Moje vnitřní přesvědčení...

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Janek.Wagner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: ICT konsultant, novinář
Dal poděkování: 1044 poděkování
Dostal poděkování: 1088 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Moje vnitřní přesvědčení...

Příspěvek od Janek.Wagner »

Michal.Gill píše: 06 led 2022, 20:40

Tím chceš říct, že režim v 50. a 60. letech ve Švédsku byl komunismus (to totiž ani náhodou nebyl), nebo to sem taháš z nějakého jiného důvodu?

Omlouvám se, to nebyl tvůj výrok ;-)

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Vaclav.Zidek píše: 06 led 2022, 21:41

zeptal se ji na to před rokem někdo přímo, tak přímo odpověděla.

Před čtyřmi měsíci, ale to je podružné.

cqace píše: 06 led 2022, 21:32

Chtělo by s tím "seznamem" vyjít do médií hned, co bude případně zvolena. Není už moc času, doporučuji neotálet.

Jako vytahat během 45 hodin (v nichž by měl člověk taky dvakrát řádně spát) "seznam" všech jejích činů a oficiálních vystoupení? To je dost nereálné, jen tady na fóru má skoro 3000 příspěvků.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Vaclav.Zidek

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Michal.Gill
Profese: Copywriter, volejbalový rozhodčí
Dal poděkování: 1183 poděkování
Dostal poděkování: 1693 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Gill »

Lenka.Wagnerova píše: 06 led 2022, 21:14

@Michal.Gill

Komunismus je starý asi dvě stě let, nikoli padesát. Už ten Engels s Marxem, které ty asi považuješ za zakladatele, ani náhodou zakladateli nejsou. Každopádně jsou stálicemi hodin filosofie a historiografie na vysokých školách dodnes, bez ohledu na geografii, na Harvardu jako na Ostravské univerzitě. Tedy je asi na místě zeptat se Janky, kterou přesně variantu komunismu měla na mysli, ale jsem si poměrně jist, že tuhle ne.

Ja jsem ted uplne zmatena. Ty to mas, zda se, nastudovano, tak prosim o objasneni, kdo byl tvurcem filozoficke koncepce komunismu pred temi 200 lety, jeste pred Marxem, jak uvadis. Opakovane narazim na nazor, ze v tom puvodnim komunismu nebyl snad ani naznak agrese, nepratelstvi mezi tridami, o tridnim boji nemluve. Coz mne samozrejme udivuje, neb z Marxe neco znam. Tim puvodnim filozofickym komunismem myslite utopicke teorie, na ktere Marx navazoval? Nebo jak tomu rozumet? Urcite nas bude vic, kdo privita zasveceny vyklad. OFFTOPICTo vis, od statnice z marxaku mam uz skoro 40 let.

EDIT: Jestli se totiz nepletu, tak se odvolavate prave i na marxismus, ale jen ten filozoficky. To je co?

Ostatní pány tady a jejich blábolení tady o tom, co si oni myslí, že je komunismus, nechám stranou, protože už jich mám tak akorát po krk, ale tobě rád odpovím, protože se umíš, na rozdíl od nich, slušně zeptat:

Definice komunismu v Cambridgeském slovníku. Troufám si říct, že větší autorita přes definice neexistuje:

Můj ad hoc rychlý překlad: "Víra ve společnost bez společenských tříd, v níž výrobní prostředky vlastní a kontrolují všichni její členové, a v níž každý pracuje, jak může, a dostává, co potřebuje."

Originál: OFFTOPIC"The belief in a society without different social classes in which the methods of production are owned and controlled by all its members and everyone works as much as they can and receives what they need."

Ty třídní boje a další bahno, to už do toho vnáší konkrétní teoretikové jako Marx, kteří rozvíjejí, jak se dá této utopické a obecně zajímavé vize dosáhnout. Co se týče počátků, rozhodně nelze říct, že by s tím přišel jeden člověk. Protoformy komunismu rozvíjeli filosofové od starého Řecka. Ve středověku byly nápady na plně egalitářskou
společnost typicky spojovány s církví a hlavně sektami v ní, zatímco snahy o založení takových společností v 19. století jsou už obvykle sekulární. A pro tu dlouhou historii mě o to víc štve, že to je někdo schopen zjednodušit tak, že jediným myslitelem komunismu je Marx, jeho vize je jediná "správná" a tzv. "komunistické" státy ve 20. století mají s komunismem společného cokoli víc, než to, že si to slovo dali do názvů, aby jim lid fandil, přestože v reálu nikdy komunismus nepraktikovaly, ani se o tom žádný z nich jediným náznakem nepokusily.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Gill za příspěvek:
Lenka.Wagnerova

Ing. Michal Gill • RegP • mobil: +420 603 590 571 • michalgill@centrum.cz

ritch
Dal poděkování: 16 poděkování
Dostal poděkování: 21 poděkování

Příspěvek od ritch »

vy jste opradu tak blbej až to bolí...

x stovek let zpátky se lidé museli o sebe sakra postarat, takže i soudržnost menších skupin lidí byla diametrálně jiná a tvořila komunity co si pomáhali, aby jednoduše přežili - to nebyla volba, ale nutnost a bohapustý pragmatismus...

toto nelze implementovat v anonymní společnosti, kterou dnes jsme...

dnes nikdo neubytuje ani tuláka, natož aby lidi vše společně sdíleli - to je úplně mimo (možná za 1000 let se k tomu dopracujeme, ale spíš ne)

navíc jak je něco všech, nikdo se o to už nestará - viz za komunismu společné cokoliv...

to si doprdele toto už nikdo nepamatuje...???!!!

Michal.Gill píše: 06 led 2022, 22:41
Lenka.Wagnerova píše: 06 led 2022, 21:14

@Michal.Gill

Komunismus je starý asi dvě stě let, nikoli padesát. Už ten Engels s Marxem, které ty asi považuješ za zakladatele, ani náhodou zakladateli nejsou. Každopádně jsou stálicemi hodin filosofie a historiografie na vysokých školách dodnes, bez ohledu na geografii, na Harvardu jako na Ostravské univerzitě. Tedy je asi na místě zeptat se Janky, kterou přesně variantu komunismu měla na mysli, ale jsem si poměrně jist, že tuhle ne.

Ja jsem ted uplne zmatena. Ty to mas, zda se, nastudovano, tak prosim o objasneni, kdo byl tvurcem filozoficke koncepce komunismu pred temi 200 lety, jeste pred Marxem, jak uvadis. Opakovane narazim na nazor, ze v tom puvodnim komunismu nebyl snad ani naznak agrese, nepratelstvi mezi tridami, o tridnim boji nemluve. Coz mne samozrejme udivuje, neb z Marxe neco znam. Tim puvodnim filozofickym komunismem myslite utopicke teorie, na ktere Marx navazoval? Nebo jak tomu rozumet? Urcite nas bude vic, kdo privita zasveceny vyklad. OFFTOPICTo vis, od statnice z marxaku mam uz skoro 40 let.

EDIT: Jestli se totiz nepletu, tak se odvolavate prave i na marxismus, ale jen ten filozoficky. To je co?

Ostatní pány tady a jejich blábolení tady o tom, co si oni myslí, že je komunismus, nechám stranou, protože už jich mám tak akorát po krk, ale tobě rád odpovím, protože se umíš, na rozdíl od nich, slušně zeptat:

Definice komunismu v Cambridgeském slovníku. Troufám si říct, že větší autorita přes definice neexistuje:

Můj ad hoc rychlý překlad: "Víra ve společnost bez společenských tříd, v níž výrobní prostředky vlastní a kontrolují všichni její členové, a v níž každý pracuje, jak může, a dostává, co potřebuje."

Originál: OFFTOPIC"The belief in a society without different social classes in which the methods of production are owned and controlled by all its members and everyone works as much as they can and receives what they need."

Ty třídní boje a další bahno, to už do toho vnáší konkrétní teoretikové jako Marx, kteří rozvíjejí, jak se dá této utopické a obecně zajímavé vize dosáhnout. Co se týče počátků, rozhodně nelze říct, že by s tím přišel jeden člověk. Protoformy komunismu rozvíjeli filosofové od starého Řecka. Ve středověku byly nápady na plně egalitářskou
společnost typicky spojovány s církví a hlavně sektami v ní, zatímco snahy o založení takových společností v 19. století jsou už obvykle sekulární. A pro tu dlouhou historii mě o to víc štve, že to je někdo schopen zjednodušit tak, že jediným myslitelem komunismu je Marx, jeho vize je jediná "správná" a tzv. "komunistické" státy ve 20. století mají s komunismem společného cokoli víc, než to, že si to slovo dali do názvů, aby jim lid fandil, přestože v reálu nikdy komunismus nepraktikovaly, ani se o tom žádný z nich jediným náznakem nepokusily.

Tito uživatelé poděkovali autorovi ritch za příspěvek:
Petr.Vileta
cqace
Profese: Zvědavec
Dostal poděkování: 80 poděkování

Příspěvek od cqace »

Martin.Kucera píše: 06 led 2022, 21:50

Jako vytahat během 45 hodin (v nichž by měl člověk taky dvakrát řádně spát) "seznam" všech jejích činů a oficiálních vystoupení? To je dost nereálné, jen tady na fóru má skoro 3000 příspěvků.

A po mně to chceš? Nebo po někom jiném? To vy máte důkazní břemeno přesvědčit veřejnost, že je to jinak, než si ostatní myslí.

... v reálu nikdy komunismus nepraktikovaly, ani se o tom žádný z nich jediným náznakem nepokusily.

Utápíš se v utopii a uchází ti reálný svět. To si nech na akademickou půdu, od politiků bych čekal pravý opak. Kdybych nevěděl, že jsi Pirát, přiřadil bych tě ke KSČM. No, jednu sympatizantku už máte. Jedním výrokem Janu podpořila a druhým ji trefila hned na komoru: "Radka Holodňáka – jen za zmínku o Marxovi – tito na slovo vzatí demokraté raději vyloučili". Jak kolegiální. :D

"Fire up TFTP"
Martin.Kucera

cqace píše: 06 led 2022, 23:01
Martin.Kucera píše: 06 led 2022, 21:50

A po mně to chceš? Nebo po někom jiném? To vy máte důkazní břemeno přesvědčit veřejnost, že je to jinak, než si ostatní myslí.

Jako že když mě bude někdo pomlouvat, tak je na mně důkazní břemeno, že jeho tvrzení jsou nepravdivá?
Nejsem právník, ale přišlo by mi to tedy hodně zvláštní.

Michal.Gill

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Lenka.Wagnerova
Profese: ucitelka,psycholozka
Dal poděkování: 1073 poděkování
Dostal poděkování: 898 poděkování

Příspěvek od Lenka.Wagnerova »

Jo, diky, mela jsem podezreni, ze myslis toto. Je to sice roztomile naivni a utopicke, ale klasicka definice komunisticke spolecnosti. Proc tu ale i primo od Janky jsou odkazy na marxismus? A ti, co ji haji, argumentuji prevazne tim, ze jde o jiny marxismus, jeste nezkazeny, jeste neagresivni, bez postulatu tridniho boje nebo diktatuty proletariatu. Aspon tak to tu vsude, stejne jako na fb, vnimam. Tyhle argumenty jsou samozrejme hovadina. V tom kontextu je to i pro mne neprijatelne.

Mozna gro techto hadek tady souvisi s nejasnou definici. U tak zprofanovanych pojmu jako je komunismus je naprosto nutne presne definovat, jak to kdo mysli. I kdyz prace podle schopnosti a prijimani vseho, co kdo potrebuje, jiste nesklidi vseobecne nadseni :P Ale porad asi lepsi nez koreny revoluce a diktatury.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lenka.Wagnerova za příspěvky (celkem 3):
Petr.Vileta, Janek.Wagner, venih
cqace

Příspěvek od cqace »

@Martin.Kucera Hele, sama to o sobě napsala, to není žádná pomluva. Ale jako jo, nemusíte nic dokazovat a dál se klidně zaklínejte tím, že si to každý přece může sám najít a ověřit. Pak se ale nedivte, když voliči půjdou ke konkurenci.

Lenka.Wagnerova píše: 06 led 2022, 23:23

Proc tu ale i primo od Janky jsou odkazy na marxismus? A ti, co ji haji, argumentuji prevazne tim, ze jde o jiny marxismus ...

Vždyť jo vlastně, ona to přímo napsala: „Pokud ti není jasné, co znamená komunismus, doporučuji si přečíst něco o marxismu,“
Díky, díky, díky! Tak jakými moudry nás pan Michal Gill při obhajování neobhajitelného oblaží tentokrát?

Naposledy upravil(a) cqace dne 06 led 2022, 23:46, celkem upraveno 1 x.
"Fire up TFTP"
Martin.Kucera

cqace píše: 06 led 2022, 23:29

Vždyť jo vlastně, ona to přímo napsala: „Pokud ti není jasné, co znamená komunismus, doporučuji si přečíst něco o marxismu,“

Když napíšu "Pokud ti není jasné, co znamená RPG, doporučuji si přečíst něco o Dungeons & Dragons", kladu tím snad rovnítko mezi RPG a D&D?

Michal.Gill

cqace

Příspěvek od cqace »

Martin.Kucera píše: 06 led 2022, 23:44

... kladu tím snad rovnítko mezi RPG a D&D?

Ano kladeš, protože mi ke studiu věci nadřazené doporučuješ věc podřazenou. Když se budu tvou radou řídit, dojdu k RPG=D&D a nemám jak jinak zjistit, že je RPG vlastně žánr a patří do něj i jiné hry. To budeš vědět pouze ty.
Jak jsem psal, snažíte se obhájit neobhajitelné. Škody lze už jen mírnit, ten seznam by myslím pomohl.

Tito uživatelé poděkovali autorovi cqace za příspěvek:
venih
"Fire up TFTP"
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“