Názor na odměny představenstvu firmy ČEZ

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
ladafoucek
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Názor na odměny představenstvu firmy ČEZ

Příspěvek od ladafoucek »

Přeji pěkný den.

Zajímal by mne názor Pirátů na stávající výši odměn vedení ČEZ a co si o tom členové myslí ?

Dle mého názoru je vcelku nemravné vyplácet takto velké odměny, protože se o ty zisky vůbec členové představenstva ČEZu nezasloužili. ČEZ vydělal velké peníze díky tomu, že plno odběratelů energií skončilo v režimu DPI a platili výrobcům plné vysoké burzovní ceny za odběr elektřiny a neměli na výběr . To také bylo jednou z příčin , že vznikl také obrovský zisk pro výrobce a mělo to vliv na zvýšení cen energií. To, že skončili občané v režimu DPI byla chyba minulé vlády a ERÚ, že nepohlídali podvodníky na trhu s elektřinou a plynem. A nezdá se mi vhodné, aby za to manažéři ČEZu dostali takto vysoké odměny, které zaplatili i občané, co se stali obětí podvodníků obchodujících s energiemi.

Jaký na to máte názor ?

Děkuji za případné komentáře.

Láďa ;)

Tito uživatelé poděkovali autorovi ladafoucek za příspěvek:
anonym73980
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11092 poděkování
Dostal poděkování: 8913 poděkování

Re: Názor na odměny představenstvu firmy ČEZ

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

(Já si nejsem jist mravností takových odměn bez ohledu na výši zisku nebo státnost společnosti, takže budu raději mlčet.)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, ladafoucek

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Jaroslav.Holecek
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Profese: Učitel, programátor, trenér
Dal poděkování: 18 poděkování
Dostal poděkování: 13 poděkování

Příspěvek od Jaroslav.Holecek »

Jestli situaci dobře chápu, tak ty odměny a jejich výše nejsou nějak ad hoc schvalované.
Existuje schválený výpočet, podle kterého se odměny počítají (který v sobě zahrnuje i absolutní zisk) a podle toho to tak vyšlo. Podle mne chyba toho výpočtu, respektive si zkrátka při jeho tvorbě dost lidí neuvědomilo, že se může stát to, co teď.
Určitě bych byl pro, aby se ten výpočet změnil a zahrnul se do něj ne absolutní, ale "relativní" zisk -> takže pokud jde celé odvětví nahoru (na což nemá konkrétní firma vliv), tak by se to na výši odměn (tolik) neprojevilo.
A naopak mi určitě nepřijde správné, měnit zpětně pravidla proto, že jsme najednou překvapení, k čemu vlastně vedla.

Vedoucí Pracovní skupiny Sport a člen skupin MŠ-ZŠ-SŠ a Vzdělávací reformy v rámci RT Školství, pasivní člen RT Informatika.
Člen předsednictva MS Kladno

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

... ze menit jednostranne zpetne smluvni zavazky je take neeticke

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondra.kl za příspěvek:
Vojtech.Pikal
ladafoucek
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Příspěvek od ladafoucek »

Jaroslav.Holecek píše: 08 čer 2022, 14:40

Jestli situaci dobře chápu, tak ty odměny a jejich výše nejsou nějak ad hoc schvalované.
Existuje schválený výpočet, podle kterého se odměny počítají (který v sobě zahrnuje i absolutní zisk) a podle toho to tak vyšlo. Podle mne chyba toho výpočtu, respektive si zkrátka při jeho tvorbě dost lidí neuvědomilo, že se může stát to, co teď.
Určitě bych byl pro, aby se ten výpočet změnil a zahrnul se do něj ne absolutní, ale "relativní" zisk -> takže pokud jde celé odvětví nahoru (na což nemá konkrétní firma vliv), tak by se to na výši odměn (tolik) neprojevilo.
A naopak mi určitě nepřijde správné, měnit zpětně pravidla proto, že jsme najednou překvapení, k čemu vlastně vedla.

Měnit pravidla zpětně nikoliv, ale takto vysoký zisk účetně převést do rezervního fondu ČEZu na další investice a tím snížit zisk . Odměny představenstva ČEZu by byly nižší a fond by mohl sloužit jako zdroj třeba pro financování dostaveb JE Dukovany a JE Temelín. Nejsem ale účetní a ekonom, tak nevím, jak moc by to šlo takto provést v účetnictví ?

okaythorough
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dostal poděkování: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od okaythorough »

Ano, jednostranná změna smluvního závazku je aktem povinnosti kompenzovat smlouvu a nést odpovědnost, kterou si zaslouží.

Tito uživatelé poděkovali autorovi okaythorough za příspěvek:
RickySan
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“