Kdo má pravdu

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
mooph
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: programátor
Dostal poděkování: 22 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdo má pravdu

Příspěvek od mooph »

Aby nedošlo k nedorozumění, uvedu PŘÍKLAD, co rozumím humanitárním koridorem:
Záporoží - Kryvyj Rih - Oděsa - Bukurešť
To je 850 km z toho velká většina na Ukrajině! Zabezpečit tento 1 (!) koridor je otázkou úsilí nejméně 1000 dobře organizovaných lidí. Jsem tedy zděšen z dnes zveřejněného čísla 10 koridorů. To číslo devalvuje význam slova humanitární koridor tak, jak bych ho rád vnímal v této válce…

mooph
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mooph »

Vysvětlím: publikovat globálně veřejně a ve velkém o malých "koncových" koridorech je nebezpečné.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8808 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Měl bych otázku na @Ivor.Kollar
Co si myslíš o tomhle?

Hackeři z Anonymous: Smažte ruský antivir ze svého počítače, nebo se stanete terčem útoku
https://www.fonetech.cz/hackeri-z-anony ... cem-utoku/

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Ivor.Kollar
Člen KS Praha
Profese: IT konzultant
Dal poděkování: 943 poděkování
Dostal poděkování: 1127 poděkování

Příspěvek od Ivor.Kollar »

Petr.Vileta píše: 20 bře 2022, 22:35

Měl bych otázku na @Ivor.Kollar
Co si myslíš o tomhle?

Hackeři z Anonymous: Smažte ruský antivir ze svého počítače, nebo se stanete terčem útoku
https://www.fonetech.cz/hackeri-z-anony ... cem-utoku/

Myslim ze koncept "antiviru" vzdialene kontrolovaneho z druheho konca sveta je rozbity od zakladu, a prinasa viac problemov ako rieseni. A je na zvazenie, ci radsej nepouzivat operacny system, ktory pre svoje bezpecne pouzivanie taketo bezpecnostne antipatterny nevyzaduje. (takze ano, ak mate moznost, zbavte sa kasperskeho, rovnako ako inych antivirov, co ale tak nejake predpoklada prechod z windowsov na pricetny operacny system.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivor.Kollar za příspěvky (celkem 3):
Ondrej.Profant, Josef.Kadlecek, Ondrej.Kotas
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

Ivor.Kollar píše: 21 bře 2022, 23:36

A je na zvazenie, ci radsej nepouzivat operacny system, ktory pre svoje bezpecne pouzivanie taketo bezpecnostne antipatterny nevyzaduje.

Jasně, já používám Linux a žádný antivirák nemám, ale spousta lidí používá Windows. Někteří proto, že chtějí, jiní proto, že musí (v práci).
Také si nejsem jistý, jak spustíš nelegální Adobe Photoshop pod linuxem. :lol: Faktem je, že podle článku z května 2020 je podíl Ubuntu necelá 2%, podíl Mac OS něco přes 5% a všechno ostatní jsou Windows, včetně starších verzí, dokonce XP. :roll:
https://www.svethardware.cz/podil-windo ... acos/51975

Ale na tohle jsem se neptal. Ptal jsem se na to, jestli ruský antivirový program může ve skutečnosti být kromě toho také programem špionážním. ;) Tak jaký je názor odborníka na počítačovou bezpečnost? @Ivor.Kollar

Věř, ale komu věříš měř.

mooph
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mooph »

Já vám do toho nechci moc kecat, ale už zhruba 20 let používám windows bez antiviru, bez antimalwaru, bez intrusion detection systemu, bez intrusion prevention systemu a wireshark pouštím jen když mi přijde, že se mi v komplu opravdu něco děje. Na firewall jsem skoro nešáhl. ;) Když se člověk chová slušně, tak ho ti, co se koukají, nechají bejt.

Ivor.Kollar
Člen KS Praha
Profese: IT konzultant
Dal poděkování: 943 poděkování
Dostal poděkování: 1127 poděkování

Příspěvek od Ivor.Kollar »

Petr.Vileta píše: 22 bře 2022, 02:18
Ivor.Kollar píše: 21 bře 2022, 23:36

A je na zvazenie, ci radsej nepouzivat operacny system, ktory pre svoje bezpecne pouzivanie taketo bezpecnostne antipatterny nevyzaduje.

Jasně, já používám Linux a žádný antivirák nemám, ale spousta lidí používá Windows. Někteří proto, že chtějí, jiní proto, že musí (v práci).
Také si nejsem jistý, jak spustíš nelegální Adobe Photoshop pod linuxem. :lol: Faktem je, že podle článku z května 2020 je podíl Ubuntu necelá 2%, podíl Mac OS něco přes 5% a všechno ostatní jsou Windows, včetně starších verzí, dokonce XP. :roll:
https://www.svethardware.cz/podil-windo ... acos/51975

Ale na tohle jsem se neptal. Ptal jsem se na to, jestli ruský antivirový program může ve skutečnosti být kromě toho také programem špionážním. ;) Tak jaký je názor odborníka na počítačovou bezpečnost? @Ivor.Kollar

Lubovolny vzdialene kontrolovany sw moze byt vyuzivany pre spionaz. Ak je z ruska tak pre rusku spionaz, ak z USA tak pre americku, ak z EU, tak pre europsku.Alebo im to este niekto moze cele vyhackovat, ala avast alebo microsoft, a potom netusis, kto je ten finalny spion (alebo maximalne tak tusis).

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

Ivor.Kollar píše: 22 bře 2022, 13:10

Lubovolny vzdialene kontrolovany sw moze byt vyuzivany pre spionaz. Ak je z ruska tak pre rusku spionaz, ak z USA tak pre americku, ak z EU, tak pre europsku.Alebo im to este niekto moze cele vyhackovat, ala avast alebo microsoft, a potom netusis, kto je ten finalny spion (alebo maximalne tak tusis).

Z tebe vydolovat nějaké jednoznačné vyjádření je fakt těžké. :lol: On i můj Linux Mint je vzdáleně kontrolovaný. Skoro každý den mi tu přistane nějaká aktualizace a já fakt netuším, jestli dělá přesně to, co se o ní píše v info rámečku. :?

Tak jinak, zkusím to přes drby. ;) Říká se něco ve vaší odborné komunitě o tom, že by snad Kaspersky Antivirus odesílal nějaké informace do Ruska, které by byly použitelné pro něco jiného než reklamu? Nějaká hesla, účty na sociálních sítích, atd.?

Věř, ale komu věříš měř.

Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Profese: revizní technik elektro, energetik
Dal poděkování: 707 poděkování
Dostal poděkování: 759 poděkování

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Určitě jde si ty aktualizace prohlédnout před instalací - v Linuxu je všechno (oproti zašifrovaným widlím) jen text (čitelný, editovatelný). Odpověď bych se pokusil hledat na fóru. Osobně se znám s šéfem Fedory, jenž už dělá v RedHat-u. Kdyby se obnovily Linuxové pátky (léta 2005-8) u Zpěváčků, posléze U Pravdů, tam se probralo věcí!!!
Ale jestli v Moskvě člověku vyleze z tiskárny něco, co do tisku neposlal, tak se nedivím ničemu - Anonymous jsou docela skvělá parta. A sestřelení Nestlé? Ok, žádné slitování, další parazit zmizí.

Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Profese: revizní technik elektro, energetik
Dal poděkování: 707 poděkování
Dostal poděkování: 759 poděkování

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Vzpomínám na ty hudlany, co kdysi rozdával Brežněv po příletu - evokovalo mi to smradlavej polibek mého dědy, ke kterému jsem měl takový ambivalentní vztah. On to byl takový ten "poctivý komunista"...
A když si člověk taky přečetl ten článek https://denikn.cz/830023/eli-jste-nas-z ... politolog/ s Dmitrijem Jevstafjevem, kde furt dokola mele ten demagog něco o tom, že máme "Rusáky za šváby", tak ano, mám.

Když se s tím RUSÁKEM člověk seznámí, prohýbají se stoly (protože hostina je na dluh, musíme se přeci před světem pořádně blejsknout!!!), vodka teče proudem, ráno kocovina, kterou nezažil`s. A vystřízlivění. Jenže v tu chvíli už se v Rusáčí palici rodí plán, že oplatí návštěvu, a velkolepě; očekává, že si částku půjčenou a vloženou do pitky v Rusku, vezme zpět s bohatými úroky, což chudý Čech není ochoten podstoupit - zejména ne hostinu na dluh (narozdíl od našich vlád)... Stoly se neprohýbají, pitka není do němoty, vycházka na Pražský hrad, posezení U Tygra, prostě nuda-nuda, šeď-šeď.

No a tak přijde na řadu jednání v Čierne pri Čope a pak v Moskvě... To už důvěrně známe! (Kdo ne, doučit!)
Zkrátka to vřelé Rusákovo objetí je tak mocné, že má za cíl člověka umačkat, vyždímat, vysušit, no a pak je do něj kopnuto, území zabráno.
Viz někdejší Královec, ano ten, který založil Přemysl Otakar II., dnes Kaliningrad https://zoommagazin.iprima.cz/historie/kaliningrad
Z tohoto úhlu pohledu má nějakej ten Dmitrij Jevstafjev, nebo jak se to jmenuje, pravdu. RUSÁCI JSOU ŠVÁBI!

Ovšem POZOR - nikoli Rusové!!!

Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“