Pobídky pro filmový průmysl

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Kultura

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Kultura. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
gust
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 56
Registrován: 16 úno 2021, 15:27
Profese: Kouč, IT infrastructure arch.
Bydliště: Praha 10 - Horní Měcholupy
Dal poděkování: 25 poděkování
Dostal poděkování: 36 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Pobídky pro filmový průmysl

Příspěvek od gust »

Poslouchal jsem v OVM ministra Baxu a myslel jsem, že mě trefí šlak, když začal mluvit o filmových pobídkách, že na to nejsou peníze a jestli radši upřednostnit takovou kulturu nebo jinou atd.

Pro nezasvěcené v principu jde o to, že v mezinárodním měřítku si státy konkurují filmovými pobídkami pro velké produkce a ty samozřejmě jdou točit tam, kde je dostanou. My máme ještě tu obrovskou výhodu, že jsme natolik atraktivní, že sem jezdí, i když dostanou jen 20% uznatelných nákladů, i když okolní státy mají spíše 25% a některé až 33%. Ve fondu je 10 let fixní částka, která už nestačí, a zahraniční produkce prakticky vysály fond, takže nic nezbývá pro domácí. A ministr místo o navýšení, přemýšlí o tom, jak podmínkami pobídek v podstatě diskvalifikovat ty velké zahraniční produkce, které tady jen tak mimochodem v roce 2019 utratily 9 mld.
A těch 9 mld. není obrat za nějaké zboží z ciziny, je to hlavně za služby, tzn. za hodnotu, která tu bude z velké části zdaněna jako příjem firem, které se na výrobě podílí, a jejich zaměstnanců... Pokud se tenhle filmový byznys zastaví a ti lidé odejdou do jiných profesí, tak bude problém dostat je zpátky, jako v některých oborech, odkud lidi odešli během Covidu a teď už prostě nejsou (např. letecký průmysl). A to nemluvím o sekundárních efektech, kdy záběry z ČR fungují jako neplacená reklama pro cestovní ruch...

Takže se ptám, to nemá nikdo na MKul spočítaný dopad pobídek na státní rozpočet?
A pokud je pozitivní a já se klidně vsadím, že při 20% bude významně pozitivní, tak proč tam ty peníze ministr bez řečí nedosype resp. nezajde na MF, aby mu je dali navíc? Já být min.fin. Stanjurou, tak jdu za Baxou a ještě mu ty peníze sám nabídnu, samozřejmě účelově vázané... (údajně ke stávajícím 800 mil. chybí pro letošek 500 mil., stejně pro rok příští)

Co na to Ondřej Chrást, Jiří Valenta a členové vlády?

gust
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 56
Registrován: 16 úno 2021, 15:27
Profese: Kouč, IT infrastructure arch.
Bydliště: Praha 10 - Horní Měcholupy
Dal poděkování: 25 poděkování
Dostal poděkování: 36 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pobídky pro filmový průmysl

Příspěvek od gust »

Ještě bych podotknul, že v případě spotřební daně na naftu a benzín sám min. financí argumentoval, že jí musí snížit hlavně proto, že jí snížili v okolních státech, že jsou pak chudáci dopravci v konkurenční nevýhodě. MF vyčíslilo dopad na státní rozpočet -4,2mld.
Pominu, že je málo pravděpodobné, že by jim někdo ze zahraničí konkuroval ve vnitrostátní přepravě a při mezinárodní přepravě mohou tankovat v zahraničí, stejně jako zahraniční přepravci. Takže pokud jde o konkurenci. tak jde jedině o prodejce a státy ve výběru daní, ale pochybuju, že by se díky mezinárodní přepravě vytočilo o tolik víc, aby to vyvážilo propad daní, takže tipuju, že dopad na státní rozpočet by i po zohlednění výnosů z jiných daní byl negativní... Přesto na to peníze jsou...
A na filmové pobídky pro zahraniční produkce, kde ten celkový dopad bude pozitivní a pokud pobídky nebudou je to jednoznačný show-stopper na rozdíl od dopravy, má ministr kultury problém říct si o 0,5 mld...
Kde to jsme? A co na to Jan Tleskač?

Uživatelský avatar
Ondrej.Chrast
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Příspěvky: 620
Registrován: 04 led 2018, 17:38
Profese: projektový manažer
Bydliště: Praha 6, Bubeneč
Dal poděkování: 1160 poděkování
Dostal poděkování: 1539 poděkování

Re: Pobídky pro filmový průmysl

Příspěvek od Ondrej.Chrast »

Ahoj, díky za dotaz, jsem si tady toho nevšiml, lepší vždy mě otagovat takto @gust :)

Mezitím se situace částečně hodně vyvinula. Filmové pobídky se navýšily, Vláda totiž na konci července rozhodla o navýšení finančních prostředků pro filmové pobídky o 570 milionů ještě letos, s další podporou počítá v letech 2023 až 2024. Tím došlo k “záchraně” komplikované situace, ale jisté je, že se celý systém musí reformovat, protože vznikl v jiné době a za jiné konstelace, masivní nástup seriálových produkcí otřásl naším “zajetým” systémem - např. že se točí seriál, který je výrazně dražší a točí se déle a tím je větší i pobídka. Je to systém, který byl původně určen pro pouze pro filmy a v poslední době došlo k tomu, že jedna/dvě zahraniční produkce vyčerpaly vše a na ostatní už nic nezbylo, i proto se navyšuje a zachraňuje, ale kasa není bezedná, že.

Souhlasím, že je to nedoceněný systém a pokud jsme jako strana postavení na datech, vidíme z analýz, že pobídky prostě fungují. Jejich princip je, že pobídky zaručují filmovým štábům, že dostanou zpět část celkové sumy, kterou v dané zemi při natáčení utratí. A utratí tady většinou výrazně více, než je návratka pobídky, tedy stát netratí.

Co se týče zmiňované “diskvalifikace” velkých produkcí, nepoužíval bych to slovo diskvalifikace vůbec, není to tak. Došlo k zastropování jedné produkce na 150m, právě z důvodů, že původní systém byl na film, a prostředky prostě nejsou neomezené, nelze do systému nalít “nekonečno” financí.

Na základě těchto revolučních změn v audiovizi ale vzniká, a je v legislativním plánu na 2023, záměr transformace Státního fondu kinematografie (SFK) na Fond audiovize, který by měl flexibilněji reagovat na měnící se trh, a do systému dostat i např. herní či animační vývojáře a jejich podporu, zejména ve vzdělávání jejich potenciálních zaměstnanců apod.

Svět audiovize se neskutečně rychle mění, legislativa se svými mi přirozenými procesy často nestíhá reagovat a vývoj jí předběhne. Ale např. zmiňovaný Fond audiovize by mohl státu dát do rukou účinné nástroje, jak si se vším flexibilně poradit a držet prst na tepu doby…:-)

Předseda Krajského sdružení Praha. Zastupitel Prahy 6.
Vedoucí Resortního týmu kultura Pirátské strany.
Politický náměstek ministra kultury (01/2022 - ?).
Blog; Pirátský profil; CV
Nevíte co pod stromeček, podpořte záchranu ukrajinského kulturního dědictví www.zapojmeukrajinu.cz

qnx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1084
Registrován: 30 dub 2021, 10:49
Dal poděkování: 208 poděkování
Dostal poděkování: 384 poděkování

Re: Pobídky pro filmový průmysl

Příspěvek od qnx »

Já bych ty pobídky úplně zrušil, efekt lákání turistů je vyloženě nežádoucí. Už je tady přeturistováno.

gust
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 56
Registrován: 16 úno 2021, 15:27
Profese: Kouč, IT infrastructure arch.
Bydliště: Praha 10 - Horní Měcholupy
Dal poděkování: 25 poděkování
Dostal poděkování: 36 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pobídky pro filmový průmysl

Příspěvek od gust »

Ondrej.Chrast píše: 05 zář 2022, 14:38

Ahoj, díky za dotaz, jsem si tady toho nevšiml, lepší vždy mě otagovat

Díky za odpověď, to bych musel vědět, že to vůbec jde a jak... Ale už jsem si to vygooglil ;) Tak ještě @Jiří.Valenta

O navýšení vím - na základě toho postu mě už poslal zprávu někdo z SFK...

To, že tu štáby utratí víc je jasné z principu vratky, protože jde o část uznatelných nákladů - to je bez diskuze. Psal jsem proto o analýze dopadu přímo na státní rozpočet resp. bych to rozšířil na veřejné rozpočty. Kolik jsou odvody DPH, DPPO, DPFO, soc. a zdrav.poj, místní poplatky? Vzhledem k vysokému podílu práce při výrobě a vysoké míře jejího zdanění bych se divil, kdyby dopad do rozpočtu nebyl silně pozitivní... Už jen na DPH tu nechají velkou část (teoreticky skoro celou, ale pochopitelně se budou snažit utéct jak to půjde, takže postprodukce se bude poskytovat osobě z třetího státu, ale služby poskytnuté během natáčení tady budou zdanitelným plněním...).

Jsem kouč, tak je pro mě přirozené hledat jiné než zažité pohledy na věc... a tak mám jednoduchou otázku:
Proč by nešlo do systému nalít "nekonečno" financí? Zapomeňme na to, jak moc je to možná nepředstavitelné...

Pokud je ten dopad na státní rozpočet pozitivní, proč by to nemělo jít? Ty daně už byly zaplacené předem a je to de facto stroj na peníze...
Mluvíme o potřebě restrukturalizace hospodářství a vyšším podílu práce s vysokou přidanou hodnotou. V jaké jiném odvětví než zábavní průmysl má práce ještě mnohem vyšší přidanou hodnotu?
Nový Zéland je populární díky své přírodě, proč bychom se my nemohli stát podobně vyhledávanou destinací kvůli památkám a kvalitě práce našich filmařů? Proč máme přenechávat část produkcí jiným zemím třeba Maďarsku jen proto, že si dáme nějaký limit na finance... a teď to řeknu schválně naopak, které chceme získat do rozpočtu?

Pokud nebudeme limitovat objem peněz na vratky, zmizí potřeba stropu pro jednu produkci. Pokud bych vůbec mluvil o nějakém limitu, tak maximálně ve smyslu degresivní sazby... do nějakého limitu 20% a nad tento limit 15%... schválně, co takové úsporné opatření udělá se zájmem produkcí...

A proč jsem mluvil o veřejných rozpočtech? Protože z toho neprofituje jen stát, ale i samospráva prostřednictvím sdílených daní a místních poplatků a jí a státem zřizované organizace - mohly by se na tvorbě ev. podílet taky. Nepřímý profit nechme stranou, ale co třeba 20% z příjmů z pronájmů prostor a záboru veřejného prostranství produkcemi, jež mají přislíbenou vratku? To také pár miliónů hodí a pokud ne, tak by měli zdražit... :D

Co se týče zákona. Já se v kultuře tolik neorientuju, tak nevím nakolik je potřeba novelizace, mě spíš zaujala ta ekonomická nesmyslnost, ale z uvedeného plyne, že potřeba asi je... Legislativa vždy dohání vývoj společnosti, to tak bude vždy...

Upřímně to, co bychom jako společnost potřebovali asi nejvíc je uzákonění analogie §31 zák. č. 231/2001 Sb. o provozování RTV pro služby na internetu, aby u algoritmicky vybraného a nabízeného obsahu nedocházelo k systematické tvorbě králičích nor, k upřednostňování kontroverzního a polarizujícího obsahu jen proto, že má větší engagement. Chápu, že pro firmy to znamená větší profit, ale to považuji za absolutně největší a celospolečenskou hrozbu dneška.

qnx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1084
Registrován: 30 dub 2021, 10:49
Dal poděkování: 208 poděkování
Dostal poděkování: 384 poděkování

Re: Pobídky pro filmový průmysl

Příspěvek od qnx »

gust: Všechno není jen o penězích. Negativní externality jsou tak velké, že získávat peníze takto je velice nerozumné.

Odpovědět

Zpět na „Kultura“