Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Podporuji nominaci Jany Komrskové na jedničku kandidátky pro volby do ZHMP 2022

Pro

74
63%

Proti

34
29%

Zdržuji se

10
8%
 
Celkem hlasujících: 118 - Celkem hlasů: 118

Uživatelský avatar
Pavel.Hajek
Příspěvky: 501
Registrován: 29 čer 2014, 13:07
Profese: učitel
Dal poděkování: 503 poděkování
Dostal poděkování: 1076 poděkování

Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Pavel.Hajek »

Vážené pražské pirátstvo,

ve sněmovních volbách jsme si i díky naším zásadám šetřili řadu našich nejlepších komunálních politiků a nepostavili je do voleb. Možná i to byl jeden z důvodů, proč těmi vykroužkovanými skokany nakonec byli politici z druhé koaliční strany, kteří podobné zábrany nemají.

Jestli ale chceme uspět na pražském magistrátu a obhájit vedení metropole, musíme teď nasadit do voleb ty nejlepší a nejzkušenější politiky, které máme. Chtěl bych proto vyzvat jednotlivá místní sdružení, aby se nebála podělit se o své komunální příběhy a vygenerovala ten nejlepší možný tým pro pražský magistrát. Na rozdíl od jara roku 2018 máme primátora, starosty, místostarosty i řadu radních. Za každým z nich je nějaký příběh a práce, ale i politické umění a možná i náklonnost štěstěny, která rozhodla, že přes ataky opozice i strategické hry koaličních partnerů přežili ve svých funkcích až do cílové rovinky.

Na Praze 10 naši členové rady ustáli řadu koaličních přeháněk a do posledního roku volebního období vstoupili ve stejné sestavě, ve stejné koalici a se stejnou desítkou zastupitelů, kterou jsme po volbách v roce 2018 startovali. Kdo si vyzkoušel pozici koaličního zastupitele ví, že to vůbec není samozřejmé. Vychází to z toho, že naši radní otevřeně komunikují ze svým klubem i celým sdružením, nebojí se v koalici chodit do bitev o základní pirátské principy, ale zároveň umí poznat, kdy je čas na dohodu, která posune městskou část dál a především odvádějí práci, za kterou na ně ostatní členové sdružení mohou být pyšní.

Každého z našich radních bych Vám mohl s čistým svědomím nabídnout pro funkci pražského zastupitele, ale současně vím, že se jim z Prahy 10 nebude chtít. Když jsem v říjnu rozesílal členům a příznivcům našeho sdružení dotazník, který měl zmapovat naše tříleté působení na radnici a vize do budoucna, přišlo 27 odpovědí a v otevřené kardinální otázce na hlavní motivaci a důvod, proč vůbec naši členové chtějí veřejně působit a proč mají chuť pomoci pirátům v další kampani, se dominantně opakovala víra ve výbornou partu, kterou se v místním sdružení podařilo udržet. Jsem pevně přesvědčen, že právě výborná parta na desítce je to, co udrželo v našem sdružení několik členů, kteří si zažili své slabší chvilky, možná vyhoření a dalo jim to motivaci táhnout tu pirátskou bárku dál. Vím to i z vlastního příkladu.

Z naší místní pirátské bárky si proto dovolím vybrat pro pražskou kandidátku náš největší poklad a vyzvat tímto Janu Komrskovou, první místostarostku Prahy 10, aby přijala nominaci na jedničku pražské kandidátky.

Jana působila většinu volebního období 2014-2018 jako nezdolná opoziční zastupitelka rozkrývající ty nejkřiklavější příklady nehospodárného prostředí minulých vedení na Praze 10 a po volbách v roce 2018 se s vervou pustila do její nápravy. Jana má tak všechny předpoklady vést magistrát z pozice primátorky či případně vést opoziční klub v případě, že taková bude vůle voličů či politická konstalace v roce 2022.

V osobě Jany Komrskové získá pražská kandidátka úspěšnou a nesmírně pracovitou političku, která bude důsledně hájit protikorupční program, propagovat otevřenost, hospodárnost a bude přitom vždy konstruktivní. Současně přinese na magistrát konkrétní zkušenosti z městské části a vztahů městských částí s magistrátem, kde byla po krátký čas zastupitelkou.

Prosím členy pražského sdružení, aby svým hlasem v anketě nominovali Janu mezi kandidáty na pražskou jedničku a dali jí šanci představit svůj příběh.

Pavel Hájek

Uživatelský avatar
Jana.Komrskova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 61
Registrován: 28 zář 2017, 20:40
Profese: náměstkyně primátora hl. města Prahy
Dal poděkování: 272 poděkování
Dostal poděkování: 257 poděkování

Re: Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Jana.Komrskova »

Děkuji Pavlovi za velmi povzbuzující slova. Výzvu přijímám. Děkuji za podporu všem a svou kandidátskou řeč dodám v nadcházejících dnech.

Jana Komrsková

náměstkyně primátora hl. města Prahy
zastupitelka MČ Praha 10
Výbor pro strategický a hospodářský rozvoj a podporu podnikání a inovací ZHMP
Výbor pro výchovu a vzdělávání ZHMP
Finanční výbor MČ Praha 10
Výbor životního prostředí MČ Praha 10

Uživatelský avatar
Jan.Zavadil
Člen KS Praha
Příspěvky: 771
Registrován: 04 lis 2017, 17:54
Profese: Product Manager
Bydliště: Praha 10
Dal poděkování: 5127 poděkování
Dostal poděkování: 1669 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Jan.Zavadil »

Tuto nominaci vidím s velkou radostí, rád budu souhlasit s řečeným a jako řadový člen bez jakékoliv funkce přidám ještě svůj soukromý pohled. Doufám, že to případní čtenáři budou brát jako relevantní informaci.

Krom řečeného, Jana se samozřejmě pravidelně účastní místních setkání a na nich detailně, ale i zajímavě, informovala a informuje o dění jak na magistrátu, kde působila v roli zastupitelky, tak samozřejmě o dění na naší radnici. Díky této informovanosti tak máme jako členové mnohem lepší vhled do toho, co se děje nebo dít bude, diskutujeme o tom, nemusíme vnímat pražské reálie jen v kontextu zkratkovitých informací z médií. Asi takto si představuji, že by měla spolupráce a vzájemná informovanost fungovat. Někdo si možná může myslet, že to je základní banalita, něco samozřejmého, ale bohužel takto dobře a s oboustrannou spokojeností to úplně všude nefunguje.

Nebudu tu vypočítávat úspěchy, kterých se podařilo dosáhnout, přestože jsme v koalici, která nás logicky nějak omezuje, dává nějaké limity, ale sám za sebe musím říct, že se na desítkové radnici i Janinou prací podařilo mnoho dobrého. O tom svědčí i obvyklá totální jalovost námitek a připomínek, které nám vyčítá zastupitelská opozice, někdy až na hranici komedie, kdy si lídr opoziční strany například neumí otevřít email a tento "skandál" je předmětem kritiky rady na zastupitelstvu, nebo pravidelné komické výstupy "prominenta" pražské SPD. Někdy se zasmějete, ale v takovém prostředí není snadné ani pracovat, ani dosahovat kvalitních výsledků, na desítce se to i Janinou zásluhou daří.

Za mě výborná nominace a přeji mnoho zdaru!

“There are naive questions, tedious questions, ill-phrased questions, questions put after inadequate self-criticism. But every question is a cry to understand the world. There is no such thing as a dumb question.” Carl Sagan
Uživatelský avatar
Ladislav.Kos
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 210
Registrován: 07 zář 2017, 08:47
Profese: konzultant online marketingu
Bydliště: Praha 11
Dal poděkování: 506 poděkování
Dostal poděkování: 365 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Ladislav.Kos »

Skvělá zpráva. Z nominace Jany mám radost. Zkušená politička, Pirátka, která drží kurz a nemění své postoje.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ladislav.Kos za příspěvky (celkem 2):
Jan.Zavadil, Petr.Benes
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 4107
Registrován: 18 čer 2009, 12:09
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 794 poděkování
Dostal poděkování: 4097 poděkování

Re: Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Ondra.kl »

Ladislav.Kos píše: 02 pro 2021, 23:26

a nemění své postoje.

...jak které ... ale snad se uz poucila

Uživatelský avatar
Karel.Bauer
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 159
Registrován: 04 led 2018, 15:37
Profese: ekonom
Bydliště: Praha 5
Dal poděkování: 53 poděkování
Dostal poděkování: 87 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Karel.Bauer »

Jana je skvělá volba a je fajn že nominaci přijala.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Karel.Bauer za příspěvek:
Bohdana.Hola

Karel Bauer
předseda zastupitelského klubu Pirátů MČ Praha 5
předseda finančního výboru MČ Praha 5
člen finančního výboru SčK

Uživatelský avatar
Martin.Sterba
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 761
Registrován: 01 dub 2018, 15:20
Profese: manažer a stratég on-line komunikace
Bydliště: Praha 8 - Libeň
Dal poděkování: 1426 poděkování
Dostal poděkování: 1020 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Martin.Sterba »

Ahoj Jano,
vážím si, že jdeš do takového souboje.

Rád bych se zeptal, jak se stavíš ke kumulaci funkcí a jestli si připravena se vzdát mandátu v městské části v případě zisku uvolněné pozice na magistrátu. Usilovala by si o to, aby se změnila pravidla, aby uvolněný zastupitel/ka nesměl mít jinou neuvolněnou pozici? Jedná se například o souběh uvolněné pozice v městské části a pak neuvolněné na magistrátu či obráceně.

Přiznám se, že se mi totiž nelíbil proces, který se odehrával v tomto volebním období, když jsi se nechtěla vzdát mandátu zastupitelky, když jsi byla uvolněnou místostarostkou Prahy 10. Dobře jsi věděla, že nastupuješ do rozjetého vlaku na magistrát jako náhradník pouze na půl roku. Nicméně jsi tam pak byla výrazně déle.

Díky za odpověď.

OFFTOPIC
Píšu to jako člen KS a předseda MS Praha 8, nikoliv jako zaměstnanec Magistrátu hlavního města Prahy.

Mgr. Martin Štěrba | předseda MS & ZK Praha 8
+420 732 408 769 | www.fb.com/sterbamartin | www.twitter.com/sterbamartin
martin.sterba@pirati.cz

Uživatelský avatar
Kornelia.Gottmannova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 419
Registrován: 20 lis 2017, 10:26
Profese: manažerka podpory prodeje
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 1603 poděkování
Dostal poděkování: 966 poděkování

Re: Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Kornelia.Gottmannova »

Zdravím!
Mám na Tebe několik dotazů:

  1. Jak hodnotíš působení Pirátů na magistrátu v souvislosti s výsledkem v parlamentních volbách? Kde vidíš příčiny neúspěchu?
  2. Co je potřeba, aby se tento trend zvrátil?
  3. Jak vnímáš spolupráci magistrátu s MČ, na co by se mělo navázat, co by se mělo změnit?
  4. Jak vnímáš roli zastupitelského klubu na magistrátu a jeho spolupráci s MS, na co by se mělo navázat, co by se mělo změnit?
  5. S kterými politickými uskupeními v Praze si dovedeš představit spolupráci? Proč?

Uvědomuji si, že by se o tom dalo popsat mnoho stránek, prosím o stručnou odpověď, každá otázka cca 5 vět. Díky moc.

Uživatelský avatar
Pavel.Hajek
Příspěvky: 501
Registrován: 29 čer 2014, 13:07
Profese: učitel
Dal poděkování: 503 poděkování
Dostal poděkování: 1076 poděkování

Re: Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Pavel.Hajek »

Martin.Sterba píše: 03 pro 2021, 11:31

Ahoj Jano,
vážím si, že jdeš do takového souboje.

Rád bych se zeptal, jak se stavíš ke kumulaci funkcí a jestli si připravena se vzdát mandátu v městské části v případě zisku uvolněné pozice na magistrátu. Usilovala by si o to, aby se změnila pravidla, aby uvolněný zastupitel/ka nesměl mít jinou neuvolněnou pozici? Jedná se například o souběh uvolněné pozice v městské části a pak neuvolněné na magistrátu či obráceně.

Přiznám se, že se mi totiž nelíbil proces, který se odehrával v tomto volebním období, když jsi se nechtěla vzdát mandátu zastupitelky, když jsi byla uvolněnou místostarostkou Prahy 10. Dobře jsi věděla, že nastupuješ do rozjetého vlaku na magistrát jako náhradník pouze na půl roku. Nicméně jsi tam pak byla výrazně déle.

Díky za odpověď.

OFFTOPIC
Píšu to jako člen KS a předseda MS Praha 8, nikoliv jako zaměstnanec Magistrátu hlavního města Prahy.

Ahoj Martine,

o změnu kodexu z roku 2018 jsem usiloval, protože jsem si sám vyzkoušel, že mít dva neuvolněné mandáty a přitom chodit do práce je nesmysl. To se dlouhodobě nedá stíhat s čistým svědomím.
Ale měnit ho nyní není třeba, jasně se tam píše, že platí pro volby 2018: viewtopic.php?f=349&t=39376

Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Hajek za příspěvek:
Ladislav.Kos
Uživatelský avatar
Jana.Komrskova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 61
Registrován: 28 zář 2017, 20:40
Profese: náměstkyně primátora hl. města Prahy
Dal poděkování: 272 poděkování
Dostal poděkování: 257 poděkování

Re: Nominace Jany Komrskové na jedničku kandidátky do ZHMP v roce 2022

Příspěvek od Jana.Komrskova »

Ahoj pirátky a piráti,
děkuji Pavlovi za nominaci. Stejně tak chci ale poděkovat i ostatním, kteří mě k tomuto kroku již delší dobu přesvědčovali a kterým se podařilo zlomit mé váhání. Vaše podpora mi dala dostatek síly tuto nominaci přijmout a chuť společně vrátit pražské Piráty zpět ke kořenům.

Kde jsme?
Po parlamentních volbách v roce 2017 jsme všichni pluli na vlně úspěchu. Neustále rostoucí preference Pirátské strany v mnohých členech vyvolaly pocit, že se nalodili na nepotopitelnou loď, která je bezpečně a elegantně doveze k funkcím a vlivu. Studenou sprchou pak bylo několik zásahů pod čarou ponoru, které jsme obdrželi v posledních měsících.
Není proto čas na vnitrostranické spory, které se nyní často rozdmýchávají, na hádky a řešení marginálních témat, které naše příznivce a voliče příliš nezajímají. Cesta, kterou Vám nabízím, je návrat k našim základům, k prvotním principům naší strany, které vždy byly, a věřím, že i budou naší hlavní zbraní a výjimečností.
K tomu, co i mne přivedlo do Pirátské strany. Otevřenost, transparentnost, efektivita hospodaření, přístup k informacím, kontrola moci a mocných.

O mně…
Celý život jsem zvyklá pracovat velmi pragmaticky a s jasným cílem. Roky strávené v komerční i státní sféře a v posledních letech v politice, mě naučily jednat efektivně a s maximálním důrazem na výsledek. V politice se aktivně pohybuji již osmým rokem. Na základě občanského aktivismu, který byl zaměřen proti snahám o zrušení jedné mateřské školky a následnému prodeji jejího lukrativního pozemku, jsem našla svou cestu do Zastupitelstva Prahy 10. Několik měsíců po svém zvolení, kdy jsem měla možnost
hlouběji proniknout do chodu městské části, finančních toků a sfér zájmů, jsem dobrovolně odešla do opozice a mé další kroky vedly k pádu koalice tehdejší starostky Radmily Kleslové. V následujícím volebním období se zde Piráti stali druhým nejúspěšnějším volebním subjektem (10 zastupitelů) a já od té doby zastávám funkci 1.místostarostky. Ve své gesci mám:

  • životní prostředí a správu veřejných ploch. Zde se nám podařilo přesoutěžit nevýhodné smlouvy, které fungovaly dvacet let ke spokojenosti tehdejšího vedení Radnice. Výsledkem těchto veřejných zakázek bylo i odhalení kartelu přihlášených uchazečů a jejich vyřazení (potvrzeno ÚOHS).
  • druhou velkou kompetencí mé funkce je řízení městských akciových společností. Během své existence tyto společnosti navršily zhruba šedesáti milionový kumulativní dluh. Po očištění účetnictví, nápravě ekonomických chyb, smluvních vztahů a výrazné personální obměně se společnosti dostaly do zisku.

Jsem si plně vědoma, že za tímto vývojem stojí práce celého našeho MS. Těší mě, že se nám podařilo na Praze 10 sestavit skupinu skutečně zapálených Pirátů, kteří jsou schopni konstruktivní práce bez vnitřních neshod. O tom svědčí i to, že se naše koalice přes všechna protivenství nerozpadla a náš zastupitelský klub funguje ve stále shodném složení. Dokážu si nejen vybrat správný tým, ale i jeho práci koordinovat a vždy najít shodu založenou na předem stanovených cílech. To by mělo být vlastní všem Pirátům. Vnitřní spory a okrajová témata, která jsem komunikována jako klíčová, to je cesta ke konci Pirátů na politické mapě nejen hlavního města.

Zpátky ke kořenům
Hledání nekalostí, jejich rozkrývání a následné řešení, to by měl být jeden ze základů naší práce. Na to jsme v posledních letech pozapomněli a částečně ztratili původní pirátskou identitu. K ní je nutné se vrátit a naplnit tak očekávání veřejnosti. Na Magistrátu musíme jít (nejen v tomto) příkladem našim zastupitelům městských částí a společně tak dodat “nový vítr do plachet” celé straně. Jsem přesvědčená, že vedle mediálního obrazu je stejně tak důležitá práce skutečně silného analytického týmu.
Chtěla bych změnit způsob komunikace s jednotlivými městskými částmi a prosadit jejich spravedlivější finanční podporu a užší spolupráci na místních projektech zejména občanské vybavenosti, školství, bydlení, veřejného prostoru, dětských hřišť a dopravy. Je nutné si uvědomit, že Pražané nežijí na Mariánském náměstí, ale v jednotlivých městských částech.

Co říct závěrem?
Jsem skutečně hrdá na to, že nad mou dosavadní prací nenajdete ani stín korupce, nejasných obchodů nebo nečitelných zakázek. Věřím, že dokážu dostat pražské Piráty opět na místo, které si zaslouží, a udělám vše pro náš nejlepší možný výsledek.
Moji občanskou a opoziční práci před vstupem do současné koalice naleznete na stránce www.jana-komrskova.cz a současnou koaliční práci na https://praha10.pirati.cz/

Jana Komrsková

náměstkyně primátora hl. města Prahy
zastupitelka MČ Praha 10
Výbor pro strategický a hospodářský rozvoj a podporu podnikání a inovací ZHMP
Výbor pro výchovu a vzdělávání ZHMP
Finanční výbor MČ Praha 10
Výbor životního prostředí MČ Praha 10

Odpovědět

Zpět na „Krajské fórum Praha“