit. S KSČM bych naopak spíš nemluvil vůbec.
Považujete konzervatismus za extremistou ideologii? Ne, i když má tendenci se velmi rychle houpat k fašismu. Třeba Maďarsko ale teď má jednoznačně autoritářskou vládu, to je vskutku bída.

(@Jakub.Backa , @Jan.Prokop )

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 4):
Alena.Jacikova, istverka, Jan.Podhajsky, Vit.Fux

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3139
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4935 poděkování
Dostal poděkování: 6662 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od Jan.Hora »

David.Wagner píše: 27 kvě 2023, 16:52

Máme posílat lidi co nejlépe budou prezentovat a reálně prosazovat pirátské věci, ne kasičky.

Tohle mě velice zaujalo a protože chování našich nejviditelnějších tváří hodně ovlivňuje chování ostatních členů, mám doplňující otázku:

Jak v souvislosti s tím, že ti velmi vadí abychom chtěli po volených zástupcích příspěvky straně, vnímáš úvahu, že naši volení zástupci se dostávají do volených funkcí mnohem víc díky straně (značce) než díky své osobě. A tedy že by měli náklady na své zvolení "vracet" straně, aby bylo z čeho zaplatit kampaň příští a dosáhnout znovuzvolení?

(tedy nejen podporovat dobro kdekoliv se mi jeví potřebné, ale buď přispívat do společné kasy nebo "odstranit" nějaký náklad, který by byl placen ze společné kasy, například tím, že něco dobrého pro stranu jako celek platím přímo ze svého příjmu)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvek:
Lucie.Seguin

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 35395
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 32260 poděkování
Dostal poděkování: 26162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od Petr.Vileta »

@David.Wagner
Měl bych tu pro tebe nějaké ankety, na základě kterých se rozhodnu. Vyber prosím vždy jen jednu z možností.

Green Deal:
1) naprosto podporuji
2) podporuji s drobnými výhradami
3) hodně z toho jsou dobré myšlenky, ale je tam i spousta nesmyslů
4) je tam pár dobrých myšlenek, ale většina jsou nesmysly
5) je to naprosto v rozporu s přírodními zákony a ekonomicky je to povede ke ztrátě konkurenceschopnosti

Geopolitická orientace:
1) zcela podporuji NATO, podporu Ukrajiny včetně zbraní, jsem velmi obezřetný k Číně, Rusko považuji za teroristický stát
2) s výhradami podporuji výše uvedené
3) jsem pro omezení pomoci Ukrajině, zmenšení sankcí vůči Rusku a omezení našich aktivit v NATO
4) jsem zásadně proti násilí a mělo by se vše řešit pouze diplomatickou cestou

EU bych si představoval jako:
1) Unitární stát s vlastní vládou
2) Federální stát
3) Konfederaci
4) víceméně volné sdružení samostatných států, které dobrovolně převedou některé své kompetence na EU, ale mohou si je kdykoliv vzít zpět

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2264
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 965 poděkování
Dostal poděkování: 7764 poděkování

Re: Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od David.Wagner »

Jan.Hora píše: 27 kvě 2023, 21:44
David.Wagner píše: 27 kvě 2023, 16:52

Máme posílat lidi co nejlépe budou prezentovat a reálně prosazovat pirátské věci, ne kasičky.

Tohle mě velice zaujalo a protože chování našich nejviditelnějších tváří hodně ovlivňuje chování ostatních členů, mám doplňující otázku:

Jak v souvislosti s tím, že ti velmi vadí abychom chtěli po volených zástupcích příspěvky straně, vnímáš úvahu, že naši volení zástupci se dostávají do volených funkcí mnohem víc díky straně (značce) než díky své osobě. A tedy že by měli náklady na své zvolení "vracet" straně, aby bylo z čeho zaplatit kampaň příští a dosáhnout znovuzvolení?

(tedy nejen podporovat dobro kdekoliv se mi jeví potřebné, ale buď přispívat do společné kasy nebo "odstranit" nějaký náklad, který by byl placen ze společné kasy, například tím, že něco dobrého pro stranu jako celek platím přímo ze svého příjmu)

Rozdělím to na dvě části, obecně a k primárkám přímo. Je asi nějak možné se ptát, kdo jak přispívá straně. Za poslední čtyři roky jsem dal v penězích nějakou částku, ale jako poměrně podstatnější považuju to, že mě to stálo minimálně pětinu úvazku měsíčně. Věřím, že i nejvýše postavení lidi by měli nějak přispívat a pokud teda nestíhají dávat práci, tak je to asi možnost se "vykoupit" pro někoho. Chlubit se tím a vyžadovat to obzvláště je teda trochu na hraně mezi soukromím, etikou financování stran a tak.

Druhá část je ta, jestli to má být faktor v primárkách. A tady je asi potřeba říct, že jsem mohl jednoduše říct "hej jasný, dám desetinu obratem straně", ale já tady považuju za podstatnější si popovídat o nějakých principech. Protože pokud u nás bude rozhodující faktor "kdo má rozhodovat o klíčových pravidlech pro skoro půl miliardy lidí" kdo SLÍBÍ více peněz straně, tak to pojďme zabalit nebo rovnou najít lidi, který si ten post napřímačku koupí, proč ne. Účelem primárek je najít vnitřně ty nejlepší lidi pro dělání tý práce a pak se je tam snažit jako strana dostat. Náklady bohatě pokryje státní příspěvek plus teda, smysl politické strany je prosazovat její program, ne šetřit peníze. Fundraising má být hlavně externí.

A hej, je mi jako jasné, že toto není ta populární věc co říkat, ale je to vlastně asi dobrá ukázka co si tak představuju pod upřímností.

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 10):
Adam.Rut, Robert.Magni, Dalibor.Zahora, Helena.Buchtova, Jan.Hora, Vit.Rous, istverka, Jan.Podhajsky, Jaroslav.Lainz, Vit.Fux

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2264
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 965 poděkování
Dostal poděkování: 7764 poděkování

Re: Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od David.Wagner »

Petr.Vileta píše: 27 kvě 2023, 22:31

@David.Wagner
Měl bych tu pro tebe nějaké ankety, na základě kterých se rozhodnu. Vyber prosím vždy jen jednu z možností.

Green Deal:
1) naprosto podporuji
2) podporuji s drobnými výhradami
3) hodně z toho jsou dobré myšlenky, ale je tam i spousta nesmyslů
4) je tam pár dobrých myšlenek, ale většina jsou nesmysly
5) je to naprosto v rozporu s přírodními zákony a ekonomicky je to povede ke ztrátě konkurenceschopnosti

Geopolitická orientace:
1) zcela podporuji NATO, podporu Ukrajiny včetně zbraní, jsem velmi obezřetný k Číně, Rusko považuji za teroristický stát
2) s výhradami podporuji výše uvedené
3) jsem pro omezení pomoci Ukrajině, zmenšení sankcí vůči Rusku a omezení našich aktivit v NATO
4) jsem zásadně proti násilí a mělo by se vše řešit pouze diplomatickou cestou

EU bych si představoval jako:
1) Unitární stát s vlastní vládou
2) Federální stát
3) Konfederaci
4) víceméně volné sdružení samostatných států, které dobrovolně převedou některé své kompetence na EU, ale mohou si je kdykoliv vzít zpět

Ahoj Petře!

Green Deal bych se tě první rád zeptal, co tím vlastně tak jako myslíš. Ten soubor různých programů, pravidel a regulací spojený záměrem "musíme zůstat v tržní ekonomice, ale musíme jí udělat klimaticky neutrální a zároveň podpořit ty, které to nejvíc zasáhne" má myslím super záměr, má to hrozně těžký a zároveň je to do velké míry stejný postup jako si zvolili USA i Čína. Takže jo, pojďme se bavit o tom, jak je implementován, ale pokud chceme zachovat i trh, i planetu tak hej, nemáme úplně jinou cestu jak to udělat. Chceš zachovat planetu a volné trhy nebo máš jiné řešení jak to zvládnout?

Geopolitická orientace:
1-2

EU
Tahle otázka už je úplně mimo říši existujícího i v blízké době možného, ani jedna z tvých možností neexistuje a v dalších 10 letech se zcela jistě nestane. Jsem pro posilování společného trhu, rozhodovacích mechanismů a rozšiřování EU o země západního Balkánu a Ukrajinu. A když se podíváš na mocenské celky ve světě, tak buď se nějak rozumně a pomalu staneme funkčnějším celkem, nebo budeme stejně zbytečný a nerelevantní jako Británie. Tam Brexitu lituje už i Farage, nemluvě o tom, jak to zhoršilo situaci všech lidí.
A EU je poměrně unikátní mezinárodní organizace, na kterou bych teda pojmy jako "konfederace" opravdu neuplatňoval, to může přinést jen zmatení.

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 3):
istverka, Jan.Podhajsky, Jaroslav.Lainz

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 35395
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 32260 poděkování
Dostal poděkování: 26162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Davida F Wagnera do primárních voleb do EP

Příspěvek od Petr.Vileta »

David.Wagner píše: 28 kvě 2023, 00:14

Ahoj Petře!

Green Deal bych se tě první rád zeptal, co tím vlastně tak jako myslíš. ...Chceš zachovat planetu a volné trhy nebo máš jiné řešení jak to zvládnout?

Geopolitická orientace:
1-2

EU
Tahle otázka už je úplně mimo říši existujícího

Green Deal jsem vybral jako takovou zkratku pro všechny ty Fit for 55, stopatom, zákaz spalovacích motorů a podobné.
Já totiž nejsem zcela přesvědčen, že si musíme vybrat mezi volnými trhy a zachováním planety. Nejsem totiž ani přesvědčen o tom, že za veškeré to oteplování může vyspělejší a bohatší část lidstva. Ono tu máme sopky, oceány a vodní páry a hlavně Slunce, které podle NASA otepluje i Mars za tu dobu co to lidé měří, ale na Marsu žádní lidé nejsou. Tak proč se tam otepluje také? A už vůbec nejsem přesvědčen, že Evropa to snížením svého 10% podílu nějak vytrhne i když si naprosto zničí konkurenceschopnost.
https://faktaoklimatu.cz/infografiky/emise-svet

No a k EU, sice je to asi mimo realitu, ale já se ptal, co by sis přál do budoucna. Ale ty už jsi vlastně odpověděl tady

5) Vstoupili byste do Spinelli Group?
Jo.

Díky za odpovědi.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
istverka

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“