KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Fórum pro vážná jednání členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: PKS Moravskoslezský kraj, KoKS Moravskoslezský kraj

Pravidla fóra
  • Na tomto fóru se vyhlašují závazná hlasování krajského fóra. Hlasovat mohou pouze členové místního sdružení.
  • Do tohoto fóra vidí a přispívají členové místního sdružení a jeho registrovaní příznivci (Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra).
  • Jednáním předsedá zpravidla krajské předsednictvo.
Uživatelský avatar
Jakub.Dedek
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1650
Registrován: 05 led 2017, 10:46
Profese: Student matematiky
Dal poděkování: 2666 poděkování
Dostal poděkování: 2319 poděkování

KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od Jakub.Dedek »

Vážené krajské fórum,

předkládáme vám v referendu ke schválení záměry ohledně případně nového prostoru OPICE. Nápad na novou OPICI, která by byla viditelná z ulice, komunikovala by s veřejností vzešel, konaly by se tam akce a sloužila by jako reklama vzešel znovu na setkání pracovní skupiny Volby program & finance k naší krajské strategii. Úkolu vytipovat nový případný prostor se chopil Aleš Okon, kterému tímto za jeho práci děkujeme. Žádost probralo následně PKS a byla představena včera na schůzi.

Prostory
Prostory nabízí 3 hlavní místnosti. 2 pro porady, konference i různá setkávání a 1 hlavní prostor pro aktivity i veřejnost. Dále tam jsou 3 menší a různě vhodné místnosti pro skladování našeho vybavení na kampaně, merch, technického vybavení a další. Inzerát.

Akce a reklama
Nový prostor umožňuje lepší komunikaci s veřejností, dostupnost a spolupráci s externími subjekty. Je umístěný na frekventované lokalitě, která je dostupná pěšky, MHD i autem (vozidla lze po 18. hodině parkovat pohodlně za rohem na blízkém parkovišti). V nových prostorech tak můžeme lépe dělat SWAPy, přednášky, schůze a mít na vše reklamu ve výloze atd.

Záměr
Současná OPICE má celkové náklady cca 17600,-/měsíc z toho je 9000,-/měsíc za nájem. U nového centra počítáme s předpokládanými výdaji ve výši 28600,-/měsíc z toho by nájem byl 20000,-/měsíc. Je nutno dodat, že u nového prostoru nevíme na kolik nás přijdou přesně náklady na vytápění, nicméně dle odhadu na stránkách ČEZu by to mělo být maximálně 6000,-/měsíc, což odpovídá i nynějším zálohám. Faktický stav ale uvidíme až tam budeme.

Další náklady by byly na stěhování, práce a vybavení nové OPICE. Maximální výše by byla 200000,-, nicméně rádi bychom se vešli spíše do 100000,-. Záleží i na tom, co si budeme schopni udělat svépomocí a co kde seženeme. Řadu vybavení máme už v současné OPICI a o to to bude levnější. Další výdaj by byla kauce ve výši 60 tisíc.
Je důležité ještě zmínit, že v rámci PKS vyjádřil Marian Babic obavu, zda celá částka vynaložená do krajských voleb na novou OPICI (300000 - 400000,-), nám právě nebude chybět ve volbách a proto hlasoval PROTI novému prostoru. Jiří Demel má stejnou obavu a hlasoval PRO nový prostor s výhradou. Rostislav Řeha, Michaela Davidová a Jakub Vontroba naopak hlasovali PRO nový prostor.

Rozvahu a finanční model si můžete projít i v rámci této připravené tabulky. Jsou tam varianty na 2, 5 a 10 let. Je důležité zmínit, že ohodnocení v rámci modelu je individuální. Reklama a její hodnota byla naceněna novou mediální manažerkou v rámci minimálních parametrů.

Usnesení:

Krajské fórum
A) Navyšuje každoroční záměr: OPICE 350000,- (původní alokace na OPICI je 211000)
B) Schvauje záměr: Stěhování, práce a vybavení nové OPICE ve výši: 200000,-
C) Schvaluje záměr: kauce nová OPICE: 60000,-

Rozpočet položky na tyto záměry budou následně dokryty z rezervy předsednictva.

Čas kvapí (záloha se musí složit do 11.5.) a proto proběhne rozprava pouze do neděle, pak se bude hlasovat. Jelikož je zkrácená rozprava, bude možnost i pokračovat v rozpravě.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Dedek za příspěvek:
Ales.Okon

První zásadou je, že nesmíte klamat sami sebe, a že vy jste ten nejsnazší člověk, kterého lze oklamat.

Richard P. Feynman

Uživatelský avatar
Rostislav.Reha
Republikový výbor
Příspěvky: 5260
Registrován: 15 říj 2013, 12:16
Profese: informatik
Bydliště: Ostrava
Dal poděkování: 7651 poděkování
Dostal poděkování: 8840 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od Rostislav.Reha »

Do te nedele ale musime jeste vyresit tu otazku oteviraci doby, ktera je udajne povolena do 18h. Coz byla dnes nova informace a nevime zatim, jak moc je validni.

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Jan.Halasz
Člen KS Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 47
Registrován: 09 pro 2020, 15:02
Profese: účetní, lektor
Bydliště: Bílovec
Dal poděkování: 162 poděkování
Dostal poděkování: 51 poděkování

Re: KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od Jan.Halasz »

Já mám k novému prostoru spíše opatrný váhavý přístup. Zvýšení finančních nákladů mi přijde velmi významné. Rozumím tomu, že je to příležitost OPICi a prezentaci a propagaci Pirátů někam posunout. Ale mám obavu, že tuto příležitost nedokážeme využít. A v takovém případě by šlo o pouhé významné zdražení provozu OPICE.

  • Využití jako reklamní plochy - to znamená polepení výlohy? Celoplošně/lokálně? Jakým sdělením? Nejsou nějaká omezení na tento typ reklamy ze strany majitele? Jak často se bude měnit?

  • Bezbariérovost - v tomto bychom měli jít příkladem. Už ty dva schůdky na vstupu jsou překážkou. Pak ty vnitřní schody a úzké dveře na záchod... Aby to nebylo jak současná kancelář bývalého prezidenta.

  • Velikost prostoru - jaké bude časové využití prostorů? Dokážeme ten prostor využít tak, aby byl většinu času využitý a neležel ladem? Aby to nebylo jako 7-místné auto, které většinu času stojí v garáži a jednou za rok se jede na výlet.

  • Uspořádání prostoru - pokud bude zvenku vidět dovnitř (předpokládám, že ano - je tam výloha), tak to uvnitř musí vypadat reprezentativně, uspořádaně, pracovně, aktivně, živě. Aby to nebylo jako restaurace (zahrádka), kde není ani noha a na židli sedí unuděný číšník čtoucí noviny. To zanechá v okolojdoucích spíše negativní dojem.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Halasz za příspěvky (celkem 4):
Joanna.Hyrnik, Karel.Zalesky, Alena.Klocova, Martin.Redr
MarianB
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 680
Registrován: 04 dub 2016, 21:13
Dal poděkování: 1004 poděkování
Dostal poděkování: 1146 poděkování

Re: KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od MarianB »

Ahoj, stručně k důvodům proč jsem byl na PKS proti pronájmu nových prostor:

Když si vezmeme jen čistý nájem, dochází ke zvýšení z 9.000,- Kč/měs. na 20.000,- Kč/měs. tedy více než dvounásobek. Jen za období do krajských voleb (řekněme 9/23 - 9/24) bychom tak za 13 měsíců zaplatili oproti současnému nájmu navíc 143.000,- Kč. Pokud jde o energie, tam se kalkulace dělá těžko, protože neznáme výši očekávaných nákladů (nebyl nám doložen energetický štítek ani vyúčtování dosavadní spotřeby, ačkoliv se afaik jedná o povinnost pronajímatele). OFFTOPICOsobně se obávám, že náklady na vytápění budou vyšší - jedná se o prostor v přízemí (tj. není temperován zespodu) s výlohou (=tepelné ztráty), ale to je jen moje laická úvaha. Prostě nevíme. Dále tam jsou související náklady (stěhování, úpravy prostor, zařízení) v řádu 100-200 tis.

Tento záměr navíc přichází v době, kdy bychom ke zvyšování výdajů měli přistupovat obzvlášť opatrně. Ztrátou poslaneckých mandátů po volbách do PSP jsme přišli o jeden významný zdroj příjmů. Dalším je příspěvek za mandáty v krajském zastupitelstvu. S ohledem na výsledky komunálních voleb, naše vládní angažmá a celkově složitou ekonomickou situaci ve společnosti, musíme počítat i s variantou, že (byť si to jistě nikdo z nás nepřeje) neobhájíme výsledek z předešlých krajských voleb, což by už po finanční stránce pro nás mohlo být kritické a nejspíš by to znamenalo, že bychom si takto drahý nájem nemohli dovolit (tzn. další stěhování a s tím související náklady).

Osobně bych byl proto radší, kdybychom tyto peníze, místo nájmu investovali do krajské kampaně a pokusili se dosáhnout co nejlepšího výsledku. Pokud se to povede a budeme mít zajištěn příjem na další 4 roky, pak bych teprve řešil nové prostory.

Tito uživatelé poděkovali autorovi MarianB za příspěvky (celkem 5):
Karel.Zalesky, Jan.Halasz, Alena.Klocova, Jiri.Demel, Martin.Redr

If we have data, let's look at the data.
If all we have is opinions, let's go with mine.

Uživatelský avatar
Karel.Zalesky
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 52
Registrován: 15 říj 2019, 20:38
Profese: projektant
Dal poděkování: 199 poděkování
Dostal poděkování: 61 poděkování

Re: KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od Karel.Zalesky »

Prostory s výlohou žádné procenta navíc nepřinesou. Je to slepá větev kampaně s dost velkými náklady a problematickou využitelností.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Karel.Zalesky za příspěvek:
Jan.Halasz
Uživatelský avatar
Veronika.Murzynova
Zahraniční odbor
Příspěvky: 689
Registrován: 02 lis 2017, 14:59
Profese: Expertka na energetickou transformaci
Bydliště: Lesní 800, 73514 Orlová - Lutyně
Dal poděkování: 1325 poděkování
Dostal poděkování: 1335 poděkování

Re: KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od Veronika.Murzynova »

O nových prostorách se mluví už několik let, současný byl ideální hlavně vzhledem k tomu, že díky poslaneckým kancelářím nahoře jsme dostali na 4 roky dobrý deal i na spodní prostory, takže měl super poměr cena/výkon (plus po domluvě s majitelem byl nainstalován nájezd k výtahu).
Ohledně vybraného mám dotaz, jak je to s dlouhodobou udržitelností, pokud bychom např. příští rok ztratili polovinu krajských mandátů. Tabulka je sice krásná, ale složitá, a vůbec netuším, co všemi těmi čísly chtěl básník říci. Byl by provoz tohoto prostoru dlouhodobě udržitelný, i kdybychom ztratili další platby za mandáty?
Figuruje tam také položka cowork - tady bych pouze chtěla upozornit na zkušenost z Benešova, kde je sice KoZa nabízena dlouhodobě jako cowork i místo pro další setkávání, veřejnost mimo Pirátstvo jej však využívá minimálně. Je prostě třeba počítat s tím, že pirátské centrum s sebou nese určité stigma a moc lidí tam nebude chtít chodit, jestli vůbec někdo.
Ohledně reklamy - i v jiných městech jsou pircentra ve "výši očí", máte možnost odhadnout, jestli jejich viditelnost a fyzická blízkost centru v někerém z měst opravdu pomohla, nebo je to jenom teoretický nápad?
Byly by případné celopolepy výlohy v souladu s reklamní protismogovou vyhláškou?
Jaká je představa majitele prostoru o jeho využití? Shoduje se to s občasným nárazovým a pozdně nočním provozem pircentra?

D9ky za odpovědi!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Veronika.Murzynova za příspěvky (celkem 4):
Jan.Halasz, Michal.Breskovec, Alena.Klocova, Jiri.Demel

Místopředsedkyně evropského Pirátstva.
Eurofederalistka. Podporuji myšlenky.
"What doesn't kill you, only makes you.... stranger."

Uživatelský avatar
Jakub.Dedek
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1650
Registrován: 05 led 2017, 10:46
Profese: Student matematiky
Dal poděkování: 2666 poděkování
Dostal poděkování: 2319 poděkování

Re: KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od Jakub.Dedek »

Myslím si, že váhavý a opatrný přístup je samozřejmě na místě. Jak finance tak náklady na provoz a udržení aktivity tohoto místa nebudou jednoduché a své si to taky vezme.

Zásadní otázka za mě stojí v tom, jaké máme ambice a co chceme.

Varianta A:
mít kancl, kde probíhá pracovní setkání, nějaké setkávání, občas nás tam i lidé najdou, ale spíše ne, není vidět a akce pro veřejnost zde nemá smysl téměř dělat (a nemáme ani ambice je dělat), tak je současný prostor pro nás vhodný

Varianta B:
pokud máme ambici pořádat akce, přednášky, workshopy, SWAPy a spolupracovat případně s jinými organizacemi, tak to v současném prostoru nejsme schopni dostatečně zajistit a tento prostor nám tu možnost nabízí. Jistě si to vezme i svojí daň v tom, že to bude práce a že se tomu bude muset někdo věnovat (tady by to byla primárně Hanka a další dobrovolníci).

Osobně si myslím, že variantu B jsme schopni zajistit aby byla dostatečně funkční a postupně tuto činnost rozvíjet. Inspirací nám jsou i jiné prostory v rámci republiky, kde to funguje. Ale jak již zde bylo uvedeno, je potřeba si říct, jestli to je nebo není naší ambicí. Má to své výhody, například budeme lépe vidět, budeme aktivní, navážeme spolupráce a můžeme přilákat nové zájemce. Navíc se noví zájemci a členové budou mít větší prostor se do něčeho konkrétního zapojit a když už něco udělají, bude mít jejich aktivita větší společenský zásah.

Ohledně udržitelnosti prostoru pokud bychom ztratili všechny mandáty. Pokud ztratíme všechny mandáty v krajských volbách, bude otázkou, co vůbec si budeme moci dovolit a jestli máme i zůstat v současných prostorech. Při poloviční ztrátě jsme schopni stále zajistit provoz tohoto centra (další prostředky bychom mohli i získat z doprovodných aktivit) a osobně si myslím, že v rámci krize by spíše nastat osekání personálních nákladů. Ten provoz navíc nás už tolik stát nebude a pokryje to vesměs i větší polovina 1 mandátu krajského zastupitele. Zásadní pro nás bude překročení 5 %, protože na tom se bude lámat jestli dostaneme +4 mega (1 mega ročně) nebo 0. Překročením 5 % je v tomto ohledu naprosto zásadní i pro náš a stranický rozpočet.

Jen upřesním Mariana, že v rámci mandátu za poslance našemu kraji STAN vyplácí cca stejnou částku jako jsme měli předtím s 2 poslanci (předtím 900 tisíc, nyní 893 tisíc). Pravda je ovšem i v tom, že se nám může stát, že příště budeme mít jen 1 mandát a možná budem ještě rádi. Stejně jako v krajských volbách se to láme na 5 % (není už potřeba 5 % dosáhnout v kraji). To riziko tu je vesměs stejné jak v krajských volbách. U 7 % si pak můžeme šáhnout i na 2 mandáty.

Otázka jestli peníze neinvestovat lépe, například do kampaně, je samozřejmě správná a legitimní. Je přirozené, že se pohledy na to rozchází, zvlášť když nás volby čekají už takhle brzo. Protože čím kratší čas v tom novém prostoru budeme, tím to pro nás bude méně výhodné. Otázka ovšem je, zda budeme mít příležitost ještě mít podobný prostor, když hledání trvá už přes 4 roky. Ale možná bude optimální varianta počkat na výsledky krajských voleb jak píše Marián.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Dedek za příspěvky (celkem 2):
MarianB, Ales.Okon

První zásadou je, že nesmíte klamat sami sebe, a že vy jste ten nejsnazší člověk, kterého lze oklamat.

Richard P. Feynman

Uživatelský avatar
Veronika.Murzynova
Zahraniční odbor
Příspěvky: 689
Registrován: 02 lis 2017, 14:59
Profese: Expertka na energetickou transformaci
Bydliště: Lesní 800, 73514 Orlová - Lutyně
Dal poděkování: 1325 poděkování
Dostal poděkování: 1335 poděkování

Re: KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od Veronika.Murzynova »

Jako já si mylsím že ultimátně by to binární rozhodnutí (ano/ne) mělo být z velké části na vedení kraje, resp. ráda bych tady viděla jasné (ne)doporučení od ostatních členů PKS. A to rozhodnutí by mělo padnout brzy a s konečnou platností, protože jinak se v těch samých argumentech budeme plácat neustále.
Příští rok je supervolební - Europarlament a Kraj, oboje pro Piráty potenciálně důležité volby. Pokud by se nám povedlo přestěhovat někdy brzy na podzim, dá se otevření nového centra krásně nakombinovat se startem kampaně.
@Jakub.Dedek píšeš o dalších aktivitách, které byste rádi v Opici provozovali - existuje k tomu jasný plán, kdo ty akce bude organizovat a zajišťovat? To, co zmiňuješ výše, je velice vágní nástin, jak by to teoreticky mohlo vypadat, ale moc mi to nedává představu o náročnosti vzhledem k času, který by tomu musela věnovat koordinátorka.
Opravdu ve variantě "cowork" předpokládáš, že výběr "vstupného" pokryje část nákladů? Máte nějaký průzkum toho, jestli je po podobných prostorách v Ostravě poptávka?

Jinak abych to dala do kontextu - já jsem každopádně pro nové prosotry, současné jsou v řadě parametrů již nevyhovující, jenom se bojím toho, abychom se nepřestěhovali do částečně o něco lépe vyhovujících prostor a po roce je neměli z čeho živit a provozovat (a to se týká lidských i finančních prostředků). Je to nicméně otázka, na kterou by mohlo jasně a trochu ejdnodušeji, než je vuedeno v té tvé tabulce, tady odpovědět právě PKS.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Veronika.Murzynova za příspěvek:
MarianB

Místopředsedkyně evropského Pirátstva.
Eurofederalistka. Podporuji myšlenky.
"What doesn't kill you, only makes you.... stranger."

Uživatelský avatar
Karel.Zalesky
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 52
Registrován: 15 říj 2019, 20:38
Profese: projektant
Dal poděkování: 199 poděkování
Dostal poděkování: 61 poděkování

Re: KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od Karel.Zalesky »

Sešup pod 5% reálně hrozí. Potvrdilo se to v posledních komunálkách ztrátou až 65% voličů ve velkých městech kraje. Než investovat do baráku, tak raději investovat do pořádné kampaně. Akce pro veřejnost jsou nesmysl. Žádná politická strana zde není ničím přitažlivá, aby přiměla normálního člověka navštívit akci v jejich kanceláři.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Karel.Zalesky za příspěvek:
Jan.Halasz
Viktor.Horky
Člen KS Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 15
Registrován: 23 lis 2019, 18:00
Profese: AV technik, podnikatel v oblasti kultury
Bydliště: Bohumín
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 17 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF MSK 03/2023 Schválení záměrů KS MSK 2023

Příspěvek od Viktor.Horky »

Za mě hezký prostor, který uvidí minimálně lidi z tramvaje. Momentální prostor za mě není úplně vyhovující a pojal bych to spíše stylem impact hub aby si prostor na sebe vidělal aspoň z části.
Konec hlášení

Viktor Horký
vipakce.cz
lakemalawimusic.com
Odpovědět

Zpět na „Krajské fórum Moravskoslezský kraj“