Sociální sítě a "cenzura"

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Re: Sociální sítě a "cenzura"

Příspěvek od Martin.Kucera »

cqace píše: 15 led 2021, 14:09Takže se dostáváme ke správnému příměru názor pouze mít - třeba na klopě placku Milionu chvilek. Mají tedy majitelé právo mě do veřejně přístupného obchodu nevpustit, případně mě z něj za to vyhodit? Jen tak, protože si to před pár minutami napsali do provozního řádu?
Tím, že mám na klopě placku Milionu chvilek, už prezentuju, že mám nějaký názor.
Když přijde do obchodu chlap s plackou Baníku a chlap s plackou Sparty a servou se tam, tak má majitel obchodu právo činit preventivní kroky do budoucna (protože vyhazovat je až ve chvíli, kdy se rvou a odnáší to zboží kolem nich, je trochu pozdě).

Každopádně pokud k tomuhle komplexnímu problému s hlubšími kořeny a příčinami čekáš nějaké rychlé oficiální stanovisko, tak toho se těžko dočkáš. I stanovisko k migraci vznikalo déle než několik málo dnů.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8808 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

cqace píše: 15 led 2021, 11:37 Ještě jsem čekal, jestli někdo z pánů odpoví, ale asi už nic. Napsal jsem spoustu věcí, na některé jsem dostal reakci, na některé ne.
Petr.Vileta píše: 12 led 2021, 21:21 Není základní lidské právo "mít účet na FB".
A je základní lidské právo, že mě musí obsloužit ve veřejném obchodě nehledě na mé názory?
Není. Nějaký hotelier chtěl od ruských turistů podepsat prohlášení, že odsuzují ukupaci Krymu a když mu to nepodepíšou, tak je neubytuje. Rusové to dali k soudu a ten seznal, že v okolí bylo dost jiných hotelů, ten jeden neměl monopolní postavení a že tedy měl právo službu odmítnout. Tady to máš
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/28 ... -s-okupaci
cqace píše: 15 led 2021, 11:37
Petr.Vileta píše: 12 led 2021, 21:21 ... je pohodlnost konkrétního člověka ... Nevyhovují ti pravidla TW, FB, YT, prostě se odpoj ...
Takže zastáváš tezi "kdo chce s vlky výti, musí s nimi býti"?
To přísloví se k tomu vůbec nehodí. Když chci využívat nějakou službu, musím buď respektovat jejich pravidla, nebo ji nevyužívat. Příklady: chcete lyžovat, musíte mít helmu. Nemáte helmu, nepustíme vás na vlek, neprodáme vám párek ani limonádu. Chcete do restaurace, ale bez dětí do 5 let a bez psů. Máte sebou děti do 5 let nebo psa, najděte si jinou restauraci.

cqace píše: 15 led 2021, 11:37 Konkrétně tedy jestli si tyto společnosti mohou v rámci svých platforem dělat, co chtějí. A pokud ne, co by mělo být regulováno a kdo by to měl regulovat - a hlavně konkrétně jak, žádný relativismus. Nezapomeňte, že je tlak na platformy i ze strany inzerentů a věřitelů, kteří taky sledují své zájmy.
Osobně si myslím, že je nesmysl považovat diskusní platformu za veřejnoprávní službu. Jednak za ni stát nevybírá poplatek jako za TV a rozhlas a za druhé je v jiném státě. Ani německou ARD nemůžeš žalovat podle českých zákonů, pokud jejich signál přesáhne až do Plzně. :) Oni na svém území své zákony dodržují. Já bych byl s těmi regulacemi velice opatrný. Dodržovat zákony dané země, pokud je to technicky možné, to je asi tak jediné, co se s tím dá dělat. Nabádání k násilí, rasovou a sexuální diskriminaci požadovat mazat, ale po provozovateli hostingu, ne po provozovateli DNS. ;) Ale že si nějaký Maďar nebo bigotní Polák budě dělat srandičky z homosexuálů, s tím nic nenaděláš a nikoho nedonutíš to cenzurovat. A naopak nedonutíš polskou katolickou církev, aby na svém webu propagovala manželství pro všechny. :) Pokud neporuším zákon, respektuj moji svobodu něco nedělat, s někým se nebavit, někoho neobsloužit. A je cestou do pekel měnit zákony tak, že bych něco dělat ,musel, s někým se bavit musel, někoho obsloužit musel. Vede to jen k nalézání výmluv a skrytému odporu k tomu, kdo ty zákony tvoří a vymáhá.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Jakub.Backa

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jan.Prokop
Člen KS Středočeský kraj
Profese: ITak
Dal poděkování: 698 poděkování
Dostal poděkování: 1472 poděkování

Příspěvek od Jan.Prokop »

cqace píše: 15 led 2021, 14:09 Nepsal jsem "hlásat", ale jen "mít". Na sociálních sítích si může někdo něco myslet, ale já ho nemusím poslouchat - tzn. něco napíše a já to jednoduše nemusím číst, můžu si ho i vědomě dát do bloku. Oproti tomu tvé vyřvávání v obchodě je špatný příměr, protože ten člověk se nedá jednoduše selektivně umlčet.
Takže se dostáváme ke správnému příměru názor pouze mít - třeba na klopě placku Milionu chvilek. Mají tedy majitelé právo mě do veřejně přístupného obchodu nevpustit, případně mě z něj za to vyhodit? Jen tak, protože si to před pár minutami napsali do provozního řádu?

Jak vidím, jsou tu i další varianty. Budete tedy dělat oficiální stanovisko?
Ono teoreticky by se to ani nemuselo mazat, ty příspěvky se zobrazují na hlavní stránce podle určitého algoritmu (jak konkrétně funguje to imho nikdo neví) tj by stačila dát tomu člověku prioritu 0 a pak by se ty příspěvky zobrazily pouze někomu, kdo klikne tomu člověku na profil

ohledně toho stanoviska, tak tady je anketa, aby o tom vůbec hlasovalo celostátní forum
viewtopic.php?f=350&t=55611
tady je pro zajímavost, jak funguje členský podnět
https://wiki.pirati.cz/ao/navody/podnet
cqace
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Zvědavec
Dostal poděkování: 80 poděkování

Příspěvek od cqace »

Martin.Kucera píše: 15 led 2021, 14:39 servou se tam, tak má majitel obchodu právo činit preventivní kroky do budoucna (protože vyhazovat je až ve chvíli, kdy se rvou a odnáší to zboží kolem nich, je trochu pozdě).
Když se někdo rve na sociálních sítích v myšlenkách, žádné zboží k úhoně nepřichází. A kdo nechce, nemusí se na myšlenkovou rvačku ani dívat a dál nerušeně "nakupovat". Chápeš ten rozdíl?
Martin.Kucera píše: 15 led 2021, 14:39 Každopádně pokud k tomuhle komplexnímu problému s hlubšími kořeny a příčinami čekáš nějaké rychlé oficiální stanovisko, tak toho se těžko dočkáš. I stanovisko k migraci vznikalo déle než několik málo dnů.
Nechtěl jsem stanovisko okamžitě. Do voleb je času dost.
Zatím se to jen vrátilo NSS. Ještě není všemu konec, Tome.
Jako vidím, že zastáváš tezi "moje věc, moje pravidla". Já se jen cítím ohrožen, pokud je něčí věc už natolik velká, že mi chtě nechtě zasahuje do života. Planeta bohužel není nafukovací a místo ukrývání se na zbylých místečkách, s tím raději něco zkouším dělat.
Jan.Prokop píše: 15 led 2021, 15:30 Ono teoreticky by se to ani nemuselo mazat, ty příspěvky se zobrazují na hlavní stránce podle určitého algoritmu (jak konkrétně funguje to imho nikdo neví) tj by stačila dát tomu člověku prioritu 0 a pak by se ty příspěvky zobrazily pouze někomu, kdo klikne tomu člověku na profil
Ano a s tím právě souhlasím. Doporučování příspěvků na hl. stránce ať klidně jede podle rozpoložení adminů. Ale pokud chci konkrétní věc od konkrétní osoby, měla by být vždy dostupná. Žádné mazání, žádný shadowbanning (to je úplně největší sviňárna).
@Jan.Prokop díky za info. Nejsem však členem, abych se na tom mohl podílet.
Tito uživatelé poděkovali autorovi cqace za příspěvek:
Michal.Just
"Fire up TFTP"
Vladislav.Kurz
Profese: spravce pocitacovych siti a serveru
Dal poděkování: 9 poděkování
Dostal poděkování: 31 poděkování

Příspěvek od Vladislav.Kurz »

No ten příklad s hotelem a obchody dost pokulhává. Cca pred rokem kdosi vyhlásil ze do jeho hospody smí jen dospělí a měl opletacky kvůli diskriminaci.
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek ... i-40254830
55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

Patřím k těm co si myslí, že facebook je soukromá společnost a je na něm jaká si tam nastaví pravidla. Ale (skoro)monopol facebooku vidím jako problém.

Nnebylo by cestou prohlásit data uživatelů za "otevřená"? Facebook je poskládaný z dat, která patří uživatelům facebooku, a fb k nim poskytuje jenom UI.
Představuju si, že pokud by uživatel prohlásil svoje data za otevřená, fb by musel ta data zpřístupnit komukoli ke stažení v předem stanoveném otevřeném formátu.
Pak by jiná společnost mohla vytvořit vlastní službu z dat poskytnutých fb, nebo by dokonce mohla sloučit více sociálních služeb dohromady.

Tito uživatelé poděkovali autorovi 55108311 za příspěvky (celkem 2):
Mikulas.Peksa, anon489
svobodapeg
Dostal poděkování: 2 poděkování

Příspěvek od svobodapeg »

zajímavé je, jak Piráti za těch pár měsíců obrátili: už vám nevadí Facebooku nařizovat a po něm vymáhat pokuty, jen když to není ve jménu svobody slova ale cenzury...

Tito uživatelé poděkovali autorovi svobodapeg za příspěvek:
anonym73980
anonym53077
Dal poděkování: 235 poděkování
Dostal poděkování: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anonym53077 »

Piráti zradili svůj program dávno. Klidně to tady můžete celé zamknout a poslední může zhasnout.

Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym53077 za příspěvek:
anonym73980
Jensen68
Příznivec Pirátů – Zlínský kraj
Profese: zdravotní bratr
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 31 poděkování

Mé zkušenosti s "cenzurou"

Příspěvek od Jensen68 »

V době, kdy ještě některé weby umožňovaly volnou diskusi pod svými články, nebo pod články místních blogerů, jsem se setkával s tím, že mi mé ozdrojované příspěvky byly mazány, a často i bez udání důvodů. Zpravidla jsem autora upozorňoval na jeho faktické chyby a reagoval jsem na nedostatečnou informovanost diskutérů s odlišnými stanovisky. Jeden z moderátorů diskusí do nich občas i sám přispíval svými postřehy, které byly docela trefné - evidentně to byl vzdělaný a přemýšlivý muž. Ale i navzdory tomu se tento cenzor občas dopustil "přešlapu", a mazal prostě to, co se mu nelíbilo, i když ten text nebyl nijak vulgární, nesnažil se propagovat např. něčí podnikání nebo zjevně nešlo o "spam".

V roce 2014 jsem ve svých příspěvcích hájil Ukrajince, protestující proti zkorumpované proputinské vládě Viktora Janukovyče na Majdanu. Janukovyčova "Strana regionů" bylo něco podobného, jako Babišovo "Ano", jen v něm bylo víc mizerů a samotný lídr byl odsouzený kriminálník. Popisoval jsem, jak proti protestujícím štvou ruská média, a jak o nich lžou. Velká část diskutérů tehdy prosazovala "ruské vidění" Euromajdanu, a tvrdila, že se našemu roku 1989 nepodobá. "Revoluce důstojnosti" se té naší "Sametové" zpočátku podobala úplně ve všem, dokud se proti ní nerozhodla tehdejší proruská vláda Ukrajiny zakročit silou.
Vysvětloval jsem a přesvědčoval, a byl jsem mazán. A mé texty navíc mazal člověk, který evidentně uměl číst a psát, na rozdíl několika profesorů a dvou prezidentů. Zeman psát umí, ale neumí číst. Klaus neumí ani jedno.

Obecně není dobré, když se někdo dostane do postavení, ve kterém má příliš velkou moc. Pokušení tuto moc zneužít je vždy velké, a málo kdo tomuto pokušení odolá. Samozřejmě - každý člověk si dokáže své špatné jednání vždy racionalizovat, aby se necítil jako lump. Proto je svědomí cenzorů vždy čisté a navíc zažívají ty slastné pocity dominance, se zneužitím moci spojené.

Cenzoři jsou zpravidla rytíři smutné postavy, kteří nevynikají přemýšlivostí, tvořivostí, rozhledem - pravidla, která vymáhají, jim neslouží k dodržování spravedlnosti, k prosazování pravdy a k dosažení nesmyslné mety tzv. vyváženosti (neboť pravda je vždy radikální). Pravidla, která vymáhají, jim slouží jako zbraň proti lidem, o kterých se domnívají, že je mohou převyšovat. Cenzura tedy může vést k šíření povšechné stupidity, k šedivosti, k průměru - k pocitu, že není dobré "vybočovat z řady". "Morální cenzor", který by mazal jen evidentní lži, může v reálném mnohobarevném světě, plném iluzí a skrytých pravd, existovat jen stěží.
Neboť naše racionalita je omezená.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jensen68 za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, anonym73980
anonym53077
Dal poděkování: 235 poděkování
Dostal poděkování: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anonym53077 »

První větší cenzorship bylo smazání někdejší Konvičkovy FB prezentace "Islám v ČR nechceme", která se následně na sociální síti Facebook objevila znovu s více, než dvojnásobkem členů. Čili pokud na něco chcete poukázat a sponzorovat tomu reklamu, smažte to.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“