Velká novela mediálních zákonů, debata o financování veřejnoprávních médií ČT a ČRO, září 2022 a dále

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Kultura

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Kultura. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ondrej.Chrast
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Příspěvky: 621
Registrován: 04 led 2018, 17:38
Profese: projektový manažer
Bydliště: Praha 6, Bubeneč
Dal poděkování: 1161 poděkování
Dostal poděkování: 1539 poděkování

Velká novela mediálních zákonů, debata o financování veřejnoprávních médií ČT a ČRO, září 2022 a dále

Příspěvek od Ondrej.Chrast »

Vážené kulturní pirátské fórum, vykopávám tady veřejně vnitrostranickou debatu o tzv. plánované velké novele mediálních zákonů, o které se mluví a která se připravuje. Čekalo se, až projde tzv. malá novela, která řeší posiluje nezávislost veřejnoprávních rad, psali jsme o ní zde:

viewtopic.php?f=971&t=61113

V rámci Programového prohlášení vlády začíná MK pracovat na tzv. velké novele mediálních zákonů, myšleno všech, jejich výčet je zde:
https://www.mediaguru.cz/slovnik-a-medi ... ni-zakony/

:arrow: Cílem je dostat tyto zákony skutečně do 21. století a to bez nadsázky, zákony o ČT či ČRO vznikaly v devadesátých letech, a nepočítaly např. s internetem… :-). Ale nesmíme zužovat tuto “velkou novelu” jen do debaty o veřejnoprávních médiích, je to komplexnější, svět se hodně v této oblasti audiovize změnil, legislativa je většinou silně za tepem doby. Vznikají platformy, tzv. VOD (Netflix a spol.) a trh se značně mění, uživatel i autoři ještě více.

:arrow: Velká diskuze, která silně rezonuje v médiích a všude je ale především financování veřejnoprávních médií, kde se jeví situace, dle vyjádření samotných ČT i ČRo jako neúnosnou, poplatky se nezvyšovaly asi od roku 2007 a inflace a nárůst cen způsobil, že peněz je zjevně málo a má dojít k omezování služeb, dokonce jsou na pořadu dne stávky zaměstnanců již na podzim. Ruku v ruce (imho) však musí jít debata o poslání veřejnoprávních médií, co je veřejnoprávní služba, která ve veřejném prostoru dlouho nebyla (asi od těch devadesátek) a kterou značně pokřivli Babišové a Okamurové svými útoky na tato média. Veřejnost přestává rozumět a vzniká chaos v tom, co tyto mají dělat, to je třeba napravit a otočit a vysvětlovat jejich úlohu. To bychom jako vláda měli dělat.

:arrow: Nutno mít na paměti, že jednoduchá řešení neexistují, “pouze” zvýšit poplatky o inflaci apod. není samospásným řešením, které by ostatně mělo všeobecnou podporu i vzhledem k finanční situaci českých domácností - nemá a to ani v koalici ani v opozici. V této technologicky hektické době je znovu nutné se podívat např. na definici veřejnoprávního poplatníka (teď je to domácnost s televizním přístrojem, konzument na počítači neplatí), znovuzavedení částečné reklamy apod. případně navýšení ale zároveň osvobození určitých skupin od poplatku Těch možností je celá řada, to má být předmětem diskuze.

Jakožto garant programového bodu a náměstek na MK jsem u “zdroje” dění kolem těchto novel a budu součástí pracovních skupin, uvítám jakékoliv vaše podněty, návrhy, připomínky atd.

Ofiko také budeme toto (určitě ne naposled), projednávat na Resortním Týmu kultura 6.9. 2022 v 19 hod., podrobnosti zde:

viewtopic.php?f=971&t=42124&start=20

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Chrast za příspěvek:
Zbynek.Janoska

Předseda Krajského sdružení Praha. Zastupitel Prahy 6.
Vedoucí Resortního týmu kultura Pirátské strany.
Politický náměstek ministra kultury (01/2022 - ?).
Blog; Pirátský profil; CV
Nevíte co pod stromeček, podpořte záchranu ukrajinského kulturního dědictví www.zapojmeukrajinu.cz

joe.hl
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 10
Registrován: 01 bře 2018, 18:45
Profese: překladatel
Dal poděkování: 12 poděkování
Dostal poděkování: 12 poděkování

Re: Velká novela mediálních zákonů, debata o financování veřejnoprávních médií ČT a ČRO, září 2022 a dále

Příspěvek od joe.hl »

Re rozšíření poplatníka rozhlasového/televizního poplatku i o konzumaci přes internet: Pozor na nezamýšlené důsledky. Pokud by se jen rozšířila definice "přijímače", pro podnikatele/firmy by to znamenalo platit měsíčně za každý počítač a chytrý mobil, který podnikatel/firma má. Což znamená, že při předpokládané životnosti by TV/R poplatky v součtu přesáhly pořizovací cenu každého takového přístroje, často i několikanásobně. Navíc by v podstatě každá OSVČ (těžko může podnikatel fungovat bez telefonu) musela řešit příslušnou administrativu, přestože si televizi na mobilu s největší pravděpodobností nikdy nepustí.

Odpovědět

Zpět na „Kultura“