Hlasování na ústním fóru/zasedání/schůzi/jednání

Archiv uzavřených vláken


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha, PMS Praha 3

Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Příspěvky: 1730
Registrován: 10 úno 2012, 03:34
Dal poděkování: 3738 poděkování
Dostal poděkování: 1286 poděkování

Hlasování na ústním fóru/zasedání/schůzi/jednání

Příspěvek od Josef.Ulehla »

Myslím, že tohle vlákno je hlavně pro @Frantisek.Dosedel, ale třeba mi poradí i někdo jiný (@Jakub.Michalek, @Martin.Kucera, @Tomas.Pastircak, @Tomas.Valek, @Vojtech.Pikal... ?) a třeba tu i někdo jiný než já najde poučení.

Předem se omlouvám za blbost, ale holt mi to trvá nějak déle než jiným, abych z Pirátských předpisů vyvodil, co v kterém případě konkrátně platí a jak postupovat. A Františkovi bych rád řekl, že ač to tak možná nevypadá, že jsem přesvědčen, že máme hodně společného. Třeba názory, že je dobré mít a ctít pravidla, nebo že důležitá(?) hlasování se ve (skoro?) všech případech mají odehrávat na písemném fóru/zasedání/schůzi/jednání.

Zajímají mě orgány/týmy Prahy 3:

  • místní fórum

  • místní předsednictvo

  • zastupitelský klub

  • mediální tým

  • ... (nevím jestli tu máme ještě nějaké jiné orgány nebo týmy).

Myslím, že tenhle náš vnitřní provoz je řízen třemi předpisy, které je možné nalézt ve Sbírce vnitřních předpisů:

Za důležité považuju, že často zmiňovaný Jednací řád celostátního fóra, který je určen pro jednání tisícihlavého a nejvyššího orgánu/týmu, se nejen nehodí pro orgány/týmy velikosti 30, 5 nebo 4, ale hlavně není pro nás závazný.

Myslím, že tato pravidla pro naše orgány a týmy upravují dva typy procesů. Protože se mi zdá, tři předpisy trpí značnou terminologickou roztřštěností, dovolím si pro účely tohohle příspěvku dát jim vlastní jména.

  • ústní proces

  • písemný proces

Ústní proces je, když členové orgánu/týmu spolu komunikují v reálnem čase převážně navazujícími ústními projevy, které mohou být doplněny gestikulací (zvednutí ruky nebo mačkáním tlačítka hlásím se o slovo nebo vhozením hlasovacího lístku do klobouku nebo hlasováním v Heliosu a tak podobně). Říká se tomu různě fórum nebo zasedání nebo schůze nebo jednání a často tomu předchází nějaké písemné svolání/pozvánka.

Písemný proses je, když členové orgánu spolu komunikují asynchroně navazujícími písemnými projevy. Obvykle to bývá v k tomu určeném vlákně na internetovém Pirátském Fóru, v našem případě v (pod)Fóru Praha 3 a jeho (pod)Fórech. Myslím ale, že v předpisech nic nebrání tomu, aby písemný proces probíhal i v jiném médiu, třeba mejlem, nebo v nějakém četu a podobně. (Ne že bych možnost mimo-Fórového písemeného procesu propagoval. Jde mi jen o to ujasnit si, zda je to podle tří předpisů možné, nebo ne.)

V tomto příspěvku mi jde o ústní proces a možnost během něho hlasovat a něco rozhodnout nikoliv většinou všech členů orgánu/týmu, nýbrž většinou přítomných. Stanovy k tomu říkají:

Stanovy píše:

... Čl. 6 Obecné zásady...

(3) Za řádné oznámení se považuje vážné prohlášení doručené všem adresátům, které nevzbuzuje pochyby o věrohodnosti...

(4) Orgány se usnášejí většinou všech svých členů. V řádně oznámeném hlasování se usnášejí většinou přítomných...

Takže jde o:

  • Jak řádně oznámit hlasování?

  • Jak přesně musí být hlasování v oznámení popsáno a jak je možné v ústním procesu pozměnit to, co je hlasováno?

  • Jak a kde je v třech předpisech ošetřeno, že pro nějaká hlasování (procedurální?) je usnášení většinou přítomných ok, i když nebyla(?) řádně oznámena?

 
(Prosím o odpovědi na otázky a celkovou kontrolu toho, co jsem tu naplácal.)

Uživatelský avatar
Tomas.Pastircak
Administrativní odbor
Příspěvky: 1526
Registrován: 02 lis 2017, 07:09
Profese: Informatik, student práv
Dal poděkování: 483 poděkování
Dostal poděkování: 3097 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlasování na ústním fóru/zasedání/schůzi/jednání

Příspěvek od Tomas.Pastircak »

Ahoj, odpovědi níže. Vyhrazuju si možnost, že jsem něco přehlídl a píšu blbost, v takovém případě budu rád, když mě někdo opraví či doplní.

Jak řádně oznámit hlasování?

https://wiki.pirati.cz/ao/pravidla/cf#z ... _hlasovani - viz body 4 a 8 v sekci "Zásady elektronického hlasování".

Jak přesně musí být hlasování v oznámení popsáno

Z mé zkušenosti stačí "hlasování ve věci CF 1/1234 zahájeno zde" s odkazem na stránku s hlasováním, kde musí být úplné a pravdivé informace. Povinné možnosti ti Helios vnutí, abys vyplnil (=zejména hlasovanou otázku, odpovědi na danou otázku, čas zahájení a konce hlasování), co se uvádí navíc na úrovni oblastních fór upraveno přímo není, ale je vhodné uvést detaily analogicky k jednání CF (=odkaz na vlákno jednání, všechny možnosti, odkazy na úvodní a závěrečná slova, v personálních hlasováních odkazy na Pirátské profily), čím víc toho uvedeš, tím líp, když toho uvedeš míň, imho to není přímo procesní vada, ale zvyšuješ si šance, že někdo řekne, že hlasování nerozumí a bude namítat, že je to zmatečné.

jak je možné v ústním procesu pozměnit to, co je hlasováno?

Pokud se jedná o usnesení (=typicky něco závazné i po skončení jednání), aplikuje se čl. 6 odst 4 - tzn. změnit návrh "na místě" jde pouze, pokud se orgán usnáší většinou všech svých členů; to ale nebrání tomu návrh stáhnout. To bude typicky problém na jednání místního fóra, kdy většina všech členů bude obtížně dosažitelná, u ostatních orgánů by to takový problém být neměl.

Pokud se jedná o procesní hlasování (=tedy ne usnesení, typicky se týká jen tohoto jednání, po jednání se stane irelevantním, tj. např. schválení programu jednání), Stanovy to nijak neupřesňují mimo "obvyklých demokratických zásad" v čl. 6 odst. 1 - tedy typicky stačí většina přítomných.

Jak a kde je v třech předpisech ošetřeno, že pro nějaká hlasování (procedurální?) je usnášení většinou přítomných ok, i když nebyla(?) řádně oznámena?

Viz odpověď na předchozí otázku, nejedná se o usnesení, přímo to ošetřeno afaik není a stačí držet se "demokratických zásad", tj. alespoň většina přítomných.

Doufám, že jsem odpověděl dostatečně.

Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Příspěvky: 1730
Registrován: 10 úno 2012, 03:34
Dal poděkování: 3738 poděkování
Dostal poděkování: 1286 poděkování

Re: Hlasování na ústním fóru/zasedání/schůzi/jednání

Příspěvek od Josef.Ulehla »

Hlasování většinou přítomných na ústním jednání místního fóra, předsednictva, zastupitelského klubu a mediálního týmu

@Tomas.Pastircak, děkuju za podrobnou odpověď.

V tomto příspěvku se nezabývám hlasovaním o návrhu, který sám sebe označuje za zásadní a ve kterém je pro kladný výsledek potřeba třípětinová většina. Zabývám se běžným hlasováním, ve kterém stačí nadpoloviční většina.

V tomto příspěvku se nezabývám hlasováním, ve kterém pro kladný výsledek je potřeba nadpoloviční nebo dokonce třípětinová většina všech členů místního fóra, předsednictva, zastupitelského klubu nebo mediálního týmu. Zabývám se hlasováním, ve kterém pro kladný výsledek postačuje nadpoloviční většina přítomných.

V tomto příspěvku se nezabývám písemným jednaním (alias korespondenčním; například na https://forum.pirati.cz). Zabývám se ústním jednáním ať už probíhá při tělesném setkání (například v pivním šenku Pražský floutek) nebo skrze síť (například na https://jitsi.pirati.cz) nebo kombinovaně.

Na ústním jednání jsou dva druhy hlasování, ve kterých pro kladný výsledek stačí nadpoloviční většina přítomných:

  • Usnášecí hlasování, které může a má vést k usnesení, což je typicky něco, co má důsledky a je závazné i po skončení ústního jednání. Usnášecí hlasování smí proběhnout, jen když bylo řádně oznámeno před zahájením ústního jednání včetně přesného navrhovaného usnesení. Na jednání mají a můžou proběhnout (poslední, závěrečné?) argumenty pro a proti, ale znění usnesení už není možno měnit.

  • Procesní hlasování, které může a má vést k rozhodnutí o postupu, což je něco, co se týká jen probíhájícího ústního jednání a po jeho skončení pozbude významu, například schválení programu jednání, změny programu jednání v jeho průběhu nebo rozhodnutí o ukončení procesu.

Myslím, že můžou být případy, kdy na zařazení návrhu do skupiny k usnesení, nebo k postupu můžou být různé názory.

Například, na schůzi 11.1. byl hlasován takovýto návrh:

Projednání bodu 7 dnešního programu jednání se přesouvá na otevřené jednání předsednictva.

 
Ohlasovali jsme to a řekli si, že to je přijato většinou přítomných, jenže přísně vzato ono to není jen rozhodnutí o postupu, ale je to pokus o důsledek pro předsednictvo po skončení jednání. Řekl bych, že to máme brát tak, že vlastně byl schválen jen návrh postupu, že bod 7 na jednání probírán nebude. Obecněji: většinou přítomných není možné rozhodnout cokoliv, co by mělo mít nějaké závazné důsledky pro předsednictvo. Takže, ačkoliv ve stanovách máme, že místní fórum ukládá předsednictvu úkoly, není takové uložení (obvykle, protože účast!) možné udělat operativně na ústním jednání.

Jak to vidíte vy?

filipkovamilena
Uživatel fóra – není člen Pirátů
Příspěvky: 38
Registrován: 06 pro 2022, 10:20
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování

Re: Hlasování na ústním fóru/zasedání/schůzi/jednání

Příspěvek od filipkovamilena »

Já to nechápu.

Uživatelský avatar
Frantisek.Dosedel
Rozhodčí komise
Příspěvky: 804
Registrován: 26 lis 2017, 10:51
Profese: advokát
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady
Dal poděkování: 1348 poděkování
Dostal poděkování: 1097 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlasování na ústním fóru/zasedání/schůzi/jednání

Příspěvek od Frantisek.Dosedel »

V rámci procesních věcí na samotné schůzi hlasují ti, kteří jsou na schůzi a to nadpoloviční většinou přítomných.
Pokud by se hlasovalo o usnesení, které zakládá práva/povinnosti i těm, co nejsou na schůzi, musí to usnesení přijmout nadpoloviční většina všech, pokud bylo usnesení představeno až na místě, protože se k němu nemohli vyjádřit ti, co na místě nejsou.
Pokud bylo znění usnesení ohlášeno včas před schůzí, pak je přijato nadpoloviční většinou přítomných, protože ti co nepřišli měli možnost se s usnesením seznámit a rozhodli se nepřijít.

Deep in the human unconscious is a pervasive need for a logical universe that makes sense. But the real universe is always one step beyond logic.
The mystery of life isn't a problem to solve, but a reality to experience. - Frank Herbert, Dune
OFFTOPIC
Achievements:
Zakládající člen MS Praha 3 a jeho místopředseda (2018 - )
Zastupitel MČP3 (2018 - )
Člen rady MČP3 (2019-2022)
Předseda KRK Praha (2020 - 2022)
Místopředseda RK (2023 - )
Nepřípustné reputační riziko (asi vždy)

Zamčeno

Zpět na „[Diskuze - Archiv]“