Michael.Polak píše: ↑17 led 2022, 10:48
ypsilonx píše: ↑16 led 2022, 07:49Co když jsme dneska my vývojově vyspělejší schopni vnímat ty myšlenky jinak než je vnímají právě ti dinosauři co pořád říkají, jak komunismus byl špatný???
Mno, ono jde spíš o to, že komunismus býval generický pojem pro nějaké spektrum názorů na společnot - a ne trademark zprivatizovaný jedním konkrétním totalitním systémem (ve jmému "sjednocení" aneb "kdo není s námi, je proti nám"). Existoval komunismus Bakuninův, existovaly anarchistické myšlenky Kropotkina nebo Proudhona. Akorát měly výrazně menší rozpočet na pí-ár.. a pravděpodobně taky asi menší potenciál stát se základem totalitního systému. I když si čteš nějaké převyprávění Marxe dnešními filosofy, tak sice názory na historii a společnost zajímavé - ale pokud jde o ekonomickou analýzu společnosti a hlavně směřování ekonomického vývoje, tak je tam v jistém momentu zkrat, který si prostě příliš nezadá se Svědky Jehovovými nebo třeba propagátory léčby savem. Prostě i když Marxe očistíme od viny za pozdější totalitní systémy v jeho jménu, tak pořád jsou tam u něj metafyzické pojmy maskované za "vědu". I když současně na jiné myšlenky šlo navázat, ale pokud budu chtít kritizovat Marxe z intelektuálních pozic, tak podle mě se zaměřím na jeho snahu definovat práci jako metafyzickou kategorii. Spousta toho, co lidé pokládali za poctivou namáhavou práci, se v průběhu historii ukázalo jako slepá ulička (viz dále).
Na negativní jevy, které v 19.století kritizovaly tehdejší komunisté, se vesměs našly opravné mechanismy. Dnes máme řadu jiných negativních jevů, kdy lidé navzdory vzdělání a navzdory garantovaným pracovním podmínkám stejně pořád odpadají, někteří mají prostě vysloveně jen smůlu, protože volná soutěž je trochu i náhodě (nejde mít pořád jen štěstí). Na dnešní negativní jevy jsme zatím v řadě případů opravné mechanismy ještě nenašli. Jde o to, jestli vůbec stojí za to roubovat na nové situace nějaké staleté pojmy, které prostě popisovaly dobu kdy společnosti i produkce byly organizované naprosto jinak a vyžadovaly naprosto jiné formy zapojení lidí, než dnes. (Tohle se samozřejmě netýká jen levice - pravice je v tomto mimo ještě více, kdyby se "vlastenectví" např. ujalo mezi programátory, budou se sdružovat podle toho, kterým programovací jazykem umí mluvit s počítači... oh wait...)
ypsilonx píše: ↑16 led 2022, 07:49Hodně sleduji Urzu a on ve školství není smířený s tím
Ono sledovat Urzu je samo o sobě trochu diagnóza. Musím tě upozornit, že pokud sleduješ Piráty, tak trochu sleduješ i xChaose - tedy mě - a postupnou evoluci mých myšlenek za posledních třeba 25 let. Já v 90tých letech býval skoro libertarián, ale pak jsem se postupnou evolucí dobral právě zrovna k Pirátům, u kterých jsem zatím vydržel (i když občas je to o nervy). K Pirátům postupně lidé, kteří přišli z různých alternativních proudů... ale nakonec nějak pochopili, že stárnou a že jinou (teda hlavně myšleno lepší) možnost, než fungovat v rámci demokratického právního státu, asi hned tak mít nebudou.
Pokud jde o Urzu obecně, tak jeho nekritické přijetí Bitcoinu je přesně věc, která vychází z protestantské a marxistické fetišizace práce, "proof of work" v Bitcoinu je právě snahou práci ustavit jako metafyzickou hodnotu. Bitcoin je marxistická teorie hodnoty na steroidech, zkřížená s monetarismem rakouské školy - a já využívám toho, že zatím ještě mám svobodu projevu a můžu si toto dovolit a popravdě.... nic by mi nebavilo tolik, jako kdyby mi Piráti vyslali do nějaké televizní debaty právě proti Urzovi, protože on potřebuje narazit na oponenta, který o tom něco ví, aby nemohl tak snadno blufovat
(chápu, že zrovna v Otázkách Václava Moravce to nebude, ale právě proto mi to přijde na mém levlu 
Já se třeba o historii zajímal vždy hodně, je taky pravda, že komunistický výklad dějepisu nebyl tak strašný a že kromě věcí, které vysloveně zatajili, tam šlo vždy trochu číst mezi řádky. Ale samozřejmě, doplnit to informacema, které si dnes lze najít na wiki, je určitě cenné.