Žádost o přezkum usnesení

Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.

  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.

  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.

  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Přihlášeným uživatelům se zobrazuje pouze tehdy, pokud jsou členy krajského sdružení nebo jeho registrovanými příznivci. Fóra místních sdružení se zobrazují pouze jejich členům a jejich registrovaným příznivcům.

  • Mezi registrované příznivce se můžete sami zařadit přidáním do příslušné skupiny v nabídce Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra.

Uživatelský avatar
Pavel.Podgorny
Místní předsednictvo
Příspěvky: 36
Registrován: 30 čer 2021, 11:31
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 46 poděkování

Re: Žádost o přezkum usnesení

Příspěvek od Pavel.Podgorny »

Promin, ale s tímhle nemůžu souhlasit. Celou dobu jsi dělala nezávislou politiku, nepodepsala jsi koaliční smlouvu, kterou přijalo MS svým usnesením. Založila sis vlastní klub, který měl v názvu Piráti, aniž bys to konzultovala s místním sdružením. Tvé kroky jsou dle mého názoru naprosto neslučitelné s přijetím do strany.

Základním principem Pirátské strany je vnitřní demokracie. Uvnitř strany máš možnost vyjádřit svůj názor, ale pak se musíš řídit většinově schváleným usnesením. Já opravdu nevím, jestli to nechápeš, nebo je to jen pokračování něčeho, co jsi dělala poslední rok.

mipol
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 118
Registrován: 04 bře 2021, 17:40
Dal poděkování: 92 poděkování
Dostal poděkování: 78 poděkování

Re: Žádost o přezkum usnesení

Příspěvek od mipol »

Je potřeba zopakovat genezi tohoto případu: Zásadním předpokladům koaliční smlouvy nebylo možné dostát za tehdejšího statusu quo, který nastal. Konkrétně v čl. 1 smlouvy se signatář zavazuje k úkonům jménem zastupitelského klubu. Za podmínek, kdy jsem dle sdělení předsedy ZK Martina Muzikanta údajně nebyla členka zastupitelského klubu, nebylo možné se jménem ZK zavazovat. Učinila bych tak nepravdivé veřejné prohlášení, čímž bych porušila interní předpisy Pirátské strany. Toto jsem se snažila s MS intenzivně komunikovat, přesto nebyla zjednána náprava ani nevyšlo žádné jiné metodické usnesení či doporučení místního sdružení, od kterého bych mohla odvodit další postup v této věci.

Dále také zastupitel je vázán při výkonu své funkce povinností řídit se § 159 odst. 1 občanského zákoníku, který zavazuje všechny členy volených orgánů vykonávat funkci s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí. V té době už byl dostatek veřejně známých informací, že minimálně jeden člen rady vzešlé z koaliční smlouvy toto ustanovení nenaplňuje. Politická podpora volby takového člena by právně mohla zadat příčinu podílu na porušení povinnosti při správě cizího majetku. Pozdější odvolání tohoto člena dalo mé prozíravosti jen za pravdu.

Princip dobré správy (good governance) a její principy v českém právní řádu jsou uvedeny v zákoně č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv. Všechny uvedené aktivity veřejné správy a samosprávy nemají být definovány a ovládány pouze veřejnou mocí a veřejným zájmem, ale také vysokými etickými standardy, odborností, efektivností atp. Bez takové odpovědné veřejné správy nelze splnit požadavky, které na naši veřejnou správu klade (nejen) Ústava České republiky a Listina základních práv a svobod a které lze očekávat od demokratického právního státu. V konečném důsledku jednání místního sdružení proti smyslu těchto principů zakládá důvod k jeho nelegitimitě. Dle mého názoru vynucování si předem kolidujících či neplatných smluvních závazků vůči třetím stranám je neobhajitelné, nelegitimní a porušuje princip rovného zacházení.

Pro ujasnění mám otázky: Mohla bych to usnesení, na které odkazuješ vidět? Politiku ZK Piráti Praha 11 vedl jako předseda ten samý pan Muzikant, pro jehož vyloučení ze strany jsi sám hlasoval?

Zdroj: viewtopic.php?t=56510
Žádost o přezkum podána: https://redmine.pirati.cz/issues/40792

Odpovědět

Zpět na „Praha“