Štěpán Paulík

Archivační fórum pro vlákna přijatých zájemců o členství

Moderátoři: KoKS Praha, PKS Praha

Pravidla fóra
Toto je dočasné archivační fórum pro odkládání vláken přijatých zájemců o členství. Vlákna sem přesouvá PKS Praha.
Zrušení archivu bude zváženo ve chvíli kdy začne kvalitně fungovat systém Evidence členů.
Zamčeno
Stepan.Paulik
Příspěvky: 2
Registrován: 13 zář 2019, 11:26
Profese: student práva
Dostal poděkování: 2 poděkování

Štěpán Paulík

Příspěvek od Stepan.Paulik »

Ahoj Piráti,

konečně se dostávám ke svému představení. Jsem 24letý student práv brněnské Masarykovy univerzity. Dosud se orientuji především akademickým a odborným směrem. Během svého akademického působení jsem působil na Ústavu pro otázky soudnictví a na Ústavním soudě a pokryl jsem témata jako nastavení justice (samospráva, výběr soudců a soudkyň), lidská práva a právní stát, či ochrana životního prostředí (zejm. na erasmu v Holandsku a účastním se spolku Klimatická žalboa). Z jiných vláken jsem převzal tento "standardizovaný formulář" představovacích otázek a zkusím na ně stručně odpovědět. Kdo by taky chtěl číst romány o mně...

1. Proč my a ne někdo jiný? Popiš strany, nad kterými bys uvažoval/a, a proč jsi je zavrhl/a.
Protože jsou mi piráti dlouhodobě hodnotově a přístupem nejsympatičtější. Přístupem, protože se (většinou) na rozdíl od zbytku opozice snaží být konstruktivní, jsou konzistentní v názorech, ale i tak jsou s to projevit sebereflexi; Hodnotově, protože svoboda pro ně není prázdný pojem, jímž se neustále ohání (čímž je pro mě vyloučená TOP, ODS, KDU), protože kromě důrazu na negativní stránku svobodu kladou důraz i na její pozitivní stránku (postarat se o ostatní, aby si také mohli užít své svobody), a především protože jim záleží na životním prostředí.

2. Máš nějakou politickou nebo aktivistickou minulost? Kandidoval(a)s ve veřejných volbách?
Téměř dva roky jsem členem akademického senátu PrF MUNI. Jinak jsem se dosud v jiných samosprávných orgánech neangažoval.

3. Myslíš, že existuje něco z tvé minulosti či současnosti nebo z tvého okolí, co by mohlo po tvém případném přijetí poškodit dobré jméno Pirátské strany? Např. spolupráce s represivními složkami (agent nebo spolupracovník, v minulosti např. u STB), nebo je proti tobě vedeno trestní řízení a nebo to očekáváš?
Ne.

4. Jaký máš názor na legalizaci drog? Legalizoval/a bys konopí? LSD? Heroin?
Samozřejmě. Represe je ohledně drog neefektivní a neekonomická.

5. Co si myslíš o státních dotacích? V zemědělství? V průmyslu? V ohledu na rozvoj podnikání?
Na takto široce položené otázky se špatně odpovídá. Hodnotově samozřejmě s nimi problém nemám, jako vždy se ale ďábel skrývá v detailu a v praxi. Jestliže v česku dotace primárně podporují velké zemědělce, pak samozřejmě s takto nastavenými dotacemi problém mám. Toto špatné nastavení jde v kontextu státní podpory ovšem na vrub pouze našemu státu, nikoliv myšlence dotací jako takových.



Moje akademické působení mě zatím naučilo být zdrženlivý ve věcech, o kterých toho moc nevím. Právu duševního vlastnictví jsem se na právnické fakultě věnoval semestr, i tak bych se neodvážil žádným způsobem formulovat svůj názor na autorský zákon, protože by se jednalo pouze o hodnotový výkřik a ne výsledek nějaké rozumné úvahy. Stejně mimo obecného pojmu nevím, jaké přesně má OSA postavení vůči jednotlivým autorům atd. Tudíž se mi opět špatně odpovídá na takto široce formulovanou otázku, o které nemám žádné informace.

7. Kde vidíš největší díru/nebezpečí v ochraně soukromí a svých osobních údajů?
Co mám tak povrchní znalost GDPR a zákona o ochraně osobních údajů, tak v rámci EU bych si opatrně dovolil tvrdit, že převážně v uživatelích a v prostoru, který dostávají velké korporace typu Facebook. Oproti jiným kontinentům máme nastavenou ochranu osobních údajů opravdu nadstandardně.

8. Kde si myslíš, že je hranice mezi svobodou projevu a rozumným omezením kvůli hanobení rasy a vyzývání k násilí?
Ta otázka si odpovídá sama na sebe. Svoboda projevu má dle mého meze právě tam, kde se jedná o podněcování k násili či hanobení jiných ras. Samozřejmě je vždy na posouzení v konkrétním případě, zdali se jedná o vyzývání násili či hanobení rasy (sexuální orientace, genderu atd.).

9. Co si myslíš o imigraci?
Jakožto její účastník (Erasmus, plány do budoucna žít jinde) si myslím, že bez ní a bez diverzity ve společnosti by byla nuda a celkově společnosti skrz míchání různých pohledů, minulostí, kultur prospívá.

10. Jaký je tvůj názor na referendum?
U referend opět tkví ďábel v detailech a v nastavení. Samozřejmě v obecné rovině mi nevadí, ale měla by se omezit na jednodušší, místní problémy. Rozhodně nejsou vhodným řešením komplexních, mnohovrstevnatých problémů, na které není jednoduchá ano/ne odpověď.

11. Co nejvíc pálí Českou republiku?
Dva hlavní problémy, pod které lze podřadit celou škálu subproblémů. Zaprvé, chudoba a s ní související nastavení exekucí, trhu práce, zdanění (majetku x práce), nedostatečnost sociálních služeb, špatně nastavený sociální systém. Zadruhé, absence mitigace a adaptace na klimatickou krizi a s tím související sucho, zaostalost energetického sektoru, moderní dopravy atd.

12. Máš v úmyslu se u Pirátů zapojit do dění v kraji, sledovat fórum a účastnit se hlasování?
Ještě nevím.

13. Je nějaký krajský expertní tým, do kterého by ses mohl(a) a chtěl(a) zapojit?
Vzhledem k mému akademickému působení bych se nejraději viděl v resortním týmu spravedlnosti nebo životního prostředí nebo Evropské unie.

14. Už jsi v kontaktu s nějakými piráty, třeba ve svém okolí?
Ano, na místním sdružení pro Prahu 3, ačkoliv nemám ambice se zapojit do komunální politiky.

15. Četl/a jsi náš program? Který? Co tě v něm zaujalo, co se ti líbí a k čemu máš výhrady?
Poslední dobou považuji za nejkonstruktivnější Budoucnost řešíme teď, který skvěle reaguje na současnou krizi a uchopuje problémy, které nás do budoucna čekají.

Díky za pozornost a rád zodpovím jakékoliv odpovědi!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stepan.Paulik za příspěvek:
Jan.Zavadil
Uživatelský avatar
Jan.Zavadil
Člen KS Praha
Příspěvky: 771
Registrován: 04 lis 2017, 17:54
Profese: Product Manager
Bydliště: Praha 10
Dal poděkování: 5127 poděkování
Dostal poděkování: 1669 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Štěpán Paulík

Příspěvek od Jan.Zavadil »

Ahoj,

přesně díky za zájem o věci veřejné a sympatie k pirátským ideím!

Pravděpodobně Ti tu bude reagovat někdo z pražského předsednictva nebo krajský koordinátor, tak bych se jen zeptal na pár drobností, které mi utkvěly v hlavě :)

Píšeš, že jsi student MUNI, ale o členství se ucházíš v Praze, je pro tebe Praha místem, kde se majoritně zdržuješ? Chápu, že Covid poněkud zamíchal karty, ale to nebude trvat věčně :)

Druhá otázka, která mě napadá, zmínil jsi, že máš zřejmě zájem žít jinde, pochopil jsem to tak, že mimo Českou republiku. Je to tak? Pokud ano, tak proč a kde bys případně chtěl žít?

Třetí otázka směřuje do programové oblasti, souhlasíš s rovným manželstvím, označovaným též jako "manželství pro všechny"? Je to bod, ve kterém z českého politického rybníčku dost vybočujeme, jsme aktivní na akcích jako je Pride apd., a zároveň je to skvělá otázka :)

Čtvrtá otázka směřuje k našemu členství v EU a NATO. Jaký na to máš názor, je případně něco, co Ti na těch institucích zásadně vadí, co bys změnil, nebo nikoliv?

Díky za info :)
Honza
“There are naive questions, tedious questions, ill-phrased questions, questions put after inadequate self-criticism. But every question is a cry to understand the world. There is no such thing as a dumb question.” Carl Sagan
Stepan.Paulik
Příspěvky: 2
Registrován: 13 zář 2019, 11:26
Profese: student práva
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Štěpán Paulík

Příspěvek od Stepan.Paulik »

Ahoj Honza,

díky za rychlou odpověď.

Sice studuju na MUNI, ale pocházím z Prahy a v březnu už jsem se přestěhoval natrvalo zpátky do Prahy. Jednak jsem tak nějak očekával, že i podzimní semestr proběhne online a taky protože už jsem v páťáku, primárně píšu diplomku a už jsem stejně němel mít moc seminářů.

Pochopil jsi to správně. Určitě bych zkusil život v Holandsku (kde jsem byl na erasmu) kvůli úrovni tamnějších univerzit a v Německu (tentýž důvod + procvičit němčinu). Proti životu v Praze nic nemám, ale přišlo by mi to nudný zůstat celý život na jednom místě.

Pridu se dlouhodobě účastním. Hrozně mě štve současné hození novely OZ a dalších zákonů do šuplíku a tváření se, že se nic neděje (ačkoliv Babiš explicitně zrovnoprávnění manželství svého času hlásal).

No a nakonec pro mě osobně asi ta nejzajímavější otázka. O NATO toho opět nevím tolik, abych si dovolil fabulovat o jeho reformách. Ale pokud jde o EU, tak na ní bych změnil několiv věcí.

V první řadě mi v celé řadě věcí vadí, že káže vodu a pije víno. Evropská Unie je v současné době (ale i pro mě) víc než jen prostorem volného obchodu. EU už hájí nějaké konkrétní hodnoty (viz čl. 2 SEU). Ne vždy je ale při jejich dodržování stejně tvrdá vůči sobě jako vůči svým členským státům. Příkladem je například situace právního státu v členských zemích, kdy EU aktivně vystupuje proti Polsku, Maďarsku a Rumunsku (což mi nevadí), ale zároveň sama má k vládě práva daleko (Soudní dvůr i Komise dlouhodobě odmítají jakoukoliv kontrolu - ať už skrz mezinárodní instituce nebo národní soudy - nad právem EU mimo vlastní instituce). To podle mě podkopává legitimitu EU a přesně toho pak populisti jako Babiš, Orbán či Kaczynski rétoricky zneužívají.

S těmito hodnotami úzce souvisí jeden další reformovatelný problém. EU vychází z premisy, že jakmile se nějaký stát stane členským, bude výše zmíněné hodnoty dodržovat. Proto byl takový důraz před přijímáním států do EU, aby dodržely určité standardy (Kodaňská kritéria). Nicméně EU vůbec nebyla ready na to, že se členské státy naprosto úmyslně a vědomě vydají opačnou cestou až po přijetí. V tomto ohledu cením snahy komise podmínit udělování dotací dodržováním daných hodnot (rule of law, tolerance LGBT ve vztahu k Polsku), nicméně to stále nestačí.

Dále mi vadí, že je čím dál tím míň zohledňován zájem členských států. To úzce souvisí s výše nastíněným podkopáváním legitimity EU a lehkým rétorickým zneužitím proti EU. Větší pravomoc získavají instituce nereprezentující zájem národních států a s revizemi zakládajících smluv padají "brzdy" rozhodování EU (například přesun ke co-decision procedure namíst jednomyslnosti). Nakonec se dělají dost "na oko" ústupky členským státům jako je povinnost EU respektovat národní identitu členských států (čl. 4 odst. 3 SEU) a princip subsidiarity, které jsou neefektivní a reálně lidi ve střední a východní evropě nepřesvědčí (kde je dlouhodobě důvěra v EU nižší), že v EU je možný prosadit zájem právě toho jejich státu. Tudíž bych opět do hry vrátil členské státy (asi posílení role Rady na úkor Komise?).

A nakonec mě samozřejmě mrzí bídná mediální prezentace EU právě v oblasti střední a východní evropy. Nakonec na tom možná záleží nejvíc a mám pocit, že se nás EU vůbec o myšlence jednotné Evropy už nesnaží přesvědčit...

Na druhou stranu bych vypíchl ve srovnání se zbytkem světa ambiciózní klimatickou politiku.

Tak snad to stačí, rád zodpovím na cokoliv dalšího :D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stepan.Paulik za příspěvek:
V__
Jiri.Belsan
Příspěvky: 1131
Registrován: 01 bře 2018, 08:04
Dal poděkování: 1990 poděkování
Dostal poděkování: 1902 poděkování

Re: Štěpán Paulík

Příspěvek od Jiri.Belsan »

Konstatuji, že Štěpán Paulík byl přijat do KS Praha: https://redmine.pirati.cz/issues/35757.

Zamčeno

Zpět na „Přijatí zájemci Praha“