tak když tedy děláte do té politiky, co se vám povedlo (konkrétně) změnit v té velké politice - myslím tedy když chcete měnit tu demokracii na něco lepšího...?
počkat, pokud se podíváme 4 roky zpět, takže vlastně nic.... a co se vám podaří realizovat v tomto období...? mno vlastně taky nic, jelikož je PS tak slabá, že žádnou zásadní myšlenku ani neprosadí...
myslím že se budete ještě divit, co vám tam vaši koaliční kolegové naschvalují za zákony, a pak to ještě hezky hodí na vás... víte, oni v tom už umí celkem dlouho chodit - viz STAN...
a nejsou tak politicky naivní, aby tvrdili že komunismus je vlastně super, jen ta implementace stála za starou belu, takže by byli rádi za ještě jeden opravdu zaručený pokus, že teď už to opravdu bude všechno fungovat... a nikoho určitě zavírat nikam nebudeme 
lidi nejsou tak blbí jak si tady někdo myslí, ale bohužel, ani tak chytří 
Prosím, můžeš mi jako znalec, vysvětlit tuto citaci z Komunistického manifestu z pera Karla Marxe a Bedřicha Engelse:
I když ne svým obsahem, tedy svou formou je boj proletariátu proti buržoazii nejprve bojem národním. Proletariát každé země se ovšem musí nejprve vypořádat se svou vlastní buržoazií.
Při líčení nejvšeobecnějších fází vývoje proletariátu jsme sledovali víceméně skrytou občanskou válku uvnitř nynější společnosti až do chvíle, kdy propuká v otevřenou revoluci a kdy proletariát násilným svržením buržoazie zakládá své panství.
Mám to chápat jako marxistické v duchu Jančina demokratického komunismu nebo jako onen vyčpělý teoretický komunismus 19. století?
A k tomu fungujícímu ekonomickému systému, který dobře fungoval v 50. - 60. letech ve Švédsku, mám taky otázku, neb si pamatuji jako jeho důsledek útěk řady Švédů do daňových rájů.
Co z této půl století staré teorie je realizovatelné v českých podmínkách, případně v podmínkách dnešní globalizace?
[/quote]
Komunismus je starý asi dvě stě let, nikoli padesát. Už ten Engels s Marxem, které ty asi považuješ za zakladatele, ani náhodou zakladateli nejsou. Každopádně jsou stálicemi hodin filosofie a historiografie na vysokých školách dodnes, bez ohledu na geografii, na Harvardu jako na Ostravské univerzitě. Tedy je asi na místě zeptat se Janky, kterou přesně variantu komunismu měla na mysli, ale jsem si poměrně jist, že tuhle ne.
Co je realizovatelné v českých podmínkách? Imho nic - komunismus v téměř jakékoli podobě je utopií.
ritch píše: ↑06 led 2022, 19:42
nějak nerozumím tomu tvému psanému projevu - nicméně mě aktuální demokracie a kapitalismus vyhovuje a mám tento systém celkem rád, a stejně tak rád žiji v naší krásné a bezpečné zemi...
a musím říci že mám i (několik!) pozitivních zkušenosti s "nepřizpůsobivými" - tento svět není černobílí a už vůbec není tak špatný, jak se nám tady někteří snaží namluvit...
Já se úplně nedivím tomu, že někdo s tak omezeným rozhledem a tragickou češtinou nerozumí (možná nejen mému) psanému projevu. Já mám, v hrubých rysech, nicméně současnou formu fungování států (řekněme střední až západní Evropa) taky celkem rád. Rozhodně mi ale nevyhovují a změnil bych na nich spoustu věcí; od toho dělám do politiky. To ale nic nemění na tom, že jsou povětšinou vrcholem toho, čeho v oblasti fungování států lidská civilizace zatím dosáhla.
[/quote]