Piráti šli do politiky s tím, že budou bojovat proti předraženým IT zakázkám ve veřejné správě a proti vendor lockům. Ještě to je v programu nebo se to tak nějak vytratilo?
Chápu, že teď mají pirátští politici práce nad hlavu - je potřeba sáhnout na peníze důchodcům, zabránit tomu, aby se sáhlo na peníze politikům. Zajistit dostatek vlajek Tibetu. Oslavit úspěch českého předsednictví, kterému se povedlo prosadit zákaz aut se spalovacími motory a zdůvodnit, proč země, která od nás předsednictví převzala to chce zrušit. A teď všechny ty oslavy a recepce - politik neví, kam dřív skočit.
Jak mám ale rozumět tomu, že Pirátům vůbec nevadí, když naprosto ignorují problematické zakázky v řádu miliard (a to nepočítám pár dalších miliard, které v budoucnu vyplynou z vendorlocku, který je umně schovaný v zadávací dokumentaci)? Na boj proti předraženým IT zakázkám jste už rezignovali? Nebo je to pod vaší rozlišovací schopnost? Chápu, že tři miliardy jsou pakatel ve srovnání s rizikem, že se sáhne na platy politiků, ale i tak by mě zajímalo (a nejspíš nebudu sám), na čem vlastně jsme, pokud jde o priority Pirátů.
Boj proti předražených IT zakázkám a vendor lockům
Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.
Toto je veřejné fórum, které nesděluje politická stanoviska či názory Pirátské strany. Dodržujte prosím jeho pravidla a pravidla slušného chování.
Pro lepší diskuzi doporučujeme si založit účet.
-
- Uživatel fóra – není člen Pirátů
- Dal poděkování: 109 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
Boj proti předražených IT zakázkám a vendor lockům
- Vojtech.Pikal
- Vedoucí administrativního odboru
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 34502 poděkování
- Dostal poděkování: 27787 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Boj proti předražených IT zakázkám a vendor lockům
Můžete být konkrétní, o které zakázky se jedná? Takhle je to hrozné plácání do vody.
Nebo nic konrétního a je to volání po systémových změnách?
Pak v EP se dlouhodobě daří tlačit "Public Money - Public code" (Tedy co se vyvine za veřejné peníze má mít veřejný a znovupoužitelný zdrojový kód.)
A ne celostátní úrovni budujeme centrální agenturu, která by se o to rozumné zadávání a vývoj starala.
Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.
-
Vojtech.Pikal píše: ↑10 bře 2023, 22:21Můžete být konkrétní, o které zakázky se jedná? Takhle je to hrozné plácání do vody.
Tak moc výběrových řízení na údržbu SW v řádu miliard Kč zase nyní neběží.
- Vojtech.Pikal
- Vedoucí administrativního odboru
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 34502 poděkování
- Dostal poděkování: 27787 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jo, ale já jsem prostý stranický úředník a vůbec to nesleduji a vůbec tomu nerozumím.
Já teď řeším zemské symboly a obecní referenda.
Zkuste svoje dotazy směřovat na lidi, co se třeba mají té Informatice věnovat, oni by mohli alespoň tušit kontext.
https://www.pirati.cz/lide/informatika/
Rovnou tagnu @Ondrej.Profant, ale nevím, jestli to tu sleduje.
Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.
- Vit.Jurasek
- Člen KS Jihomoravský kraj
- Profese: Programátor
- Dal poděkování: 9305 poděkování
- Dostal poděkování: 2418 poděkování
eladar píše: ↑10 bře 2023, 23:34Vojtech.Pikal píše: ↑10 bře 2023, 22:21Můžete být konkrétní, o které zakázky se jedná? Takhle je to hrozné plácání do vody.
I kdyby běželo jedno, tak když na to narážíte, tak postněte odkaz. Plácání do vody stylem "každý si najde na internetu" mě fakt nehne k tomu, ani abych ten google otevřel.
-
Vit.Jurasek píše: ↑17 bře 2023, 12:16eladar píše: ↑10 bře 2023, 23:34Vojtech.Pikal píše: ↑10 bře 2023, 22:21Můžete být konkrétní, o které zakázky se jedná? Takhle je to hrozné plácání do vody.
I kdyby běželo jedno, tak když na to narážíte, tak postněte odkaz. Plácání do vody stylem "každý si najde na internetu" mě fakt nehne k tomu, ani abych ten google otevřel.
V. Pikal si řekl o podrobnosti a dostal je.
Nevidím, žádný důvod proč to rozebírat na tomto fóru. Odpověď na svou otázku jsem dostal, i když nemohu říct, že by mě naplňovala nadšením.
Ale V. Pikal udělal, co mohl a to oceňuji.
- Martin.Kucera
- Předseda kontrolní komise
- Profese: nakladatel
- Dal poděkování: 2165 poděkování
- Dostal poděkování: 31273 poděkování
Rozebírat jste to začal vy úvodním příspěvkem tohoto vlákna. (Na jedné straně útočícím proti Pirátům, na druhé straně ale neuvádějícím nic konkrétního o těch předražených zakázkách, takže každý, kdo by chtěl patřičně reagovat, by si musel složitě dohledávat, co tím myslíte - a to je strašné mrhání lidským časem.)
-
Martin.Kucera píše: ↑17 bře 2023, 14:01Rozebírat jste to začal vy úvodním příspěvkem tohoto vlákna. (Na jedné straně útočícím proti Pirátům, na druhé straně ale neuvádějícím nic konkrétního o těch předražených zakázkách, takže každý, kdo by chtěl patřičně reagovat, by si musel složitě dohledávat, co tím myslíte - a to je strašné mrhání lidským časem.)
Myslím, že nechápete podstatu problému.
Svůj úvodní příspěvek jsem úmyslně formuloval tak, jak jsem to udělal. A vedly mě k tomu dva důvody:
Opravdu mě zajímalo, jestli se Piráti ještě věnují tématům, na kterých vyrostli, nebo jestli pro samé vznešené hodnoty na ně už nemají čas.
Chtěl jsem upozornit na poněkud problematické VŘ.
Oba cíle byly splněny.
A že jsem nenapsal víc detailů? No, víte, když jde o tendr za miliardy, pak se neberou moc ohledy. A opravdu nemám potřebu se dohadovat s právníky nadnárodních korporací. Napsal jsem toho dost, aby člověk z oboru pochopil co a jak. Pokud Vám to nestačí, pak nejste příjemcem této zprávy.
- Ondrej.Profant
- Technický odbor
- Profese: Poslanec
- Dal poděkování: 14763 poděkování
- Dostal poděkování: 8295 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Věnujeme se tématům na kterých jsme vyrostli. Avšak nemáme zdroje sledovat vše. Ono většinu čas zabere systémová změna.
profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika a Místní rozvoj