Reflexe končícího tajemníka

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Matous.Vanca
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 95 poděkování

Reflexe končícího tajemníka

Příspěvek od Matous.Vanca »

Milé Pirátky, milí Piráti,

čtyři roky pracuji pro Piráty jako politický operativec a celou dobu zastávám principiální postoj, že není mohou úlohou zasahovat do vnitrostranické debaty a že moje práce je neslučitelná s členstvím. Protože původní sentiment dodavatele přerostl v sentiment podporovatele a nakonec jsem se stal čelním kandidátem, je logické, že mi na Pirátech záleží, a jako kandidát jsem se pochopitelně zapojoval podstatně víc, ať už při psaní programu, nebo při kritice zbabrané kampaně - abych se po volebním fiasku pokorně vrátil do své původní role. Svou komunikaci vůči straně se vždy snažím omezit na minimum, maximálně se podílím na vnitrostranickém vzdělávání nebo někdy uvádím na pravou míru faktické údaje z mé profese. Ve všech vnitrostranických rozepřích (kromě zmíněné kampaně, která byla tak špatná, že jsme snad dopadli ještě dobře) jsem se snažil zůstat neutrální, a proto mám snad uměřeně profesionální vztahy se zástupci všech proudů.
Nicméně na svůj názor dotazován bývám, i když celkem nerad rozdávám rozumy. A svoje názory mám, i když se snažím je neventilovat. A jsem-li dnes dotazován zevnitř i zvenčí, co si vlastně myslím o aktuálním dění a dalším směřování, rozhodl jsem se přece jenom něco formulovat. Jak je u mne zvykem, bude to trochu delší.
Berte to prosím jako upřímnou reflexi člověka, který roky pracuje pro stranu, nepřísluší mu se nijak vymezovat, a proto si tříbí myšlenky o tom, jak Piráti fungují, co je dobře a co je špatně. Někoho, kdo postupně zjišťoval, co je to vlastně pirátství, aby nakonec tu značku nosil v ulicích před voliči. Někoho, kdo se snaží věci logicky uspořádat a pojmenovat. Někoho, kdo se považuje za profesionála v oblasti institucionální realizace politiky a přitom oddaně věří v ideje.
Ano, bude to vymezující, a prosím všechny čtenáře o shovívavost. Pokusím se vystihnout dva momenty, které jsou podle mne středobodem dnešní diskuse a rozhodování o tom, kam jít dál.
Ostatně, právě dnes definitivně přestávám být tajemníkem poslaneckého klubu a proto si snad mohu dovolit poprvé v životě založit vlákno na fóru.

Ty dva klíčové momenty bych nazval jako moment zásluhovosti a moment obhospodařování.
1) Zásluhovost - časté a opakované zdůrazňování, kdo je u Pirátů jak dlouho, kolik dobrovolnické práce udělal apod. Je to v tom na první pohled logika a především je to naprosto přirozené, zejména ve straně, která vyrostla na aktivismu, dobrovolnictví, entusiasmu a píli svých členů. Objevuje se nám to jako argumentace ve vnitrostranické diskusi, při grilováních nebo třeba při aktuální kauze "není tak důležité, co kontroverzního si daná osoba myslí, ale vždyť roky dělala pro stranu to či ono".
2) Obhospodařování - tím rozumím poměrně intenzivně viditelnou tendenci k tomu, aby Piráti fungovali především tak, aby to bylo dobré pro Piráty, tj. aby strana obhospodařovala zájmy svých členů (opět se to může zdát logické). Aby se nedělaly kompromisy, důležitá je ideová čistota. Aby se nenaskakovalo na potřeby politického a mediálního provozu, důležité jsou interní pirátské procesy. Aby vedení strany nedělalo tolik politiku ven, důležitá je řádná administrace provozu strany (prý by tomu mělo věnovat minimálně 80 % času). Aby se s rozhodováním o ničem nespěchalo, i kdyby třeba celá země čekala, důležitá je důkladná diskuse na fóru a dodržení lhůt. Aby se nechodilo do koalice, důležitější než šance vyhrát je zachování značky. Aby se nechodilo do vlády, i když jsme se k tomu zavázali voličům, důležité je věnovat se teď rozhárané straně, která potřebuje restauraci starého dobrého pirátství.
Chápu ty, kteří takto uvažují, a chápu, proč jim to přijde logické. A chápu, proč se (mám ten dojem) vidí jako strážci ideálů pirátství proti bezskrupulóznímu pragmatismu, který podle nich pirátství zahubí. Přesto se pokusím vysvětlit, že takové uvažování podle mne ve svých důsledcích logické není.
Jsem přesvědčen, že politické strany nejsou a nemají být organizace obhospodařující zájmy svého členstva, jako je třeba podpůrný spolek havířský, odborová organizace v kovozpracujícím závodě nebo společenství vlastníků jednotek. Cílem politické strany je "měnit svět", účastnit se politické soutěže, uspět v ní a realizovat svou politiku, o níž je strana přesvědčena, že je nejlepší pro společnost, tedy pro všechny, i ty, kteří nás nevolili. Proto do moderní demokracie nepatří strany založené na stavovském principu (strana malorolníků a domkářů či Československá živnostensko-obchodnická strana středostavovská), ale strany založené na ideovém přístupu. A právě proto nesmí být politické strany zahleděné do sebe.
Max Weber (Politika jako povolání) odlišil etiku smýšlení a etiku odpovědnosti, a to právě na příkladu politiků. Správně usoudil, že v politice prostá etika smýšlení, oproštěná od důsledků svého jednání, nemůže fungovat. Etika odpovědnosti se oproti tomu musí vyrovnávat s tím, jaké důsledky bude mít dané jednání pro společnost a politické dění.
Mám za to, že to dobře vystihuje ten rozpor, o kterém tu mluvím. Všichni ti Piráti, kteří razí výše zmíněné postupy a které mám jinak vesměs rád, v podstatě reprezentují "etiku smýšlení bez odpovědnosti", a já si nemyslím, že je úlohou politické strany působit takto. V hlasování o vstupu do koalice se STAN se říkalo "koalice bude asi špatná pro Piráty, ale dobrá pro ČR", a že to evidentně napadlo řadu lidí nezávisle na sobě, svědčí o tom, jak trefné to je. Klíčové ale je, že jsme si vybrali to, co je dobré pro zemi - protože přesně takto by měla politická strana fungovat, to je jejím smyslem a cílem. Nemá to být "Fiat Piráti, pereat mundus". Máloco ilustruje rozdíl mezi etikou smýšlení a etikou odpovědnosti tak názorně.
A nyní k tomu, co vlastně není vidět na první dobrou. V rámci etiky smýšlení jsou její proponenti nepochybně ctností lidé, eticky na výši, shlížející na nás pragmatičtější smrtelníky. A kdesi hluboko dole, v mravním bahně, se pak z jejich pohledu nacházejí prospěcháři, korupčníci a korytáři z tradičních, ideově vyprázdněných stran, které dělají politiku jen pro vliv a zisk a o etice snad slyšeli naposledy v devětaosmdesátém.
Jenže - a tady se dostávám k meritu věci - z pohledu etiky odpovědnosti (a znovu opakuji, že právě etika odpovědnosti je ta, na níž je třeba v politice stavět) je vlastně rozestavení figur úplně jiné. Podívejme se na to z pohledu společnosti, občanů, voličů, na něž důsledky našich politických činů dopadají a vůči nimž jsme odpovědní - jak by se vlastně lišili Piráti od tradičních stran, kdyby také jen obhospodařovali svoje zájmy? V takovou chvíli se ztrácí podstata - když tu strana není pro společnost, ale jen sama pro sebe, začíná být jedno, jestli jsou její pohnutky vznešené (nebudeme konstruktivní, protože je důležitější zůstat eticky bez poskvrny) nebo naopak mrzké (nebudeme konstruktivní, protože je důležitější si nahrabat). V obou případech společnost nedostává od politické reprezentace to, co by mělo být cílem. A tak, aniž by to sami tušili nebo si to jen připouštěli, se podle mého z hlediska etiky politické odpovědnosti zastánci "etiky smýšlení bez odpovědnosti" dostávají do společnosti, ve které vůbec být nechtějí a které se děsí. A je to právě proto, že uvažují pouze v rovině etiky smýšlení, která ovšem v politice nemůže fungovat. Proto je potřeba někdy překročit horizont svého myšlení a myslet i trochu "out of the box", jak se snažím ukázat.
A s tou zásluhovostí je to podobné - jak se vlastně z pohledu společnosti liší strana, ve které se dávné budovatelské zásluhy (a zásluhy to nepochybně jsou!) tolik oceňují, a strana, ve které se funkcionáři po čase "prosedí" do vysokých pozic? V obou případech je to vlastně stejný princip, v opozici vůči otevřené soutěži založené na schopnostech, kterým by náš systém primárek měl vycházet vstříc. I tady rozdíl mezi etikou smýšlení a etikou odpovědnosti vede k tomu, že zatímco v rovině etiky smýšlení jsou naši "idealisté" od tradičních stran neskonale daleko, v rovině etiky odpovědnosti jsou jim až nebezpečně blízko.
Tohle všechno je navíc jen méně závažná část celého mého argumentu. Moderní demokracie je založena na madisonovském modelu (Federalista č. 10) vzájemného překrývání zájmových skupin napříč společností. Politické strany pomáhají tyto zájmy artikulovat (tím i trochu usměrňovat) a zároveň mohou fungovat jako svorníky tam, kde štěpící linie procházejí jinak, než jsou ideové hranice stran. V moderním stranickém systému tak musí fungovat stranická vzájemnost - politické strany respektují jedna druhou jako legitimní aktéry politické soutěže, k čemuž je nezbytné vědomí, že i těm ostatním stranám jde o prospěch společnosti. Sociální demokrat se nemusí s laissez-faire liberálem shodnout na ekonomice (a co je podstatné, vždycky se najdou otázky, třebas kulturní, na kterých se ti dva shodnou a zase se neshodnou s křesťanským konzervativcem), ale všichni vzájemně vědí, že idea toho druhého/třetího je založena na přesvědčení, že daná idea je pro společnost to nejlepší. Takto by se měly vzájemně respektovat všechny systémové (či přesněji ústavověrné) strany. Dnes, kdy máme i přehršle subjektů antisystémových, které z tohoto principu vzájemnosti vybočují, je to ještě důležitější než kdy předtím.
A tudíž - a to už se vracím - když politické strany na toto přesvědčení o správnosti svých idejí pro společnost rezignují a začnou se soustředit ne na prosazování svých idejí v politické soutěži, jak velí etika odpovědnosti, ale na sebe samotné a obhospodařování svých zájmů podle etiky smýšlení, nemohou logicky nikdy ani sdílet onen prvek vzájemnosti. To by po mém soudu muselo nutně vést ke ztrátě soudržnosti již tak rozviklaného stranického systému a tudíž k erozi demokracie jako takové. I proto se domnívám, že si nemůžeme dovolit obrátit se ke společnosti zády a zabývat se námi samými.
Ve výsledku tedy směřuji k jednoznačnému závěru - to nejlepší a nejzdravější, co se může Pirátům stát (a tím to bude v souladu s etikou odpovědnosti přínosné pro celou společnost), je to, aby byli zastánci "etiky smýšlení bez odpovědnosti" v demokratické vnitrostranické volbě, čistě, čestně a zároveň přesvědčivě, rozhodně a definitivně poraženi. Přeju tedy všem členům a členkám, aby se v našem hlasování rozhodli ku prospěchu nás, ku prospěchu celé země a s vědomím odpovědnosti, která je na našich bedrech.

Pokud jsem ve svých úvahách někoho dotkl a soudíte-li, že jsou mé argumenty nepirátské, s pokorou se omlouvám. Mým cílem je dívat se na jednoduché a zdánlivě logické pravdy kolem nás, promýšlet je znovu z různých úhlů a pokud neobstojí, zpochybnit je či rovnou bořit. Přijde mi takové... jak to říct nejlépe... pirátské.

EDIT: překlepy

supershort
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT, livestreaming, kameraman
Dostal poděkování: 10 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Reflexe končícího tajemníka

Příspěvek od supershort »

Napsal jsi to perfektně. Dík.

Tito uživatelé poděkovali autorovi supershort za příspěvky (celkem 2):
Sona.Brunnerova, nepokojx
Jaroslav Vinický
http://ndiaio.cz http://sports-online.cz
777 304 627
supershort
Profese: IT, livestreaming, kameraman
Dostal poděkování: 10 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od supershort »

Obzvláště tato pasáž: "A s tou zásluhovostí je to podobné - jak se vlastně z pohledu společnosti liší strana, ve které se dávné budovatelské zásluhy (a zásluhy to nepochybně jsou!) tolik oceňují, a strana, ve které se funkcionáři po čase "prosedí" do vysokých pozic? V obou případech je to vlastně stejný princip, v opozici vůči otevřené soutěži založené na schopnostech, kterým by náš systém primárek měl vycházet vstříc. I tady rozdíl mezi etikou smýšlení a etikou odpovědnosti vede k tomu, že zatímco v rovině etiky smýšlení jsou naši "idealisté" od tradičních stran neskonale daleko, v rovině etiky odpovědnosti jsou jim až nebezpečně blízko."

Jaroslav Vinický
http://ndiaio.cz http://sports-online.cz
777 304 627
Dan.Lestina
Člen KS Jihočeský kraj
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 1134 poděkování
Dostal poděkování: 1023 poděkování

Příspěvek od Dan.Lestina »

Díky, Matouši, za pohled. Když už jsem to přečetl, zkusím krátce zareagovat. Částečně u někoho můžeš mít pravdu, ale myslím, že se také snažíš hledat škatulky a nálepky, kde buď nejsou, nejsou zdaleka tak jednoduché nebo je není vhodné přiživovat. A pak nějaké styly přemýšlení vydáváš za vlastní celé nějaké skupině lidí, kterou si uděláš.
Já kolem sebe nevidím radikální idealisty bez odpovědnosti, ale lidi prostě zklamané tím, že právě nejsme schopni plnit ty sliby společnosti, které dáváme, ať už kvůli katastrofickým strategickým rozhodnutí úzké skupiny lidí ve vedení, jejímu zakonzervování a odizolování od reality, nebo obyčejnému matláctví. A tihle zklamaní se s tím snaží něco dělat nějak systematicky a od základů, jenže se naráží na přesně ty problémy, které by se chtělo řešit. A sem tam nějaký ten přiživený mediální witchhunt, pomluvy před spolustraníky a tak.

wittgenstein
Profese: existuje
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 146 poděkování

Příspěvek od wittgenstein »

Matous.Vanca píše: 07 led 2022, 19:15

Milé Pirátky, milí Piráti,
...

Tohle binární vidění "vnitro"-světa je hrozně zavádějící a myslím, že tě to docela omezuje.
Jak dopadnou nějaké vnitrostranické volby je mi šumák... ale měl by si se nad tím zamyslet a jít trochu více do hloubky... zkus se sem vrátit za 10 let, jestli ti tenhle pohled vydrží.

Nakonec Vám budou vládnout ti nejméně schopní, protože si to zasloužíte.

Martin.Martin
Profese: stavební tech, ISP tech, audio inženýr
Dal poděkování: 1255 poděkování
Dostal poděkování: 502 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin.Martin »

Děkuju za vše, co jsi pro nás dělal a doufám že budeš dělat i nadále.

V té reflexi vlastně není vůbec nic, s čím bych mohl nesouhlasit.

Jako vždy, všechno je jen otázkou měřítka...

Já to nevnímám tak, že je u nás rozpor mezi tím, zda by jsme měli dělat tu politiku "pro nás", nebo "pro lidi"..
Jsem přesvědčen, že snad úplně všichni to děláme pro nás - tedy pro lidi. Akorát všichni lidi holt nemají stejný názor na všechno.

Já si myslím, že ten hlavní rozkol je v tom, co tedy skutečně chceme prosadit.
V té míře, kde je pro každého z nás ještě možné slevit z našich cílů a tedy kde také končí naše motivace.
...
Naše názorová pluralita se pak projevuje tak, že při neexistenci témat v mediálním prostoru, které zastáváme všichni (například nekrást, nelhat, respektovat), jsme chtě-nechtě tlačeni k pocitu, že vlastně dost z toho, co chceme jakože prosadit všichni prosadit lze, ovšem pouze, když půjdeme cestou určité konformity. (a já se obávám, že toto je důsledek úspěšné strategie naší konkurence)
..
Zde pak vězí ta hlavní otázka, a sice jaký způsob je lepší k dosáhnutí našich cílů.
Právě s tímto jsou spjaty (respektive z tohoto pak vycházejí) různé postoje k nejlepšímu systému hierarchie strany, její mediální prezentace, výběr témat, nominace a zvolení konkrétních lidí...
Současná schíza je pak výsledkem bezprecedentní ztráty důvěry v nás samotné, respektive v lidi, kteří nás dlouho vedli..
Podle mě se nejedná o krizi našich ideálů.

My (tjk každý jeden z nás) se nyní musíme ptát, zda chceme i nadále být líní a ponechat rozhodování "těm lepším", což znamená nechat se opět jen vést a defakto rezignovat na přímou demokracii, což je podle mě skutečná praxe naší minulosti;
anebo zda chceme pokračovat v té přímo-demokratické cestě a naše rozhodnutí spoluvytvářet.

Já osobně jsem přesvědčen, že jakékoli změny lze dosáhnout pouze, pokud člověk dělá něco jinak, než ostatní.
A to v důsledku znamená také pevně si stát za těmi nejnosnějšími tématy.
A to v důsledku znamená vlastně dělat to co naše konkurence, akorát z horší pozice bez vidiny okamžitého zisku - s tím rizikem, že my sami třeba neuspějeme, ale že naší činností zase o něco posuneme vnímání světa všech ostatních, stejně tak, jak tomu bylo vlastně vždy, kdy se podařilo nějak posunout lidskou kulturu.

Já si myslím, že když nebudeme neustále neochvějně říkat pořád to samé (naši pravdu, tedy s tím, že to co my říkáme pravda je ;) ), tak teprve zkončíme jako strana, protože budeme zbyteční.

Myslím si, že zastánci opačného názoru jsou přesvědčeni, že změny dosáhnou cestou nejmenšího odporu, tedy že systém mohou změnit zevnitř.

...kdyby šel systém změnit zevnitř, tak můžeme jít do jiné strany.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Martin za příspěvky (celkem 6):
Marek.Necada, Dominika.Michailidu, Vaclav.Fortik, petr_m, Jan.Hamal.Dvorak, Jan.Podhajsky

“Once men turned their thinking over to machines in the hope that this would set them free. But that only permitted other men with machines to enslave them.” ― Frank Herbert, Dune
https://lide.pirati.cz/osoba/505/

Skrytě ovládám stranu pomocí postování kapybar na Zulipu v Podpalubí.

Dominika.Michailidu
Profese: výtvarník
Dal poděkování: 2147 poděkování
Dostal poděkování: 1556 poděkování

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

"zastánci "etiky smýšlení bez odpovědnosti" v demokratické vnitrostranické volbě, čistě, čestně a zároveň přesvědčivě, rozhodně a definitivně poraženi." tohle by mi přišlo takový dost definitivní a hodně smutný, pořád pomýšlím spíš na nějakou konstruktivní spolupráci a vzájemné poslouchání se. Musí být ovšem oboustranné, zatím mi dost přijde, že ten směr "etiky smýšlení bez odpovědnosti" je stále víc utlačován, zesměšňován a degradován. ..jak dopadá "pragmatismus catch all" jsme si myslím zkusili. Já vím, že tobě se, Matouši, líbila verze "byli jsme kamikaze za demokracii v čr".. ale nebyli jsme jenom obětní beránek. spíš jsme byli ovce, co jdou na porážku a ještě za to zaplatěj. jak pragmatické. Jiná taková strana s tak otevřeným a férovým vnitřním fungováním tady není. Témata, která neseme, ty původní, nikdo jiný moc neřeší. Proč dělat kroky zpátky do historie (included tahle aktuální kauza)? Myslela jsem, že z historie se máme poučit. Neskončili německý piráti přesně na tomto? Buď anebo? Černobílé vidění? Potřebujeme lidi všeho druhu.

Ale upřímně teda přiznám, že mi o ČR jako Pirátovi nejde. Jako občanu ano, proto jsem v Pirátské straně, která prosazuje další moduly, aby se demokracie vylepšila. A jsou to univerzální věci platné pro Lidství všude, proto také vzniklo mnoho pirátských hnutí po celém světě. Proto jsou pro mě ty myšlenky důležitější než momentální situace v zemičce střední evropy, kterou chtějí pragmatici rychle hasit, za což jim neskonalý dík. Ale bez toho vnitřku (jakože bez odpovědnosti/vývojáři) se podle mě ten vnějšek (jakože odpovědný/prodejce) sesype, jak to vidíme leckde okolo. Třeba windows..

Díky za hezkou diskuzi.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvky (celkem 6):
Martin.Martin, Marek.Krejpsky, Lenka.Kozlova, Jan.Hamal.Dvorak, Jaroslav.Kamen, Jan.Podhajsky

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.

Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Dal poděkování: 645 poděkování
Dostal poděkování: 306 poděkování

Příspěvek od Josef.Ulehla »

Matous.Vanca píše: 07 led 2022, 19:15

... to nejlepší a nejzdravější, co se může Pirátům stát..., aby byli zastánci "etiky smýšlení bez odpovědnosti" v demokratické vnitrostranické volbě, čistě, čestně a zároveň přesvědčivě, rozhodně a definitivně poraženi.

Kdože má být obětí konečného řešení Pirátské otázky? Cyklisté a? Ivan Bartoš? Hana Hajnová? Blanka Charvátová? Lucie Chocholová? Martin Jiránek? Petr Kapounek? Jiří Knotek? Marcel Kolaja? Jana Koláříková? Filip Křistek? Martin Kučera? Vojtěch Lukavec? Janka Michailidu? Antonino Milicia? Ondřej Profant? Sámir Shanaáh? Jana Skopalíková? Jiří Snížek? Šárka Václavíková? Lukáš Wagenknecht? David Witosz? Dalibor Záhora?

Je snadné se obrátit zády ke společnosti a eticky čistě se zahledět do nitra strany, zabývat se námi samými a obhospodařovat své zájmy snahou o konečnou porážku těch druhých. Těžší je odpovědně a pragmaticky volit ty, u kterých mám největší naději, že nás spojí v účinné spolupráci, aby lidstvo, civilizace, Evropská unie, láska a všechny ty super věci, co mnohé vůbec nejsou věci, přežily ekologickou katastrofu. Nechci nikoho definitivně porazit. Chci, aby fungovala stranická vzájemnost, abychom respektovali jeden druhého jako legitimní aktéry stranického života, k čemuž je nezbytné vědomí, že i těm ostatním jde o dobro ve světě.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Ulehla za příspěvek:
Jan.Podhajsky
anon195
Dal poděkování: 124 poděkování
Dostal poděkování: 114 poděkování

Příspěvek od anon195 »

Většině lidí u Pirátů nechybí chuť diskutovat, ale málokdo pak za své diskuze přebere skutečnou odpovědnost. Schováme se často za stranu jako za štít. O autenticitě Pirátů a o prosazování jejich idejí se vedou dlouhé diskuze, ale v reálném životě skutek utek. Co chci od strany? Dospělost. Co si pod tím představuji?

:arrow: 1. Umožňuji užitek.
Až do současnosti svět „proslul“ schopností nabízet lidem nesmyslné věci, které ve skutečnosti vůbec nepotřebují. Jako autentický člověk nevymýšlím, za co by jiný člověk mohl utratit zbytečně peníze. Nesnažím se zaujmout místo v posteli na jednu noc. Nejsem pracant, co si jen vybere benefity a zase zmizí bez práce o dům dál. Místo toho pomáhám lidem řešit jejich reálný problém. Něco, co jednotlivce i skupinu nebo firmu skutečně trápí. Život chápu jako službu. Jsem tu od toho, abych zlepšoval život. Doopravdy a bez reklamních keců.

Užitečnost znamená také udržitelnost. Autentický člověk podporuje kvalitní výrobky, které se nerozpadnou po jednom použití nebo prvním vyprání. Stará se o původ surovin a o to, jestli v průběhu výroby netrpěli lidé nebo zvířata. Neprodukuje zbytečné obaly a nezatěžuje planetu tunami plastu. Podporuje věci, které jsou lokální, původní a ekologické.

:arrow: 2. Stojím na poslání a vášni.
Poslání (Be Pirate) je to slovo, která definuje, co dělám a jaký to má smysl. Určuje PROČ dělám to, co dělám. Je to silná myšlenka, kvůli níž jsem ochotný ráno brzo vstávat a tvrdě pracovat. Když o ní mluvím, nechávám se občas i unést a možná mám i trochu slzy v očích. Je to něco, na čem mi záleží, pro co hořím. Chci-li v životě svém nebo jiných něco změnit, musím v něm po sobě zanechat nějaké dědictví. Hodně lidí takhle začíná. Ale u spousty z nich se časem vše vyčerpá. Zápal vychladne. Radost se vytratí. Autenticita mě k mému PROČ neustále vrací. Vášnivě. A nabíjí mě znovu a znovu. A tak svou radost vkládám s vášní úplně do všeho. Vyprávím o ní. Řídím se jí, když se rozhoduji. I v každodenních rozhodnutích. Protože autenticita je jediná, kdo mne svým proč, přiměje opravit kurz, když se vzdaluji od svého původního záměru.

:arrow: 3. Nemusím lhát a manipulovat.
Většina současné komunikace je založena na lžích, obtěžování a manipulaci s lidmi. Přitom to jde dělat i jinak. Za základ považuji obsah. Připravuji vším, co dělám užitečný obsah, který odpovídá na otázky a pomáhá zorientovat se v problému. Autenticita mě učí nacházet řešení namísto planých důvodů, proč něco nejde. Tvořím-li do život svého i druhých radost, pak nepoužívám strach.

Autentický znamená být velkorysý. Nabízet zdarma informace i užitečné nástroje. Otevřenost. Soucit. Být ochoten pomoci s něčím ještě předtím, než u mě někdo jiný utratí své peníze. Vyprávět přitom svůj příběh a svoje PROČ. Ano, někdy to trvá déle. Protože místo jednorázového obchodu se závislostí vytvářím dlouhodobý vztah bez ní. Na jehož konci je stejně nezávislý (autentický) člověk.

:arrow: 4. Respektuji lidskost.
Spousta lidí si z života udělalo automat. A došli s touto automatizací až do nejzazšího bodu. Do bodu, kdy se člověk cítí životem obtěžován. Srdce, duše a skutečný puls života mizí, protože se stává IT funkcí. Implementujeme životní strategie na osobní vztahy i práci na základě toho, co by mělo statisticky fungovat, namísto toho uvědomit si, co skutečně chceme. Tady a teď. Mezilidská komunikace se mění na pouhý lead nurturing. Autentický člověk neobtěžuje. Respektuje, co druzí (i on sám) chtějí (chce), a zejména co nechtějí (nechce). Místo leadů vyživujme lidi. Jejich srdce a duši.

:arrow: 5. Vycházím zevnitř ven. Vyjadřuji.
Hodně lidí hledá univerzální návod na život. Prověřený postup, který bude zaručeně fungovat. Ve výsledku pak tráví své dny věcmi, které by podle nějakého návodu měli dělat, místo toho, co ve skutečnosti dělat chtějí. Takové návody, pravda, píšu sám taky. Ale nemyslím si, že jedna metoda může fungovat všem.
Každý z nás je unikát. Každý máme jinou sadu vědomostí, schopností a znalostí. Jinou duši a jinou energii. Jiné názory, postoje, hodnoty a koníčky. Jinou definici úspěchu. A jiné předsudky a mindráky, na kterých potřebujeme pracovat. To, že si v něčem připadáme divní, vůbec nemusí být slabá stránka, ale konkurenční výhoda. Život se dá vystavět právě na tom, v čem nezapadáme.

:idea: Autenticita je totiž magnetická. A naše osobnost přitahuje ty, kteří to mají podobně. Na tom je dobré postavit naše fungování. Na osobnostech. Nejdůležitějším principem pro mě není to, co chce většinový trh a na čem by se dalo nejsnáze vydělat. Osobně ani politicky. Ale to, jak si dokážeme postavit život, ve kterém můžeme být sami sebou. Život, za který se nemusím já ani nikdo jiný stydět. Protože to je to, co chtějí koneckonců úplně všichni.

Tito uživatelé poděkovali autorovi anon195 za příspěvky (celkem 2):
Jan.Hamal.Dvorak, Martin.Jiranek
Matous.Vanca
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 95 poděkování

Příspěvek od Matous.Vanca »

@wittgenstein Poměrně často mluvívám o tom, jak svět není černobílý a jak je třeba neškatulkovat, ale to neznamená, že nemohu použít vhodnou dichotomii v situaci, kdy je to medle přiléhavé.

@Martin.Martin De facto podle mne narážíš na jednu z dalších logických iluzí, kterou bych někdy rád podrobněji rozebral, tj. představu, že uspořádání strany musí odrážet preferované uspořádání společnosti. Zkusím to, až budu mít příležitost, rozebrat podrobněji.

@Josef.Ulehla "konečného řešení Pirátské otázky" Ale fuj!

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“