KF 23. 1. 2022
Přítomni: Barbora Knotová Vaicová, Lukáš Kohout, Martin Martin, Matouš Adamů, Lucie Cirkva Chocholová, Bouše Josef, Monika Kuncová, Jana Skopalíková, Jirka Snížek, Tereza Kvitová, Petr Kocourek, Vojta Lukavec, Martin Vlček, Klára Kocmanová, Jirka Vavřina, Lucie Cirkva Chocholová, Ondřej Petr, Michal Hažlinský, Daniel Netušil, Kamil Pittner, Jan Prokop, Jana Szeryňská, Dominika Michailidu, Jiří Bradna, Martin Karim, Flinterovo Dítě, Milan Krch, Martin Bubeník, Radek Černohous, Petr Chaluš, Marek Řebíček, Tereza Vovesová
Omluveni:
Zapisuje: Barbora Knotová vaicová, Monika Kuncová
Ověřuje: Josef Bouše
MA: Vítám vás na KF, vítám všechny členy 22. Začneme reporty.
A) REPORTY
Report ZK max 10 minut
LCCH: Máme schůzi od listopadu. ZK a MS máme výstupy - Kladno, MB, J-J, Brandýs, Mělník, Nymburk. Nevím, jak ti ostatní - zda to někdo čte. Mně to zabere tak tři večery, tak by byla ráda za zpětnou vazbu. K ZK, rada každý čtvrtek, zastupitelstvo 1x v měsíci, posílá to Michal. ZK každé pondělí na jitsi. Máme nový prostor s hejtmankou při jednáních - chodí tam Jiří S.
Odehrají se změny ve výborech - finančních, regionální rozvoj. Jsem ráda, že si to ti lidé zhodnotili, že nemají čas. V rámci klubu jsme řešili rozpočtový výhled. Ve spolupráci s KET řešíme se školstvím (funguje výborně), doprava (výběrová řízení). V prosinci jsme se věnovali distribuci Svazu bojovníků za svobodu, v jeho čele stojí p. Vodička, tak my jsme odmítli dar poskytnout svazu, ale přímo členům. Celkem 18 lidí. V zastupitelstvu - ANO navrhovalo odvolání Michalika, my to tušili, ale neměli jsme k tomu žádné informace - náš klub po domluvě se STAN se zdržel. Většinou hlasů nebyl návrh přijat - pro hlasovalo ANO.
Řešil se rozpočet - rekordní investice i alokace do SčK fondů. Třaskavé bylo téma slučování škol v Kralupech.
31.1. bude jednání zastupitelstva, budou personální změny.
Rada uzavírá s městy a obcemi smlouvy dopravní obslužnosti dle nových standartů. Jsou jasná pravidla i kritéria. Je to dopad na rozpočty obcí. Tento týden byly schváleny první smlouvy, další se chystají. Kladno a MB mají problém, nevíme, jak bude vyjednáno.
JS: Řešíme s ministerstvem NP Křivoklátstko, kdyby k tomu někdo potřeboval info.
Report RV max 10 minut
Zástupce v době jednání není (zástupce přišel a odprezentoval dodatečně)
DM: Co vím, tak RV dělá volební dohled nad komunálkama, nás má na starosti Hošek a Balcarová, tak kdyby vás kontaktovali, prosím o součinnost.
MM: Nešla místo Hoška Kolaříková.
DM: Je to možné, každopádně prosím o součinnost.
Doplnění po příchodu zástupce na KF:
TV: vytvořil se systém pro červené linie, je to návrh postupu jak by se dalo komunikovat se sněmovnou a lidmi ve vládě. RV to připravil, je to projednaný s RP i RK. Nyní ještě čekáme až AO určí systémy, které se k tomu budou požívat.
Zatím je dobré se obracet na resortní týmy, kteří vám řeknou nejaktualnější dění.
Až budou určené systém, přes které se budete moci na lidi obracet, tak vám určitě dáme vědět.
Řešili jsme Farského, ale to jste si asi všimli.
Kdyby jste cokoli od RV potřebovali, obracejte se na nás, i kdyby s vámi resortní týmy nechtěli komunikovat.
JS: Děkuji za report. Jak je to s obsazením RT?
TV: na všem RT si tým volil vedoucího. Trošku si to hlídám, RV bude připravovat strategii rozvoje strany, tak určitě ta odborná sekce rozvoje bude. Uvidíme kdy se to dotáhne do konce.
MH: Ty postupu, které teď TV prezentovala, si myslím by mohli vést k lepšímu předávání infomrací.
TV: Ano, myslím si, že by se ty infomrace z RT mohli lépe dostávat k ostatním.
Report PS max 10 minut
KK: Když to vezmu od poslední schůze. V druhé polovině prosince byla jmenovaná vláda, vláda má v lednu důvěru - strávili jsme kvůli ANO a SPD noc ve sněmovně. Žádné domluvy neplatí. Doufám, že alespoň něco stihneme vyřešit.
U Pirátů se jmenují náměstci, které jsme vyjednali. Snažíme se sdílet informace. Prosím o strpení i o toku informací dovnitř strany - vše není ustaveno.
Vláda schválila zákon o střetu zájmu, což je důležité. Štěpán mi bude dělat regionálního asistenta, čekám na potvrzení mé kanceláře od sněmovny.
Pořád mě kontaktují naši poslanci, aby nezapadla jejich agenda, prioritizuji. V koalici něco půjde přes vládu, budeme se snažit dělat pozměŇovací návrhy, v rámci klubu si musíme domluvit priority. Ve 4 jsme si museli rozděli agentu - mám 4 oblasti. Zatím se nic moc neděje, výbory se ustavují, zřizují se podvýbory. Jsem předsedkyně pro kontrolu odposlechů, řešili jsme odpolechy ve vazební věznici v Brně.
MA: Más i lidská práva, už tě oslovit František Kopřiva? Co svatby homosexuálů
KK: Měla jsem schůzku s “jsme fér”, musíme to řešit s nimi. Z vlády tento návrh nepřijde, hledají podporu v klubech, my zatím čekáme na podporu, ale ráda je podpořím. Čekáme na zmocněnce na lidská práva - zůstane pod premiérem.
LK: Já k naměstkům a tajemníkům a asistentům - došlo by interně dát jména?
KK: Určitě, jak to psal Honza Lička, zítra se domluvím s Vráťou nebo Danovi zadám. To by členové měli vědět. Až bude vše jasné, bude to na fórum.
Report Senát max 10 minut
Není zástupce.
KK: Nechci reportovat za Adélu, ale co jsme v kontaktu, řeší teritorialitu - nemá podporu v senátu ani PS. Náš návrh teď předkládá SPD. Adéla řeší, že by byla členkou rady pro rovnost žen a mužů.
LK: Poměrně se nám stává, že tu lidé na ty reporty nejsou?
JB: Jsou tu pravidelné reporty, schůze je oficiálně oznámena, tak to musí vědět. Nechci jim to ještě extra psát.
LK: To bohužel nefunguje.
MH: Já bych byl pro jim to připomínat.
diskuze
Report kMO max 10 minut
OP: Nejprve data. FB za posledních 30 dní - 5tisíc unikátních lidí = 16% nahoru. Web - 1200 unikátních návštěvníků, 2200 akcí. Jeden expert 34 akcí. Twitter ačkoli máme 7 tweetů, oslovili jsme 22tisíc lidí, o 750% více, tam si vedeme dobře. Ta čísla jsou o novinářích a cílové skupině. Máme pravidelné reporty z rady a zastupitelstva kraje. Prosím opět o sdílení, popř vytvoření vlastního příspěvku, budou se informace šířit a není toho málo. Doladili jsme placení na FB, začneme s placenými příspěvky. Mělo by dojít k rebrandingu k pirátské grafice. Probíhá příprava na komunální volby.
MA: Máme nové covery od Martine Vlčka, MS mohou zařadit.
LK: Máme schválený rozpočet, děkuji monče. Za grafický posun bych chtěl vyseknout poklonu Martinovi - nový dodavatel pro grafiky. ZK si odhlasoval, že v rámci rozpočtu by se mělo alokovat na člověka na články, ten bude součástí KMO, zase bychom se měli posunout, snad nám elán vydrží.
JS: Děkuji za statistiku.
MA: Zvlášť u krajských zastupitelů - za přispění celostátu se JS dostal ke 4500 uživatelů.
diskuze nad soc. sítěmi - Mastodom zautomatizovat
Report PKS max 10 minut
JB: PKS pracuje na zpracování návrhu rozpočtu do platného rozpočtu a do Piroplácení ve spolupráci s Monikou, dochází k jistým korekcím, které konzultujeme s dotčenými.
Peníze z PO zatím nemáme, prý je nemá ani PO a jakmile je bude mít PO tak nám je pošle …
Na TO seč řešil ity příspěvky, pozval mě tam H. Korbel, tak jsem tam řekl co jsem vedel z schuzek PKS a uvidíme kdy dojde k tomu daru TO
Máme již testovací weby MS pro Komunál i KS na Majáku, budu to dále řešit a zkoumat.
PiCe Praha zustává.
Jakmile Covid dovolí máme v plánu tyto schuze točit po kraji, první stále Benešov
Bude zahájena dovolba PKS, za Kláru, která rezignovala
KK: poděkování za spolupráci a podporu při vstupu do PKS
MA: jak probíhá v PKS rozdělení kompetencí
JB: Klára měla na starosti personální obsazení, to teď dělá Jana. Máme sepsané rozdělení.
FAQ + rozpis: viewtopic.php?f=406&t=57609
B) Představení kandidátů do RV
představení, cca 45 minut (záleží na počtu kandidátů)
Vojtěch Lukavec - proč jsem překlápěl svojíkandidáturu z RP, kde jsem neuspěl. Trochu mi přijde, že jsme zůstali co se týká RP konzervativní, což mě trochu mrzí.
Zaujalo mě, že probíhají obnovy týmů, kde funguji v rámci zdravotnictví v epidemiockém týmu.
Martin Martin - jsem členem od roku 2013, aktivní od roku 2017. Mnohem aktivněji jsem se zapojil při posledních komunálních volbách. Kandidoval jsem do PKS. zajímám se o RV, kvuli volbám do PS. Děsí mě rozštěpenost a neproudění informací, což bych rád změnil. Zjistil jsem, že infirmace máme, ale neproudí. zajímá mě hlavně interní politika, ta externí pro mě není tolik zajímavá. Proto je pro mě zajímavější RV neý mandáty na kraji.
JS: LV když budeš zvolený, dotáhneš komunálky v Poděbradech?
VL: Máme nové zájemce o členství, s kterými pracujeme, takže ano, v nějakém zrychleném režimu
MA: Když budeš zvolen do RV, dotáhneš PKS do konce?
MM: Jelikož voláme 5 člena, nejdřív bych dovoli plné PKS, pak bych začla uvolňoval svoji pozici, pokud by to nikdo nechtěl… nikdy jsme to netáhli v plném počtu. Když se práce rozdělí, je možné to nedělat v plném počtu. Hodně jsem se v poslední době účastnil věcí týkající se RV. Myslím, že bych to byl schopen dotáhnout, ale zároveň bych pozici nabídl.
MH: Jak vnímáte pozici v RV co se týká ovlivnění jednání, diskuzí atd. jednací vlákna se zvrhávají do diskuze dvou osob. Myslím, že trpíme tím, že lidi nechtějí číst 5 stránek věcí netýkající se úplně daného tématu.
MM: všimnul jsem si toho, že někteří osoby jsou dlouhodobě činný a mají odlišné představy. Někteří lidi jsou na sebe naštvaný, ale zdá se mi, že jsou ty diskuze a schůze vedeny v pohodě.
MH: osobně to vypadá úplně jinak, než jsi ve straně 2-3 měsíce a ty lidi neznáš. Dost často to má efekt, že ty nový členové ty jednání nečtou. Na fóru ty jendání vypadají úplně jinak než si popsal. Jsou tam 4 stránky, kdy se lidi snaží uargementovat.
MM: Do jisté míry to existuje. Nyní existuje pracovní skupina RESPEKT, kde se nám myslím dobře podařilo sladit co chceme a nechceme, aby se toto dalo lépe dohromady. Nejsme schopný podat informace členský základně jinak než přes fórum. Chtěl bych působit svisle stranou, aby se ty informace předávali stranou dál až k MS. Vždy budeme muset mít něco jako fórum. Do PKS a PMS dostat lidi, které nemusíš učit, že mají komunikovat a drží partu. Potřebujeme si dát pozor na lidi, kteří funkci v PMS, PKS, RP, RV používají jako výtah.
VL: Martin to popsal velmi obšírně. myslím, že jsme oba velmi hluboko, kde se ty komunikace ztráce a už je to jen hádka. Byl jsem konfrontován s otázkami Michálka jak má strana fungovat v rámci vnitrostranických věcí. Jsem rád, když je snaha o rovnání strany upřímná, ale vním jako problém vnitřní komunikace, to že nemáme teď žádného nepřítele.
Myslím, že je potřeba připravovat linky pro členstvo,a by věděli co se řeší. Aby se opět přejalo, že jsme si blíž, než jak to mají jiné strany.
Je třeba vydiskutovat, to abychom věděli, že nemáme nepřítele a nemáme zbrojit proti sobě.
MM: Chtěl bych poděkovat Vojtovi, myslím, že je to důležité v rámci komunikace strany.
JS: RV hodně řeší předpisy, volební dohled, program, máte tam něco co byste chtěli prosadit?
VL: Aktuálně mě nenapadá nic k řešení, ale jsou tlaky na seškrtávání a filtrování předpsů. Toto není cesta kterou bych já podporoval. Jsme pro aktuálnost předpisů, aby se do nich zpětně nezasahovalo, díky tlakům.
MM: Nejsem předpisový člověk. Máme hodně věcí psaných historicky. Někdo si myslí, že máme být řízeny shora a někdo si myslí, že bychom měli mít kolektivní řízení. Aktuálně se řeší v referendu odvolávačka. Máme toho hodně neaktuálního, čemuž je třeba se věnovat. Pikal má v tomto hodně znalostí. Janka se tomu hodně věnuje. Myslím, že nejsem ten co by vymyslel, nějaký nový předpis. Aktuálně se řeší NDA. Jsem zastánce přímý demokracie. Ať vidíme co se kde děje.
LK: Co si myslíš o tom, že by kandidáti prošli nějakou zkouškou, aby tam byli jen lidi co na to mají. Neměli by osoby volené do vedoucích pozic odoborů mít nějaké vzdělání, zkušenosti…
MM: opíráme se o úředníky a data, ale to neznamená, že chceme být úředníky a odborníky. Je to o tom, že volíš člověka na základě toho, že věříš jeho názorům.
Jestli na to člověk má o tom by měli být primárky. Myslím, že je dobré, že děláme access management pro primárky, senátky.
Určitě by vedoucí odborů měli mít nějaké znalosti, ale jsou důležité i jeho politické postoje.
Chceme abych si zkušenosti předávali, a pokud někdo má menší managerské schopnosti, myslím, že jse schopni s tím pracovat. Hodně mě nazímají jeho politické postoje.
LK: členy vládního týmu jsme si myslím schvalovali jako RV. Dodržujeme mezilidskou úroveň. Nejsem fanda úřednický profesionality. Jako výzvu bych vnímal nějaké zkušenosti jako prevence, aby se nám do pozic nedostal někdo kdo je jen mediálně známý.
C) Vznik krajského volebního štábu pro komunální volby 2022
diskuze, konkrétní datumy a informace, cca 30 minut
OP: myslím, že je to nutnost, jelikož potřebujeme efektivně a rychle komunikovat informace z centrály do jednotlivých MS. VŠ by měl mít nějakou platformu, kde se budou předávat infomrace, kde se budou sdílet zkušenosti, materiály, kontakty. Aktuálně se přechází na nový systém správy webů. Zkušenosti s marketingem a medializací je v MS různá. někteří měli obavu, že vznikne nějaký nový orgán. O to nám nešlo. Nemělo by se to jmenovat volební štáb. Periodicita setkávání 1x 14 dní na hodinu a půl.
Složení zástupci krajského mediálního výboru, koordinátorky, zástupce MS. Zástupci MS by mlěi předávat informace dál do svého MS. echceme vám kecat do rozpočtů. Jen chceme mít možnost sdílení informací, zkušeností, motivace, inspirace.
JB: nemám nic proti tomu mít volební štáb. Spíše jde o to kdo by v něm byl, jak často se bude scházet.
Máme hodně kandidátek, chceme jen zástpce MS nebo zástupce kandidátek, KMO, KOKS.
OP: 1x 14 dní na hodinu až hodinu a půl. Chat na Zulipu, nemusí tam být lídr, spíše někdo kdo tam povede kampaň případně zástupce, který tomu bude rozumnět. Týden voleb je o týden dříve než byl v 2021.
JB: při zakládání bychom měli definovat členy
OP: rád bych byl aby to nebyl volební štáb, ale informační schůze
MH: myslím, že k tomu není nutné psát definice
OP: od cca března pak 1x týdně
MH: myslím, že nemusíme ustavovat volební štáb, ale ustanovení pracovní skupiny v rámci voleb, jako členy vidím Ondru, KOKS a volební výbor, zástupci MS. Myslím, že důležité bude lidi honit.
JS: kdyby to byl štáb, tak bych po něm chtěl rozpočet na komunálky 2022, nechávám 1 měsíc na rozmyšlenou
D) Komunální volby 2022
Shrnutí informací a novinek, diskuze a možnost dotazů cca 60 minut
Prostor pro VV
JS: měli jsme zasedání volebního výboru dnes od 11:00-13:00 , další bude 20.2. od 11:00 do 13:00. Kdo by chtěl vědět více ke komunálním vvolbám přijde se za námi poívat, poprosili jsme KOKS, aby se nám na další schůzi přišli představit všichni zvolení lídří. Přestavení na 1-3 minuty. Mohu přečíst jaký je aktualní stav obcí, ale raději bych nechal prostor pro dotazy.
JB: počkáme za měsíc
JS: pokračujte v tvorbě kandidátních listin, kdybyste pořebovali poradit s hlasováním, tak se na mě obracejte. Až budete mít zvolenou celou kandidátku a sepsaný program, tak je třeba to dát do podatelny RV. Další důležitou osobou je zmocněnec kandidátky, který ji donese na úřad. (nemůže být na kandidátní listině)
MK:Zmocněnce prosím zapisujte zde: https://mrak.pirati.cz/f/3072001
16:10
E) Různé
Návrh zrušení pravidlené schůze KS/PKS 24.1.2021 v 20:00 (Bouše)
JB: rád bych zrušil zítřejší schůzi, pokud nemáme naplánované žádné grilování
MH: v 18:30 má být seminář v rámci SAKA na téma bezpečnost v komunále, kdo se chce jít školit místo schůzování
MA: Někdo proti? Nikdo se neozval, návrh přijat, schůze zrušena
F) Volná diskuze
bez záznamu, zápisu a moderace
OP: školení pro MS pro komunál bude ve středu 26.1. od 19:00 na jitsi.pirati.cz/rorys
MA: Dotaz na doodle hlasování: “Školení od centrálního mediálního odboru”
MK: termín nemáme CMO nám všechny termíny shazuje ze stolu.