Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Zamčeno

Odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

PRO

125
46%

PROTI

130
48%

ZDRŽUJI SE

15
6%
 
Celkem hlasujících: 270 - Celkem hlasů: 270

Uživatelský avatar
Filip.Jirousek
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 94
Registrován: 30 říj 2020, 17:11
Profese: Venkovský učitel, historik
Bydliště: Starkoč
Dal poděkování: 321 poděkování
Dostal poděkování: 133 poděkování

Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Filip.Jirousek »

Vážené celostátní fórum,

v návaznosti na dnes zveřejněnou "kauzu" účasti @Janka.Michailidu na Dnech antikapitalismu navrhuji, aby celostátní fórum hlasovalo o jejím odvolání z Republikového výboru. Odůvodnění: Mám obavy, že takové jednání poškozuje stranu v očích voličů, potenciálních voličů i zájemců o členství. Nejedná se navíc o první mediální kauzu, která Pirátské straně připisuje nálepky komunistů, neomarxistů či anarchistů. V mediálním prostoru pak zanikají úspěchy našich politiků - ministrů, poslanců, krajských radních - naopak dochází k poškozování mediálního obrazu strany. V rámci regionů je pak extrémně obtížné s těmito nálepkami bojovat a z vlastní zkušenosti vím, že je to jedna z věcí, která nám brání v naloďování mnohých nových členů.

Piráti nejsou komunistickou, antisystémovou ani jinou extremistickou stranou. Myslím si, že členka druhého nejvyššího orgánu strany nemůže navenek opakovaně poškozovat jméno Pirátů. Měli bychom v této věci zaujmout jasné stanovisko. Za současného stavu se stáváme nečitelnými pro řadu voličů, ale znejišťujeme tím také členskou základnu i potenciální nové členy.

Budu rád za kultivovanou diskusi, pro mě je to červená čára, kdy už nemůžu jen nečinně přihlížet. Chci voličům vysvětlovat politický program, ne se neustále obhajovat, že nejsme neomarxisti.

Děkuji za Vaši podporu členského podnětu.

Filip Jiroušek

„Domnívám se, že politik může říkat pravdu a žít v souladu se svým svědomím. Já se o to alespoň snažím.“
— Václav Havel


https://www.youtube.com/watch?v=WazjUode6uU

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18718
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33960 poděkování

Re: Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Martin.Kucera »

Vzhledem k tomu, že ve stanovách nemáme (a věřím že nikdy mít nebudeme) zakotveno "kapitalismus je jediné správné společenské uspořádání", a vzhledem k tomu, co píše DFW v viewtopic.php?p=840271#p840271 o potřebě soustavné kritiky kapitalismu, co přesně je tedy Jance kladeno za vinu?

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Lukas.Hejduk
Republikový výbor
Příspěvky: 886
Registrován: 16 říj 2012, 22:37
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 1301 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování

Re: Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

Já se možná ještě vyjádřím později obšírněji, ale pojďme si v první řadě říct za co Janku tady dnes chce někdo odvolat:

1) Má to na ose pravo - levo hozené celkem doleva.
2) V minulosti se vyjádřila, že je 'komunistka', kdy už z původního tweetu byla naprosto jasně zřejmé, že její definice komunismus je velmi velmi rozdílná oproti komunismu tak, jak ho vnímá mediální mainstream a na míle vzdálené tomu, jak fungoval režim před rokem 89. Bylo to nepochybně kontroverzní a patrně nešťastné vyjádření. Určitě ne první nebo poslední z úst našich představitelů (kterým mimochodem v té době Janka spíš ani nebyla).
3) Protože navštívila jako zvídavý levičák akci s názvem 'Dny antikapitalismu', kde poslouchala přednášky o avantagardním umění v revolučním hnutí nebo o levicové politice v Maďarsku a Polsku a jejímu vzthau vůči tamním režimům. Napsala z toho pár tweetů, které bych parafrázoval jako 'bylo to fajn a zajímavý'. Nikde tam nevidím adoraci všech myšlenek, které tam zazněly a už vůbec nějakou výzvu k tomu jít s těmito lidmi na barikády.

Pokud někdo z Vás chce odvolávat Janku pro výše uvedené důvody, tak na to má plné právo. Asi bych se pak ptal, jestli třeba nemáte k té totalitní praxi o dost blíže než někdo, kdo se hlásí de facto k myšlenkám demokratického socialismu. Ale budiž - členské právo je král.

Ale pokud někdo chce tvrdit nebo tu debatu spinovat směrem, že Janka jakkoli obhajuje, adoruje nebo podporuje jakýkoli totalitní režim, tak - ať už záměrně nebo ze zmatení - šíří lež a uvádí lživé důvody pro odvolávání.

Machiavelli z Wishe <3

Republikový výbor

+420 777 2I2 272

Jakub.Backa
Kontrolní komise
Příspěvky: 2344
Registrován: 06 říj 2013, 14:52
Profese: advokát a insolvenční správce
Dal poděkování: 2251 poděkování
Dostal poděkování: 3205 poděkování

Re: Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Jakub.Backa »

Já si počkám, zda třeba do zítra dojde u Janky k sebereflexi a omluvě. Zatím to tak na TW nevypadá, ale odvolávačka je až krajní řešení.

We are all heroes: You and Boo and I. Hamsters and rangers everywhere! Rejoice!
Uživatelský avatar
Eva.Novakova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 968
Registrován: 29 led 2018, 14:38
Profese: Metodička
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 4182 poděkování
Dostal poděkování: 1686 poděkování

Re: Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Eva.Novakova »

Pamatuju si doby, kdy na různých antisystémových akcích potkával člověk Piráty vcelku běžně. Nebo doby, kdy Piráti byli rádi, když anarchisti a další aktivisti chodili na jejich akce. Tenhle krok v tom kontextu vnímám jako zela náhodný hon na jednu osobu, který nejen, že nestojí na úplně pevných a racionálních základech, ale je pro stranu potenciálně daleko škodlivější než to, vůči čemu se vymezuje.

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů
web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Petr.Konecny
Republikový výbor
Příspěvky: 207
Registrován: 01 zář 2019, 20:20
Profese: Soc. prac., zástupce ved. v kriz. týmu
Bydliště: Praha 3, Hartigova 142
Dal poděkování: 656 poděkování
Dostal poděkování: 402 poděkování

Re: Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Petr.Konecny »

Opravdu chceš vyřadit z RV jednu z nejpracovitějších lidských bytostí, která svou činností, prací ve straně, návrhy a dokonce i angažmá Členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí nikdy neprosazovala žádné totalitní snahy, nic, co by souviselo s omezováním svobody slova, proto, že se pasivně účastnila na akci, která je kritická ke kapitalismu? Vlastně svým angažmá dělá pravý opak a její činnost jde směrem decetralizace moci?

  • Když už chceme jít k těm nálepkám - pojem neomarxista ve filozofii znamená, že moc mají v rukách ti nejchudší z nás (v realitě a v situaci, kdy se finanční nůžky rozevírají je takový systém právě všeobecné volební právo). Dnes je zneužívám ultrakonzervatisty, neofašisty a standardními fašistickými hnutími ke snížení kreditu standardním liberálním hnutím - nálepku neomarxistická strana má například i demokratická strana v USA,...
  • Janka se opakovaně distancovala od režimu, který tady byl před lety 1989, tedy od 1948-1989. Kdy tady byl totalitní režim a zaštiťoval se jako komunistický. Obdobně by se dalo nahlížet na celou řadu dalších režimů z tohoto období, ať už v SSSR, Číně, Vietnamu... Janka opakovaně deklarovala, že se jí líbila filozofický myšlenka komunismu - kdyby ho nezneužily totalitné režimy - což dnešní politologové nepovažují za komunismus v pravém slova smyslu, ale jako formu fašismu... Viz politologický trojuhelník (kde komunismus, je radikální formou socialismu - sociálně spravedlivé společnosti)...
    Obrázek
    ...

Piráti jsou demokratickou stranou, definovanou podle našich stanov viz. https://wiki.pirati.cz/rules/st. Janka nic neporušila a její odvolání nedává smysl.

Přílohy
adam.jpg
adam.jpg (8.08 KiB) Zobrazeno 3482 x
Naposledy upravil(a) Petr.Konecny dne 21 kvě 2023, 12:33, celkem upraveno 1 x.

Bez entuziasmu se ve světě nic velkého nevykonalo.
Immanuel Kant

Člen republikového výboru, zástupce vedoucí mezirezortního týmu Návykové chování, vedoucí pracovní skupiny Duševní zdraví,
předseda krajské komise pro prevenci společensky nežádoucích jevů a drogových závislostí v Olomouckém kraji, odborný garant Prague pride

+420 732 516 520
petr.konecny@pirati.cz

Jan.Stepanek
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 4
Registrován: 07 lis 2022, 20:10
Dal poděkování: 164 poděkování
Dostal poděkování: 8 poděkování

Re: Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Jan.Stepanek »

Zdravím.
V Pirátské straně jsem stále relativní nováček, ale z toho co jsem viděl + jak Janku znám já, opravdu nevidím důvod pro její odvolání z RV.

Mě její účast na Dnech antikapitalismu nijak nepohoršuje. Máme svobodu slova a projevu, ve stanovách nemáme napsáno, že kritika kapitalismu je u nás zakázána. Některé programové body, třeba Francouzské protesty proti důchodové reformě nebo Socialistická opozice v dnešním Polsku a Maďarsku, mi nepřijdou jako něco, kvůli čemu by měl být někdo diskreditován.

Části mé rodiny KSČ ubližovala a já osobně se na politické ose řadím na pravý střed. Ale to neznamená, že nemůžu respektovat názor někoho s jiným pohledem na věc.

Máme opravdu kvůli hysterii Twitter pravice odvolávat řádně zvolenou členku RV?

Uživatelský avatar
Michaela.Nepejchalova
Kontrolní komise
Příspěvky: 2431
Registrován: 12 led 2016, 14:28
Profese: sociální pracovnice
Bydliště: Praha 4
Dal poděkování: 10864 poděkování
Dostal poděkování: 4883 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Michaela.Nepejchalova »

Takze ja vysvetluju lidem na Twitteru, ze jsme nevyloucili Iva Vasicka a jine osoby s konspiracne proruskou retorikou, protoze nechceme vylucovat za nazor, a ted nekdo chce ze vsech lidi odstranovat zrovna JANKU? Jestli jste kdokoliv tady na jine strane nez jeji, tak se nad sebou vazne zamyslete.

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

správce FB a Twitteru MRT Návykové chování
What mind-bogglingly pathetic and emotionally stunting little rules they make up. - Graham Chapman
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing. - Edmund Burke

Uživatelský avatar
Martin.Martin
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 898
Registrován: 25 úno 2013, 11:08
Profese: stavební tech, ISP tech, audio inženýr
Bydliště: Nymburk
Dal poděkování: 4168 poděkování
Dostal poděkování: 1320 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Martin.Martin »

Nesouhlasím.

“Once men turned their thinking over to machines in the hope that this would set them free. But that only permitted other men with machines to enslave them.” ― Frank Herbert, Dune
https://lide.pirati.cz/osoba/505/

Skrytě ovládám stranu pomocí postování kapybar na Zulipu v Podpalubí.

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18718
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33960 poděkování

Re: Návrh na odvolání Janky Michailidu z Republikového výboru

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jakub.Backa píše: 21 kvě 2023, 12:15

Já si počkám, zda třeba do zítra dojde u Janky k sebereflexi a omluvě. Zatím to tak na TW nevypadá, ale odvolávačka je až krajní řešení.

K omluvě za co? Za to, že navštívila Dny antikapitalisnu?

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“