Quo vadis, Piráti?

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Re: Quo vadis, Piráti?

Příspěvek od Martin.Kucera »

Kdo mluví o náhodném průběhu?

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Michael.Polak
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Dal poděkování: 1022 poděkování
Dostal poděkování: 2432 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael.Polak »

Pokud má náhodný průběh, tak to ani není křivka. Křivka tuším musí mít v každém svém bodě derivaci, ne? Nebo jen hladká křivka? Nevím, já jsem z toho propadl :-)

Prosím, přestaňme si pořád hrát na vědecké pozitivity 19.století a aplikací nějakých jednoduchých geometrických hrátek se snažit parcelovat poliitické spektrum. Musíme se na to podívat fakt jinak a tyhle hrátky s "křivkami užitečnosti" hodit za hlavu. Některéí věci se blbě vyčíslují.

Jsme parta lidí, které spojuje to, že je pro ně důležitá ta identita, pro kterou se sami rozhodli - je pro ně důležité to, čím dobrovolně chtějí být, čím se chtějjí stát. Není pro ně důležité, co jim přiřknul osud, co jim dali do vínku sudičky, necítí se doživotně diskvaliifikováni a diskriminováni, ani se necítí osudem vyvoleni pro žádnou roli. Jsou tím, čím jsou, protože se tak rozhodli, protože na tom pracují, protože na tom spolupracují s jinými sobě podobnými. Necítí se svázáni nějakým předurčením své národní, rasové, třídní nebo náboženské identity. Nevím, jak se tomuto odborně filosoficky říká - ale přesahuje to podle mě nějaké "měření užitečnosti". Ivan se tohoto ve svých podějších projevech dotknul taky, protože si myslím, že s tím, co vystudoval to moc dobře chápe a i chápe, do jaké éry to zhruba spadá. Je v tom kus Schopenauera ale i kus toho Marxe, nakonec: neakceptovat svět takový, jaký je neměně daný, ale věřit, že mám právo ho nějak změnit.

(I když samozřejmě, dnes z velké části změna světa spočívá v napravování chyb těch, kteří v minulosti věřili, že ho nějak vylepšují... v některých případech to po nich snad půjde opravit, v jiných to celé budeme muset zahodit, protože se to ukázalo jako cesta do nikam...)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvek:
Petr.Lysek

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

55108311
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

Martin.Kucera píše: 09 led 2022, 16:46

Kdo mluví o náhodném průběhu?

"středová strana, to zní jako zbytečná strana" ... zní jako náhodné tvrzení. Stejně tak mi přijde jako náhodné tvrzení "komunisti a nacisti jsou neužiteční, ale užiteční jsou právě a jenom ti co jsou kus od středu"

Michael.Polak píše: 09 led 2022, 16:54

Pokud má náhodný průběh, tak to ani není křivka. Křivka tuším musí mít v každém svém bodě derivaci, ne? Nebo jen hladká křivka? Nevím, já jsem z toho propadl :-)

Pokud má křivka jakýkoli průběh, je to pořád křivka :D
(Mám pocit, že hladká křivka je ta, co má spojitou derivaci)

MirekS
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 23 poděkování
Dostal poděkování: 71 poděkování

Příspěvek od MirekS »

Martin.Kucera píše: 09 led 2022, 15:18

Já bych jen znovu připomenul (už jsem to někde psal), že v našich programových a ideových dokumentech na wiki (což je jejich autoritativní zdroj) marně hledám, že by se Piráti deklarovali jako "středová strana". Což by bezpochyby musel schválit minimálně RV, ne-li CF.

S největší pravděpodobností se tam ona deklarace ani nenajde. A je to tak dobře. Neboť škatulkování politických stran je rolí spíše vnějšího světa (politologů, novinářů, voličů), jejich (tu více tu méně přesnou) klasifikací v celkovém rejstříku politických stran. Možná by tedy bylo dobré, abyste jako Piráti s tím sebevymezováním (ať celostranickém nebo individuálním) přestali a soustředili se radši na naplňování pirátských idejí a programových cílů (a na náměty jejich případné aktualizace dané vývojem a nově nabytými zkušenostmi) a to škatulkování vnějším světem brali jen jako jakousi zpětnou vazbu.

V kontextu výše uvedeného a i přes současnou situaci, v níž se nacházíte, jsem rád, že jste si do čela opět zvolili @Ivan.Bartos, jež doposud nejviditelněji reprezentuje pirátský politický styl (alespoň podle mého pozorování :)).

Tito uživatelé poděkovali autorovi MirekS za příspěvek:
Michael.Polak
Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
vojtechkral
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 20 poděkování

Příspěvek od vojtechkral »

Michael.Polak píše: 09 led 2022, 16:54

Je v tom kus Schopenauera ale i kus toho Marxe, nakonec: neakceptovat svět takový, jaký je neměně daný, ale věřit, že mám právo ho nějak změnit.

Na tohle bych navázal.
Jsem toho názoru, že pokud má člověk úspěšně změnit svět, musí co nejlépe vědět, co způsobuje problémy, které se snaží změnit (tohle zní naprosto očividně, ale přitom většina ideologií tohle dost ignoruje.) To je podmínka nutná. Následující krok je pokusit se přijít s řešením (ideálně třeba s několika najednou) a nekompromisně empiricky vyhodnocovat, které funguje a které ne.

A v tomhle právě většina ideologií naprosto selhává. Reálně nejsou schopné vysvětlit problémy, na které upozorňují, a nejsou schopné přijít s řešením, u kterého bychom měli nějaké empirické parametry, a když už je máme, tak jsou negativní (příklad: marxismus-leninismus) a fanoušci té ideologie tvrdí, že "to nebylo ono".

Příklad: Marx predikoval zhoršující se ekonomické krize kapitalismu a TRPF. Dalo by se říct, že toho je ústřední poselství marxistické ekonomie. Realita: Po modifikaci kapitalismu po krizi v 30. letech (ústup od zlatého standardu atd.) se krize nezhoršují a existence TRFP nikdy nebyla empiricky potvrzena. A vypadá to, že pokud v blízké buoucnosti něco kapitalismu zlomí vaz, pak to budou pravděpodobně ekologické externality a přírodní zdroje, což je téma, kterému se Marx věnoval AFAIK v nějaké jedné eseji někde bokem.

Přínos ideologií jako marxismus vidím v tom, že nějakým způsobem ovlivňují hodnotový žebříček. Upozorǔjí na problémy a říkají, že by se asi s nimi asi mělo něco dělat. Například marxismus zcela oprávněně upozorňuje na utrpení chudších lidí. Bohužel jsou ale poměrně bezcenné ve vysvětlení, proč ty problémy nastávají, a v jejich řešení.

Ultimátně tohle je důvod, proč pravo-levé rozdělení je špatné: K řešení problémů nepřispívá, naopak, je spíš kontraproduktivní.

Tito uživatelé poděkovali autorovi vojtechkral za příspěvky (celkem 3):
Michael.Polak, Petr.Lysek, Jan.Zavadil
Michael.Polak
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Dal poděkování: 1022 poděkování
Dostal poděkování: 2432 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael.Polak »

Nějak tak. Faktem je, že jsme to řešili 11 let. Ale prostě pro některé lidi je otázka identity, chtějí k-slovo použít, protože k tomu mají nějaký emocionální vztah, skrz rodinu či přátele, nebo tak. To je prostě marné.

Asi se to vyhrotilo vstupem do vlády, dokud jsme byli opozice, byla to taková roztomilá kuriozita, ale holt od vládní strany se očekává, že si ve svých řadách zjedná pořádek, či co. Já nevím. Asi jsou fakt inteligentnější způsoby, jak se nějak zapojit do řešení rozjíždějící se krize, než tohle donekonečna debatovat.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvek:
Petr.Lysek

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Jan.Mares
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 1038 poděkování

Příspěvek od Jan.Mares »

Marek.Krejpsky píše: 09 led 2022, 15:57

Myslím žes uhodil hřebíček na hlavičku - jak se tedy definujem, když ne jako liberální střed?

Mělo by to vůbec být deklarované v nějakém dokumentu - nemělo by to vyplývát tak nějak samo z volebního programu ?

Jako liberální strana. Liberalismus bez přívlastků.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Mares za příspěvek:
Marek.Krejpsky
55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

Jan.Mares píše: 09 led 2022, 22:05
Marek.Krejpsky píše: 09 led 2022, 15:57

Myslím žes uhodil hřebíček na hlavičku - jak se tedy definujem, když ne jako liberální střed?

Jako liberální strana. Liberalismus bez přívlastků.

Takže jasný střed. Wikipedie říká:

Obecně je liberalismus označován za středovou ideologii...

:) no dobře, je tam i levý a pravý střed

...přičemž lze nalézt formy liberalismu přiklánějící se více k levému (sociální liberalismus) či pravému středu (ekonomický, klasický nebo konzervativní liberalismus)

Ale vážně, v situaci kdy Pirátům nadávají do "nové ODS" nebo do "marxistů", není špatné zdůraznit že jde o střed, přestože je to tak nějak implicitní

Tito uživatelé poděkovali autorovi 55108311 za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, nepokojx
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jan.Mares píše: 08 led 2022, 22:15

Asi nejlíp to ilustruju kulinářsky - Nabízeli jsme vícechodové menu složené z vege-guláše, šťouchané brambory se slaninou, salát caesar, dia sušenky slazené karobem, čokoládový dort, čaj a kolu. Můžeš si pod tím představit kombinaci legalizace lehkých drog, ochrany soukromí na internetu, rovné daně, manželství pro všechny, zeštíhlení státní zprávy a příslibu rovnosti pro menšiny (např. Romové, LGBTQ).

Když jsi zvolil to přirovnání, tak já si nemyslím, že z Pirátů jednou bude Hotel Alcron, kde si můžeš dát k jídlu v podstatě cokoliv tě napadne. Spíš jsme nějaké bistro nebo menší restaurace. Asi by tě nenapadlo jít do pizzerie a chtít po nich cheeseburger, ani jít do hamburgrárny a chtít po nich pizzu, ani jít do veganské restaurace a chtít po nich vepřový řízek. ;) Jo, můžeš chtít v hamburhrárně cheeseburger v bezlepkové housce, můžeš chtít ve veganské hospodě sladkou (nezdravou) colu, v pizzerii ti asi mohou nabídnout kávu, čaj i sušenky, ale to všechno jsou jen nepodstatné doplňky a drobné odlišnosti od hlavního zaměření.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Martin.Kucera píše: 09 led 2022, 08:37

Protože jeden člověk může v oblastech A, B, C volit spíše pravicové řešení a v oblastech X, Y, Z spíše levicové.
A druhý člověk přesně naopak.
A oba budou "středoví". Ale na žádném řešení se neshodnou.

Já si dovolím nesouhlasit. Levicový volič by například důchodcům a studentům dal 50% slevy na veřejnou dopravu. Pravicový by jim slevy nedal žádné. Ale protože oba sedí ve stejné vládě (městské radě), tak se sejdou někde na 25% slevě a když budou pravičáci jo hodně křičet, tak alespoň na 10%. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“