A už teda někde proběhla nějáká reflexe výsledku voleb od stávajícího RP?
Nominace Ivana Bartoše do RP
Moderátor: @predsedajici
- Jiri.Belsan
- Koordinátor/ka krajského sdružení
- Profese: Pozastavovač
- Dal poděkování: 1889 poděkování
- Dostal poděkování: 1707 poděkování
Re: Nominace Ivana Bartoše do RP
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Belsan za příspěvky (celkem 7):
- Lukas.Dolezal, Dalibor.Zahora, Helena.Buchtova, Ivo.Vlasaty, Lenka.Kozlova, Michal.Koci, Jan.Zavadil
▌BDP ▌SDP ▌
Nedošel jsem tak daleko jen abych došel tak daleko.
- Jan.Mares
- Zahraniční odbor
- Profese: Spisovatel slevových letáků
- Dal poděkování: 232 poděkování
- Dostal poděkování: 1523 poděkování
Jiri.Belsan píše: ↑09 pro 2021, 23:15A už teda někde proběhla nějáká reflexe výsledku voleb od stávajícího RP?
Žádný výsledek nebyl, plujeme dál
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Mares za příspěvky (celkem 6):
- Lukas.Dolezal, Marek.Necada, Lukas.Hejduk, Dalibor.Zahora, Robert.Magni, Lenka.Kozlova
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 30628 poděkování
- Dostal poděkování: 25270 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jiri.Belsan píše: ↑09 pro 2021, 23:15A už teda někde proběhla nějáká reflexe výsledku voleb od stávajícího RP?
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/iv ... 111315_pat
a v lednu se, tuším, volí nové RP.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
- Michal.Ertl, Ondrej.Moskal
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
-
- Republikové předsednictvo
- Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
- Dal poděkování: 4172 poděkování
- Dostal poděkování: 17642 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Drazí přátelé, Pirátky, Piráti,
V první řadě bych chtěl poděkovat za nominace do nadcházející volby Republikového předsednictva Pirátů, a to jak z krajských sdružení, tak i za nominaci celostátní skrze členský podnět.
Měl jsem možnost být v čele naší strany v dobách dávno minulých i v předchozích šesti letech, kdy jsme zdolali brány Poslanecké sněmovny, zabodovali v komunále, vyslali do Evropského parlamentu tři naše zástupce a uspěli i ve všech krajích, z nichž nyní devět spoluřídíme.
Uvědomuji si každý den, že tyto úspěchy byly úspěchy společnými a bylo pro mě ctí v pozici předsedy naši stranu v mezidobí i v těchto těžkých bitvách vést.
Stejně tak se čelem stavím k neúspěchu v nedávných sněmovních volbách a k nenaplnění (věřím že sdílené) vize, kterou jsem jako předseda i volební lídr reprezentoval. Naše ambice nebyla naplněna v žádném z pozitivních cílů, pokud neberu zabránění možné vlády SPD a ANO. Řada chyb jde zcela objektivně samozřejmě za mnou jako lídrem, i když jsem dal do své práce opravdu maximum a šel jsem do toho s plným nasazením stejně jako se o to snažím každý den. Bylo bezesporu například třeba více reflektovat řadu dobrých konstruktivních připomínek z řad vás, našich členů. Či již dávno nastavit lepší přehlednější systém organizace i vnitřní komunikace, na jehož absenci jsme pak ve velmi hektickém a náročném období dopláceli. Dále vyjasnit kompetence konkrétních týmů v rámci voleb a lépe nastavit systém řešení případné eskalace problémů a další.
O zmíněném neúspěchu - i svém podílu na něm - jsem měl možnost diskutovat s mnohými z vás na řadě našich platforem i osobně a věřím, že i důsledná analýza, na které se řada z vás podílela a podílí, bude přetavena ve znalosti a hlavně ve změny, které nás posunou. Znalosti, které nám pomohou vyvarovat se chyb, včetně chyb řízení a naplnění rolí, které v životě strany všichni přebíráme. Na tom bych se rád společně s vámi všemi aktivně podílel.
Věřím, že i když je situace nyní těžká, vzejdeme z ní zkušenější a nakonec jako strana i silnější.
Kromě celkového ambiciózního cíle, kterého jsme nedosáhli ani jako koalice, jsme i jako značka Piráti, tak i v počtu zastoupení našich lidí ve Sněmovně, utrpěli těžké rány, z čehož si já osobně beru veliké ponaučení a velmi mě to mrzí.
Stejně tak bolestné jsou i ztráty našich lidí ve sněmovním klubu, ale i ekonomické dopady. Nicméně nebyly to peníze, ale lidé, kteří s námi v přátelské a vlastně skoro-stranické rovině pracovali na odborných tématech a na které jsme prostředky uvolňovali. Moje díky tedy patří všem, kteří i přes tento neblahý vývoj ve své práci pokračují v míře, kterou jím dovolí situace, kterou řada z nás dobře zná, tj. práce dobrovolná pro dobrou věc při klasickém zaměstnání.
Zároveň však musím říci, že síla Pirátské strany se neměří rozhodně pouze počtem poslanců ve Sněmovně, ale naším duchem, silou a odhodláním našich lidí. O tu se opíráme a na té stavíme.
Svou možnou kandidaturu na předsednický post jsem měl možnost probrat z mnohými Piráty a Pirátkami napříč stranou, a to jak z pohledu vnitrostranického, tak z pohledu role, která nám na základě koaliční smlouvy Pirátů a Starostů, tak i koaliční smlouvy vládní v tomto volebním období připadá.
Právě i ona koaliční role vládní strany v jistém ohledu také ovlivňuje mé následující rozhodnutí, ať se již jedná o formát jednání K5 či účast v důležitých orgánech vlády.
Vrátím se k tomu, co jsem vždy říkal, když jsem vstupoval do volby Republikového předsednictva a ucházel se, resp. přijímal jsem nominaci na post předsedy.
Neboť toto se nikdy neměnilo a nemění.
„Dokud budu přesvědčen, že moje působení a práce v této nelehké pozici je pro stranu přínosem, dokud budu cítit, že dokážu mosty budovat spíše než bořit a dokud budu mít elán a sílu tuto vykonávat, budu se u členek a členů o jejich důvěru ucházet a v případě, že ji získám, svědomitě pozici, kterou mi Pirátská strana určí, vykonávat.
A toto budu činit v souladu se svým svědomím, ve prospěch naší myšlenky, ve prospěch lidí, pro které je naše politika insPirativní a pro členy a členky Pirátů, kteří se na tuto nelehkou životní cestu a práci vydali.
Přijímám tedy vámi udělenou nominaci s pokorou a potvrzuji tak svou kandidaturu do republikového předsednictva na post předsedy Pirátské strany.
4. hlavní priority
Mezi hlavní priority, tak jak je vnímám jak z chodu strany, tak v kontextu naší politiky směrem k lidem ve výkonu funkcí na celostátní i nižší úrovni i uvnitř Pirátské strany patří dle mého přesvědčení následující úkoly:
stabilizace Pirátů v nové vládní roli a práce na plnění programu, který jsme voličům slíbili a hodláme i plnit,
transformace a konsolidace strany spojená s posílením role krajské úrovně, odbornosti a profilace našich lidí a práce s talenty obecně,
profesionalizace politické i mediální strategie a její uvedení do praxe v každodenní činnosti na všech úrovních s ohledem na vládní angažmá a naše priority i směrem k senátním a komunálním volbám,
stmelování naší strany bez toho, aby se vytratila názorová diverzita, dobře nastavený systém vzájemné komunikace, spolupráce, zodpovědnosti a budování konstruktivní otevřené atmosféry vzájemné důvěry.
Nyní bych šířeji některé priority rozvedl…
Naše vládní, sněmovní, senátní, komunální, krajská a evropská mise
Naším hlavním cílem směrem k občanům je v maximální míře naplnit náš program - náš slib voličům, tedy uspět ve vládním angažmá a prosadit co nejvíce změn jak z našeho, tak z koaličního programu. (I kompromisní řešení směrem k cíli, dosažené v široké platformě pěti koaličních stran, je krokem k naplnění změny.)
Získat zpět důvěru lidí, kterou jsme měli v průběhu našeho působení ve Sněmovně v minulém volebním období a kterou jsme si z řady důvodů neudrželi (v říjnu 2020 Pirátům některé průzkumy přisuzovali 20 % voličských preferencí, ANO mělo 25 %, ODS 11,5 %). Cestou je kvalitní práce, dobrá a srozumitelná komunikací i osobní disciplína a vzájemná podpora napříč naší politickou reprezentací i se spolupracující odbornou veřejností či neziskovým sektorem.
Věřím, že tato důvěra se úplně neztratila a je stejně jako u jiných stran dynamická tak, jak společnost i politika čelí výzvám i krizím.
Potvrďme znovu fakt, že Piráti jsou liberální, středovou úspěšnou stranou s kvalitním programem bránícím svobodu lidí, vzdělanost a soudržnost společnosti.-
Je naprosto nezbytné dnes a denně skutečně propojovat naši práci vládní, sněmovní, senátní, evropskou i regionální tak, aby byl náš hlas slyšet. Naše kroky i naše realizovaná politika, která je obsahově velice kvalitní, musí být v mediální prostoru silnější, než například mediální prezentace úryvků z našeho otevřeného vnitrostranického fóra. Fórum musí sloužit jako stěžejní nosič naší důležité vnitrostranické diskuze, nikoliv jako nekonečná studnice útočných citací pro média.
Volební rok 2022
Souběžně s konsolidací a přijetím nové vládní role je naším cílem představit lidem jak dobrý program, tak dobré kandidátky a kandidáty do Senátu i do vedení měst, a to ve svižné srozumitelné a dobře zvládnuté kampani, která navrátí lidem důvěru v Pirátskou stranu a naši politiku.
Vnitrostranické
I skrze výsledky interního výzkumu projektu Respekt je profi musíme realizovat změny, které povedou ke zlepšení naší vzájemné stranické komunikace i atmosféry, tak abychom se my všichni i naši politici od komunální úroveň po tu vládní opírali o silné a zdravé zázemí Pirátské strany. Stejně tak, aby nám kromě práce Pirátská strana poskytovala i radost a prostředí, které je sice kritické, řešíme- li složité problémy, ale vždy konstruktivní a tvůrčí. Systémově, byrokraticky i komunikačně strana narazila na své limity. Je potřeba podpořit to, co funguje a v minulosti fungovalo a zároveň změnit, nebo odhodit praxi, která se ukazuje jako nefunkční, brzdná nebo dokonce škodící.
Je naprosto nezbytné dokončit transformaci odborných sekcí včetně vzniku Rady RT a ustavit struktury vhodné pro užší spolupráci našich krajů na specifické platformě (třeba v Radě krajů s pravidelným setkáváním, jasným programem a cíli v návaznosti na cíle Pirátů i vládní programové prohlášení, které budeme z pozice vládní strany průběžně doplňovat).
-
Je nezbytné uspořádat celostátní fyzické programové a “socializační” setkání strany a následně navázat na jeho výsledky znovu ideálně v polovině roku, a to ze dvou zásadních důvodů:
Doba “covidová” v řadě případů zcela odosobnila naši komunikaci a kromě kampaně a pirátského tábora jsou to již dva roky, co jsme se jako strana a jako přátelé měli možnost naposledy osobně vidět a probrat věci, které nás tíží. Na osobní setkávání jsme byli zvyklí z insPirativních a vždy sjednocujících Celostátních for.
-
Pirátská strana prošla za více než dekádu zásadním vývojem (stejně jako technologie, které její vznik provázely). Strana dospěla (i když to s sebou přineslo řadu jizev). Je třeba tento vývoj reflektovat a řešit náš vlastní růst a další profesionalizaci. Sbírané zkušenosti i společenský vývoj je třeba promítnout do toho, co jsme třeba doposud považovali za neměnné, a to s maximálně upřímností k sobě samým a bez ztráty našich ideálů.
K volbě nového vedení Pirátské strany bych chtěl říci několik dle mého názoru důležitých věcí:
Nové předsednictvo bude mít ještě výrazně těžší roli než každé vedení předchozí. Bude to právě naše/vaše důvěra, o kterou se bude moci a musí opírat.
Efektivní spolupráce napříč stranou je jedna ze zásadních podmínek dobrého fungování tohoto napřímo voleného orgánu, nikoliv však jediná.
S naší volbou Celostátní fóra předáváme lidem ve vedení strany důvěru, že jsou nejen ochotni, ale i schopni skrze nástroje naší strany dostát role jakéhosi správce, ale že také dokáží reprezentovat stranu a její myšlenky lidem dovnitř i navenek. Jsou těmi nejvíce nasvícenými a jednoznačně musí obstát v soutěži/nebo chcete-li konfrontaci s politiky ve vedení ostatních stran na české politické scéně. Tuto roli, ačkoliv ji třeba někdy nejsme ochotni úplně akceptovat v našem uvažování, je třeba brát v potaz, ať již z pohledu zástupnosti, tak i z pochopení dynamiky českého mediálního prostředí a pozice Pirátské strany na politické scéně.
Tato dvojrole (a možná několik dalších ) je velmi náročná a vyžaduje v pozici Republikového předsednictva Pirátky nebo Piráty, kteří jsou ochotni nejen diskutovat, ale stejně tak následně udělat rozhodnutí, které potřebnou změnu přivede v život a dovnitř či navenek věc posune. K tomu jsou kromě osobní integrity, týmového ducha a schopnosti nadchnout ostatní pro sdílenou vizi benefitem i zkušenosti z politiky reálné, ať už z jakékoliv úrovně.
V naší straně máme schopné politiky a političky s talentem, strategickým uvažováním, výsledky i zkušenostmi získanými praxí ve vedení krajů i početných týmů, politice na krajích i obcích a samozřejmě již i v exekutivě.
Nové předsednictvo, které se bude těšit vaší důvěře, bude mít velmi náročnou práci v první linii, aby naplnilo nejen vysoké očekávaní směrem k našemu vládnímu angažmá, politice v regionech i směrem ke komunálním volbám, ale musí mít i důvěru strany k činění změn (ve spolupráci s dalšími orgány strany a vedením krajů), kterými Pirátská strana musí projít. Předsednictvo musí být dobrým týmem, který po nalezení shody táhne za jeden provaz a posouvá nás dál k našemu cíli, kterou je změna a lepší budoucnost nás všech.
Politika je prostředkem změny, nikoliv cílem. Na to prosím ve svých úvahách nesmíme zapomínat.
Děkuji velice všem za podporu. Děkuji rovněž za nominace i vyjádřenou důvěru pro mou osobu do volby nového vedení Pirátů. Velice si všech těchto věcí vážím!
Závěrem chci říci, že se zároveň velmi těším i na naše setkání začátkem ledna, ať již proběhne jakkoliv, a to i s výhledem na lepší časy, které nás i díky naší společné práci věřím čekají.
Ivan
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 46):
- Marek.Stoklaska, Katerina.Migdau, Pavel.Nevrkla, Jan.Hora, Kornelia.Gottmannova, Bohdana.Hola, Stepan.Drtina, Tereza.Vovesova, Tomas.Fabrik, Petr.Tresnak, Jan.Lipavsky, Ondrej.Chrast, Mikulas.Ferjencik, Jan.Lejcko, Jiri.Rezek, Simona.Mikusova, Marek.Forster, Michal.Ertl, Veronika.Smidova, Filip.Varecha, Viktor.Tichak, Frantisek.Hagara, Daniela.Weissova, Ondrej.dj-bobr.Ulehla, Petr.Lysek, Martin.Jiranek, Jana.Leitnerova, Jan.Munzar, Zuzana.Lajksnerova, Tereza.Hubackova, Petr.Vileta, Petr.Hubacek, Jaromir.Beranek, Michal.Novak, Pavel.Knezik, Zdenek.Zak, Jan.Zavadil, Jan.Hoder, Hynek.Kliment, Marek.Krejpsky, Nela.Melicharova, Radek.Cernohous, Marketa.Simkova, Vojtech.Franta, Sona.Brunnerova, Vitezslav.Adamec
ivan.bartos@pirati.cz
- Bohdana.Hola
- Místní předsednictvo
- Profese: datový analytik
- Dal poděkování: 1124 poděkování
- Dostal poděkování: 986 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji, Ivane.
Motto: Pane Bože, dej mi sílu bojovat s problémy, se kterými můžu něco udělat
Dej mi trpělivost nebojovat s věcmi, se kterými nic udělat nemůžu
a dej mi moudrost rozeznat ten rozdíl.
Bohdana
- Tereza.Vovesova
- Člen KS Středočeský kraj
- Profese: rozpočtář, referent EU fondů a strategie
- Dal poděkování: 1160 poděkování
- Dostal poděkování: 1584 poděkování
Děkuju za obecně věcnější vyjádření, a to nejen v kandidátské řeči, než kterého jsme se na otázku "co konkrétního chceš dělat v následujícím období" dočkávali v minulé volbě. Potěšilo.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Vovesova za příspěvky (celkem 2):
- Veronika.Smidova, Martin.Jiranek
Tereza Vovesová
- Jiri.Rezek
- Krajské předsednictvo
- Profese: výzkumný pracovník
- Dal poděkování: 1891 poděkování
- Dostal poděkování: 2851 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Za mě skvělá zpráva, díky a klobouček, že do toho jdeš!
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Rezek za příspěvky (celkem 4):
- Jan.Lejcko, Bohdana.Hola, Veronika.Smidova, Martin.Jiranek
- místopředseda KS Plzeňský kraj tel.: 72tri 175 03devet
místostarosta Plzeň 1
- Viktor.Tichak
- Krajské předsednictvo
- Profese: odborný asistent na FF UK
- Dal poděkování: 1208 poděkování
- Dostal poděkování: 1533 poděkování
(Před)minulé ostravské CF mělo velmi dobrý ohlas i proto, jak technicky, ale i státnicky proběhla volba RP. Myslím, že máme velkou šanci to zopakovat, a to i přesto, že se na novinkách jistě objeví titulek "strana je rozštěpená" či dokonce "strana je v rozkladu".
Jsem rád, že bude ve volbě předsedy/předsedkyně minimálně jeden velmi relevantní protikandidát a jedna velmi relevantní protikandidátka. Ani jeden z nich totiž, na rozdíl od některých kandidátů/kandidátek na místopředsednické posty, nemá ambici Piráty rozdělit. V mém ideálním RP by zasedli všichni tři. Přestože některá naše rozhodnutí v minulosti nebyla dobrá (víme), Ivan ale uvažoval stejně jako já a mnoho dalších a chyb jsme si všichni vědomi, takže určitě má(me) na čem stavět.
Jsem rád, že do obhajoby postu předsedy jdeš.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Viktor.Tichak za příspěvky (celkem 3):
- Petr.Lysek, Ondrej.Moskal, Martin.Jiranek
Wenn dir ein Vogel aufs T-Shirt kackt, ärgere dich nicht. Freue dich, dass Kühe nicht fliegen können...
dosluhující předseda XOLKu (v rezignaci)
zastupitel v Olomouci
viktor.tichak(at)pirati.cz,
- Jan.Prokop
- Místní předsednictvo
- Profese: ITak
- Dal poděkování: 1793 poděkování
- Dostal poděkování: 2908 poděkování
Kterou myslíš? Jana nebo Janka? Resp která je relevantní a která není?
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvky (celkem 2):
- Michaela.Nepejchalova, Robert.Magni
http://www.svazautoru.org/
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip
- Jan.Hora
- Místní předsednictvo
- Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
- Dal poděkování: 4535 poděkování
- Dostal poděkování: 5937 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Ivane, i tobě položím první otázku která mi vytane na mysli jako první:
Budeš v exponované pozici ministra, která požere velké množství času a budoucí RP čekají nelehké úkoly.
Budeš na to mít dostatek času? Kolik si ho na výkon funkce předsedy či místopředsedy vyhradíš?
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 3):
- Jiri.Rezek, Vit.Zacek, Robert.Magni
Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido