Nominace na pozici náměstka obrany

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym EZO

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Evropská unie, zahraničí, obrana. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Zamčeno
Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1180
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1225 poděkování
Dostal poděkování: 4290 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nominace na pozici náměstka obrany

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Vážení přátelé,

objevilo se jednání RV o nominacích na náměstkovské pozice. Jelikož náš rezortní tým již nějakou chvilku jede v provizorním módu, rozhodla jsem se převzít koordinaci nominace našeho RT na pozici náměstka obrany, na níž máme pravomoc někoho nominovat. Pro vaši informaci: nenominujeme nikoho na zahraniční a evropské záležitosti, jelikož se předpokládá, že tam budou za PirSTAN ministři.

Jelikož není ucelený postup nominací, navrhuji, že se v tomto vlákně mohou lidé hlásit, i se svou vizí a životopisem, a členové RT EZO, kteří jsou zároveň členové strany, o daných osobách následně budou skrze Helios hlasovat. Většina ostatních RT nominovala ty, které schválilo CF do vládního týmu, bohužel však za nás byl na obranu Honza Lipavský, nemůžeme tedy tento proces replikovat.

Navrhovat kandidáty/sebe můžete rovnou v tomto vlákně, k platné nominaci je potřeba podpora čtyř členů s hlasovacím právem (4 palců, resp. 3 palce a navrhující příspěvek).

Lhůtu pro navrhování určuji kvůli termínům na přijímání nominací RV do pondělí 13. prosince 2021 do 20:00, hlasování bude zahájeno ten samý den a trvat 48 hodin.

Samotné hlasování se uskuteční v systému Helios.

Navržení kandidáti s nominací:

Seznam osob s hlasovacím právem (na základě seznamů od Františka Kopřivy, průnik původního seznamu s členy strany):
OFFTOPIC
Marcel.Kolaja
Mikulas.Peksa
Frantisek.Kopriva
Lukas.Cernohorsky
Jan.Lipavsky
Marketa.Gregorova
Petr.Tresnak
Frantisek.Navrkal
Klara.Kocmanova
Jan.Mares
David.Wagner
Lukas.Dolezal
Jarmil.Halamicek
Tomas.Guth.Jarkovsky
Alexandr.Mansurov
Josef.Pavlovic

EDIT: úprava času konce nominací

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvky (celkem 2):
Frantisek.Navrkal, Helena.Buchtova

Europoslankyňa.
Místopředsedkyňa.
Vedoucí RT EZO.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Uživatelský avatar
Veronika.Murzynova
Zahraniční odbor
Příspěvky: 689
Registrován: 02 lis 2017, 14:59
Profese: Expertka na energetickou transformaci
Bydliště: Lesní 800, 73514 Orlová - Lutyně
Dal poděkování: 1325 poděkování
Dostal poděkování: 1335 poděkování

Re: Nominace na pozici náměstka obrany

Příspěvek od Veronika.Murzynova »

Ahoj, ráda bych na pozici náměstka na Ministerstvu obrany nominovala Petra Boháčka.

@Petr.Bohacek s Piráty dlouhodobě spolupracuje na evropské i národní úrovni, podílel se na společném evropském programu i programu pro parlamentní volby v oblasti kosmických aktivit - průřezově od Dopravu po Obranu.
Představení a vizi nechám na něm, jenom poznamenám, že jako výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů a analytik Asociace pro mezinárodní otázky se věnuje především obranné, kosmické a zahraniční politice.
V poslední době jste mohli zaznamenat například jeho aktivity v oblasti planetární obrany a mírového použití laserů ve vesmíru.

Na ministerstvu by mohl těžit ze své rozsáhlé expertizy v oboru a již navázaných kontaktů.

Díky za zvážení nominace.

Místopředsedkyně evropského Pirátstva.
Eurofederalistka. Podporuji myšlenky.
"What doesn't kill you, only makes you.... stranger."

Uživatelský avatar
Daniel.Galuszka
Mediální odbor
Příspěvky: 702
Registrován: 30 lis 2017, 19:52
Profese: social media team
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 790 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace na pozici náměstka obrany

Příspěvek od Daniel.Galuszka »

Vážení členové RT EZO,

Hlásím se o nominaci na pozici náměstka na Ministerstvu obrany ČR a předem Vám děkuji za čas při posuzování mé kandidatury. Na následujících řádcích bych vám rád postupně (a snad i stručně) přiblížil svou vizi, která se opírá o vydiskutované programové priority Pirátů, koalice PirSTAN i nastupující vládní pětikoalice, na čemž jsem se osobně podílel prací v resortním týmu, v expertním týmu koalice i coby člen odborného aparátu, o nějž se opírali naši vyjednavači v pracovních skupinách při přípravě koaliční smlouvy s koalicí SPOLU. Na závěr bych se pak krátce pověnoval tomu, proč se o tuto pozici ucházím a jaké jsou mé zkušenosti a ambice.

Vize:
Jak ČR, tak EU a NATO nyní čelí nové formě globálního soupeření, která je realizována zejména tzv. hybridní válkou úzce spojenou s válkou informační (pojmy se nepřekrývají, spíše vzájemně doplňují). Abychom v tomto souboji obstáli, musíme dle mého skromného názoru intenzivně pracovat na dvou pilířích: investice a implementace.

1) Investice
Bezpečnost už není definována pouze množstvím a silou konvenčních zbraní. Česká, evropská i transatlantická obranyschopnost bude v příštích letech záviset na využití přelomových technologií. Proto je zapotřebí i nadále rozvíjet spolupráci s vědeckým a akademickým sektorem, využívat inovace a nejmodernější technologie. NATO definovalo na začátku roku 2021 strategické oblasti budoucího technologického rozvoje (o významu roku 2021 i pro reakci na hybridní hrozby se v kontextu ČR zmíním dále). Jedná se o biotechnologie, vesmírné technologie (jak už naznačila správně @Veronika.Murzynova), či umělou inteligenci. Tyto technologie dobře známe, ale ještě je neumíme plně integrovat. Velký náskok má jak Rusko, tak Čína. NATO si tento závod připouští a zapojuje se do něj. Pro Česko jsou tyto investice zajímavou příležitostí. V Praze máme například EUSPA nebo SATCEN, české firmy pak třeba využívají AI k vývoji softwaru s vojenským přesahem. Všechno jsou to věci, které si může veřejnost identitárně spojit s Pirátskou stranou coby nositelem pokroku a chytrých technologií a já pevně věřím, že v politickém vedení Ministerstva obrany by podporovatel a zastánce těchto trendů neměl chybět.

2) Implementace
Dále je potřeba zmínit, že se za poslední dekádu podařilo zavést smysluplnou legislativu i strategické dokumenty v oblasti obrany, ať už jde o zákon o kybernetické bezpečnosti, vyhlášku o kybernetické bezpečnosti nebo zákon o vojenském zpravodajství, u těch strategií bych pak rád vypíchnul Národní strategii pro čelení hybridnímu působení z letošního dubna (na což jsem narážel výše), která navazuje na Audit národní bezpečnosti a také Akční plán, který národní strategii zasazuje do časového rámce. Obecně si myslím, že spolupracující resorty odvedly při přípravě legislativy i plánů záslužnou a dobrou práci, protože jsem všechny zmiňované dokumenty už při jejich přípravě sledoval a po následném zveřejnění si je pečlivě nastudoval. Bohužel však platí, že bez politické záštity a udělení politické priority zůstanou tyto plány pouze na papíře a Česko bude i nadále dostávat v hybridním působení výprask, který lze asi nejviditelnější pozorovat na aktuálně probíhající covidové pandemii. Výsledek >30 tisíc mrtvých, skleněný strop proočkovanosti, stupňující se varovné signály neziskových i vládních monitorovacích organizací včetně zpravodajských služeb – to vše jsou jasné indikátory toho, že státu zoufale chybí nástroje, jak bojovat proti dezinformacím. Ministr(yně) obrany však zodpovídá za gesci jako celek, má na starost celé široké portfolio problémů, se kterými se resort musí vypořádat a jak nám ukazují zkušenosti z předchozích let, na jednotlivé (ale o to důležitější) sekce nezbývá tolik pozornosti. Domnívám se, že téma hybridních hrozeb je natolik aktuální a kritické, že nesnese jen částečnou pozornost a já bych velice ocenil, kdyby v úzkém týmu politického vedení resortu jeden z náměstků zaštiťoval právě tuto agendu, která mi opět přijde jako silně identitární s přidanou hodnotou, jež do politiky přináší Pirátská strana. Kvituji kroky, které obrana a bezpečnost již udělaly. Patří mezi ně např. zřízení funkce koordinátora agendy čelení hybridnímu působení a Odborné pracovní skupiny Bezpečnostní rady státu pro čelení hybridnímu působení, kterou vede podplukovník Petr Matouš, stejně jako jsem rád, že na obraně figuruje od loňského října coby náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jan Havránek – oba jsou to dle mého názoru osobnosti, které si plně uvědomují hrozby 21. století a bylo by mi ctí být jim politickým partnerem.

3) Shrnutí:
Mou vizí v úzkém týmu politického vedení resortu není přicházet s novými nápady a tváří v tvář zkušeným úřednickým náměstkům a české generalitě se tam snažit „dělat vítr“. Mou vizí je navázat na to, na čem resort už dlouhou dobu usilovně, odborně a koncepčně pracuje, protože se to silně překrývá s našimi vlastními prioritami. Tyto priority bych se tak snažil držet v úhlu aktivní pozornosti, aby reálně došlo k jejich naplnění a posunu obranyschopnosti ČR do 21. století. Pro jistotu zde chci i explicitně vyjádřit svou podporu NATO coby zásadní organizace pro obranyschopnost ČR.

Zkušenosti:
Vystudoval jsem žurnalistiku a patřím do generace narozené až po Sametové revoluci. Plně si proto uvědomuju, že to mohou někteří aktéři, veřejnost či média považovat za limity mé kandidatury. Věřím ale, že právě studium žurnalistiky, která je silně spojená právě s kritickým přístupem vůči problematice informační války, je jedním z vhodných základů pro odbornou orientaci v agendě hybridního působení. Nejsem solitér a jsem naprosto ztotožněný s důležitostí odborného networkingu, který je pro výkon jakékoliv politické funkce stěžejní. Žádná rozhodnutí bych tak nečinil bez konzultace s významnými a relevantními aktéry, aby bylo opravdu dosaženo širokého konsensu zasazeného do rámce již existujících strategií a dohod s našimi (jak politickými, tak mezinárodními) koaličními partnery.

Stejně tak je třeba dodat, že můj zájem o agendu bezpečnosti není nahodilý. V uplynulých 4 letech jsem byl asistentem místopředsedy sněmovního výboru pro bezpečnost a zároveň stále působím coby tajemník stranického resortního týmu pro oblast bezpečnosti. V těchto rolích jsem měl možnost navázat řadu významných kontaktů, stejně jako jsem se dostal do styku s klíčovými a strategickými dokumenty, které se bezpečnosti a obrany týkají. Druhým rokem jsem rovněž členem antidezinformačního týmu strany, který se zabýval jak legislativou, tak aktivními opatřeními v boji proti dezinformacím. Můj zájem o fenomén informační války je pak i osobní, protože mi dezinformace rozbily vztahy v rodině, což je smutnou záležitostí, se kterou se může jistě ztotožnit (troufám si říct) většina české společnosti.

Případné nominace si budu velmi vážit a s pokorou přijmu i to, pokud se mi ji rozhodnete neudělit. V každém případě budu i nadále usilovat o to, abych své zkušenosti a znalosti rozvíjel, a využil je k maximalizaci úsilí Pirátské strany o prosazování pozitivních změn pro českou společnost.

Jsem otevřen doplňujícím otázkám a díky, že jste dočetli až sem.

Petr.Bohacek
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 7
Registrován: 18 kvě 2019, 21:04
Profese: analytik/akademik
Dal poděkování: 57 poděkování
Dostal poděkování: 26 poděkování

Re: Nominace na pozici náměstka obrany

Příspěvek od Petr.Bohacek »

Vážení členové RT EZO,

nejprve díky mockrát Verče za nominaci, kterou přijímám a chtěl bych Vás poprosit o podporu.

Obranné a bezpečnostní politice se v různých rolích věnuji profesně již 7 let, jak už v roli analytika Asociace mezinárodních vztahů, zakladatele a ředitele portálu European Security Journal či vedoucího technologických projektů v oblasti obrany na Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR.

Moje vize o roli náměstka ministryně obrany vychází z mé dlouhodobé odborné práce, odborných publikací a mediálních výstupů v oblasti obranné politiky. Je také v souladu s volebním programem PirSTAN, na jehož přípravě jsem se podílel. Dá se shrnout do dvou bodů:

Rozvoj nových technologií
Jako malá země svůj spojenecký závazek nemůžeme stavět jen na konvenčním vojenském příspěvku, který vždy bude relativně malý a drahý. Nové technologie mají větší strategický význam a ČR díky svému silnému vědecko-výzkumnému potenciálu řadu takových technologií má. Proto je rozvoj disruptivních a nových technologií ekonomicky nejefektivnější rozvojem obranných schopností a posilováním spojeneckých závazků. Jejich rozvoj má také širší hospodářský, vzdělávací a společenský přínos a pomáhá z české montovny udělat mozkovnu. Mezi takové oblasti patří kosmické technologie, laserové technologie či AI, ve kterých se dlouhodobě věnuji výzkumným a vývojovým projektům.

Posilování obranyschopnosti Evropy
NATO zůstává dlouhodobě hlavní bezpečnostní architekturou pro Evropu. Právě proto musí Evropa své obranné kapacity dramaticky posílit, aby se s transatlantického vztahu stala oboustranně přínosný pakt. Takový cíl lze naplnit pouze pomocí EU a vybudování evropského pilíře NATO. S tím se pojí nutný rozvoj evropského obranného průmyslu a nových obranných technologií. Tuto příležitost musí ČR lépe uchopit. V konkurenci ostatních členských zemí EU se musí ČR intenzivně ucházet o projekty a financování v rámci programů jako je Evropský obranný fond či PESCO.

Tyto body rozvíjím do větší hloubky ve vybraných studiích:
NATO ve vesmíru: Český PULS pro kosmickou bezpečnost? https://www.amo.cz/nato-ve-vesmiru-cesk ... ezpecnost/
Can Technology Bolster Europe’s Transatlantic Weakness? http://turkishpolicy.com/article/972/ca ... c-weakness
Future of Transatlantic Security: Interdependence not Autonomy in Space and Defense https://www.amo.cz/wp-content/uploads/2 ... efense.pdf
Silné NATO skrze silnou Evropu: Vesmír a lasery jako možný český příspěvek https://www.amo.cz/wp-content/uploads/2 ... evek-2.pdf
Naše Bezpečnost http://nasebezpecnost.cz/

V roli náměstka bych rád navázal na blízké kontakty v oblasti zahraniční politiky, nových technologií, obranné politiky a vědy a výzkumu. Konkrétně bych navázal na současnou intenzivní spolupráci s odborným náměstkem MO Tomášem Kopečným, vědecké projekty na poli obrany Akademie věd, spolupráci s MZV v oblasti geopolitických dopadů technologií a klimatických změn, a zejména na rozvoj kosmických kapacit napříč všemi aktéry v ČR. Politický náměstek může fungovat jen v dobré koordinaci s existujícími odbornými náměstky a dalšími aktéry státní správy. Díky existujícím vazbám, projektům a plánům věřím, že mám konkrétní představu o konkrétních možnostech a krocích této pozice.

U Pirátů jsem se v roce 2018 podílel na přípravě CEEP, konkrétně jeho vesmírné části, kterou jsme představovali na PirateConu. Pomáhal jsem také s Verčou Murzynovou tvořit programový dokument Kosmické aktivity a také programový bod pro volby do PS 2021, kde jsem se také podílel na připomínkování bodů RT EZO. Společně s Tomášem Jungwirtem jsem autorem Pirátské vize pro Bezuhlíkové Česko 2050, která byla představena v létě 2019 a o které jsme několik měsíců s poslanci a zástupci různých odborů jednali a posouvali ho dále. Jako expert jsem spolu s Tomášem pomáhal poslancům Petrovi Třešňákovi a Ondrovi Polanskému v oblastech dekarbonizace/ochrany životního prostředí, ale také s programem pro Karlovarský kraj Vojtovi Frantovi.

Věřím tak, že za mnou stojí spousta odvedené práce a publikací v této oblasti, která ze mě děla dobře kvalifikovaného kandidáta. Jako několikaletý registrovaný příznivec beru nominaci jako stranickou odpovědnost dokázat, že Pirátská strana má kvalifikované a zkušené lidi pro vysokou politiku.

Níže uvádím krátké CV.

Díky moc za zvážení mé nominace a rád zodpovím jakékoliv otázky.

Praxe:
2021 – současnost: Fyzikální ústav AV ČR: specialista na kosmické technologie
2015 – současnost: Asociace pro mezinárodní otázky: analytik (transatlantická bezpečnost)
2021 – 2021: School of Transnational Governance EUI, Itálie: výzkumník (transatlantická bezpečnost, vesmír)
2018 – 2020: FSV Univerzita Karlova: výzkumník (kosmická politika a technologie)
2015 – 2017: Riskline Aps, bezpečnostní a politický analytik
2015 – 2020: European Security Journal z.ú., zakladatel a ředitel
2014 – 2015: Ministerstvo obrany, juniorní analytik
Vzdělání:
2013 - St. Norbert College, De Pere, WI, USA, Bachelor of Arts (Political Science, International Studies),
2015 - FSV Univerzita Karlova, Mgr. Bezpečnostní studia
2018 – 2021 (nedokončené), FF Univerzita Karlova, PhD. Sociologie

Vesmír je naše moře
Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1180
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1225 poděkování
Dostal poděkování: 4290 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace na pozici náměstka obrany

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Vážení členové RT EZO,

ve volbě nominanta na náměstka obrany bylo zahájeno rozhodující hlasování zde.

Poněvadž seznam voličů byl vytvořen z hlediska našich systémů ad hoc a neshoduje se s žádnou skupinou na fóru, poněkud netradičně budete muset použít speciální přístupové údaje, které vám byly zaslány na e-mail (stejně, jako jste již pravděpodobně zažili u volby vedoucího RT EZO).

Hlasování je jednokolové, nehlasujete tedy o přijatelnosti, ale o preferenci. Kandidát s nadpoloviční většinou hlasů se stane nominantem RT EZO na náměstka obrany.

Hlasování poběží 48 hodin, tedy do 15.12. 20:00.

Europoslankyňa.
Místopředsedkyňa.
Vedoucí RT EZO.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1180
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1225 poděkování
Dostal poděkování: 4290 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace na pozici náměstka obrany

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Hlasování bylo ukončeno.

Bylo 11 hlasujících, nadpoloviční většina tedy bylo 6 hlasů.

Petr Boháček obdržel 7 hlasů.
Daniel Galuszka obdržel 3 hlasy.

Nominaci na náměstka obrany tedy obdržel Petr Boháček.

Děkuji hlasujícím i kandidátům, nominaci doručím RV.

Europoslankyňa.
Místopředsedkyňa.
Vedoucí RT EZO.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Zamčeno

Zpět na „Evropská unie, zahraničí, obrana“