Zdravím Radku Výmolo. Jsem rád, že alespoň ty využíváš jakéhosi grilování kandidátů a ptáš se mě na otázky, které někdy nejsou úplně špatné.
Ze všeho nejdřív ti odpovím tak nějak všeobecně. Pak se zaměřím na jednotlivé otázky, které jsi mi položil. Důkazem toho, že je občanská společnost rozvinutá je to, že se lidé aktivně účastní politiky a společenského života
mimo jiné.... Proto neshledávám nic špatného na tom, vyjádřit politický postoj. Například tím, že někam člověk kandiduje. Nerozumím tomu, proč by to mělo být bráno jako hanlivá věc. Je to normální a pro vyspělou občanskou společnost nezbytné.
Necítím se jako „věčný kandidát“, ale jako člověk, kterému není politický život lhostejný. Toliko na úvod. Ještě si to stejně rozebereme.
BenjaminPierce píše: ↑09 pro 2021, 13:19
Vzhledem k tomu jak často se hlásíš ke kandidaturám na čelní místa všemožných kandidátek...
Pochopitelně první nesmysl. Hlásil jsem se pouze na čelní pozice v krajských volbách. Ve volbách do PSP jsem se ze soutěže o první příčky odhlásil dobrovolně a dokonce jsem chtěl poslední místo na kandidátce. Bohužel jsem ho nedostal. Tohle je buď tvůj omyl, nebo prostá lež.
Které tři zásadní záležitosti ve Strání řešíš, s kým a s jak se to vyvíjí?
Vidím, že máš v oblibě na všechno poukazovat konkrétně s náznakem obsese čísla tři. Nicméně momentálně jediná věc, kterou ve Strání aktivně dělám je, že sbírám podněty pro komunální volby. Diskutuji s budoucími spolukandidáty a řeším programové věci, které chci prosadit.
Nejsem členem zastupitelstva. Proto nejsem aktivní v navrhování věcí. Bohužel se mi dokonce několikrát v řadě stalo, že jsem měl stejný termín krajského a obecního zastupitelstva, takže jsem ani nemohl přijít.
Se starostou jsem v kontaktu často a nemám problém se ho na cokoliv zeptat.
Co se ti ve Strání doposud podařilo zlepšit ku prospěchu občanů?
Pochopitelně nic, viz předchozí odpověď. Maximálně jsem skrze ZZK podpořil letní kina, které se v obci hojně využívají a věřím tomu, že upravíme podmínky pro podporu kulturních akcí tak, že bude pasovat i na malé filmové promítání pod širákem.
S kým jsi řešil a jaký je výsledek bodu tvého tuším krajského programu zpřísnění kontroly na Slovenských hranicích z důvodu přeshraniční kriminality?
Absolutně nemám páru o čem mluvíš
. Spíš mám podezření, že sis špatně prolustroval můj program z komunálních voleb. Chtěl jsem tohle vyřešit pomocí kamerového systému v obci. Bohužel jsem až později zjistil, že to nejspíš není možné. Nevím, jak to souvisí s krajem teda...no nic.
Co se ti v té funkci na kraji podařilo a kde se to dá ověřit?
Odkážu na předchozí odpověď, ale účastním se práce ve výborech, který vedu. Věnujeme se tam především podpoře různých památek a kulturních akcí. Zápisy z výboru si můžeš zaopatřit sám.
Jaké tři nejzásadnější body na kraji právě řešíš a jak to probíhá?
Asi moc nerozumíš tomu, jak funguje krajské zastupitelstvo. Nicméně momentálně tedy řeším nějakým způsobem umožnění čerpání finanční podpory, která se týká kulturních akcí, i letním kinům a divadlům. Opět obsese trojkou, nicméně tři věci najednou opravdu neřeším.
Momentálně se ještě navíc diskutuje o komisích a snažím se v této diskuzi taktéž přispět.
Jak bys hodnotil své působení v odborném (ných) týmech?
Byl jsem součástí KETu pro bezpečnost a byl jsem osloven Janem Lipavským o nějaké poznámky k programu o bezpečnosti. Některé z návrhů, které jsem dal já se v programu objevily, ale konkrétně ti už asi neřeknu které. Většinou to byla spíš strukturální úprava. Spíš politické věci, než odborné.
Chtěl jsem také být součástí volebního výboru, který měl vliv na chod kampaně a kterému bych mohl dost přispět. Bohužel mi nebylo umožněno v něm být.
Jak bys s odkazem na výše uvedené hodnotil, diplomaticky řečeno tvůj osobitý způsob zapojení do diskuze s členem, který tak jak se podle vnitřních pravidel má chtěl vyvodil odpovědnost za vnitřní netransparentnost?
Doufám, že chápu otázku správně. Takže co bych udělal s tím, když by někdo chtěl někoho napadnout podle předpisů za netransparentnost?
No jednoduše bych si nejprve nestranně ověřil o co jde. Udělal bych si vlastní názor a podle toho bych vyvodil svůj postoj. Asi tak, jak by to udělal každý.
Obdobně jak byl, diplomaticky řečeno, hodnotil tvůj neúspěšný pokus napadnou, snad i vyloučit, odborně i lidsky zkušenější členku strany a to i za její mimostranickou veřejně prospěšnou činnost?
Jak bych toto zhodnotil?
Špatně provedený, leč stále odůvodnitelný krok, který jsem udělal. Tehdy jsem to provedl s emočním zaslepením. Proto ten celý návrh stál za nic a dopadlo to tak, jak to dopadlo.
Nicméně tento prohřešek, který stále za prohřešek považuji, je podle mého názoru nestranický, nekolegiální. Byla horká fáze předvolební kampaně a tohle nekorelovalo se stejným cílem, jaký máme jako strana mít.
Dneska bych to už neřešil takhle, ale spíš osobním telefonátem, nebo setkáním. Požadoval bych vysvětlení napřímo.
Nicméně je to již událost stará a nerelevnatní.
Jaká tvá konkrétní snaha o kulturu vyjednávání a diplomacie selhala, že jsi
ve stylu ne nepodobném jednomu politikovi ODS jehož některé výstupy baví mnohé z nás, napsal dopis, diplomaticky řečeno se svérázným obsahem, čínskému velvyslanci
Obsah to byl svérázný, ale na místě a správný. Stojím si za ním a jsem rád, že ses o mém dopise dověděl.
Doporučuji všem lidem, kterým není lhostejná svoboda, demokracie a právní stát, aby učinili stejně.
Další dopisy jsem chtěl adresovat Běloruskému diktátorovi a Barmské juntě. Nicméně věc, kterou například nevíš je ta, že takové dopisy posílám snad co dva týdny.
Pokud budete dělat to samé, tak bude svět hezčí.
Nemám rád režimy, které omezují na svobodě své občany.
Když se podívám na mapu Asie a na tvé sdělení o diktátorském východním Taiwanu, u které další země než u Číny ležící západně od Taiwanu selhala tvá kultura vyjednávání a diplomacie?
Parodicky jsem nazval Čínu ZÁPADNÍM Taiwanem právě proto, že vlastně původní Čína je právě na tomto ostrovním státě. Nicméně další země, které selhali v minulosti v obdobném tématu je mnoho. KLDR, Venezuela, Barma, Bělorusko atp...
Existuje případně jak dopadla Tvá kultura vyjednávání a diplomacie k Španělsku ve věci samostatnosti Katalánska, vězněných a stíhaných katalánských politiků?
Rozdíl mezi Taiwanem a Katalánskem je ten, že Taiwan je suverénním státem, kdežto Katalánsko je (z části) autonomní region ve Španělsku. Nerozumím touze po samostatnosti Katalánska a nevidím smysl v dělení různých států, které chtějí v podstatě totéž. Evropa se musí sjednocovat, státy musí být soudržné. Dělení států neprospívá nikomu.
Referendum bylo protiprávní a také proti ústavě Španělska.
Zásahy vůči politikům měly být mírnější.
Existuje případně jak dopadla Tvá kultura vyjednávání a diplomacie ve vztahu k Velké Británii, která v Hong Kongu nepřipouštěla otevřené, svobodné a demokratické volby, které byli až za prvních 20 let po vrácení kolonie?
Smutná postkoloniální chyba, kterých bylo ve světových dějinách nespočet. Jako například Francie a Rwanda a Indočína. Britsko/Francouzské dělení středního východu, které generuje problémy dodnes. Hraní si na velmoc (viz. Suezská krize).
Co bys mi tvým kulturním vyjednávacím a diplomatickým přístupem poradil, když si mi můj kamarád z Mexika v Číně připomněl, že má srdcová Californie a nejen, byla z velké části Mexiko a nyní je součástí USA, kde mám příbuzné?
Že je absolutně nesmyslné tahat do takovéto debaty událost z roku 1846. Je to prostě blbost. Nikdo z aktérů již není naživu a tyto události nemají na nic vliv. Je to stejně nesmyslné, jako dodnes vyčítat Američanům indiánské války, nebo nedůvěřovat západu kvůli Mnichovské dohodě. Mimo diskuzi.
Vůči kterým dalším zemím ve světě uplatňuješ svoji kulturu vyjednávání a diplomacie?
Vůči všem. Diplomacie je první možností, jak řešit konflikty. Umění diplomacie je náročnější a účinnější, než umění válčit.
Zkus mne prosím přesvědčit, že tvé časté zmínky o mládí jako přednosti proč pro tebe má někdo hlasovat a tvé pokusy svérázným způsobem nastavovat i mezinárodní témata, kterým předpokládám ses předtím nevěnoval a nejspíš je ani dále odborně nerozvíjíš nejsou pouhý populistický kalkul jak na sebe upozornit
Zbytený útok. Mezinárodním vztahům a mezinárodnímu dění rozumím a umím se v něm orientovat dostatečně.
Moje kvalifikace? Vystudoval jsem politologii na UPOLu, kde byly součástí výuky i mezinárodní vztahy. Zejména se dokážu zaměřit na problémy balkánské, Izraelsko-palestinský konflikt a na vztahy evropské. Pochopitelně postavení Číny + aktuální „kauzy“ ze světa.
Nepoučuj mě o tom, co umím a co ne. Děkuji.
Je správné když mladí častěji zkoušejí a tak i častěji chybují. Přesto si více vážím těch mladých, kteří před vysokými politickými funkcemi upřednostňují získávání zkušeností, třeba i cestováním a pokud to jde i studiem ve světě. Kdy následně mohou srovnávat plusy a mínusy a své zkušenosti uplatňovat v praxi. Takové upřednostňuji před těmi, kteří nám říkají protože mají jiný ročník narození, tak to bude pro média a veřejnost zajímavé.
Slovíčkaříš. Věk je pochopitelně zajímavá věc, nicméně máš pravdu, že není primární. Nevím tedy, jak si můžu cestováním nabrat zkušenosti ve věcech veřejných a v mezinárodních vztazích. Nicméně pokud mě piráti vyšlou na nějakou mládežnickou akci, které pořádá často OSN, nebo Brusel, tak se milerád přidám.
Politika je řemeslo. Politikem může být i člověk, který v životě nedělá nic jiného a zaměřuje se pouze na politiku. Opět na tom nevidím nic špatného. Nadávání na toto téma pouze pouzakuze na určité nedostatky naší občanské společnosti.
Nezlob se, ale osobně se mi to jeví, jako tvé opakovaně chybné vyhodnocení dosavadního vlastního působení a skutečného přínosu, na základě toho že jsi se díky vnitřním neshodám uvnitř Zlínského kraje a vnitřní trojkoalici, aniž by za tebou byla předtím nebo v průběhu byla nějaká činnost, dostal na volitelné místo na kandidátce do Zlínského kraje.
Další zbytečné útoky. Nicméně. Na volitelné místo jsem se dostal tak trochu se štěstím. To je pravda. Nicméně jsem za tuto souhru “osudu“ velmi rád, protože mi umožnila dát hlavu na špalek a chopit se odpovědnosti politické.
Tou četností kandidatur mi spolu s jedním nováčkem začínáte připomínat Janu Bobošíkovou.
Tou četností anonymních příspěvků zde na fóru mi připomínáš taky kde koho. Nicméně jak jsem řekl. Co je špatného na tom, že člověk kandiduje? To, že řeknu, že podporuju nějakou politickou stranu je hezké. Nicméně svou kandidaturou dávám najevo svůj úplný politický názor a to, že se nestydím za věci, která ta strana propaguje.
Na rozdíl od některých kandidátů, kteří byli na kandidátce na lepším místě, jsem se aktivně účastnil kampaně. Dokonce i ve vlastním čase a mimo oficiální program. Dosvědčí ti to spousta lidí. Jen se jich zeptej.
Četností kandidatur?? Kandidoval jsem do ZLK a symbolicky do sněmovny. Momentálně kandiduji na stranickou funkci. To je celé. A víš co? Budu kandidovat znova na kandidátku do zastupitelstva, vytvořím komunální hnutí ve Strání, budu znova na kandidátce do sněmovny a budu se pokoušet o kandidaturu do Evropského parlamentu. Do sněmovny symbolicky, na kraj cca na stejné místo, do komunálu proto, protože je potřeba pirátských myšlenek i na obcích a do EU naprosto vážně a s úmyslem být zvolen, protože si myslím, že bych byl přínosem pro evropskou pirátskou politiku. Nicméně to je až za 4 roky a do té doby se můžu ještě tisíckrát rozmyslet.
Proč? Protože to tak cítím jako správnou věc. Je to občanská povinnost a mé ústavní právo.
Díky za dotazy.