[ot z Pozornosti hodné články] Prezidentské mávání vetem

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
mindi
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dostal poděkování: 23 poděkování

Re: [ot z Pozornosti hodné články] Prezidentské mávání vetem

Příspěvek od mindi »

Zeman neustoupí. Kompetenční žaloba je na měsíce a do té doby může klidně přirozeně zesnout. Pokud nezesne, tak skončí opět na ozdravném pobytu ve špitále a jakékoliv kroky se logicky odloží. Jemu jde už o prd, ale všem ostatním o čas. V mezičase se to bude bičovat na všechny strany a šlehne to i Piráty...

Piráty v pátek rozlítilo, že prezident Miloš Zeman odmítl pro údajnou nezpůsobilost jmenovat kandidáta Pirátů na ministra zahraničí Jana Lipavského. Podle šéfa strany Ivana Bartoše prezident nemůže jmenování odmítnout. Byli to přitom Piráti, kteří před třemi lety sbírali důvody, pro které měl Zeman odmítnout jiné kandidáty do vládní funkce.
Před několika lety prezidentovi místopředseda Pirátů Jakub Michálek poslal dopis, ve kterém požadoval, aby nejmenoval navrhovaného kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho z ČSSD. A rovnou s ním odmítal i premiérského adepta Andreje Babiše z ANO. A to navzdory tomu, že strany příslušných politiků je do vlády navrhovaly.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/poch ... domaci_elk

Zde mi uniká logika, proč se posílal nějaký tento dopis, když už tenkrát Piráti (nebo min. Ivan Bartoš) museli vědět, že prezident nemůže jmenování odmítnout?
Svědčí to jen o tom, že právo si přiohýbají i oni, dle toho jak to momentálně vyhovuje.
Redakce iDNES.cz se obrátila na Michálka o vyjádření. Odpověď zatím nedostala...

Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Profese: revizní technik elektro, energetik
Dal poděkování: 704 poděkování
Dostal poděkování: 759 poděkování

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Panu Zemanovi nová vláda bere hračku - kanál D-O-L. Tak se nedivme, že se mstí!
A handl ve smyslu - když vy mě kanál, já vám Lipavského? No, tak to by byla děsivá představa, která za ministerský plat opravdu nestojí...
Jestli tohle zaznívá (a nic důležitějšího se neprobírá) při pohovorech adeptů u pana presidenta - a takhle se dělá nejvyšší státní politika - tak to by měli voliči takových kreatur dobře vědět.

Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

mindi píše: 11 pro 2021, 09:32

Piráty v pátek rozlítilo, že prezident Miloš Zeman odmítl pro údajnou nezpůsobilost jmenovat kandidáta Pirátů na ministra zahraničí Jana Lipavského. Podle šéfa strany Ivana Bartoše prezident nemůže jmenování odmítnout. Byli to přitom Piráti, kteří před třemi lety sbírali důvody, pro které měl Zeman odmítnout jiné kandidáty do vládní funkce.
Před několika lety prezidentovi místopředseda Pirátů Jakub Michálek poslal dopis, ve kterém požadoval, aby nejmenoval navrhovaného kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho z ČSSD. A rovnou s ním odmítal i premiérského adepta Andreje Babiše z ANO. A to navzdory tomu, že strany příslušných politiků je do vlády navrhovaly.

Zde mi uniká logika, proč se posílal nějaký tento dopis, když už tenkrát Piráti (nebo min. Ivan Bartoš) museli vědět, že prezident nemůže jmenování odmítnout?
Svědčí to jen o tom, že právo si přiohýbají i oni, dle toho jak to momentálně vyhovuje.
Redakce iDNES.cz se obrátila na Michálka o vyjádření. Odpověď zatím nedostala...

Prezident může odmítnou, ale musí k tomu mít pádný a zákonem předvídaný důvod, například takový, že kandidát má soudem zakázaný výkon veřejných funkcí, byl odsouzen za podvod, je negramotný, atd. U Pocheho důvod byl, že měl odsouzené kamarády. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

(Lipavský není trestně stíhán ani není součástí kmotrovských struktur (tak zněly výhrady Jakuba Michálka). Takže mi nepřijde, že by tehdejší Michálkovo stanovisko muselo být ve sporu s tím dnešním.
Přesto bych docela rád, kdyby se někdo z Pirátů zeptal Jakuba Michálka a tlumočil tu jeho vysvětlení, nebo aby jej @pingnul.

(Osobně jsem na vážkách, jestli by prezident měl mít právo odmítnout trestně stíhaného, ale možná ano. Ale podle mě by neměl mít právo odmítnout politika, který je "součástí kmotrovských struktur"; to je podobně neurčitý výrok jako "není kompetentní".)

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

@Jakub.Michalek jsi zde žádán, abys cosi vysvětlil, ale dotyčný tě sem nemůže přivábit, neboť není ani RegP. ;)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
55108311

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od 55108311 »

55108311 píše: 21 lis 2021, 00:56

"Může pár týdnů zdržovat než to Ústavní soud rozhodne - a to bude definitivní tečka za jeho smutným prezidentováním"

To je důvod proč si myslím, že Miloš Zeman ustoupí. Pokud by došlo až k rozhodnutí ÚS, prezidenta by to oslabilo a současně znevěrohodnilo - všechny jeho dosavadní nátlaky na Sobotku, Babiše i Fialu by se zpětně ukázaly jako neoprávněné.
Tipuju, že jako dobrá záminka pro ústup by se pro Zemana mohl stát rozhovor s Janem Lipavským - Zeman řekne, že zjistil že Lipavský je vlastně fajn kluk :) .

Sypu si popel na hlavu, jako prognostik jsem zklamal :) . Opravdu jsem nečekal že prezident to bude zkoušet až do posledního okamžiku a pak se otočí jak na obrtlíku.

Tito uživatelé poděkovali autorovi 55108311 za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, Vojtech.Pikal
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“