Quo vadis, Piráti?

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
vojtan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Student práva
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Quo vadis, Piráti?

Příspěvek od vojtan »

daled píše: 08 led 2022, 21:02

Výsledky jsou zajímavé. Potvrdil se můj odhad, že cca 300 členů Pirátů inklinuje ke krajní levici, ale většina je středová. Pro budoucnost by nepochybně bylo přínosem, kdyby se cesty těchto dvou skupin oddělily. I když samozřejmě zvolení Kojaly jako prvního místopředsedy toto nenaznačuje.

To podle mě může být zavádějící interpretace výsledku.

Pokud bych to vzal na svém příkladě, tak mimo to, že silně sympatizuji s pirátskou politikou, tak bych svoje postoje označil za pravicově-liberální se sociálním cítěním (taky přesvedčenyho antikomunistu). Koneckonců mi tak vycházejí i všechny různé kompasy. I přesto bych Janku volil, protože má za sebou hodně kvalitní práce a představuje pro mě to autentické pirátství, které se poslední dobou vytrácí. A to skutečně není extremní levice (komunismus).

Vnímám to jako velmi nešťastnou medialní "kauzu", která např. mne jako aktivního pozorovatele Pirátů nijak nerozhodila. A právě proto si umím představit, že to tak bude mít i část její voličů, kteří ji NEvolili z důvodu jakéhosi ztotožnění s jejím deklarovaným vnitřním přesvědčením, ale na základě její skutečných výstupů a práce. Kazdopadne ten vytrženej výrok si už poté žil svým životem a pro medialní obraz strany to je další rána. Pro běžného občana (který v těchto myšlenkách nejde pochopitelně nikterak do hloubky) začínají být Piráti více & více nečitelní a stále častěji dochází k podobným nálepkám, který jsou pro mě (jako hlasitého podporovatele myšlenek pirátské politiky) vyčerpávající a bolestivé.

Tito uživatelé poděkovali autorovi vojtan za příspěvky (celkem 3):
Marek.Krejpsky, Vaclav.Fortik, Petr.Vileta
55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

Výsledky jsou zajímavé. Potvrdil se můj odhad, že cca 300 členů Pirátů inklinuje ke krajní levici ...

To není 300 členů: zapomínáte, že každý hlasující měl dva hlasy. Takže přibližně polovina.

Pokud půjdu do detailu:
Janka Michailidu dostala nějakých 30% hlasů v situaci, kdy každý hlasující měl dva hlasy. Zjednodušeně bychom mohli odhadnout, že v případě jediného hlasu by JM dostala 15%, ale ve skutečnosti to bude méně: většinu "prvních" hlasů získal Ivan Bartoš, a ostatní dostávali více "druhých" hlasů než těch "prvních".

Pokud bychom na základě výsledku 2. kola předpokládali, že i v jednokolové volbě by IB získal 70% hlasů, mohli bychom dále předpokládat, že JM v 1. kole měla JM poměr PrvníHlasy:DruhéHlasy 30:70. Z toho by vycházelo, že v jednokolové volbě by dostala něco pod 10% hlasů.
Ale to je velice zjednodušený odhad.

EDIT:

vojtan píše: 08 led 2022, 22:58

Určitě se projevilo i to, že Janka Michailiduová je pracovitá a příjemná bytostka. Ale na mou "úvahu" to asi nemá vliv, protože to se projevilo spíše na "druhých" hlasech

Naposledy upravil(a) 55108311 dne 08 led 2022, 23:34, celkem upraveno 2 x.
Jan.Mares
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 1038 poděkování

Příspěvek od Jan.Mares »

55108311 píše: 08 led 2022, 23:10

Výsledky jsou zajímavé. Potvrdil se můj odhad, že cca 300 členů Pirátů inklinuje ke krajní levici ...

To není 300 členů: zapomínáte, že každý hlasující měl dva hlasy. Takže přibližně polovina.

Pokud půjdu do detailu:
Janka Michailidu dostala nějakých 30% hlasů v situaci, kdy každý hlasující měl dva hlasy. Zjednodušeně bychom mohli odhadnout, že v případě jediného hlasu by JM dostala 15%, ale ve skutečnosti to bude méně: většinu "prvních" hlasů získal Ivan Bartoš, a ostatní dostávali více "druhých" hlasů než těch "prvních".

Pokud bychom na základě výsledku 2. kola předpokládali, že i v jednokolové volbě by IB získal 70% hlasů, mohli bychom dále předpokládat, že JM v 1. kole měla JM poměr PrvníHlasy:DruhéHlasy 30:70. Z toho by vycházelo, že v jednokolové volbě by dostala něco pod 10% hlasů.
Ale to je velice zjednodušený odhad.

Eeeehmmm, takhle to nefunguje. V pvním kole každé volby může každý hlasující hlasovat pro více možností. Ale každé možnosti dává jen jeden hlas.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Mares za příspěvek:
Vojtech.Pikal
55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

Jan.Mares píše: 08 led 2022, 23:12

Eeeehmmm, takhle to nefunguje. V pvním kole každé volby může každý hlasující hlasovat pro více možností. Ale každé možnosti dává jen jeden hlas.

Ano. Vy říkáte, že to co jsem označil jako "první" hlas se nemůže krýt s "druhým" hlasem. Já jsem to ve své "úvaze" zohlednil a usoudil jsem, že v klasickém jednokolovém hlasování by JM dostala méně hlasů než 15%.

Když sečtu hlasy v prvním kole, bylo jich cca 1900.
a) Při dnešním hlasování v 1. kole JM dostala 285 "prvních" a "druhých", tedy cca 15% z 1900.
b) Klasické jednokolové hlasování by vyšlo tak, že "druhé" hlasy by se zahodily a "první" hlasy by se vynásobily dvěma (to abychom srovnali počet hlasů v variantou a) na 1900)

Rozdíl mezi a) a b) jsem se pokusil popsat v textu který začíná

ale ve skutečnosti to bude méně: většinu "prvních" hlasů získal Ivan Bartoš ...

Tito uživatelé poděkovali autorovi 55108311 za příspěvek:
nepokojx
Miroslav.Sedlar
Komunální zastupitel/ka
Profese: Front-end developer, programátor, kodér
Dal poděkování: 12 poděkování
Dostal poděkování: 13 poděkování

Příspěvek od Miroslav.Sedlar »

paveltucek píše: 08 led 2022, 21:21

"Středovost" je nesmysl..

já jsem se svou středovostí absolutně spokojenej :-D :-P tady končím, mějte se.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Miroslav.Sedlar za příspěvek:
Petr.Vileta
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

vojtan píše: 08 led 2022, 22:21

Já chapu středovou politiku, nikoli jako hledání středu mezi dvoumi řešeními, ale takovou, kde v nějakých oblastech zvolíš spíše pravicové řešení a v některých zase levicové.

No, ale tím je to právě nicneříkající.
Protože jeden člověk může v oblastech A, B, C volit spíše pravicové řešení a v oblastech X, Y, Z spíše levicové.
A druhý člověk přesně naopak.
A oba budou "středoví". Ale na žádném řešení se neshodnou.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

petrr
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 27 poděkování

Příspěvek od petrr »

Martin.Kucera píše: 09 led 2022, 08:37

[quote=vojtan post_id=791677 time=<a href="tel:1641676876">1641676876</a> user_id=16476]
Já chapu středovou politiku, nikoli jako hledání středu mezi dvoumi řešeními, ale takovou, kde v nějakých oblastech zvolíš spíše pravicové řešení a v některých zase levicové.

V praxi jde spíše o to, že hledané řešení není krajně vpravo ani krajně vlevo. Tedy na řešení se shodnou s výhradami, kdy oba sleví (předpokládejme ideální téma a řešení, kde je to možné).

Tito uživatelé poděkovali autorovi petrr za příspěvek:
Petr.Vileta
anonym73980
Dal poděkování: 140 poděkování
Dostal poděkování: 119 poděkování

Příspěvek od anonym73980 »

daled píše: 08 led 2022, 22:37

Výsledky jsou zajímavé. Potvrdil se můj odhad, že cca 300 členů Pirátů inklinuje ke krajní levici, ale většina je středová. Pro budoucnost by nepochybně bylo přínosem, kdyby se cesty těchto dvou skupin oddělily. I když samozřejmě zvolení Kojaly jako prvního místopředsedy toto nenaznačuje.

"Středovost" je nesmysl...je to jen obezlička pro pravicové elitáře, aby si nepřipadali tak moc blbě (pravicově) - dde prosím leží střed mezi globální oligarchií a sociálně spravedlivou ekologicky udržitelnou společností?! Z Pirátů se stal Ivanův fanklub - zřejmě proto, že většina nových členů v průběhu posledních "tučných" let vstoupila do strany fascinována jeho egem. Strana, která nedokáže pravidelně střídat vedení, je odsouzená k zapomnění. Ivan je pouze dalším z nekonečné řady lidí, kterým zachutnala moc & popularita...
OFFTOPIC

Víte pane Tučku, já chápu, že pro někoho, kdo je nalevo od Pol Pota je koncept středovosti asi nepochopitelný, ale vy jste přesně ten typ člověka co nemůže být dlouhodobě ve stejné straně s lidmi typu pana Bartoše protože jste ideově naprosto nekompatibilní.

Anonym (registrovaný týden před volbami) se mnou osobku hrát prostě nemůže...sorry. Fascinuje mě, že se všichni otáčejí na jedné části mé argumentace a to zrovinka té, která je naprosto neprůstřelná, protože každý kdo vidí dál než na špičku svého 👃 ví, že planetu ani lidstvo na ní amorfní střed nespasí. Střídání u moci považuji za ZÁKLAD demokracie. Jen parta chovanců si do čela zvolí člověka, který má 100% zodpovědnost za totální neúspěch strany. Dopadne to celé jako VV...
OFFTOPIC

Naposledy upravil(a) anonym73980 dne 09 led 2022, 09:47, celkem upraveno 2 x.
Marek.Krejpsky
Člen KS Vysočina
Profese: konzultant IT
Dal poděkování: 892 poděkování
Dostal poděkování: 333 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek.Krejpsky »

paveltucek píše: 09 led 2022, 09:25
daled píše: 08 led 2022, 22:37

"Středovost" je nesmysl...je to jen obezlička pro pravicové elitáře, aby si nepřipadali tak moc blbě (pravicově) - dde prosím leží střed mezi globální oligarchií a sociálně spravedlivou ekologicky udržitelnou společností?! Z Pirátů se stal Ivanův fanklub - zřejmě proto, že většina nových členů v průběhu posledních "tučných" let vstoupila do strany fascinována jeho egem. Strana, která nedokáže pravidelně střídat vedení, je odsouzená k zapomnění. Ivan je pouze dalším z nekonečné řady lidí, kterým zachutnala moc & popularita...
OFFTOPIC

Víte pane Tučku, já chápu, že pro někoho, kdo je nalevo od Pol Pota je koncept středovosti asi nepochopitelný, ale vy jste přesně ten typ člověka co nemůže být dlouhodobě ve stejné straně s lidmi typu pana Bartoše protože jste ideově naprosto nekompatibilní.

Anonym se mnou osobku hrát prostě nemůže...sorry. Fascinuje mě, že se všichni otáčejí na jedné části mé argumentace a to zrovinka té, která je naprosto neprůstřelná, protože každý kdo vidí dál než na špičku svého 👃 ví, že planetu ani lidstvo na ní amorfní střed nespasí. Střídání u moci považuji za ZÁKLAD demokracie. Jen parta chovanců si do čela zvolí člověka, který má 100% zodpovědnost za totálním neúspěchem strany. Dopadne to celé jako VV...
OFFTOPIC

naprosto úsměvná hysterie

politika je umění se shodnout a najít společnou řeč blízko středu - jsme v 21. století, třídní boj skončil a jako relevantní strany jsou dlouhodobě úspěšné jen ty které jsou blíž ke středu - Piráti jsou příkladem takového úspěchu (i když je co zlepšovat)

extrémní levice ani extrémní pravice nikde v historii nebyli úspěšné naopak vždy polarizovali společnost k její újmě

souhlasím že střídání u moci je důležité ale čím méně ode zdi ke zdi to je při takovém střídání tím lépe pro danou zemi

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Krejpsky za příspěvky (celkem 3):
55108311, Miroslav.Sedlar, Petr.Vileta

Marek Křejpský
emeritní místopředseda KS Vysočina, zakládající člen MS Žďársko
profil na webu
Instagram profil

LinkedIn profesní web

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

... ty jo, to se divim, ze se ten feudalismus prezil, tam prece taky nevladli extremisti a panovnik se sem tam stridal.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“