"Rekonstrukce"

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.

"Rekonstrukce Pirátů" a způsob jejího předložení

Se mi líbí, plně se s 10ti návrhy a způsobem předložení ztotožňuju

19
10%

Líbí se mi návrhy

24
13%

Líbí se mi některé návrhy

29
16%

Nelíbí se mi návrhy

27
14%

Nelíbí se mi způsob předložení

82
44%

Nemám na to názor

6
3%
 
Celkem hlasujících: 117 - Celkem hlasů: 187

Uživatelský avatar
Tereza.Vovesova
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1326
Registrován: 01 pro 2017, 22:10
Profese: rozpočtář, referent EU fondů a strategie
Dal poděkování: 1410 poděkování
Dostal poděkování: 2098 poděkování

"Rekonstrukce"

Příspěvek od Tereza.Vovesova »

Zdravím vás všechny,

dnes byla pražskému KF na schůzi Zuzkou Freitas oficiálně představena iniciativa "Rekonstrukce Pirátů". Na webové stránce iniciativy si můžete přečíst "10 odvážných návrhů dovnitř Pirátů, abychom byli skvělou organizací". Na stránkách je uvedeno: "Předkládáme novému vedení Pirátské strany v republikovém předsednictvu a výboru i všem ostatním členům a příznivcům následujících 10 smělých konkrétních návrhů."
Stránka sice zmiňuje 72 signatářů slovy: "Seznam signatářů, kteří s tím vyslovili souhlas, bude zveřejněn po dosažení 72 podpisů.", nicméně jsem Zuzkou byla ujištěna, že i přes informaci "Předkládáme novému předsednictvu" nebude po vysbírání 72 podpisů stránky předloženo těchto 10 bodů ani na RP ani RV. Jedná se o iniciativu, do které se podle slov Zuzky mohou zapojit všichni tj. i členové "vedení strany" dobrovolně.

10 bodů a vše další naleznete zde: https://www.rekonstrukcepiratu.cz

A mě zajímá váš názor na tuto iniciativu. Za vaše vyjádření předem děkuju.

Naposledy upravil(a) Tereza.Vovesova dne 06 led 2022, 21:24, celkem upraveno 2 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Vovesova za příspěvky (celkem 2):
Filip.Kristek, Veronika.Murzynova

Tereza Vovesová
Obrázek

Jakub.Backa
Kontrolní komise
Příspěvky: 2328
Registrován: 06 říj 2013, 14:52
Profese: advokát a insolvenční správce
Dal poděkování: 2216 poděkování
Dostal poděkování: 3181 poděkování

Re: "Rekonstrukce Pirátů"

Příspěvek od Jakub.Backa »

Já bych se rád autora @Jakub.Michalek zeptal na dva body:
"➏ Méně předpisů a popotahování Upravme vnitřní předpisy tak, abychom snížili regulatorní a časovou zátěž pro členy, oblastní předsednictva a volené politiky a aby byly méně snadno zneužitelné."
Kdy konkrétně byl kdo za poslední dva roky kým nevhodně popotahován a kdo kdy a jak konkrétně zneužil předpisy?

"➑ Zastávejme se našich lidí, aby nebyli demotivováni útoky z venčí, toxickým chováním, šikanou či nátlakovými skupinami. Není na to jeden lék. Rozlišujme zásadní selhání a nezveličujme chyby. Nastavme podmínky tak, aby schopní lidé měli chuť se věnovat politice a rozvoji strany."
Kdo konkrétně se ve straně chová toxicky? Kdo konkrétně koho a jak šikanoval? O jakých nátlakových skupinách spojených se stranu víš? Kdo kdy zveličoval koho chyby?

We are all heroes: You and Boo and I. Hamsters and rangers everywhere! Rejoice!
Jiri.Belsan
Příspěvky: 1123
Registrován: 01 bře 2018, 08:04
Dal poděkování: 1984 poděkování
Dostal poděkování: 1896 poděkování

Re: "Rekonstrukce Pirátů"

Příspěvek od Jiri.Belsan »

Jakub.Backa píše: 06 led 2022, 21:11

Kdy konkrétně byl kdo za poslední dva roky kým nevhodně popotahován...

Rozhodčí nález #24020

RK musí ovšem stěžovatelce vytknout, jak došlo k naplnění některých těchto zmíněných povinností, neboť některé byly splněny na hranici samé únosnosti. Povinnosti pokusit se o smírné řešení se nelze zprostit tím, že stěžovatel učiní jakýkoliv návrh, který označí za smír, nýbrž že se v dobré víře pokusí situaci vyřešit kompromisně bez nutnosti vést rozhodčí řízení. V případě návrhu smíru ze strany stěžovatelky z března t. r. přitom lze o dobré víře mít jisté pochybnosti, když navrhovaným trestem byl mimo jiné zákaz M. Krausové kandidovat po dobu 1,5 roku do veřejných i stranických funkcí a tříletý zákaz účasti či organizování výběrových řízení (toto ve dvouleté době se taktéž navrhovalo u V. Mahrika). Nelze pominout, že návrhy se pohybují v rozmezí od poloviny do celé maximální hranice takovýchto trestů, které může udělit RK.

Stěžovatelka také ve stížnosti poněkud zmatečně označila odpůrce, když jedním dechem je za něj označen Zastupitelský klub hl. m. Praha, dále ale uvádí, že odpůrce zastupují dvě konkrétní fyzické osoby, které následně ještě činí odpovědnými za tvrzená porušení předpisů. Zde je nutno dodat, že zastoupení útvarů neurčuje stěžovatel, nýbrž relevantní vnitřní předpisy, tj. v tomto případě § 6 odst. 3 Jednacího řádu RK. Dále není možné v jedné stížnosti automaticky směšovat větší počet od sebe izolovatelných odpůrců, je-li ve stížnosti tvrzeno, že došlo k většímu počtu samostatných skutků. Tak tomu v tomto případě není, neboť stěžovatelka v jedné stížnosti společně brojí proti způsobu organizace výběrových řízení, za což je dle ní odpovědný odpůrce, dále ale také proti nedostatečné spolupráci M. Krausové s Republikovým výborem (dále jen „RV“) a PO, kde se nemůže jednat o odpovědnost odpůrce jako celku.

Na závěr je nutno zkonstatovat, že vylíčení rozhodných skutečností a jejich vazba na porušení předpisů bylo provedena také spíše povrchně. Stížnost by správně měla označit zcela konkrétní jednání, a čím konkrétně toto jednání porušilo které ustanovení předpisu, což ve stížnosti pohříchu absentuje. Stěžovatelka nadto uvádí poměrně nadbytečně časovou řadu svého vnímání průběhu sporu, která ale bez další analýzy není s to sdělit, o jaká pochybení šlo a ve vztahu k jakým předpisům tato pochybení byla. Tímto způsobem „nasypu to tam, a oni si něco z toho vyberou“ si ovšem stěžovatel nemůže zjednodušovat práci. Přestože je RK vázána návrhem stěžovatele pouze co do samotného předmětu řízení, není úkolem RK, aby v rámci jednotlivých stížnostních bodů a důkazů pitvala, v čem spočívají jednotlivá konkrétní pochybení. Ilustračně je toto možné naznačit na příkladu souhrnné tabulky zachycující informace o výběrových řízeních (jedná se o soubor „20-DR-Prehled.xlsx”). Stěžovatelka označila v tabulce chyby či chybějící informace, ovšem pouze abstraktním způsobem, že označila políčka, která dle stěžovatelky nevedou k informacím, ke kterým by měla. Tvrdí-li někdo obecně nesprávnost jistého jevu, pak nepostačí pouhé označení, že jev je nesprávný, nýbrž je nutno uvést, co zcela konkrétně v jevu chybí, přebývá, či je uvedeno mylně (tj. v případě uvedené tabulky měla stěžovatelka sdělit, jaké informace obsahuje odkaz ve zmíněném souboru, proč se nejedná o informace, ke kterým má daný odkaz směřovat, a eventuálně na kterou informaci by odkaz směřovat měl). Relativně podobného se stěžovatelka dopustila ve vztahu k analýze výběrových řízení J. Konieczneho.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Belsan za příspěvek:
Vojtech.Pikal
Uživatelský avatar
Lukas.Hejduk
Republikový výbor
Příspěvky: 882
Registrován: 16 říj 2012, 22:37
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 1300 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování

Re: "Rekonstrukce"

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

Je to samozřejmě úplně a mimořádně debilní forma. Tyhle změny jdou extrémně daleko za cokoli, co si dokážu představit jako přijatelnej posun. Což je ok, 100 lidí 150 názorů. Myslím, že Piráti nějaké změny potřebují a jsem otevřený o nich diskutovat. Jenže místo diskuse v místě k tomu určený (na foru) a nebo aspoň jakýkoli diskuse, hledání konsenzu, kompromisů, společnejch východisek, mi někdo předkládá jednostranně pojatej webík.

Když něco podobnýho kdysi udělali manželé Belecovi s jejich 'slavnou' michálkovou chobotnicí, tak jsme se jim všichni smáli. Což mi zpětně přijde až nefér, protože to byli dva podivíni a absolutně jim nedocházelo, že tím definitivně jakoukoli debatu a smírný a konsenzuální řešení naopak zabíjejí.
Tady naopak nepochybuji, že autoři přesně vědí, co dělají. A že vyhnout se podrobnější, otevřený debatě a předložit jednostranný pohled, je přesně ten záměr.

Ten webík zároveň balí naprosto zásadní a konkrétní změny do nicneříkajících vzletnejch frází. Se spoustu těch tezí se normální člověk samozřejmě dokáže ztotožnit. Určitě chceme být čitelní navenek, chceme mít efektivní fungování, inkluzivně zapojovat co nejširší pole lidí OFFTOPICi když podle bodu 8 asi jak kde :D. Mělo by tam být ale explicitně napsáno, že za těmi frázemi stojí naprosto konkrétní změny vůči pilířům našeho fungování dosud - v otázkách přímé vnitrostranické demokracie, transparence, možnostech kontroly volených zástupců a mnoha dalších.

Celkově tenhle směr kompletně zabíjí vibe Pirátů jako skupiny lidí, která věci dělá jinak než všichni ostatní, která ukazuje, že se dají dělat věci jinak a dělá z nás de facto tradiční politickou stranu. Nerozeznatelnou například od STANu. Myslím, že je to cesta do záhuby. Ale respektuji, že o to někteří usilují. Ale pojďme si to říct otevřeně.

Na závěr bych přihodil odkaz na https://www.rekonstrukcepiratstva.cz/ - verzi ve které MO dává některé věci do souvislostí. A podtrhl bych diclaimer/komentář k bodu 7:
'Neuzavírejme se před ostatními a nepřicházejme až s hotovými věcmi, které tlačíme bez diskuze.'

Machiavelli z Wishe <3

Republikový výbor

+420 777 2I2 272

Jakub.Backa
Kontrolní komise
Příspěvky: 2328
Registrován: 06 říj 2013, 14:52
Profese: advokát a insolvenční správce
Dal poděkování: 2216 poděkování
Dostal poděkování: 3181 poděkování

Re: "Rekonstrukce"

Příspěvek od Jakub.Backa »

@Jiri.Belsan bylo by fér ten nález citovat celý https://redmine.pirati.cz/issues/24020#note-69
jeho závěr byl, že:
"Odpůrce porušil při pořádání výběrových řízení do dozorčích rad obchodních společností s majetkovou účastí hl. m. Prahy zásadu transparence dle čl. 2 odst. 2 písm. g) Stanov a § 6 odst. 1 bodu 1 Pravidel hospodaření."

A také:

"Odpůrcem opakovaně zmiňovaná nekvalita činnosti stěžovatelky potom šla za jistou hranici vzájemné vnitrostranické loajality. RK na okraj musí také zmínit, že stěžovatelka je orgánem strany důležitým pro výkon působnosti v oblasti vnitrostranické kontroly a nebude proto připouštět dehonestaci či bagatelizaci její činnosti. Výše učiněné výtky nemají být chápány jako podnět k dalšímu zlehčování činnosti stěžovatelky."

Nemyslíš si, že je rozdíl mezi nesmyslně někoho popotahovat a k porušení předpisů došlo, ale část lidí vyvázne bez trestu pro technikálie?

To asi pak máme volat po pečlivější práci KK, nikoli mluvit o nevhodném popotahování v případě flagrantního porušení předpisů, kde se i RK musela ohradit vůči neomalené dehonestaci KK ze strany odpůrce a jeho právního zástupce.

Naposledy upravil(a) Jakub.Backa dne 06 led 2022, 22:40, celkem upraveno 2 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Backa za příspěvky (celkem 6):
Jan.Hrubes, Jan.Bednarik, Lenka.Kozlova, Jan.Novak, Roman.Kucera, Michaela.Nepejchalova
We are all heroes: You and Boo and I. Hamsters and rangers everywhere! Rejoice!
Uživatelský avatar
Vaclav.Zidek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1721
Registrován: 06 dub 2018, 18:25
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1700 poděkování
Dostal poděkování: 2519 poděkování

Re: "Rekonstrukce"

Příspěvek od Vaclav.Zidek »

Abych zbytečně nepsal co už je napsáno. Zde jsou komenty k tomu, že některé z bodů už jsou v běhu i bez téhle iniciativy. A pak něco dalšího.

https://www.rekonstrukcepiratstva.cz/

bod 4 je nějaká sofistikovaná sebesatira?

"Důležitá je také zpětná vazba exekutivním orgánům, odborům, či republikovému předsednictvu a výboru přímou cestou, předpokládající dobrou vůli všech zúčastněných stran. Tato zpětná vazba bez nutnosti ventilace při projednávání na fóru zajistí také lepší ovzduší ve straně, protože budou vypořádány kompetentními osobami - bez nutnosti osobních či skrytých invektiv a v nejkratším možném čase. "

Zpětná vazba k RP byla, ale nějak nebyla řešena.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Zidek za příspěvky (celkem 5):
Eva.Novakova, Magdalena.Opletalova, Jana.Skopalikova, Marek.Forster, Ivo.Vlasaty

Václav Židek, radní Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství

Telefon: 775 198 038, Email: vaclav.zidek@pirati.cz
Facebook: https://www.facebook.com/vaclav.zidek
Twitter: @VaclavZidek

Uživatelský avatar
Olga.Richterova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 743
Registrován: 12 čer 2009, 20:40
Profese: expertka na sociální politiku/poslankyně
Bydliště: Vršovice, Praha 10
Dal poděkování: 705 poděkování
Dostal poděkování: 2032 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rekonstrukce"

Příspěvek od Olga.Richterova »

Ahoj,
proč tato iniciativa popsaná na www.rekonstrukcepiratu.cz?

  • všichni vnímáme prohlubující se problémy
  • řada z nich tu je určitě dlouho, ale kvůli naší výrazně větší vnímavosti k jakýmkoliv potížím po volbách, se teď výrazněji projevily
  • jde o věci organizační, administrativní, komunikační, vztahové

A hlavní proč: Na Pirátech nám záleží.
Myslím, že pro všechny z nás, kteří se nyní hroužíme do těchto diskuzí, to je spousta let života a práce.

Proto tato snaha pojmenovat věci, které jsme navnímali během výkonu svých funkcí či mandátů, a jsme přesvědčeni, že je nutné je řešit.
Analýzy současného stavu máme - je tu výstup Konsentu, je tu zpráva, kterou zpracoval Antonino Milicia.
Nicméně ke změnám je třeba pravý čas - mně přijde, že ten čas nazrál nyní.

Ohledně formy - jde o nezávislou iniciativu skupiny členů nenavázanou na žádný stranický orgán. Proč takováto forma na webu? Jde o stabilní místo, kde budou teze dostupné bez zatížení sáhodlouhou diskusí, kterou ve výsledku už nikdo nechce číst.
Ale pozor - na diskusi se těším, a má probíhat: koneckonců už byla zahájena formou položení otázek kandidátům do RP. Na stránkách Rekonstrukce pirátů jsme zveřejnili tabulku odpovědí. Jen zároveň je nutné mít jasný přehled.

A celkově: Jsme strana různých iniciativ. Tohle je další výraz dobrovolnické energie.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Olga.Richterova za příspěvky (celkem 6):
Mikulas.Ferjencik, Pavel.Knezik, Jiri.Hoskovec, Michal.Novak, Vaclav.Bartos, Lucie.Seguin

Kontakt: nejlépe SMS či zpráva přes Signál nebo WhatsApp nebo Zulip. - Čtrnáctidenní osobní dopisy zde: www.olgarichterova.cz - Pirátská expertka na sociální a rodinnou politiku a trh práce.

Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12022 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rekonstrukce"

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Sepsali jsme deset změn, které by dle našeho názoru zlepšily fungování Pirátů.

Není to žádná hotová věc, ale ucelený výkop diskuse na straně jedné a sumarizace návrhů na straně druhé. Vnímáme celou řadu palčivých vnitřních problémů Pirátů, které je potřeba adresovat.

Díky všem, kdo se s návrhy seznámí, promyslí, co jim dává smysl a dají nám vědět.

Proč tato forma?

Je to iniciativa zdola, je to pokus zužitkovat zkušenosti, které jsme nasbírali, je to pokus nabídnout alternativu, proti nekonečnému koloběhu diskusí bez výsledku.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 3):
Zuzana.Freitas, Jiri.Hoskovec, Lucie.Seguin

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: "Rekonstrukce"

Příspěvek od Martin.Kucera »

Olga.Richterova píše: 06 led 2022, 22:40

na diskusi se těším, a má probíhat: koneckonců už byla zahájena formou položení otázek kandidátům do RP. Na stránkách Rekonstrukce pirátů jsme zveřejnili tabulku odpovědí.

Aha. A když kandidát na otázku požadující odpověď ANO/NE odpověděl ANO (případně NE) s doplněním o komentář, a v tabulce je to uvedeno jako "jiná odpověď", tak je za tím neschopnost, lenost nebo cílená manipulace? Protože NE s komentářem je pořád NE.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 7):
Jan.Bednarik, Eva.Novakova, Dan.Lestina, Michaela.Nepejchalova, Roman.Semik, Ivo.Vlasaty, Michal.Stepanik

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Jan.Bednarik
Administrativní odbor
Příspěvky: 2788
Registrován: 24 říj 2017, 00:23
Profese: vývojář SW
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 6106 poděkování
Dostal poděkování: 7195 poděkování

Re: "Rekonstrukce"

Příspěvek od Jan.Bednarik »

Mě na tom celém přijde nejvíc hloupé, že zakládající signatáři iniciativy mají zásadní podíl na propadu Pirátů nejen v posledním roce. A teď se tváří jako spása, která to má napravit.

Sami přitom mají problémy s uplatňováním základních Pirátských myšlenek jako transparence, kdy po první vlně kritiky na tuhle iniciativu a její zakládající signatáře skryli podpisy. A zřejmě ho zveřejní, až budou mít 72 podpisů OFFTOPIC(což je mimochodem skupina schopná organizovaně prosadit členský podnět na cokoliv).

Start iniciativy okořenili tím, že porušili minimálně bod "(8) Zastávejme se našich lidí" v případě útoků na "komunistku Janku", ke kterým se někteří zakládající signatáři s chutí přidali.

Podpora projektu "(7) Dokončeme Konsent" na jedné straně, a otevřená podpora lidí a názorů, kvůli kterým vůbec musíme Konsent řešit, na straně druhé, je taky fajnový příklad pokrytectví.

Start iniciativy těsně před volbami do RP, kdy je na webu iniciativy uveden tendenční výběr otázek a odpovědí kandidátů, vnáší pochybnosti do toho, zda-li mají zakládající signatáři dobré úmysly.

Jako nápad dobré, ale provedením jste to pohřbili hned na začátku. Nicméně některé dobré nápady a myšlenky tu iniciativu jistě přežijí a věřím že je naplníme. Ostatně jak je uvedeno na pravou míru na webu https://www.rekonstrukcepiratstva.cz , spousta těch těch bodů se už nějakou dobu realizuje.

„Vidíš-li, že se člověk mýlí, nehněvej se naň. Pomni, že není možné mýlit se schválně.“ Seneca

člen CF • člen a dělník v TO (vývoj a správa systémů) • člen AO • předsedající CF
RV (11/2019–3/2023) • předseda OLK (6/2018–11/2019) • místopředseda MS Olomouc (12/2017–6/2018)
jan.bednarik@pirati.cz • 603 439 481 • pište mi na Zulip

Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“