Zpověď bukanýra

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Uživatelský avatar
David.Witosz
Republikový výbor
Příspěvky: 348
Registrován: 06 dub 2017, 07:54
Profese: inženýrský geodet
Bydliště: Ostrava
Dal poděkování: 366 poděkování
Dostal poděkování: 863 poděkování

Zpověď bukanýra

Příspěvek od David.Witosz »

Zdravím kolegové Piráti.

Prolog

Před samotným textem bych se rád doznal k faktu, že i když jsem se vždy považoval za Piráta, duší jsme byl vždy pirát Bukanýr. Z tohoto důvodu mi dovolte, Vám kteří neznáte pojem Bukanýr, osvětlit význam tohoto pirátského, historického termínu.

Bukanýr

Termín bukanýr byl převzat ze španělského bucanero a pochází z karibského arawackého slova buccan, dřevěného rámu, na kterém Tainos a Caribové pomalu opékali nebo udili maso. Z toho bylo odvozeno francouzské slovo boucane a odtud název boucanier pro francouzské lovce, kteří pomocí těchto rámů udili maso divokého dobytka a prasat na Hispaniole . Angličtí kolonisté poangličtili slovo boucanier na bukanýr .

Sto let před Francouzskou revolucí bukanýři na námořních trasách fungovali v duchu pravidla svoboda, rovnost a bratrství. V bukanýrském táboře byl kapitán volen a mohl být sesazen hlasy posádky. Posádka, nikoli kapitán, se rozhodovala, zda zaútočí na konkrétní loď, nebo na flotilu lodí. Mezi bukanýry panoval silný duch. To jim v kombinaci s ohromujícím počtem umožnilo vyhrávat bitvy a nájezdy. Nějakou dobu také mezi bukanýry existoval systém sociálního pojištění, který zaručoval odškodnění za zranění z bitev dle předem stanovených pravidel.


A nyní tedy, zpověď bukanýra

Bod 1) Proč jsem tuto diskusi začal
Bod 2) Proč jsem ji začal, jak jsem ji začal
Bod 3) Proč otvírám určitá témata
Bod 4) Která témata otevřu
Bod 5) Jsem jen člověk, jsme jen lidé


Bod 1) Proč jsem tuto diskusi začal

Ve zkratce: Protože klíčové informace lidé nevědí, obraz strany je tím pádem zkreslený, volič a straník tápe, dezinformátor a manipulátor má pré.

V posledních týdnech zažívám neustále se opakující dejavu. Mnoho našich voličů mi pokládá elementární otázky "proč" a já se neustále opakuji a opakuji. Šokem pro mne bylo zjištění, že ne jen naši voliči, ale samotní straníci nemají plné informace o dění které se v posledních měsících dynamicky vyvíjí. Všimnul jsem si, že koluje mnoho hoaxů, že příčiny, nebo aspoň přiblížení k podstatě problému je skoro nulové a v éteru často lítají jen zkratkovité marketingové narativy, které některé našeho voliče doslova ubíjejí.

Z tohoto důvodu jsem došel k závěru, jako insider, že dojíždíme na naši výkladní skříň zvanou "transparence". Strana která si tento termín vzala jako jeden ze stěžejních v rámci její politické agendy, právě na tomto tématu dojíždí. Z mého pohledu pirátská transparence narazila na zdi marketingu, kdy negativní zprávy, naše stranické chyby, se staly trezorovou záležitostí uzavřených jednání s argumentem, že negativní zprávy v rámci transparentního jednání můžou mít negativní odraz na obraz stany. Sic souhlasím, že tento argument je relevantní, okamžitě dodávám, že je relevantní JEN z krátkodobého hlediska. Naopak z dlouhodobého hlediska je toto omezení transparence KLÍČOVÝM bugem který brání našemu rozvoji a konzervuje problémy z důvodu absence sebereflexe. A právě v těchto dnech dochází ve straně k prolomení časové bariéry mezi krátkodobým užitkem omezení transparence a dlouhodobými negativními dopady na fungování strany. Právě ten neklid a narůstající počet otázek bez odpovědí naznačuje, že období "profitu" z krátkodobého řešení právě končí.

Jako člen RV, který se účastnil mnoha uzavřených jednání, jsem byl v posledních týdnech svědkem naprosté dezinterpretace mnohých předvolebních a povolebních kroků právě z důvodu, že negativní informace se mnohdy zcela zamlčely a mnozí účastníci uzavřeného jednání absenci těchto informací využili, nebo dokonce i zneužili, ve svůj prospěch právě cílenou dezinterpretací těchto událostí, které posluchač neměl a nemá jak si ověřit.

Bod 2) Proč jsem ji začal, jak jsem ji začal

Ve zkratce: Tam kde zvítězil marketing nad obsahem, je marné používat čistě obsah a sterilní rovinu akademické diskuse. Obsah tedy dnes obstojí jen v tom případě, pokud drží v ruce klacek zvaný marketing.

Na úvod tohoto bodu jedna záležitost. Kdo mne zná delší dobu tak ví, že jsem byl vždy člověk co dával a dává váhu zejména na obsah, nikoli na formu. Záznamy na mé projevy, kdy s mnohými kolegy ze strany upozorňují, že marketing (forma) naprosto dominuje nad programem (obsahem), že do marketingu se dávají násobky prostředků ve srovnání s prostředky pro odborné zázemí strany, to vše je lehce dohledatelné. To, že já sám se nerad nějak přehnaně prezentuji je o mne také známo, že lidé z mého kraje mne musí mnohdy heverem dotáhnout k prezentaci dílčích kroků na čem pracuji, to je taky známo, stačí se poptat. Leta fungování ve straně jsem se rovněž choval v duchu "špinavé prádlo se pere doma". Jenže jsem zjistil, že "doma" jaksi chybí pračka. Po letech diskusí v uzavřených jednáních, projednávání mnohých citlivých témat diskrétně, jsem došel k závěru, že "domácí pračka" je jen nástroj jak oddalovat řešení problému v časovém horizontu až do stavu naprostého vyhnití. Jenže i když tuto rovinu, řekl bych korektních a slušných vztahů, léta držím, snažím se prosazovat obsah nad formou, musím dnes uznat, že marketing je velice silný nástroj.

Jak silný je to nástroj jsem si ověřil zejména v posledním období. Jak to vypadá v realitě? Uvedu takový obecný příklad, scénář.

Všemi klasickými postupy které jsou známy, se snažíte buď kontaktovat dotyčné, nebo se snažíte dlouhodobě řešit určitou problematiku. Bohužel zjišťujete, často po skutečně dlouhém čekání a konstantní ignoraci adresáta, že jste mimo záběr pozornosti. Z druhé strany pokud daný problém, záležitost, vykopnete veřejně a je jedno zda formou rozhovoru do novin před volbou předsednictva, nebo bulvárně ostrým postem na FB, máte okamžitě o pozornost postaráno. Najednou začnou pípat smsky od honorace, volá honorace, najednou je čas řešit, najednou máte pozornost. Marketing a jeho oboustranné ostří ...

Teď si sami vezměte, kolik z Vás by si přečetlo za pár minut od zveřejnění můj post zde na fóru? Impact jednoho příspěvku na FB je v marketingovém měřítku mnohem větší a ne jen v marketingovém. S novináři, s kterými jsem měl možnost mluvit i mimo záznam, jsem mnohdy diskutoval o našem fóru. Drtivá část mi řekla, že jej nečte. Že je tam moře balastu, je to čtení pro masochisty, většinou dostanou od někoho "tipa" (čti link přímo na vlákno do fóra).

Takže proč jsem napsal post na FB? Jednoduše proto, protože vím, že tohle je nyní naše stěžejní místo, naše posvátná kráva zvaná marketing. Chceš pozornost honorace, chceš aby skutečně reagovala a ne jen tě odsouvala stále dál a dál? Nechceš dojet na to, že jsi prostě jen slušný a slušnost je pro některé z vedení spíše slabost, než přednost? Tak bohužel ti nezbývá než hrát tak jak hrají ostatní. Pokud je pro někoho stěžejní marketingově vytvořený obraz, skoro až sebeklam, pak jediná možnost jak ho přitáhnout k akci je mu do toho obrazu jednoduše vstoupit.
'
Ano, ten post byl obyčejný kalkul na kterém se mi dokázalo, že už dávno nefunguje svět tak, jak bychom si mnozí přáli. Forma nad obsahem zvítězila, musíme tedy nyní činit kroky formou.

Bod 3) Proč otvírám určitá témata

Ve zkratce: Protože bez znalosti mnohých událostí si nelze udělat skutečný úsudek o celku.

Ve straně vznikla určitá tabu, nebo spíše místa v naší historii kdy skutečný obraz věcí zná jen pár desítek vyvolených. Zbytek je odkázaný často na šeptandu a interpretaci jednotlivců, kteří v ten moment mohou informaci buď předat, nebo v nejhorším případě i zneužít. Tohle ve spojení s omezením transparence v duchu zamezení negativních dopadů na obraz strany, má za výsledek, že někteří lidé ve straně jsou stále považováni za dokonalé stratégy (i po naprostém debaklu), někteří za osvícené lidi s širokým přehledem (i když doopravdy jde často spíše o proslovy ptydepe verze 3.11).

Zároveň zde fungují témata která máme přímo v programu a proto si myslíme, že tyto témata se nás netýkají. Syndrom "pod svícnem je největší tma" funguje i u nás ve straně a tak mnohá témata se vůbec neotvírají, nebo s vědomím a panickou hrůzou, že když chceme s něčím bojovat, tak těžko můžeme být toho problému zároveň nositelem.

To vše uzavírají témata nad samotným fungováním strany. Nad obrazem struktur strany z roviny předpisové, kdy vše má v rámci předpisů nějaké gesce, pravomoci, povinnosti a druhý obraz, ten víc skutečný, z reálné praxe, který ukazuje JAK doopravdy v reálu strana funguje, kdo ji skutečně vede, kdo takříkajíc po bukanýrsku určuje "co je cílem plavby" aneb kdo a jak skutečně určuje priority.

Bod 4) Která témata otevřu

Na úvod. Zastavení plánuji v součtu deset, dnes představím prvních pět. Každé zastavení bude námětem k diskusi od jedince, člověka. Názor je tedy subjektivní a já sám jej nestavím nad názory jiných. Co však těmito tématy sleduji je otevření několika tabu-témat, tedy otevřená diskuse nad mnohými skutečnostmi, které dnes deformují vnímání vnitrostranické reality, protože mnohdy nejsou široce známy. Druhý důvod je čistě taktický a jeho zveřejnění si nechám jako část obsahu jednoho ze zastavení.

Zastavení první - Kauza Turów aneb pád deminima a smrt Don Quijota
Zastavení druhé - Marketingová virtuální realita aneb jak si lichvář tvrdě vybírá své politické úroky
Zastavení třetí - Povolební narativ zrady vs dnešní amnézie aneb ztrátou sebereflexe k světlým zítřkům
Zastavení čtvrté - Nepotismus aneb to se nás zcela určitě netýká!
Zastavení páté - Vnitrostranický způsob boje aneb sorry jako, ale budeme dál kamarádi, jů?

Bod 5) Jsem jen člověk, jsme jen lidé

Ve zkratce: Nejsem superman, nejsem mesiáš, nejsem děd vševěd, jsem omylný člověk co se snaží žít ve společnosti, ne ji ovládat.

V tomto bodě chci říci, že já sám jsem velmi nedokonalá osoba. Vím, že chybuji a toto vědomí mi neustále připomíná abych dvakrát měřil a jednou řezal. Jsem názoru, že chybami se člověk učí a proto je pro mne chyba, jak by řekl klasik, uhelný kámen pokroku. Výše zmíněná zastavení tedy představuji jako zamyšlení se nad chybami a tedy možnost se poučit a jít dál zas o něco zkušenější. To vše však potřebuje ke zdárnému cíli upřímnou sebereflexi.

A ano, Jakub Michálek je ten člověk u kterého sebereflexe je, dle mého názoru, na bodu mrazu. Člověk který sic na veřejnosti a do strany se snaží o líbivý marketing, však pod pláštíkem vnitrostranických procesů ukazuje naprosto odlišnou tvář člověka, který jede dál svou a aby se neřeklo, ještě přitlačí na pilu.

Rád bych na závěr řekl, že Jakubu Michálkovi budu věnovat celé zastavení šesté a to zejména z důvodu, že z profesního hlediska zkušeného politika (nikoli politické líbivé tváře pro voliče) je pro mne Jakub unikát který převyšuje ostatní lidi ve straně o parník, včetně Ivana Bartoše. Bohužel tento parník, pro mou osobu, pluje naprosto opačným směrem, směrem daleko daleko od námořních tras v duchu pravidla svoboda, rovnost a bratrství.

Děkuji za pozornost a brzy u prvního zastavení.

Pirátům, Bukanýrům ZDAR !!!

john oliver.gif
john oliver.gif (2.34 MiB) Zobrazeno 3662 x
Hledejme vzdělání, právě proto, že cit je slepý, musíme mu svítit rozumem. Vzdělání hledejme praktické, ale také všeobecné a filosofické. Dnes zejména je také třeba vzdělání historického, politického. Mravnost dnes znamená do veliké míry mravnost politickou. Nedělejme rozdílu mezi politikou a mravností.
Simon.Barczi
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 150
Registrován: 10 kvě 2018, 09:52
Profese: Manažer v Automotive
Dal poděkování: 91 poděkování
Dostal poděkování: 307 poděkování

Re: Zpověď bukanýra

Příspěvek od Simon.Barczi »

Tak zatím víc marketingu než obsahu. Doufám, že v příštích hodinách se to otočí. Budu v napětí.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Simon.Barczi za příspěvek:
Viktor.Mahrik
Šimon Barczi
725 O86 O13
Uživatelský avatar
Jan.Lejcko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 623
Registrován: 02 čer 2017, 18:33
Profese: Student práv, "ajťák".
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 1328 poděkování
Dostal poděkování: 804 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zpověď bukanýra

Příspěvek od Jan.Lejcko »

Tak bukanýr z Ostravy, okey 🙀

giphy.gif
giphy.gif (2.06 MiB) Zobrazeno 3548 x
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13456
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34835 poděkování
Dostal poděkování: 17681 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zpověď bukanýra

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Líbí se mi, jak dva největší pohunci dostali za úkol hlídat Witosze a ještě se k tomu svým typicky dementním způsobem doznají. :D

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 6):
Adam.Jaros, Jiri.Koudelka, Ondrej.Kalis, Sarka.Vaclavikova, Petr.Tkadlec, Romana.Korosi

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Martin.Rejman
Člen KS Liberecký kraj
Příspěvky: 558
Registrován: 29 říj 2013, 15:08
Profese: magician
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Dal poděkování: 384 poděkování
Dostal poděkování: 1163 poděkování

Re: Zpověď bukanýra

Příspěvek od Martin.Rejman »

Ahoj @David.Witosz , těším se na pokračování. Díky i za skvělý proslov na CF při kandidatuře na předsedu, alespoň na chvíli jsem měl opět pocit, že jsou věci opět v pořádku tak jak mají být ... Kde se dávají přihlášky k bukanýrům ? :-D
PS: A ano, dorazil jsem sem kvůli zmínce na FB.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Rejman za příspěvky (celkem 8):
Eva.Novakova, Dalibor.Zahora, Josef.Ulehla, Ondrej.Kalis, Sarka.Vaclavikova, Jan.Hamal.Dvorak, Daniela.Weissova, Vit.Fux
Uživatelský avatar
Vaclav.Kubaljak
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 529
Registrován: 08 kvě 2018, 23:05
Profese: Účetní
Dal poděkování: 1520 poděkování
Dostal poděkování: 1095 poděkování

Re: Zpověď bukanýra

Příspěvek od Vaclav.Kubaljak »

Přidávám se k @Martin.Rejman , našel jsem to jen díky @Dalibor.Zahora . Což je i o tom, kolik se toho musí naklikat na fóru aby člověku chodilo upozornění na vše, co ho zajímá.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Kubaljak za příspěvky (celkem 4):
Dalibor.Zahora, Robert.Magni, Petr.Tkadlec, Josef.Ulehla
Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Příspěvky: 1746
Registrován: 10 úno 2012, 03:34
Dal poděkování: 3741 poděkování
Dostal poděkování: 1289 poděkování

Re: Zpověď bukanýra

Příspěvek od Josef.Ulehla »

(1)

Dalibor.Zahora píše: 16 bře 2022, 05:33

Líbí se mi, jak dva největší pohunci dostali za úkol hlídat Witosze a ještě se k tomu svým typicky dementním způsobem doznají. :D

Mohl bych dostat nějaký odkaz nebo něco... Nic o tom nevím...

(2)

David.Witosz píše: 15 bře 2022, 22:38

... Takže proč jsem napsal post na FB?...

Martin.Rejman píše: 16 bře 2022, 07:25

... dorazil jsem sem kvůli zmínce na FB.

Můžete sem někdo dát i ten post z Fujsbúku nebo aspoň odkaz?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Ulehla za příspěvky (celkem 2):
Martin.Stanek, Petr.Vileta
Uživatelský avatar
Rostislav.Reha
Republikový výbor
Příspěvky: 5263
Registrován: 15 říj 2013, 12:16
Profese: informatik
Bydliště: Ostrava
Dal poděkování: 7659 poděkování
Dostal poděkování: 8841 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zpověď bukanýra

Příspěvek od Rostislav.Reha »

Ja si teda zatim jen udelam znacku, at se muzu pripadne vyjadrit k dalsim konkretnim vecem (ktere predpokladam prijdou). Jinak David je ted na 2 dny v Polsku, cili nevim kdy bude pokracovani OFFTOPIC(cimz nerikam, ze v Polsku neni internet a dorozumivaji se tam kourovymi signaly, jen ze asi ma jine starosti :) )

Tito uživatelé poděkovali autorovi Rostislav.Reha za příspěvky (celkem 4):
Eva.Novakova, Ondrej.Kalis, Robert.Magni, Jan.Zavadil

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5648
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22735 poděkování
Dostal poděkování: 4618 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zpověď bukanýra

Příspěvek od Robert.Magni »

Našel jsem vlákno náhodou.
Jsem zvědav na pokračování

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34827
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31738 poděkování
Dostal poděkování: 25782 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zpověď bukanýra

Příspěvek od Petr.Vileta »

Dalibor.Zahora píše: 16 bře 2022, 05:33

Líbí se mi, jak dva největší pohunci dostali za úkol hlídat Witosze a ještě se k tomu svým typicky dementním způsobem doznají. :D

Agente Záhoro, buď transparentní a jmenuj pohůnky, dodej odkazy, kde se doznávají. ;)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Martin.Stanek

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“