Přesun chatu KS ze Signálu na Zulip

Moderátoři: KoKS Jihomoravský kraj, PKS Jihomoravský kraj

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.

• V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.

• Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.

• Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Kdokoliv do něj může psát nebo hlasovat v anketách.

• Registrovaní uživatelé (včetně členů a RegP) si mohou fórum zneviditelnit, viz návod.

Přesun chatu KS JMK ze Signálu na Zulip

Rozhodně podporuji a už vím tolik, že diskusi nepotřebuji

12
40%

Tato možnost se mi zdá zajímavá, ale chtěl bych k tomu diskusi

5
17%

Mám na to neutrální názor, ale diskusi uvítám

4
13%

Jsem spíše proti, ale chtěl bych k tomu diskusi

0
Žádná hlasování

Jsem zásadně proti a diskusi nepotřebuji

6
20%

Je mi to jedno

3
10%

Nechci se vyjadřovat

0
Žádná hlasování

Celkem hlasujících: 23 - Celkem hlasů: 30

Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 1894 poděkování
Dostal poděkování: 2137 poděkování

Přesun chatu KS ze Signálu na Zulip

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Ahoj JM posádko,
přicházím s námětem na diskusi nad podobou našeho krajského chatu.

Nedávno padla v našem chatu na Signálu připomínka, že je zamořený příspěvky mimo krajská témata (aktuálně volby, vláda apod.); někdy prostě i jen dialogy několika málo lidí a chat je tak nepřehledný. Členy krajského sdružení to staví do situace, že buď tyto OT texty nebudou číst, ale pak přijdou o rozptýlené relevantní informace ke KS, nebo se tímto budou proplétat, ale budou číst diskuse, které je třeba nezajímají.

Na Signálu jsem při té příležitosti nadhodil možnost jít s pirátskou dobou a přejít na Zulip. Obecně vidím i jeho stinné stránky a rizika, ale celkově Zulip nabízí systémové řešení, které by diskusi v KS mohlo zlepšit a zpřehlednit. Vytvořil jsem vlákno na toto téma i na Zulipu a poptal jsem se zde na zkušenosti odjinud. Níže jsem se pokusil vyjmenovat hlavní výhody a nevýhody - částečně prismatem našeho KS působícího na Signálu, ale mělo by to platit obecně. Výše je i anketa, která by mohla napovědět, jestli je tato cesta perspektivní a chceme ji dále diskutovat (například na schůzi nebo jitsi).

PLUSY

Možnost snadno zakládat nová témata a diskusi strukturovat (hlavní diskuse, tematické diskuse, OT apod.) a to i zpětně.

Možnost mít samostatné KS, MS, PKS, PMS, KET, další týmy, soukromé konverzace dvou i více lidí...

Možnost snadno vytvořit a kombinovat veřejné / neveřejné + uzavřené skupiny či týmy

Možnost se účastnit i celorepublikových chatů a získat tak povědomí, co se děje ve straně a jinde (vykouknutí z krajské bubliny; zlepšení povědomí o dění ve straně - diskuze se z fóra přesunula na Zulip)

Vhodné prostředí pro komunikaci mezi KETy různých krajů a Resortními týmy

Možnost diskusi moderovat i automoderovat (vč. zpětně rozdělit do témat)

Možnost zpětné editovat komentáře či zprávy - překlepy, chyby, zpřesnění apod. (s funkcí přehledu o historii změn)

Možnost individuálně tlumit (vypnout) témata, která člověka nezajímají

Komfortnější lajkování (přidávání se, více různých, tvorba vlastních)

Možnost označit si zajímavé komentáře hvězdičkou a uložit si je na později

Individuální nastavení připomínání nových příspěvků a zpráv (různé i podle kanálů)

Základní podpora práce s formátováním textů - tučné, kurzíva, odrážky, dotazníky apod.

Odkazování příspěvků v kanálu i mimo něj. Funkce “cross-citace” s doplněním linku na zdroj

Funkce konceptů - Zásobník rozeditovaných textů

“Tagování” jednotlivých členů - celého kanálu, případně skupin členů, jež jdou individuálně vytvořit

Uchování dat na našich serverech, ne u třetích stran

MINUSY

Novým uživatelům se může zdát diskuse nepřehledná a bude si na ni muset zvykat

Z důvodu širokého obsahu se při nekontrolovaném užívání může stát užívání Zulipu prokrastinačním návykem a časovou zátěží

Je to exkluzivní platforma Pirátů, tedy pro mnohé další platforma navíc

Prostředí je někdy toxičtější a může svádět k šikanování některých uživatelů (např. Podpalubí)

Nemá end-to-end šifrován

Je teoretická možnost, že skryté diskuse a chaty může číst některý z adminů

Neuzavřené kanály jsou k dispozici všem členům; není možná kombinace transparentní & uzavřená

Mobilní aplikace neumožňuje veškeré funkce jako prohlížeč

Celkově bych si dovolil Zulip zhodnotit jako výrazně výhodnější variantu pro skupinový chat, která nám umožní vést strukturovanější diskuse, do jejichž zapojení se bude moci každý zapojit dle individuálních priorit (tedy ne "všechno nebo nic"). Uživatelům dá také možnost se zapojit do širších celostranických a odborných diskusí. Většinu slabin a rizik Zulipu lze řešit.

Děkuji za pozornost a těším se na diskusi.
Antonino

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)
Odvaha dělat, co je správné.

Tomas.Kolacny
Komunální zastupitel/ka
Dal poděkování: 1499 poděkování
Dostal poděkování: 3778 poděkování

Re: Přesun chatu KS ze Signálu na Zulip

Příspěvek od Tomas.Kolacny »

Já bych se vrátil k diskusi na fóru a jen si lépe vyjasnit, co vést v interní a co ve veřejné části.

Tomáš Koláčný
statutární město Brno - Zastupitel města Brna, člen výboru pro národnostní menšiny a zastupitel městské části Brno-Židenice
tel: +420 736 661 244 e-mail: tomas.kolacny@pirati.cz

Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka

Tomas.Kolacny píše: 16 lis 2021, 13:08

Já bych se vrátil k diskusi na fóru a jen si lépe vyjasnit, co vést v interní a co ve veřejné části.

Děkuji Tome za poznámku.
Fórum zůstává mým nejoblíbenějším pracovně-komunikačním nástrojem, ale nezdá se mi vhodné na chat. Jen ho tím degradujeme. Většina toho, co se řeší na Signálu, IMHO nepatří na Fórum, ale opravdu do chatu. A Zulip má k chatování nejlepší prostředí z těch platforem, o kterých vím. a velká část strany se tam už přesunula nebo o tom uvažuje/chystá se na to.

Tomas.Pastircak
Profese: Informatik, student práv
Dal poděkování: 384 poděkování
Dostal poděkování: 2599 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Pastircak »

Osobně nemám dojem, že by existovala poptávka po takovém přesunu. Byť si myslím, že k němu dost možná časem dojde, úplně nevím, jestli to mechanicky urychlovat. Chat na Zulipu existuje, kdo tam chce něco diskutovat, ať to tam diskutuje, případně ať se tam diskutují konkrétní témata.

Anketa mi přijde nesrozumitelná, diskusi jsi právě začal, nechápu, proč jsou v anketě otázky, jestli o tom vést diskusi...

Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka

Tomas.Pastircak píše: 16 lis 2021, 13:53

Osobně nemám dojem, že by existovala poptávka po takovém přesunu. Byť si myslím, že k němu dost možná časem dojde, úplně nevím, jestli to mechanicky urychlovat. Chat na Zulipu existuje, kdo tam chce něco diskutovat, ať to tam diskutuje, případně ať se tam diskutují konkrétní témata.

Anketa mi přijde nesrozumitelná, diskusi jsi právě začal, nechápu, proč jsou v anketě otázky, jestli o tom vést diskusi...

Poptávku právě zjišťuju.

Jednak jsem chtěl dát otevřenou cestu pohledu, že o diskusi na tohle téma někdo vůbec nestojí (nebo stojí; viz anketa) a já myslel nějakou systematickou diskusi, třeba vedenou PKS, s využitím jitsi... Tohle vlákno je spíš jen iniciační. Pokud se ale rovnou promění v diskusi, tím lépe.

Lukas.Dolezal
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 3377 poděkování
Dostal poděkování: 2483 poděkování

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Díky Antoninovi za založení a rád bych upozornil na vlákno [Členský podnět] - Oficiální komunikační platforma KF JmK.

Chybí čtyři hlasy, aby se tím muselo zabývat PKS JmK.

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰.

Člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Petr.Springinsfeld
Předsedající celostátního fóra
Dal poděkování: 2443 poděkování
Dostal poděkování: 3097 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Springinsfeld »

Lukas.Dolezal píše: 20 lis 2021, 19:37

Chybí čtyři hlasy, aby se tím muselo zabývat PKS JmK.

Jen Tě opravím - získání podpory pro tento podnět (10 hlasů pro) nepovede k tomu, že by se věcí muselo zabývat PKS JmK, ale povede k zahájení jednání KF JmK o navrženém usnesení.

Petr Springinsfeld
zastupitel městské části Brno-střed
608 366 554, petr.springinsfeld@pirati.cz

Zbynek.Janoska
Komunální zastupitel/ka
Profese: programátor
Dal poděkování: 1590 poděkování
Dostal poděkování: 763 poděkování

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

Já přesun podporuji. Na Signalu se hlavně plká, neřeší se tam nic, co by mělo zvýšené nároky na zabezpečení komunikace a obecně si myslím, že bychom ke stranickým věcem měli používat stranické systémy, pokud jsou k dispozici.

Odpovědět

Zpět na „Jihomoravský kraj“