Jarmil.Halamicek píše: ↑18 bře 2023, 08:13Petře, znám tě jako velkého příznivce automobilismu. Vzhledem k tomu, že Piráti se snaží bát především stranou pro mladé a pro (dejme tomu udržitelnou) budoucnost, jaké by bylo tvé stanovisko k těmto hypotetickým a záměrně lehounce kontroverzním návrhům?
1) typy dopravy by měly být progresivně zdaněny dle jejich škodlivosti pro životní prostředí. Pro individuální automobilovou dopravu by to znamenalo 2-3x větší cenu per osobokilometr než dosud, například formou daně na paliva.
2) automobily nerezidentů by měly být kompletně vyloučeny z center měst, vyjma zásobování v určité hodiny (plus nějaké výjimky typu záchranky, policie...)
3) lidem žijícím v blízkosti cest (nejvíce postiženým negativními důsledky dopravy) by měli za poškozování jejich zdraví a majetku okolojezdící platit, např. formou kompenzačního bonusu, který půjde z extra daně viz 1 nebo z mýtného nákladní dopravy.Díky za odpověď, a prosím neobejdi ji stylem "stejně je to jedno, protože elektroauta". Zajímají mne tvé názory, predikce si umím spočítat sám
Ano, jsem zastáncem individuální dopravy, protože si myslím, že ta umožňuje větší svobodu jednotlivce. Ovšem mělo by se rozlišovat mezi skutečnou škodlivostí, tedy zplodinami benzínových a naftových aut a mezi nepříjemností, tedy množstvím aut ve městech a na dálnicích.
ad 1) Typy dopravy by neměly být progresivně zdaněny podle druhu, ale podle množství zplodin. Klidně zdanit benzínový a naftový pohon, ale důsledně, tedy i náklaďáky a námořní dopravu. A už asi začínáš tušit, že by vznikl dost velký problém, protože tu daň zaplatí koncový spotřebitel. Naopak vodíková (také spalovací) auta a elektromobily by se danit neměla, protože neprodukují zplodiny. Ovšem už se to děje https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_mom
ad 2) Podle mě je nesmysl zakazovat nerezidentům vjezd do měst jako takových. Klidně ať nerezidenti nesmí do některých částí města, ať za samotný vjezd do některých měst (např. Praha, Brno) platí mýtné, ale ať jim nikdo nezakazuje tam vjet. Nebo ty si dovedeš představit, že sedneš s rodinou do auta v Praze, dojedeš do Ostravy, kde to vůbec neznáš, a tam odstavíš auto na okraji a půjdeš pěšky a MHD obhlížet pamětihodnosti, muzea a divadla? A to se bavíme jen o ryze soukromých cestách, co teprve cesty služební, kdy při jedné cestě máš stihnout dvě a více schůzek v různých městech? Plzeň není nijak moc rozlehlá a MHD tu funguje dost dobře, ale když se chci někam dostat pohodlně a rychle, skočím do auta a jsem tam a zpět do 30 minut (i ve špičce), kdežto s MHD mi totéž trvá hodinu či déle a je to nepohodlné (přestupy, přecházení mezi zastávkami, chůze od zastávky do cíle) a nedej bože když prší nebo sněží a já sebou něco vláčím (nákup atd.).
ad 3) Lidé, žijící v blízkosti cest, kterým doprava na silnicích a dálnicích vadí, by si měli najít jiné bydlení. Buď mi to nevadí, tak kompenzaci nechci, pokud nejsem vychcánek, nebo mi to fakt vadí, chci čistý vzduch a klid, pak se odstěhuji někam na venkov do obce s 500 obyvateli. Sice tam asi nebude pošta ani prodejna potravin, ale budu tam mít ten klídek a čistý vzduch. Jak říkají Američani: Nelze koláč mít a zároveň sníst. K městům patří "městský ruch". Sice tam máš víc příležitostí k práci i zábavě, ale zase jsou tam davy cizích lidí, doprava všech druhů, hluk atd. Jeden si prostě musí vybrat.
Na to, že argument "zakážeme lidem auta, protože smrdí" je falešný jsem upozorňoval už dlouho. Teď se ukazuje, že vlastně jde o "Zdražíme lidem auta tak, že na ně budou mít jen boháči."