Přítomni: Václav Klecanda, Veronika Kovářová, Luboš Kudláček, Jana Koláříková, Jiří Mládek, Tomáš Válek, Kamil Podzimek, Vojtěch Sedláček, Tomáš Guth Jarkovský, Radek Vicek, Jan Vopava, Jonáš Tejmar, Pavla Heyduková, Luděk Bláha, Michal Anton, Zuzana Kudláčková, Jan Hošek, Dan Leština, Jindřich Kraus, David Barth, Klára Bidařová
online: Martin Mareda, Josef Soumar (od bodu 5)
Zapisovatel: KB
Ověřovatel: VKL
Na programu bude:
1) 13:00 Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele (5 min)
2) 13:05 Představení zájemců o členství nebo o regP (10 min)
3) 13:15 Report o situaci ve straně (konání CF, závěrečná zpráva PKS: rozpočtová situace, personální atd) (10 min report + 10 min dotazy)
4) 13:35 Zhodnocení krajské kampaně (10 min prezentace + 15 min dotazy)
5) 14:00 Grilování kandidátů na předsedu nebo předsedkyni do PKS (60 min)
15:00 pauza - 20 minut
6) 15:20 grilování kandidátů na místopředsedy a místopředsedkyně do PKS (40 min)
7) 16:00 diskuze o dalším směřování KF JčK (60 min)
17:00 oficiální konec
Zápis:
1) Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele
LK návrh: předřadit 7, pak 5, 6
- spojení bodů 5 a 6
- souhlas optická většina
Program, zapisovatel, ověřovatel schválen optickou většinou
2) Představení zájemců o členství nebo o regP
Predstavili se Jiří Mládek, Radek Vicek, Vojtěch Sedláček, Michal Anton, Jindřich Kraus, Jonáš Tejmar, David Barth
3) Report o situaci ve straně (konání CF, závěrečná zpráva PKS:
rozpočtová situace, personální atd) 9.11. bude CF v Praze i online
závěrečná zpráva PKS - https://docs.google.com/document/d/1to9 ... sp=sharing
- výzva: kdo má možnost nějakých skladovacích prostor okolo ČB, bylo by fajn na uskladnění merche, stanu, rollupů apod.
4) Zhodnocení krajské kampaně
- doplnit odkaz - Zpráva za volební tým
postřehy:
Jindřich - obálky fungují líp - lidi si je vezmou do domácnosti
Pavla - komunikační kanály nejsou intuitivní, nechodili informace, chyběla koordinace, chtělo to urputněji vyžadovat od kandidátů úkoly (texty..) Můžeme po lidech požadovat víc.
Luboš - dohoda ze začátku, že uzší skupina bude rozhodovat
Jana K. - posílat přehled toho, co je potřeba udělat, aby to lidi udělali, když na to mají čas
Verča - Jana P. rozesílala
Kamil - 1) vedení, manažování kampaně, 2) morálka prvních 10 a dalších lidí
Zuzka - naše kampaň na výsledek neměla vůbec vliv, potřebujeme smysluplný zajímavý obsah
Luboš - nepovedlo se nám udělat program (kopie centrálního)
Dan - navrhuje, aby se už začal scházet volební štáb do dalších voleb
5) diskuze o dalším směřování KF JčK
TLDR: Diskuse o organizaci krajskeho fungovani, jeho slabinach a o napravnych krocich. Silny hlas po zlepseni planovani (VKL + Kamil) po strategickem planovani jako manazerskem nastroji jehoz stredobodem je strategicky plan. Kontrovani, ze uz existuji struktury, ale ruzne nazory na jejich funkcnost.
Vašek shrnuje, co psal Luboš na forum a zdůrazňuje důležitost strategického plánování: viewtopic.php?p=891313#p891313
Kamil: když nebudeme vědět, kam máme jít, tak nikdy nikam nedojdeme. Máme potenciál a mladé přicházející lidi. Kdy proběhne 1 denní setkání na strategické plánování (zaplatit si profíka)? -potřebujeme nastartovat proces vnitřního fungování, říct si co chceme dělat za politiku a pro lidi a jak to budeme propagovat.
Radek: chybí koordinace úkolů a lidi neví, na co se mají zaměřit.
Na sockách hrozně obecný floskule, které neosloví. Je nejednotnost.
Kamil: hodně se diskutuje a málo koná. Chybí organizace témat, kdo to udělá a kdy.
Vašek: bezbřehá demokracie je zlo. Strategické plánování je produkt k proaktivnímu jednání. Navrhuje věnovat se dvoum až třem tématům ne víc.
Dan: souhlasí, ale tyto věci slýchá v pravidelných intervalech. Struktury jsou, ale lidi na ně kašlou. Je třeba rozlišovat veřejnou politiku - lidi s mandáty by se měli věnovat věcem dle programu, je na nich jakým. Diskuze se může vést o čemkoliv. Neumíme předávat agendu, aby nám někdo pomohl. PKS - vnitřní věci a veřejní politici.
Luboš: nemyslí si to, že by si věci politik měl prioritizovat podle sebe. Máme výzkum, centrálně se můžeme vyjádřit ke všemu.
Kamil: program je zásadní - politik si vezme témata co zpracuje a zpropaguje, ostatní se vyjádří ke všemu v chatu, ale to se nedá - chaty jsou zlo
Vašek: strom věcí, dole úkoly.
Zuzka: nejsme schopný to v tomhle nastavení dělat - nekompetentní lidi a málo lidí - nekecat do všeho a za nic nenést zodpovědnost
Ve vedení máš čas na rozhodnutí několik hodin - nejde to komunikovat interně, raději se obrátím na úřední odborníky. Program je pro mě nepoužitelný.
Atuálně řešit: Co budeme dělat a co je pro nás důležité.
Jana: ani centrála není strategicky řízená, poslední dokument z 2017. Nově se změny pomalu dějí.
Dan: MSková podpora pro Zuzku není funkční. Využívat aparát úřadu je normální.
Úkoly, kdo má dávat a kontrolovat je politik sám a vnitrostranicky PKS.
Tomáš V.: hodně lidí je ve straně kvůli tomu, aby stát byl funkční. Je potřeba rebrading a méně témat.
TGJ: naši voliči se změnili, z maloměstských rebelů, spíše na velkoměstské, zajistěné lidi, co se zajímají o dění okolo sebe. Je potřeba přístup k datům z průzkumu a smířit se s tím. Blbost je, aby volení zastupitelé jeli separe od členů a PKS. Je třeba konkrétnější témata - 2 až 3 věci - koncepčně zpracovaná! Nemáme pracovní prostor - neplkací.
Kamil: chce výstup od nového PKS: do konce roku termín školení na strategické plánování (domluvit facilitátora)
Vašek: vysvětluje rozdíl mezi reaktivním a proaktivním chováním
Vojta Sedláček: chce konkrétnější program a detailně popsané cíle
Jana K.: my ty věci umíme, akorát je potřeba si nastavit strategické plánování a prostě to udělat a rozdělit si to podle toho, jak to umíme
Luboš: příkladem je program z roku 2021
Vašek: navrhněme termín offline setkání s facilitátorem teď.
Dan: upozorňuje na to, abychom si upřesnili co budeme chtít strategie krajské kampaně, strategie fungování KF, strategie práce volených zastupitelů
Jana: centrálně se na kampaň vybírá stratég
Vašek: potřebujeme plán toho, co chceme lidem dodat (jako politici) - to se pak dá rozebrat na detaily
Radek: k programu se nedostaneme pokud nebudeme mít dané jakým způsobem budeme komunikovat a domlouvat se
Zuzka: vnější politika, vnitřní uspořádání a kampaň je jedna věc! Nejdůležitější je, co leze ven.
Pavla: nálada v týmu - s ní by se mělo pracovat
Kamil osloví kontakt na facilitátora a domluví se termín. Vaškovi, at se hlásí lidé, kteří se chtějí zúčastnit schůzky ohledně strategického plánování.
6) Grilování kandidátů na předsedu nebo předsedkyni a na místopředsedy a místopředsedkyně do PKS
Přítomní kandidáti do PKS: Pavla, Verča, Jana, Zuzka, Tomáš. Michal je omluven.
Dan: PKS by mělo hodně pracovat na aktivizaci lidí a splnění akčního plánu = aby úkoly někdo splnil, jak k tomu přistoupíte?
TGJ: měli b se podílet na vzniku strategie a projevit zájem, že to chtějí dělat. Jeden jasný dokument a u vzniku budou mít jasnou vizi.
Zuzka: setkání, kde si určíme strategii - akční plán, rozpadající se segmenty, rozdělit úkoly. Svolat programovou/tématickou schůzi a nastavit podrobnosti. Neustále lidem nabízet příležitost zapojení, aby je to zaujalo. Ne jednou týdně posílat NL. Výjezdní setkání PKS a setkávat se s místníma sdruženíma. Častější setkávání KF. Při sestavování už musí být vytyčený body - s programovýma bodama oslovit i RT.
Jana: strategie se dělá od střechy po konkrétní body. Je třeba pracovat s talent managementem a brát ohled na časové možnosti lidí.
Verča: at mají osobní cíle. Více fyzických schůzí. Talent management souhlas - udržet osobním kontaktem.
Pavla: zlepšit uvedení do strany a oživit krajské expertní týmy. Měli bychom fungovat jako stínová opozice na kraji.
Verča: KETy - nemáme lidi. Stínový klub - počítáme s tím a potřebujeme lidi na konkrétní témata.
Zuzka: nesouhlas se stínovou opozicí na kraji - zacyklíme se. Nebudeme mít nikoho v zastupku ani v komisích atd. musíme to sledovat, ale nedělat opoziční práci + nemáme lidi.
Otázka: lepší stínová opozice nebo agenda skrz media?
Verča: chcem to sledovat, kam se kraj dostane, protože ted to umíme.
Pavla: hledáme něco konkrétního co chceme prezentovat, ted na kraji nejsme. Na kroky kraje můžeme reagovat a prezentovat Pirátský postoj.
Jana: musí to být v symbioze a musí se sledovat politická situace
Tomáš: Kolik si myslíte, že máme peněz na 2025 odhad?
Pavla: nevim, kandiduju s tím, že mám okolo sebe aktivizace nových lidí a pomoc s marketingem
TGJ: nevim
Zuzka: 1,5 mil + 0,5 mil - máme piroplácení
Jana: rozpočtové výhledy budou vypadat úplně jinak, je to 1,5 mil + se to může hýbat
Luboš: co budeme s penězma dělat - odevzdat centrále všechno nebo šetřit?
Zuzka: většinu bych přesunula centrále, malou část pro MS, něco podle strategie kampaně, zaplatit facilitátora
Jana: stavěla bych to na datech = kolik kde zbývá, kolik bude stát kampaň, nechat něco na základní provoz. Nemá cenu si syslit na další časy.
TGJ: tyhle volby jsou ty existenční, takže všechno na ně
Verča: co nejvíc dát na sněmovní kampaň, ale myslet i na komunální volby
Pavla: důležitý je placený koordinátor kampaně
Jan Vopava: pochroumaná motivace v KS. Jak s tím pracovat?
Jana: bavit se s nima, individuální přístup a kultivace diskuze
Zuzana: přestanu chodit na Zulip a dát možnost zapojení do dílčí práce = spojí to, společný cíl.
TGJ: pomůže odpočinek, potkat se u tvoření strategického dokumentu. Sebereflexe - zjistit co nebo kdo koho demotivuje = identifikovat si to a vyřešit si to.
Verča: lidský přístup a bavit se s lidma
Pavla: kultivace diskuze, vést k dávání zpětné vazby. Aby se PKS vymezovalo vůči šikaně a vystrnadování.
Jindřich: kdyby se strategie nedodržovala. Jak postupovat?
Jana: nejen vytvořit, ale i kontrolovat a korigovat. Živý dokument.
TGJ: Živý dokument - změnit strategii nebo lidi.
Zuzka: jsem skeptik. Nezbývá, než na tom pracovat ti, kdo můžou. Zodpovědnost PKS.
PH: Je třeba příprava a zapojení všech.
DL: Přebírá předsedání.
VK: Proč jste Piráti?
ZK: Protože je strana se kterou souhlasím. A mohla jsem se zapojit.
PH: Oslovila jsem politika, který reagoval (Zuzku).
JK: Bezprotřednost, když jsem přišla. Strana je moje dítě.
TGJ: (přeslechnuto)
VK: Bylo to smysluplný a chtěla jsem se zapojit na kraji.
TV: Koho kromě sebe chcete v PKS?
TGJ: Nechci odpovídat
ZK: Janu
JK: Tomáše
PH: Nechci odpovídat
Příznivec: Jaký je názor na kandidaturu Zdeňka Hřiba a Novou vlnu?
JK: NV jsou líbivé floskule a ohrožuje demokracii.
TGJ: Něco je rozumné, něco drastické, vadí mi, že to Zdeněk bere jako svůj program.
ZK: Zdeňka bych brala, ale nebere reformu, popírá demokratické zásady.
VK: Ještě jsem nečetla forum.
PH: Zdeněk je viditelný, ale Novou vlnu jsem moc ještě nestudovala, může to popírat pirátské hodnoty.
Vojta: Jaká je vize pro krajské sdružení?
JK: Navázat na minulé PKS a vtáhnout členskou základnu.
ZK: Transparentnost a dodržování závazků
TGJ: Větší účast členů na online schůzích, komunikace
VK: Musí se dobrovolnicky zapojit a zapojit lidi
PH: Participace členů
Jirka: 3 vlajková témata navenek?
TGJ: společenská odpovědnost, lidskoprávní hodnoty
ZK: Určí stratég, osobní svoboda a nezávislost, vzdělávání, transparence veřejné správy
VK: Fungování veřejné správy, školství a sociál, ŽP
PH: Péče o děti a segregované školy, vzdělávání, trnasparentnost
JK: Dle průzkumů, jinak zachování svobody a demokracie
Honza Vopava: Kolik času týdně zabere Janě PO a kolik chceš věnovat PKS?
JK: V PO je to nárazové, dělám toho hodně i nad úvazek, na souběh jsem zvyklá, dám do toho 10 hodin týdně
PH: zálěží na koordinaci, sociál a politika je nyní pro mě priorita
Luděk: Na Pavlu, znáš v JČ segregovanou školu?
PH: ZŠ Nová v CB
Luděk: Jak to řešit?
PH: Best practices odjinud, spádovost
DL: Chcete být na Zulipu?
JK: Můžou za to lidi, ne Zulip.
TGJ: Mezilidské vztahy je třeba kultivovat.
JK: Máme kodex, používejme ho.
PH: Kultura chování, vést diskusi musí být slušní. Řešit věci na osobní úrovni.
ZK: Nejsme na dětském táboře. Jsem v práci, nejde o pocity, ale o výsledek práce, proto tu jsme.
VK: Pro mě je to osobní a citlivé, proto je to složitější vež v práci.
PH: Zuzky pohled je logický, ale možná se pak zužuje vůle komunikovat, MS úplně nefunguje.
ZK: Já nejsem v místním předsednictvu a nemyslím si, že MS nefunguje.
JK: Když vztahy na pracovišti jsou lepší je i vyšší pracovní výkon.
DL: Každý sám se podívejme, jak dokážeme oddělit emoce od pracovních povinností. Forum je kultivovanější, protože se méně používá. Bojím se, že až se začně používat, bude stejné jako zulip. Forum bylo do roku 2022 nefunkční. Zulip je na tom úplně stejnej. Souhlasím, že zulip je nástroj, kteří umožňuje chat, snáz to sklouzne, ale forum k tomu sklouzne taky.
Musí se to moderovat, jiak nefunguje online diskuze.
VK: Já zulip používám zcela utilitárně pro základní tři chaty a přímé zprávy.
DL: Lze se domluvit, že může člověk požádat o administraci vlákna. Konec vlákna.